Prosím podělte se o vaše zkušenosti s tříletými dětmi v letadle - kolik hodin letu zvládly? Dceři vloni byly necelé 2 roky a byla to katastrofa (2,5 hodiny letu), teď jí budou tři a chceme ještě odletět na dovču. No v Řecku, kam jsme plánovali jet, se horší počasí, stejně jako všude jinde v Evropě. Tak ještě zvažujeme Kanáry, jenže to už je 5 hodin letu. Dcera moc neposedí, samozřejmě se do letadla vybavíme jídlem, knížkama a tabletem (měla ho doteď jednou v autě na cestu z Itálie, jinak nepoužíváme), navíc ten rok je hodně znát, už se s ní leccos dá dělat, ale i tak. Jaké jsou vaše zkušenosti, dá se to? Nebo holt přijmout horší počasí v Řecku a být vděčná za kratší let... díky 🙂
@ivis_b tak ono dost záleží, kdy poletite.
Třeba do Egypta jsme letěli (a většinou se leta) po půlnoci, takže děti 4 a 6 v podstatě celou cestu tam prospal. Zpět se letí zase ráno, takže museli vstávat kvůli odjezdu z hotelu ve 3 a pak to opět v letadle dospávali (byť ne celou cestu).
Takže v kombinaci s pohádkou na mobilu, albi tužkou, jídlem atd to bylo úplně v pohodě🙂
To ti nikdo nerekne, kazde dite je jine, zalezi s kym poletite, v kolik hodin a jak si sednou vsechny okolnosti...
Da se, kdyz vyjde cas nebo tomu pomuzete organizaci aby dite alespon cas prospalo. Bavit celych 5 hodin takhle male dite je mordorj - knizky, tablet, omalovanky, jidlo, jidlo, krupky a modleni se aby uz letadlo pristavalo...
Zkus kouknout jeste na Kypr - je tam jeste hezky a je to preci jen bliz
Posledni tip je opravdu resit s kym letite. Je obrovsky rozdil, jestli sedis v malem letadle narvanem do posledni sedacky nebo v obrim dobre vybavenem letadle s televizkou na sedadle pred sebou a nejakym prostorem, dostatekm zachodku a idealne obcerstvenim v cene - nejde ani o to jidlo - to si vezmes, ale o to, ze je to aktivita... Dite kouka na letusku jak se postupne blizi, uz se postupne tesi co dostane - 15 minut utece jako nic. Pak to nejakou dobu rozbaluje a basti - dasi cas je pryc. Pak se sbiraji odpadky, cas v letadle bezi jinak. My jsme kvuli tomu menili desninaci prave z Kanaru kam nam vychazeli jenom Smartwings (ktere nesnasim, omlouvam se) na Dubai, kam jsme leteli s Emirates a ten let (pres 6 hod?) byl vic v pohodne nez mesic predtim do Recka, ale ve "spatnem" letadle...
@ivis_b Letos mladší dva a půl, jeden let děsný, řádil a nechápal sezení na místě, podruhé pod drobnohledem, nenechala jsem ho ani se rozepnout, pořád nějaké podněty a žádný cukr. Když jsme vylezli z letadla, byla jsem jak kdybych fárala v dole 🥵 Necelé tři hodiny letu, zpoždění na letišti. Příští rok jsem řekla Korfu kvůli době letu. Kanáry v zimě jsem zavrhla rovnou, právě kvůli délce letu... ale než sednes do letadla, tak to je loterie, může být naprosto v pohodě 🤷
Ja som s detmi 2 a 5 rokov letela na Mauricius 2x6 hodin v lietadle, 2 hodiny prestup. A dali sme to v pohode. Tiez som mala vsetko mozne pre nich nabrane - jedlo, casopisy, knizky, tablet. Robili tam curbes ale ked uz sedis v lietadle tak ta nevysadia 🤣 a teda nebolo sme tam jediny s malymi detmi. Z Emiratov s nami leteli 2 rodiny s troma detmi, jedny dokonca iba s maminkou. Vsetko sa da zvladnut. S jednym dietatom by som kludne letela aj na mesiac 🤣
Jako ja nevim jake nas naroky na dite ale proste bych ti radila se odpoutat od neceho co dite musi ( v urcitou hodinu spat,jist...sedet apod...proste nechej to plynout a dobre vsak to je max 3h ..
Letela jsem s detma v jakemkoliv veku od 4 mesicu ...jezdim s nima 11 hodin vlakem.
A neresim proste...snazim se aby nerusili oststni ale jestli proste chvilku placou nebo vylijou piti nebo rozslapou krupku neresim...co jde uklidim a dobre
...
Proste jo budes unavena spinava ... 😀 vzdyt je to fuk ceka vas dovca
Mě tu asi všichni zhejti, ale na jaře jsem letěla zTenerife v letadle plným malých dětí, bylo jich 20, fakt jsem to počítala. O radu před náma seděl Kubíček, teda neseděl, dělal miliardu věci a celych 5,5h řval, přísahám, že jsem nad Gibraltarem chtěla vyskočit z okýnka.i pro mě to byl fakt dlouhej let...představa, že toto musím absolvovat znovu, mě fakt děsí. Lety okolo 3h jsou fajn, ty delší musí být pro ty děcka psycho
@properjoey zalezi, jak jim ta cesta sedne, jakou maji povahu, jak snasi to letadlo samotny..
ale presne z techhle duvodu jsem se s detmi odvazila az letos a v dobrem obdivuju maminky jako
@veronicka89 , ktery umi “neresit”. Ja vim, ze bych psychicky nevydrzela, kdyby moje deti v kuse jecely, plakaly.. Pritom sama mam pro ostatni deti pochopeni, ale vim, ze zdaleka ne kazdy to proste dobre snasi, a je to muceni pro ty lidi, kteri tomu nemaji sanci utect. Takze pokud nejde o nezbytnou cestu (za rodinou treba), tak jsem pro litat az s detmi, u kterych vim, ze se s nimi da domluvit. Ale to uz je jiny tema, jen chapu @properjoey a ne kazdy te zhejti 😉
Já lítám s dětma od jejich 8m. Od 15m mladsi a 2,5 roku staršího lítám sama. Jenom teda krátkou destinaci, 2h. Teď jsme se vraceli koncem srpna, starší 3 a 3/4 a mladší 2,5 roku. Ale zatím teda musím říct, že 2h jsou totální max. Vždy vysedam z letadla úplně vyčerpaná. Teď už je prostě nejlepší jim strčit tablet/telefon a konec. Knížky, malování, jídlo...je zabaví na pár minut. Asi kdybychom letěli dva dospěláci a jen jedno malé dítě, tak bych si troufla i dál. Ale se dvěma mrnatama sama fakt ne. 😀 a to teda ani jedno nerve. Jen se proste nudi a musím je zabavovat nonstop
@rencinka87 ja si myslim ze deti rvou casto kvuli rodicum ( protoze treba chce dite 100x otvirat roletu , sedet na zemi ,nebo koukat z ulicky apod / jen priklady)
Radsi necham dite sedet a hrat si na zemi ikdyz vim ze je to tam treba spinave ...nez aby pul hodky rvalo ...stejne tak s toletkou apod...jdou veci ktere proste vyjimecne dovolim .
Nevim proc by melo dite nejak dlouho v letadle rvat ( kor 2 lete ,miminko nereknu treba..)
@veronicka89 já se teda s dcerou lítat nebojím a zatím všechny naše 4 hodinové lety (stejně jako přejezd tisíc kilometrů v tahu z vratislavy do kleipédy) byly v pohodě, ale umím si představit spoustu důvodů, proč dítě řve. Třeba je nevyspalý, přetažený, ale v tom hluku/ruchu/světle není schopné usnout. Bojí se. Bolí ho uši (letěla jsem s otitidou někdy v pětadvaceti a taky mi kápla slza). Já jsem taky zažila let; kdy 9 hodin v kuse plačící dítě sedělo vedle mě a taky jsem chtěla vyskočit do oceánu.
@drep pisu casto .... takze verim ze i takove pripady jsou. Ale casto dite rve ..pak je matka nervozni ...a pak uz je to zacarovany kruh...
@rencinka87 díky za pochopení. Já z tohoto důvodu s dětmi letěla, až když byly větší. Ani teď, když je jim 8,9 tak bych s nima dýl než 3h neletěla...je to strašná nuda, i pro mě...
@ivis_b v pohode, kazdy let je jiny. Litam s detmi dost casto a vetsinou na dalku u nas to moc jinak nejde. Prvni let mel maly, kdyz mel 2 tydny, leteli jsme do USA. No krasnych 9 hodin z toho 8 hodin prospal v postylce. Pak jsme leteli asi v jeho pul roce na USA- Mauricius, to uz i koukal, a celkove, stacilo mliko a nejaky hracky cim se zabavil a slo to..vetsinu toho stejne prospal... nejhorsi let jsme naopak meli asi ve 2 letech Praha-Lefkada, to teda byl mega opruz pac jsme leteli v noci a on mel rozhozeny cely bioritmus, to teda byl celkem nevrly. Ale je pravda, ze on nikdy moc neplakal, spis mrcel. S malou litame taky od mala. Letos jsme dali Viden-Seychelly to je 6+6 hodin a to zvladli uplne krasne, mala oba lety prospala jen v Dubaji se domahala jidla, pac v letadle chrapala, a kluk ten prospal jen druhy let a rano se mu zdalo, ze to nebylo tak daleko.Ale to uz jim bylo 4 a 6 let. Jako pred nama sedeli nejaci Pakistanci, kluka asi 3-4 letyho nalivali colou a ten byl teda mega otravny, furt rval. Bud chtel colu nebo nejaky strilecky na telce jinak jecel. Nastav se ty na to, ze to bude v pohode, vem spoustu jidla, co jinak nedavate, nejaky krupky, bramburky , lizatka apod. at ma co zkoumat, nejakou knizku, hru, nebo i pastelky a blocek, my vozime i tablet.. a bude to v pohode..
@tereza0111 joo na letecky spolecnosti hodne zalezi. A Emirates je jedna z nejlepsich.. tam dokonce detem nosi nejake batuzky s pastelkama, deckou, omalovanky atd. takze si pak pul letu furt batuzek oteviraji a zaviraji, rovnaji to tam apod🙂 jo to pak let utece jak voda.. Pak taky to jidlo, presne jak pises, cekaji co dostanou apod. S low cost s detma fakt nemam odvahu a to litam casto.. to te plne chapu, proste spatny letadlo
@ivis_b Letěli jsme dvakrát, ve třech letech to bylo docela náročné - po dlouhé cestě na letiště a dlouhém čekání na letišti (i když vyběhaném čekání) bylo náročné udržet je v klidu. Ale i tak to zvládli dobře, až ke konci tříhodinového letu začali být dost unavení a nervózní- představte si, že vám tři hodiny plandají nohy. Pořád jsme měnili sedadla (měli jsme trojku). Děti byli v klidu, ale já totálně vyčerpaná. O rok později to bylo o poznání lepší, přestože jsme měli velké zpoždění a letěli v noci. V letadle bylo zhasnuto, nicméně děti nespali, naopak byli nabuzení, ale už byli větší, tak si chvíli hráli deskovou hru. Byla jsem unavená tím, že jsme přijeli v noci, ale ne tak příšerně, jako když byli o rok mladší.
Kanáry neznám, ale v severní africe by mohlo být u pobřeží teplo a přitom ne hic.
Letěla jsem létě se skoro čtyřletým a ty tři hoďky byly max. A i tak jsem toho měla plnej knedlik. Vyspal se v autobuse a na letišti a pak ho bylo všude plno. Jako udržela jsem ho, ale fakt to bylo tak akorát. Dál bych s nim neletěla.
Díky za vaše zkušenosti, nakonec jsme zbaběle zvolili Rodos s letem 3h, dál si prostě netroufáme. Starší syn už je v pohodě, tomu je 7, ale s touhle cácorkou je to horší. Když nemá náladu, je to mazec, co dokáže za scény. A teda dost se divim, že jako benefit vidíte, když dítě jde do letadla ospalý, aby tam pak usnulo. To jsme právě udělali vloni a bylo to peklo, nemohla zachrápnout a byla brutálně přetažená. Navíc když konečně zabrala, tak zahlásili turbolence, já ji musela budit a pásat ji, což bylo peklo nadruhou. Jak to děláte, když jsou turbolence a dítě spí??
@ivis_b my letěli když dětem bylo 1 rok a osm měsíců a 4 roky ,mladší dcera usnula na začátku 10 minut a pak dvě hodiny koukala,starší koukala taky dvě hodiny a poslední půl hodiny před přístavním usnuly a to jsem je normálně připoutala a spali dál a ta mladší seděla na mě ,takže připoutání v pohodě,ale pak jsme je museli tahat v náručí,naštěstí kočár byl hned u letadla,všude jsme vystupovali poslední i autobus čekal jenom na nás 😀,ale my to neřešili,prostě jsme měli dvě spící děti a letěli jsme 19:00 , starší dcera se na chvilku na letišti ( chvilku šla pěšky)vzbudila a v autobuse znovu usnula,mladší si celou cestu hrála s prázdným kelímkem a lžičkou na kafe ,starší se celou cestu dívala a tablet jsme nepoužili
Mladší poprvé letěl, když mu byly necelé 3, to jsme letěli do Malagy cca 3 holky. Bylo to docela v pohodě. Byl Teda asi 5x na WC, z toho 2x kakat:D To nám zabralo docela dost casu:D Hodně jídla, výlety, pristavani, nějakou dobu jsem s nimi seděla já, pak zas manžel. Pak už se starším dost krabici, tak byl už opruzeniny je krotit, aby to neotravovalo ostatní. Ale dalo se, ve finále to docela uteklo a myslím, že jsme vyloženě nikoho neotravovali. Nazpátek jsme letěli asi až v půl 10, to tuším celkem hned vytuhli a spali až do Prahy. Letos v necelých 4 (starší 6) jsme letěli na Kanary. Ale.my měli přestup v Barceloně, kde jsme spali na letisti:D A cestou zpět přístup přes den, to jsme byli i chvíli v centru. Na zpáteční let jsme vstávání ve 3 ráno, tak nějak částečně i spali. Cesty dlouhé, ale dalo se, nemám na to nějaké strašně vzpomínky.
@ivis_b moje dítě zaručeně uspalo hučení letadla. Letěla ve 3 letech poprvé a byla nadšená, buď koukala z okénka, nebo cucala bonbóny a koukala na tabletu na pohadky. Po chvilce ale usnula a spala celou dobu 3 hodiny. To samé zpátky.
Je pravda ze konkretne ve 3 letech jsme s dcerou podnikali jen kratke (2h) lety, ale kdyz byla mladsi (do 18m) a starsi (4 roky), letali jsme nekolikrat do Cech a zpatky, tzn. Vzdy cesta kolem 36 hodin s jednim az dvema prestupy (nejdelsi let vzdy 12-14 hodin). Ale byly s nama vzdycky deti vsech vekovych kategorii. Ve 3 letech uz vetsinou vydrzi koukat na pohadky, tak se to da. Chce to mit s sebou dost mnamek, nejaky knizky, nejakou aktivitu a pokud aerolinka neda tak tablet (na delsich.letech u lepsich spolecnosti jsou normalne na sedadle obrazovky s vyberem her, filmu atd., nizkorozpoctovky to nemaji a 5h let je tak na hrane zda to ma cenu, tak bych tablet pro sichr vzala).
Letěli jsme letos s Ostravy do Egypta s tří letou dcerkou..je to milovnice techniky a letadel obzvlášť, takže do letadla šla hrozně nadšená,natesena..problem nastal ve chvíli kdy musela sedět sama připoutaná než letadlo nastoupalo výšku. Nedokázala pochopit, že nemůže sedět na mě a plakala, že se bojí..let tam privreli stevardi oči a nechali malou sedět na mě,ale při letu zpět do Ovy ne..byli striktní -radeji 20min pláče než u dítěte robitou hlavu-letuska mela hruzny zazitek a tak nepovolila..plakala Viky a ja s ní..verim, že to bude příští rok lepší..precejen už hlavička funguje jinak a snad pochopí, že je bezpečnost důležitá..
@ivis_b 5 hodin je za me moc. Jsou i blizsi Kanary kolem 4 hodin... nebo hold Egypt. Tam je teplo skoro furt a rychlejsi cesta. Jinak mohu doporucit Kypr. Byli jsme letos s 3letackou. Cesta 3 hodiny. Cestu tam jsme jeli v noci, prospala asi 2h z tech 3. Zpet jsme jeli rano, takze byla vzhuru ale dala to dobre. Mela jsem s sebou hromadu her v mobilu, pohadek v mobilu, knihy, modelinu, pastelky a tak. Ale vic nez 3 uz by byly horsi. Tohle bylo opravdu max. Zari a rijen se da jet jeste bez problemu recko, spanelsko apod. Nasi byli minuly tyden ve Španělsku a byli nadseni jak byla tepla voda a krasne pocasi.
@ivis_b my jsme leteli letos v breznu na jarnaky na Lanzarote z Frankfurt-Hahn - podle letovyho radu 4:45, uletel to za 4 a kousicek.
Mladsimu bylo 3,5 - nejdriv nadseni z letadla (leteli i se starsim oba poprve - prave kvuli tomu, ze jsem se driv bala, ze to nevydrzi a bude to katastrofa), pojizdeni na draze, vzlet, nez se to nejak vyrovnalo, chvilku koukali z okynka, pak jsme vytahli nejaky haribace a podobny hruzy, ktery normalne vubec neji, takze taky svatek 😁 Pak jsme cetli pohadky, hrali jsme karty, pak taky chodili (kdyz zrovna nejela letuska s vozikem) na navstevu za tatou (ten sedel asi o 13 rad pred nami, tak se taky trochu prosli 😁😁), taky byli aspon dvakrat curat, pak na chvilinku i usnul, akorat samozrejme tesne pred zacatkem pristavani, no a samotny pristavani, to je taky tak na 20 minut vetsinou aspon, tak zase koukali z okynka, tesili se, ze uz vidi more a zemi. Jo a nejvetsi zabava byly turbulence 🤦♀️😂 ja jsem se v duchu modlila, litani od 18 proste nejak moc nemusim, oni vyskali nadsenim 🤦♀️😁 Jinak tablet nevlastnime.
Takze urcite se to da.
V Recku jsme byli na Kosu na svatebni ceste 23.9.-2.10. a my meli stesti - bylo krasne, ne uz vedro, more teply, jeden den boure, jinak slunecno, ale odjizdeli jsme a totalne se zlomilo pocasi - max.18 melo byt cely tyden, foukalo, zatazeno, jeli jsme ve svetrech a litovali ten posledni turnus po nas.. Takze tezko rict, je to trochu uz vabank na konci zari.