Dítěti jsou 4 roky, jsem těhotná. Vyplatí se jít na pracák?

hipposkin
22. říj 2024

Nemám trvající pracovní smlouvu a staršímu dítěti budou každým dnem 4 roky. Termín porodu mám v dubnu.
Potřebuji nějak vykrýt tuto dobu, vím o dvou možnostech
1) nahlásím se na pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let
2) nahlasim se na pracák jako uchazeč o zaměstnání (ve skutečnosti pracovat nechci, dítě není ve školce)

Co vyjde líp? Výhodu pracáku vnímám v tom, že by se mi 80% doby počítalo do důchodu. Nevýhodu v tom, že tam budu muset chodit a reagovat na nabídky zaměstnání... Nevím přesně co to obnáší, nikdy jsem tam nebyla..

Na podporu v nezaměstnanosti nárok nemám.
Co mi poradíte?
Díky!

berenika39
22. říj 2024

Pracovat nemůžeš?

veruuu_kubesovic
22. říj 2024

@hipposkin a co chceš vlastně řešit? Dítěti budou 4 roky, nechodi do školky, ty jsi teď těhotná...
O to celkově ani tak nejde, ale nevědět, že rodicak je maximálně do 4let, nezapsat dite do MŠ a nijak to už předtím neřešit??? No teď máš ty 2 možnosti, co píšeš...

hipposkin
autor
23. říj 2024

@veruuu_kubesovic
Ajaj, to jsem netušila, že tady někoho takhle naštvu 😅
Samozřejmě vím, že rodičovská dovolená je max do 4 let (rodičovský příspěvek jsem z Čech vůbec nepobirala, ale to je asi jedno).
Nevypisuji tady celou naši rodinnou situaci, která je mnohem složitější 😅
Ach, tak díky za radu 😘

hipposkin
autor
23. říj 2024

@berenika39 momentálně spíš nechci - mám hodně dětí, chci se jim věnovat, dokud jsou malé, manžel nás dobře uživí a hledat práci v mém oboru na takhle krátkou dobu je podle mě stejně nereálné.. Než bych se zapracovala, tak jsem pryč. A dělat něco neodborneho, jen abych tady na MK někoho nepohoršila, že nepracuji, to se mi taky nechce..

hipposkin
autor
23. říj 2024

Čekala jsem spíš praktické/právní rady, která z variant má z různých pohledů jaké výhody /nevýhody. Myslela jsem, že se prostě nahlásím jako osoba pečující, ale až nedávno jsem se třeba dozvěděla to, že pracák (konkrétně první rok v mém věku) se narozdíl od té péče počítá do důchodu. Nad tím jsem vůbec nepřemýšlela... A takových věcí může být víc, o kterých nevím..
Proto jsem ten dotaz psala, kdyby někdo měl nějakou relevantní radu, tak sem s ní! Díky! 😊

moudivlacek
23. říj 2024

@hipposkin pokud pracovat nechceš/nemůžeš, nemá smysl se na pracák hlásit, nahlásila bych se na pojišťovně a měla pokryté pojištění

hipposkin
autor
23. říj 2024

@moudivlacek na pojišťovně budu mít pokryté jen zdravotní pojištění, na ÚP by mi radili i sociální. V tom vidím tu výhodu. Nevím ale, jak to tam chodí, trochu se bojím, že to bude otrava. Jako osoba pečující bych měla klid a nikdo by po mě nic nechtěl. Díky za názor 👍🏻

moudivlacek
23. říj 2024

@hipposkin Dávali by ti nabídky práce, ty bys chodila na pohovory, chtěli by, abys aktivně hledala, nevím, můžeš mít štěstí a i jako těhotná něco krátkodobého sehnat, ale jak říkáš, nechceš. Pracák není od toho, aby ti platil pojištění, primárně.

drep
23. říj 2024

@hipposkin ÚP ti sociální pojištění nehradí, to se platí jen z výdělku a ten ty mít nebudeš, jen je to tzv. Náhradní pojištění.

moudivlacek
23. říj 2024

@drep to jsem chtěla taky dopsat, nějak mi to po ránu nemyslí, že si myslím, že socko neplatí, nicméně i kdyby, jít na pracák s tím, že nechci dělat nemá moc smysl tak či tak

hipposkin
autor
23. říj 2024

@moudivlacek ok, tak se počítá ta náhradní doba pojištění, což je 80 %. Což před důchodem by se to mohlo hodit, pokud ještě budou důchody existovat, až budu stará 😅 Ale asi to za to nestojí..

ada22
23. říj 2024

No na pracáku budeš chodit na pohovory na práci, kterou stejně výhledově nemůžeš dělat, takže krapet plýtvání časem ostatních při pohovoru. Ohledně roku do důchodu jde jen o pár měsíců než zase nastoupis na rodičak, takže bych asi zkusila statut péče o dítě do sedmi let. Taky jsem to tak měla než dítě nastoupilo do školky. A nebo si doplatit minimální sociální to možná taky půjde.

mabs
23. říj 2024

šla bych na pojišťovnu.

gruyerre
23. říj 2024

@hipposkin píšeš, že do práce nechceš a chodit na úřad práce a pohovory by byla otrava. Takže nejméně otravné řešení je zatelefonovat nebo napsat email do pojišťovny a nahlásit se jako pečující osoba. To musíš sama zvážit, jestli ti to chození na úřad a trapčení na pohovorech (ano, trapčení, protože oni o tebe třeba budou mít zájem a ty jim řekneš, že sis z nich jenom přišla dělat legraci) stojí za pár měsíců doby náhradního pojištění.

mysh_me
23. říj 2024

Ja nevim, jsem jedina tak naivni, ze bych se proste nesla hlasit jako uchazec o praci, kdyz nejsem uchazec o praci? 🤷🏻‍♀️ to je prece jedno co ti urad zaplati nebo nezaplati, kdyz ta evidence je pro ty, co praci hledaji/muzou do ni chodit, a to ty nejsi. Jeste kdybys jen potrebovala preklenout dobu tehotenstvi do zacatku matersky, tak si reknu ze je to velka prekazka ale treba te nekde vezmou jen na kratko nebo to aspon zkusis… ale kdyz nemas skolku pro starsi, tak bys stejne nemohla nastoupit nikam, ani teoreticky, tak proc vubec uvazujes se do ty evidence hlasit? Jenom abys podojila system? Podporu stejne nedostanes takze jde jen o ten zapocet, par trapnych mesicu ktery ti zapocitaji te myslis v duchodu vytrhne? Podle me, kdyz mas hodne deti a chces se jim venovat, nepracujes z vlastniho rozhodnuti a musis nest nasledky, ktere z toho plynou = nebudes mit zapocitanou tu dobu do duchodu. Chces si uzit deti dokud jsou male, tak ti to za to asi stoji, ne? Postav se za sve rozhodnuti a nehledej klicky.

moudivlacek
23. říj 2024

@mysh_me vidím to stejně ;)

rnika
23. říj 2024

Nahlásila bych se jako osoba pečující o dítě. Nemusíš nic řešit a pokud nemáte o finance nouzi, tak si tuším sociální můžeš doplacet sama.

lennus
23. říj 2024

@hipposkin Můžeš jít klidně na ÚP. Oni nemají co zkoumat, zda jsi či nejsi těhotná. Já otěhotněla po výpovědi a bohužel jsem se nevlezla do ochranné lhůty kvůli mateřské - PPM. Chodila jsem na pracák, o těhotenství jsem neříkala. Nastoupila jsem rovnou na rodičák. Otázka, zda ti jde o podporu a zda na ni máš nárok, jinak ta Péče o dítě je taky řešení.

veruuu_kubesovic
23. říj 2024

@hipposkin "složitá situace" a všechno je trapné a otravné...
Hlavně že máš děti víc a zajímá tě, jestli se to bude počítat do důchodu🤔? Když nebudeš mít odpracovaných, důchod tak či tak nedostaneš, nebo když už, tak nějakou almuznu...
Když se totiz nahlásím na ÚP je předpoklad, že práci chci, ne že budu čekat na termín porodu a tvrdit těm ženským u přepážky jak o práci nemám zájem?

hipposkin
autor
23. říj 2024

Ajaj, jsem netušila, že tady takhle píchnu do vosího hnízda 🤦🏻‍♀️😅 Všem, které pohoršilo, že mám moc dětí, že mě živí manžel, nechci nastupovat na pár měsíců do práce a u toho platit soukromou školku a že přesto myslím na budoucnost (důchod) se hluboce omlouvám a slavnostně slibuji, že na pracák nepůjdu 😅

madbetka
23. říj 2024

Ono to na tom pracáku s pohovory není tak žhavé. Manžel je na ÚP už pár měsíců, ze zdravotních důvodu musel odejít z práce a hledá jinou (bohužel ze stejných zdravotních důvodu to hledání trvá, protože ne všechnu práci může dělat). Byl na ÚP už na třech schůzkách a nenabídli mu ani jednu práci, ANI JEDNU! A přitom by o to zájem fakt měl, byl na několika pohovorech, ale všechny si našel sám.
Snad to na jiných ÚP funguje jinak, u nás s hledáním práce fakt nepomohou.

V tvé situaci bych se ale také nahlásila na pojišťovnu.

hipposkin
autor
23. říj 2024

@madbetka no já také slyšela spíš tenhle průběh pobývání na pracáku.. Tím spíš u těhotné..

alianan
23. říj 2024

Normálně zajdi na pracák, řekni, jak se věci mají. Oni ti žádné pohovory nabízet nebudou, akorát tam jednou za měsíc zajdeš a to je vše.
To bys musela narazit na fakt prudící úřednici, aby těhotnou nutila chodit na pohovory.
A i kdyby, tak není problém se odhlásit z UP a nahlásit na pojišťovnu jako pečující osoba. Sociální si pak můžeš platit jako samoplátce, ale to netuším kolik teď přesně je, počítala bych asi 3tis, ale nutné to není, sociální není povinné.

lis6
23. říj 2024

Já nevím mě na pracáku nikdy žádnou práci nenabídli. Ale asi bych se taky nehlásila na pracák, otrava to fakt je, navíc fakt se musíš aspoň tvářit, že práci chceš

95newmommy2020
23. říj 2024

Nechápu vůbec, že ti to takhle vyhovuje, ale ok o to tu nejde. Klidně bych se přihlásila jako uchazeč, myslím, že ti stejně nic nenajdou.

vendulis
24. říj 2024

@hipposkin Podle mě je to jedno, co uděláš. Taky jsem teď zazmatkovala a dala žádost o mateřskou a soustavně žádala o podporu😀. Na ÚP klidně řekni že jsi těhotná a nebudou tě otravovat. Nikdy mi nenabídli žádnou práci a nikam mě nehnali. Navíc tam přece budeš žádat o rodičák ne.

jolysek
24. říj 2024

@hipposkin nemáš nárok na podporu? I po rodičáku nárok vzniká, to máš nějakou dohodu?

hipposkin
autor
24. říj 2024

@jolysek já myslím, že když na tom rodicaku nemáš trvající pracovní poměr, tak asi nevzniká, ne? Nemám žádnou dohodu..

jolysek
24. říj 2024

@hipposkin vzniká

vavegillan
24. říj 2024

@hipposkin možná to někdo psal, nečetla jsem všechny komentáře, ale pokud máš nějakou odbornou kvalifikaci, vyšší kvalifikaci (plácnu - např. právník), jak naznačuješ shora, tak se nemusíš bát, že by tě ÚP posílal každý týden někam na pohovor, troufnu si rict, ze te neposle za celou dobu evidence nikam. Ale záleží na té kvalifikaci, koukni se na svůj místně příslušný UP, mají na www všechny pracovní nabídky, jestli pod nějakou spadáš nebo ne. Musí ti nabídnou práci odpovídající tvymu vzdělání a kvalifikaci.