Jak dohodnout rodičák do 4 let? Jaký "papír" k tomu mít?

terri16
14. črc 2019

Ahojky, mela bych par dotazu:
1) v 10/2019 mi konci rodicak. Ted na konci prazdnin se pujdu domluvit se sefem na rodicaku do 4 let (neplacene volno). Muj dotaz -> pokud se dohodneme, tak za
A) jakou pisemnou formu to musi mit, existuje nejaka predloha podle ktere tuto domluvu sepsat? Nebo staci na kus A4ky to sepsat a podpisy obou stran jako jsem to udelala u prodlouzeni rodicaku z 1,5 roku na 3 roky?
B) snazime se o 2.mimco, ale zatim tehotna nejsem. Kdyz otehotnim a vysel by porod do 4 let veku 1.ditete, mam stale narok na PPM nebo uz ne? Smlouvu mam na dobu neurcitou a oddelano mam x let (na 1.PPM jsem narok samo mela). Pokud mam narok, bude se mi pocitat z stale z odprac.let nebo z posledniho roku “neplaceneho volna”? Vubec nemam tucha, jak to je.
C) pokud otehotnim a porod by vychazel po 4.roce veku 1.ditete, jak je to s prac.smlouvou? Muze me zamestnavatel vyhodit? A jak opet s PPM?

A posledni dotaz, kdyz se nedohodneme, narok na odstupne asi nemam, ze? Co se deje potom, jake jsou moznosti? Nastoupit nemuzu, budu moct opravdu az kolem 4.roku dcerky. Ani na zkraceny uvazek, bohuzel. Ac bych rada, ale nemam hlidani, do toho se budem na prelomu roku stehovat do sveho baracku. Skolky ani soukrome hlidani kvuli moment.financim neprichazi do uvahy. Babicky jsou daleko.
V podstate mou hlavni myslenkou bylo, abych mela 2 deti po sobe (aby 2.porod vysel do 3 let 1.dcery a neztratila jsem narok na PPM, ale jak uz to byva, clovek mini a zivot meni 🙂).)
Dekuju, ze jste docetly az sem a budu rada za jakoukoliv odpoved.
Zdravim a vsem preju krasne letni dny 🌞🍀
Gabca

malenka3
14. črc 2019

Ahoj, postupně:
1) je to neplacené volno, nikoliv rodičák do 4 let. Po tu dobu (od 3 let do 4 let) musíš mít vyřešené zdravotní pojištění,zaměstnavatel ho za tebe neplatí (pokud se sám nenabídne, ale málokdo to dělá). Takže buď si natáhni i pobírání rodičovského příspěvku do 4 let, i kdyby to mělo být 50 korun (pak za tebe platí ZP stát) nebo se od 3. narozenin nahlaš jako osoba pečující o dítě do 7 let na zdravotní pojišťovnu (pak za tebe platí ZP taky stát, ale máš omezení na případný přivýdělek a dítě smí do školky max na 46 hodin měsíčně tuším a to po celou dobu, kdy tento status čerpáš). Nebo si budeš ZP platit sama, ale to jsou asi 2 tisíce, to určitě nechceš.

A) forma závisí na vaší domluvě, u nás stačilo poslat jen mail, ale předem jsem to měla schválené od ředitele. Není to jejich povinnost, takže se nejprve domluv a pak žádej dle toho, jak to chtějí, rozhodně nežádej hned bez jejich vědomí, není to slušné.
Bb) Pokud trvá stále ten původní pracovní poměr (nedošlo ke změně pracovní smlouvy), pak musíš nastoupit na mateřskou dovolenou (nástup tedy 6 až 8 týdnů před TP) nejpozději do 4. narozenin prvního dítěte (takže porod klidně může být až po 4. narozeninách, jde o nástup na MD). Pak máš nárok na mateřskou dovolenou v té původní výši (kdybys náhodou už pracovala a vydělala si víc a výpočet na novou MD by byl vyšší, tak bys měla tu vyšší, ale takhle máš garantovanou tu původní). Takže počítá se z vyměřovacího základu, jako byla první MD, nikoliv z "neplaceného volna".
C) Pokud nastoupíš na MD až po 4. narozeninách, jsi tak trochu v háji. V momentě, kdy ti skončí neplacené volno, budeš muset nastoupit do práce. Pokud nenastoupíš, musíš to nějak řešit, zaměstnavatel tě nemůže sice v těhotenství vyhodit, ale ty nemůžeš zůstat doma bezprizorní a žádat neplacené volno, musíš pracovat nebo to vyřešit jinak (neschopenka?, ukončit pracovní poměr dohodou). A mateřská by se ti počítala z nového příjmu, na tu původní už by nárok zanikl.

Pokud se nedohodnete na neplaceném volnu, musíš dát buď výpověď nebo ukončit pracovní poměr dohodou. Odstupné zcela jistě ne - překážka je na tvé straně, zaměstnavatel zcela jistě bude chtít, ať se vrátíš. V případě ukončení zaměstnání pak musíš řešit za sebe hlavně to zdravotní pojištění. Máš několik možností - platit si ho sama (asi 2 tisíce měsíčně) x nahlásit se na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let (omezení přivýdělku a školky, ZP pak platí stát) x natáhnout si rodičák až do 4 let (žádná omezení, ZP platí stát) x nahlásit se na pracák (možnost pobírat podporu 6 měsíců - ale podmínky neznám, to by sis musela zjistit, ZP za tebe platí stát, ale pokud nemůžeš jít pracovat, tak se nemá smysl na pracák hlásit, těžko budeš chodit po nabídkách práce, které ti dají).
Jestli podat výpověď nebo ukončit dohodou, je vcelku jedno. Osobně se snažím vždy raději dohodnout, u výpovědi ti běží 2 měsíce výpovědní lhůta. A rozdíl by to byl myslím u podpory v nezaměstnanosti - tam se u ukončení dohodou nějak krátí podpora, ale pokud o ní neuvažuješ, tak je to fuk.

Snad jsem odpověděla vše, kdyžtak se prosím doptej, kdyby nebylo něco jasné.

j.a.n.i
14. črc 2019

@malenka3 V principu souhlas, jen opravim 2 veci, neplavene volno muze mit klidne i po 4 roce veku ditka, pokud se tak dohodnou a narok na ppm by mela. A druha vec, z hlediska podpory je jedno, jestli da vypoved nebo to bude na dohodu, rozdil by byla pouze vypoved ze strany zamestnavazele.

malenka3
14. črc 2019

@j.a.n.i ano, děkuji za doplnění, máš pravdu, neplacené volno může mít tak dlouho, jak jí ho zaměstnavatel umožní, psala jsem do 4 let, že si to tak paní napsala. Ale PPM má nárok v původní výši, jen když nastoupí do 4 let věku. Pokud nastoupí později a byla by na neplaceném volnu, z čeho se to prosímtě pak počítá, když příjem nebyl? Když by nastoupila třeba ve 4,5 letech prvního dítěte?
Z hlediska podpory - měla jsem za to, že pracák nějak zohledňuje, když je v dohodě napsané "ukončení PP kvůli péči o dítě", ale jak píšu, co se týče podpory nezaměstnanosti, tam mám informace kusé, za těmi si nestojím, tuhle problematiku moc nesleduju. Každopádně paní nemůže pracovat, takže jí podporu stejně nedají, to by se musela ucházet o práce.

terri16
autor
14. črc 2019

@malenka3 dekuju za perfektni konstruktivni odpoved 😲👍. Rodicak budu prodluzovat tak nebo tak a penize mi pobezi az do konce. Urcite se jdu nejdriv domluvit, myslim, s tim problem nebude, ale chtela jsem vedet, jake jsou moznosti kdyby nahodou. Takze mockrat dekuju 🙂.

terri16
autor
14. črc 2019

@j.a.n.i dekuju za doplneni, s sefem se da mluvit a chce si me “drzet”, tak se snad nejak domluvime. Kdyby mi nastup na materskou nevychazel i po tom 4.roce, tak se snad nejak domluvime nebo zkusim tu neschoenku, pokud by se jednalo o par dni, abych to vykryla. Mockrat diky za upresneni a preju krasne dny 🙂

malenka3
14. črc 2019

@terri16 držím palce, ať to vyjde, jak chcete. Já to plánovala stejně a díkybohu mi to vyšlo 🙂 Aktuálně neplacené volno a aktivní pobiratel rodičáku a nástup na MD budu mít ve 3 letech a 8 měsících prvorozené, takže původní mateřská zachovaná a k tomu ještě jako bonus další mateřská z vedlejšího příjmu 🙂

j.a.n.i
14. črc 2019

@malenka3 pak by se to pocitalo z posledniho prijmu, ktery se najde, takze bud z dovolene cerpane po ppm nebo z platu jeste pred tou prvni...