Zimní dovolená na horách. Poradíte, prosím?

aliishaa
4. zář 2023

Já jsem na lyžích atd. nikdy nestála, manžel jako dítě párkrát ano. S dětmi vyrážíme do hor jen na sáňkování, aby si užily sníh. Teď bychom byli rádi, aby si děti lyže zkusily a pokud možno se i naučily lyžovat 🙂. Takže plánuju, jak to nejlépe udělat. Napadla mě dovolená o jarních prázdninách ve stylu že děti na pár hodin denně předáme nějaké lyžařské škole / instruktorovi. Já se to klidně začnu učit s nima, když to bude v nabídce, třeba i pár hodin denně soukromě jen já a holky, takový crash kurs, ale netrvám na tom 🙂. Manžel si v tom mezičase zalyžuje sám, nebo se nějak zabaví. Ovšem lyže a vše okolo bychom si potřebovali půjčit, a pokud možno, tak přímo na místě, ať to nemusíme vozit s sebou a prostě ať s tím je co nejméně starostí. Jak jsem na tom nikdy nestála, tak vůbec nemám zkušenosti, jak to vůbec vybrat, jak to celé funguje, jak se jezdí na vleku, co je za sjezdovky... Potřebuju od někoho pomoc 😀. Existuje něco takového? Máte s někým dobré zkušenosti? Na kolik to tak cenově může vyjít? Dětem bude o jarních prázdninách 4 a 7 let. Jestli jsem to začala plánovat pozdě, tak hold až ten další rok, kdy by jim bylo 5 a 8 let 🙂.
Zajímá mě hlavně západní polovina republiky - východní Čechy, severní Čechy, Šumava... Beskydy, Jeseníky atd. už máme moc daleko. Děkuji!

wendie
4. zář 2023

@aliishaa kurzy jsou všude, ale mají různé podmínky. My máme nejraději Krkonoše - Rokytnice nad Jizerou, tam poradím hodně.. syn se učil lyžovat v 5ti letech v Jáchymově - kousek od Klínovce. Klínovec je top západních Čech, ale bohužel i finančně... Ráda odpovím konkrétně třeba do SZ, určitě bych ale zhodnotila kdy máte jarky - kvůli sněhu a pak řešit až podle lokality... Jinak půjčení bývá v pohodě, vše až na místě, někdy i půjčovny mají slevu pro určité ubytovatele. Obecně školička na odpoledne cca 1000,- a půjčení 300-500,- komplet výbava - tady ale nevím přesně, my máme svoje.

wendie
4. zář 2023

@wendie mělo tam být školička na dopoledne - cca 2h

janaaanna
4. zář 2023

@aliishaa ja muzu doporucit toto
https://www.skibi.cz/tip-na-lyzarskou-dovolenou...
Vyhovoval mi tam full servis (deti vyzvednou v hotelu a zase je tam vrati) a program i jiny nez jen lyze. Hodiny pro sebe by urcite sly domluvit s lyzarskou skolou

rebe
4. zář 2023

Co mám zkušenosti, většina lyžařských škol nabízí individuální lekce, takže byste měli lektora jen sami pro sebe. A mívají nasmlouvané půjčovny, kde vám vše zapůjčí a mnohdy i uskladní. Celé dopoledne je pro úplné začátečníky, náročné, první dny ti bude stačit hodina, po pár dnech si můžeš po hodině s lektorem jít ještě na hodinku zajezdit sama na modrou, víc by ses zničila. Pro začátek mívají cvičné sjezdovky s vlečkem, pak se vyplatí investovat do střediska, kde mají lanovku. Je to fakt celkem dřina, lyžovat vlastně znamená dřepovat a ještě u toho přenášet váhu, tak je fajn si odpočinout. Navíc třeba z pomy jde strach, když jsi začátečník. Je to opravdu drahý špás, jen za toho lektora dáš 1-2 tisíce za hodinu, skipasy taky počítej 500-1000 na osobu a den. Drahé je pak i samotné lyžování s ubytováním, ale zimní hory jsou nádherné a jak tomu propadneš, peněz ti líto nebude.

zara0201
4. zář 2023

My sme platili na Slovensku za 1 hodinu 1 osoba 25 eur...viem,táto info nepomôže,to len pre predstavu. Ale bol v tom už vlek na hodinu. Lyže sa oplatili požičať na mieste- výstroj na týždeň za 50 eur.
Mysli na to,že ak nelyžujete, tak nebudete vládať týždeň lyžovať.

dandaa
4. zář 2023

V každém lyžařském středisku jsou lyžařské školy,jak pro děti tak i dospělé. Syn se učil v Harrachově a v Rokytnici. Levněji vyšla skupinová lekce na pár hodin a ta byla vždy jen dopo . Potom měl individuální hodiny. Ubytování shánět teď je na poslední chvíli. My máme pod sebou několik apartmánů v Krkonoších a lidé rezervují rok dopředu.

aliishaa
autor
5. zář 2023

@wendie Děkuji! Prázdniny nám budou vycházet na 12.-16. února, ale netrvám na celém týdnu, klidně i jen část. Rokytnice by byla fajn v tom, že je v dojezdové vzdálenosti od babičky, kde bychom se mohli "ubytovat", takže by se ušetřily nějaké peníze za hotel/penzion. Klínovec už bychom museli mít s ubytováním.

aliishaa
autor
5. zář 2023

@janaaanna Děkuji, to si ukládám, v Kašperských Horách má manžel dokonce strejdu, takže je to hned jeden z favoritů 🙂.

aliishaa
autor
5. zář 2023

@rebe Děkuji, chceme nějak začít a přidat k letní dovolené i jednu zimní. Vlastně to praktikujeme už teď, ale "jen" prodloužený víkend se sáňkováním. Uvidíme, jak se nám to zalíbí 😀.

aliishaa
autor
5. zář 2023

@zara0201 Díky. Máš pravdu, že celý týden by mohl být fyzicky ale i finančně náročný, část prázdnin by určitě stačila.

aliishaa
autor
5. zář 2023

@dandaa Děkuji za informace, myslela jsem si to, ale počítám s tím, že bychom kdyžtak začali napřesrok. Čerstvě čtyřletá má ještě trošku problém chápat co se po ní vlastně chce (zatím máme tedy zkušenost jen s plaváním a s kolem), za rok už bude úplně někde jinde. Starší sice pak už bude 8 let, ale i tam si myslím, že snad ještě nebude pozdě.

ai30
5. zář 2023

@aliishaa Ja bych moc doporucila se to ucit zaroven s detma, at muzete lyzovat spolu. Pro ty zacatky je lepsi, kdyz jedete s nima. Syn (6 let) mel par lekci ve skolicce a pak uz jel lanovkou nahoru na modrou sjezdovku a sjizdel to, neumim si ale predstavit ho tam poslat samotneho.

wendie
5. zář 2023

@aliishaa pak ti doporučím skiareál modrá hvězda. Sjezdovky pro začátečníky, žádné extra fronty - všichni jezdí na Horní Domky, a hlavně tedy lidové ceny. Hodina školičky loni 450-500,- vleky dohledas na stránkách ski-rokytnice.com myslím. Naše kluky to tam bavilo ještě loni, a to už jsou lyžaři. My jim to tedy ještě ozivujeme ski areálem Paseky. Teď už lyžují všichni, tak konečně chceme do Alp... Tak šťastný výběr 🙂

dandaa
5. zář 2023

@wendie na Modré hvězdě už takové ceny nejsou, na jaře jsem platila 690,- za individuální hodinu pro syna. Pro dva to bylo za 1100,- . Lidí tam je vždy dost, hlavně když jsou jarní prázdniny.

wendie
6. zář 2023

@dandaa my platili taky na modré hvězdě letod přelom únor/březen 490,-...

wendie
6. zář 2023

@wendie loni myšleno tuto sezónu co byla.

dandaa
6. zář 2023

@wendie a u jaké školy? Jelikož tohle tam nikdo neměl za individuální hodinu pro jednoho. Jen Major co je přímo v bistru nahoře měl 450Kč za skupinu od tří osob.

wendie
2. říj 2023

@dandaa byl to takový pán myslím na zádech měl ski rokytnice, modrá zimní bunda. má na modré hvězdě budku a u ní jezdící pás, oplocené. je to jakoby u vleků když se díváš zespoda pod svahem - vlevo.