Dítě narozené v cizině, sirotčí důchod v ČR. Poradíte, prosím?

garfa4
7. zář 2022

Pěkný den všem, prosím je tu někdo, kdo se vyzná v níže popsané oblasti a dokázal by mi poradit, zda jsou nějaké možnosti řešení?

Příběh ve zkratce:
Paní 12 let žila a pracovala v Británii. Žila v partnerství s Angličanem a narodil se jim syn, který má britské i české občanství. Synův otec, bohužel kvůli zákeřné nemoci zemřel, když synovi byl rok. V Británii neměli nárok na sirotčí ani vdovský důchod, jelikož nebyli manželé. Před několika lety se paní vrátila do ČR. Bohužel ani tady nemá v rámci sociálního systému nárok na sirotčí důchod. Důvodem je fakt, že otec byl cizinec, nežil zde ani nepracoval (což samozřejmě dává smysl). Výsledkem tedy je, že syn spadá do jakési černé díry systému, kdy nemá nárok na nic, kromě přídavku na dítě, pokud zrovna výší svého platu paní zapadne do oné kategorie. Vydělá-li ale o několik stokorun měsíčně víc, přijde i o příspěvek na dítě či příspěvek na bydlení - jediné dávky, na které má nepravidelně nárok (taky jasný, tato pravidla prostě platí pro všechny stejně). Jelikož je syn poloviční sirotek bez podpory kohokoliv a paní samoživitelka oscilující na hraně chudoby, je pro ně běžný život dlouhodobě celkem náročný. Paní pracuje, všechno na zkrácené úvazky, aby je uživila, ale začíná to být těžší a těžší s ohledem na současnou ekonomickou situaci.

Pomáhá v těchto situacích nějaká charita? Nevíte, zda má každé dítě v České republice právo na výživné potažmo sirotčí důchod? Máte prosím tip, co paní poradit, na koho se obrátit atd.? Díky moc všem za přečtení a případné rady.

ai30
7. zář 2022

Zna duvod, proc dite nema narok na Child Benefit v Anglii? Tam jde o vztah dite-rodic, svatba nebo nesvatba rodicu by na to nemela mit vliv..

garfa4
autor
7. zář 2022

@ai30 vůbec netuším, ale zeptám se, děkuji moc. A mohla by požádat i nějak zpětně, když už je pár let zpátky v ČR? Případně by se to vyplácelo za období, kdy ještě byla v Anglii? Nebo ještě jinak - může o to vlastně vůbec teď žádat, když už v Anglii není? Ve smyslu, aby jí neřekli nežiješ tady, nepracuješ tu, tak nazdar. Nebo je to "jen" o tom, že otec dítěte byl občanem dané země? Omlouvám se za smršť otázek, ale tato oblast je pro mě velkou neznámou a ráda bych paní pomohla.

tulipdona
7. zář 2022

Ať si paní zajde do občanské poradny a oni ji pomohou vyběhat child benefit z Anglie. Vztah mezi rodiči nemá na výplatu dávky vliv.

lpch
7. zář 2022

Zkusila bych pani doporucit, aby se pani zkusila obratit s dotazem na ustredi Ceske spravy soc. zabezpeceni. Treba by ji mohli taky nejak nasmerovat, mozna funguje i nejaka mezistatni spoluprace.. ale strilim od boku, mozna to je blobost

garfa4
autor
7. zář 2022

@tulipdona
@lpch holky, díky moc. Určitě ji to doporucim, ať zkusí, co píšete

@tulipdona Ještě k té poradně, máš na mysli nějakou konkrétní nebo všeobecně nějakou, co se zabývá (asi) mezinárodní sociální oblastí?

tulipdona
8. zář 2022

@garfa4 Zkusila bych najít v okolí “poradna pro občanství a lidská práva” případně poradny od člověka v tísni. 🙂

garfa4
autor
8. zář 2022

@tulipdona skvělé, děkuji za pomoc 🙂

tulipdona
8. zář 2022

@garfa4 nemáte za co, ať se povede 🙂

ai30
8. zář 2022
garfa4
autor
8. zář 2022

@tulipdona
@ai30 Holky, ještě jednou děkuji, paní mi odepsala, že na Child Benefit nemá nyní nárok, protože podmínkou k vyplácení jakéhokoliv benefitu je trvalý pobyt na území Velké Británie. Pobírala jej tedy jen do 6 let syna, kdy ještě žili v Británii. Písemné potvrzení k tomu ale žádné neobdržela. Syn má české i britské občanství, ale ani jeden stát ho neakceptuje jako polovičního sirotka. Poslala jsem paní Vaše tipy, kam se obrátit + další organizace, kteří pomáhají samoživitelkám. Ale mám obavu, že se dostala do jakéhosi vakua, kde jí žádný stát nepomůže. Nyní má tedy 3 práce, aby mohli nějak fungovat.

ai30
8. zář 2022

@garfa4 Jo, to dava smysl, no.. Ono to neni uplne vakuum, maji narok na davky hmotne nouze, ale nedosahnou na ten sirotci duchod. Navrat do UK nezvazuje? Jestli tady nema zadnou zachrannou sit, mozna by to z financnich duvodu melo smysl. Na druhou stranu pokud uz dite chodi do skoly, proc nemuze mit normalni plny uvazek?

garfa4
autor
8. zář 2022

@ai30 co jsem z informací pochopila, vrátila se kvůli nemocné mamince (což je zároveň jediná rodina, nikoho jiného už nemá a její partner - otec dítěte - taky nikoho neměl) a částečně o ni pečuje. Ale zároveň stav maminky není (naštěstí) takový, aby mohla pobírat příspěvek na péči. Takže tam zůstala úplně sama a maminka zde tady taky. Proto se vrátila. Snad jí některá z těch organizací pomůže, my se zabýváme primárně trestními kauzami, proto o této oblasti vlastně nic nevím.

ai30
8. zář 2022

@garfa4 ach jo, to je tezka situace.. :( Snad bude brzy lip!

garfa4
autor
8. zář 2022

@ai30 Máš pravdu, je to těžké. Taky jsem samoživitelka, i proto mě ten její příběh oslovil, a štve mě, že jí nemám jak pomoc. Ale poslala jsem jí i odkaz třeba na Šatník N. Fridrichové a ještě další, aby se nebála požádat i o nefinanční pomoc. Nájem jim to sice nezaplatí, ale třeba jinak pomůže. A ještě jednou moc děkuji 🙂

zuzekk
9. zář 2022

OSSZ, důchodové oddělení. Ale nepředpokládám, že by místní úřednice měla velkou znalost...

kolibricek36
11. zář 2022

@garfa4 hele já myslím, že když by si to vyběhla příspěvek na nemocnou matku. A při tom měla brigádu tak by si polepšila. Určitě by dostala příspěvek na dítě.

evik19
11. zář 2022

Poradila bych mamince, aby se obrátila na třídní učitelku, případně ředitele školy, kam chodí syn, se žádostí o školní obědy zdarma. Pokud by ji dokázali díky zapojení do nějakého charitativního projektu pomoct, bylo by to taky pár stovek měsíčně, které by jí mohly pomoci.

zelenaesmolda
11. zář 2022

@garfa4
obratila bych se na Citizen advice bureau,nedava smysl,ze by dite nemelo narok na sirotci duchod protoze nebyli manzele.

nita1984
11. zář 2022

@zelenaesmolda psala ze nemá nárok, protože už tam nemají trvale bydliště.

zelenaesmolda
11. zář 2022

@nita1984
cele je to nejake divne,proc to neresila hned po jeho smrti pred navratem do CR?

nita1984
11. zář 2022

@zelenaesmolda mě se neptej. Mě spis překvapilo info, ze příjmem překročí nárok na přídavky. V současné chvíli přídavky rozhodne nejsou pro lidi na hranici chudoby. Vim, ze teď nove na ne dosáhne opravdu hodně lidi

ai30
11. zář 2022

@zelenaesmolda Zakladatelka o tom už pise, divne to neni. Pani pobirala sirotci duchod v UK, ale prisla o nej prestehovanim do Cr.

garfa4
autor
12. zář 2022

@kolibricek36
@evik19
@zelenaesmolda
@nita1984 Holky, díky moc za Vaše příspěvky. S těmi obědy ve škole, to mě vůbec nenapadlo, že je možné takto zkusit zařídit, paní to napíši.

Já paní osobně neznám, jak jsem psala, oslovila naší organizaci, ale my se tímto nezabýváme, tudíž vůbec nemám přehled, co kde lze vše zařídit. Paní mi postupně odepisuje a odhaluje, jak se do problémů dostala a jak je řeší. Popravdě, když jsem četla, co všechno dělá, aby sebe a syna uživila, nechápu, kdy vůbec spí. Samozřejmě by asi bylo nejjednodušší, aby si našla jednu pořádnou práci s adekvátní výplatou, ale snažila se mi vysvětlit, že s jejím pracovním zařazením a pracovní nabídkou v oblasti, kde bydlí, to nyní nejde. Já toto nechci hodnotit, prostě ty informace beru, jak jsou.

Tímto moc děkuji @zuzekk - Zuzi ještě jednou díky za sehnání oblečení pro syna, jsi skvělá. Já nyní řeším zimní boty pro syna, protože paní na ně v tuto chvíli finance nemá.

Ještě jednou všem moc děkuji za Vaše tipy a rady, jste hodné.