Kdo za mě platí sociální a zdravotní, když jsem nezaměstnaná a na neschopence? Co bude dál?

1. říj 2020

Holky, teď tak přemýšlím, od července jsem na neschopence kvůli rizikovému těhotenství a zároveň mi koncem července vypršela prac. smlouva. Říkám si, kdo vlastně za mě platí sociální a zdravotní? Zároveň přemýšlím, co bude dál? Od příštího týdne nastupuji na mateřskou dovolenou (vešla jsem se do ochranné lhůty 180 dní od ukončení posledního zaměstnání). Budu si sama něco platit nebo to za mě platí stát? Jsem z toho úplně jelen 🤦🏼‍♀️.

elencze
1. říj 2020

Pokud jsi jen zaměstnaná, nemáš k tomu živnostenský list, nebudeš si i nadále muset sama platit zdrav. a soc. pojištění ani na mateřské, ani na rodičovské dovolené.

leniczka23
1. říj 2020

@elencze píše že ji skončila smlouva.

Nic platit nebudeš, platí to stát.

orisek56
1. říj 2020

Pokud to zaměstnavatel nahlásil....... Což se stalo u mě že nenahlásil a musela jsem pak po porodu lítat a, shánět papíry, abych nemusela doplácet dlužné zdravotní pojištění.

nikoulinka
1. říj 2020

Měla jsem to stejně jak ty. Nebudeš platit vůbec nic - jak už píši holky výše, platí za Tebe stát. Nicméně, z vlastní zkušenosti doporucuju si zajít na zdravotní pojišťovnu, a nahlásit tam, že pracovní smlouva skončila ale jsi stále na nemocenské. Mě tak po roce došel dopis, že údajně dlužím na pojistném, jelikož neví, kde jsem v té době po skončení smlouvy byla 🙄 Takže litacky... Ale vše jsem doložila a neplatila jsem nic.

autor
1. říj 2020

@elencze
@leniczka23
@orisek56
@nikoulinka
Díky 🙏🏼. Já si to myslela.👍🏼
Jo, na zdravotní pojišťovně to už nahlášeno mám, ihned po skončení smlouvy jsem tam byla .

j.a.n.i
1. říj 2020

@orisek56 Ale to neměl nahlašovat zaměstnavatel ale ty, on nahlásí konec pp a zbytek je tvoje povinnost.

orisek56
1. říj 2020

@j.a.n.i nech si svoje chytračení a neúč mě jaká byla moje situace. Na OSSZ i na VZP mě sdělili něco jiného.

elencze
1. říj 2020

@leniczka23 může mít náhodu živnosťák na nějaký malý přivýdělek, a pak by si musela platit zdravotní, proto to raději píšu.

blondynka400
1. říj 2020

@orisek56 je hezké, že ti řekli něco jiného, ale je to tak, jak píše jani. Nebyla to chyba zaměstnavatele ale tvoje.

orisek56
1. říj 2020

@blondynka400 tao snad chyba ossz a VZP ne? Nebo mi lhali? Moje chyba to není. Vzhledem k tomu, že nevíš jak to bylo a kde všude jsem se doptavaka, tak je zcela irelevantní to, aby si se vyjadřovala k tomu, či je to chyba.

gracinka7
1. říj 2020

Platí to stát, ale musíš to dojít nahlásit na pojišťovnu.

blondynka400
1. říj 2020

@orisek56 proč jsi tak arogantní? Popravdě to nechápu. Bohužel ne vždy tyto instituce podávají relevantní informace (a můžeme si o tom každá myslet co chceme, ale je to tak). Konečná zodpovědnost je na tobě, to že ti někdo podal blbé informace, to je bohužel tvoje zodpovědnost. Tedy těžko můžeš přehazovat chybu na zaměstnavatele a další.... Chtělo by to trošku sebereflexe.

orisek56
1. říj 2020

@blondynka400 sebereflexe 😄 jako sorry, ale v první řadě, můj první komentář vůbec nebyl určen ani tobě, ani druhé paní, nýbrž zakladatele to za prvé. Za další nemám ráda, když někdo překrucuje můj příspěvek a dělá ze mě blbce. To není arogance ale nasranost , protože se to tady už opakuje u každého po několikátý a já fakt nemám ráda, kdyz se mě někdo snaží vecoat svoji pravdu. Nepotřebuju si honit frcky, říkám upřímně to co jsem si já zažila. Jestli je něco moje zodpovědnost nebo není ty, ani nikdo další neposoudí, protože když ti několik institucí tvrdí do očí něco jiného, těžko budeš vědět, že je to jinak a budeš to brát jako pravdu...logika. Proto nemám ráda to, jak se někdo snaží z druhého za každou cenu dělat pitomce a sám chytracit. Není to jen tento případ, jen to i u jiných mamin. Toliko asi k tomu, víc nebudu rozebírat hov.na a kroutit je do závratných výšin, protože to není vůbec nutne a v podstatě je to jen paralelní vsuvka, která nevyžaduje větší pozornost. Zdar.

blondynka400
1. říj 2020

@orisek56 je úplně jedno, komu byl příspěvek adresován a nebo nebyl. Autorce otázky jsi napsala něco, co nebyla pravda a zbytečně jsi jí uvedla v omyl. Když jsi na to byla upozorněna, že to tak není, začala jsi se chovat agresivně. Ok, buď si nasraná, ale neraď někomu něco, co není pravda. A ano, posoudí, protože je úplně jedno, co ti kde tvrdí, něco je prostě dané a kdyby ti 100 ženských někde na úřadu řeklo, že je to jinak, nic to nemění na faktu, že jsi udělala chybu a je to tvá zodpovědnost. A fakt je super přístup to někomu radit dál a když ti někdo řekne, že je to jinak (a je nás víc) tak se chovat jak se chováš 😀 To jestli jsi to zažila ok, já fakt nemůžu za to, že tyto vědomosti nemáš a věřila jsi nějaké úřednici 😀 Stále jsme u toho, že odpovědnost leží na tobě .-) Ale chápu, že někdy je těžké pojmout věci tak jak jsou 😀