Dávky - vyloučení osoby. Poradíte, prosím?

verunda18
12. črc 2023

Je tu někdo kdo stím má zkušenost s tejtim formulářem vůbec si nevím rady a na úřadě vám moc nepomůžou .
Přítel od nás odešel ,je zapsány v rodném listě ,sepsali jsme dohodu o výživném,ale on si našel partnerku se kterou žije úplně jinde ,už i trvalou adresu má jinde ,ale problém je že my nechce dát na sociálku své příjmy .mě řekli na sociálce že to půjde s formulářem o vyloučení ale vůbec si nevím rady , jsem úplně bezmocná...já to nikdy nevypisovala má někdo stím zkušenost .

barulina
12. črc 2023

@verunda18 a proč chce sociálka jeho příjmy. Problém je hlavně v tom, že nemáte právoplatný rozsudek. Tak možná proto. Málokdy se stane že tyhle věci jsou bez soudu. To je jen taková vsuvka. Teď mi řekněte s čím chcete konkrétně poradit

miryp
12. črc 2023

A co konkrétně na tomto formuláři neumíš vyplnit? https://www.mpsv.cz/documents/20142/1728503/Zad...

verunda18
autor
12. črc 2023

@barulina jde o to ,že můj kluk se narodil 28.4.dubna stím že bych chtěla požádat o bydlení protože z mateřské se vše zaplatit nedá.
Bohužel tatínek od mého syna utekl 300km za jinou slečnou ...měsíc a půl mu trvalo abychom se na něčem vůbec dohodli ,soudní cestu jsme zatím vyloučili ,podepsali jsme mezi sebou dohodu ohledně výživného ,na 4000kč .
Odmítá my dát své příjmy na sociálku ,paní na úřadě my řekla že my to udělá ale až od listopadu ,stím že ho vyloučí ale že to teď nejde když kluk se narodil 28.4.a dohodu jsme sepsali až mezi sebou 1.7.2023
Ale já prostě nechápu ten formulář jak ho potom z toho papíru mám vyloučit

verunda18
autor
12. črc 2023

@miryp jako chápu žadatele a že vyloučená osoba to jsem tak nějak pochopila ,ale nechápu ty datumy od kdy -do kdy já takové věci nechápu asi ,proto bych potřebovala nějak poradit jak se to vypisuje ...

j.a.n.i
12. črc 2023

@verunda18 Čemu na téhle větě nerozumíš? "Jde-li o příspěvek na bydlení a vylučovaná osoba nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně byt neužívá." Takže když máte dohodu od 1.7., tak ti ho prostě vyloučí až od 1.11., do té doby musíš buď doložit jeho příjem, nebo máš smůlu.

miryp
12. črc 2023

@barulina to je jednoduché, u příspěvku na bydlení se posuzuje příjem obou rodičů automaticky. Jelikož otec nebyl vyloučen z okruhu posuzovaných osob, chtějí k žádosti doložit jeho příjmy, bez toho se žádostí zabývat nebudou.

miryp
12. črc 2023

@verunda18 @j.a.n.i už to vlastně napsala za mě. Jen doplním, že k dřívějšímu vyloučení otce z okruhu posuzovaných osob by mohlo dojít pouze za předpokladu, že bys měla jiný relevantní důkaz o tom, že odešel třeba již o měsíc a déle dříve než před uzavřenou dohodou. Ale určitě ÚP nepostačí jen tvé tvrzení, musíš to podložit důkazy. Pokud nic takového nemáš, pak pro ÚP je relevantním důkazem dohoda a z té pak vyplývá, že půjde otec vyloučit až od listopadu. A pro období do té doby se bude považovat jako osoba společně posuzovaná a má-li se ÚP tvou žádostí zabývat, musí doložit své příjmy...

barulina
12. črc 2023

@miryp jo, vlastně jo, pokud spolu bydleli. Hned jsem si to nespojila

barulina
12. črc 2023

@verunda18 já jen, že pracuju jako Policista a ta dohoda mezi vámi nemá žádnou váhu, tak pozor na to. To že se s ním nedá domluvit by byl pro mě hlavní důvod proč jít přes soud. Protože pokud nebude platit alimenty uvedené v dohodě, nelze je řešit přes PČR

somalicats
12. črc 2023

@verunda18 Ještě by Ti ex mohl podepsat čestné prohlášení, že s Tebou nežije od..., pokud se odstěhoval dřív, než jste si sepsali tu dohodu.

verunda18
autor
12. črc 2023

@somalicats to jsem taky zkoušela ,ale neberou to protože dohodu jsme sepsali až v červenci .
Je to hrozně komplikované,taky jsem to zkoušela ,ale prostě chtějí ať doložím příjem ,ale on to nechce ,prý má svoji rodinu ,a nechce se zabývat sociálkou ani si dělat ostudu v práci ...
Ale já prostě nedokážu přežít jen z rodičáku a co my pošle na alimentech,doba je teď hrozně dráha .a nájem taky nemám levný .

miryp
12. črc 2023

@verunda18 no a zkoušela sis vůbec na netu vypočítat, zda na ty dávky s jeho příjmy dosáhneš? Aby celé to dohadování nebylo zbytečné, pokud bys na to s jeho příjmy nedosáhla... Jinak bych mu připomněla, že vaše dítě je také jeho rodina a že tedy buď ti pomůže získat další peníze, nebo mu dítě předáš, ať se stará, abys mohla nastoupit do práce... Já bych se s ním fakt nesrsala...
Jinak s tímto přístupem bych obratem podala návrh k soudu na úpravu poměrů k nezl., abys to výživné měla podložené soudním rozhodnutím, protože tam už potom máš možnost to vymáhat exekučně pokud by neplatil, kdežto s dohodou si můžeš akorát tak vytřít...

lencaa11
12. črc 2023

@verunda18 zajít na úřad sepsat žádost o vyloučení ex může to trvat 3 měsíce a i jít k soudu budou chtít aby jste to měla vše ok...

somalicats
12. črc 2023

@verunda18 Podívej, on má aktuálně vyživovací povinnost nejen vůči dítěti, ale i vůči Tobě. Takže bych se s ním vůbec nemazala, podala žádost na soud - vyměří mu to i zpětně a on Ti to bude muset vše doplatit.