Tříleté dítě v letadle. Podělíte se o zkušenosti?

ivis_b
25. zář 2023

Prosím podělte se o vaše zkušenosti s tříletými dětmi v letadle - kolik hodin letu zvládly? Dceři vloni byly necelé 2 roky a byla to katastrofa (2,5 hodiny letu), teď jí budou tři a chceme ještě odletět na dovču. No v Řecku, kam jsme plánovali jet, se horší počasí, stejně jako všude jinde v Evropě. Tak ještě zvažujeme Kanáry, jenže to už je 5 hodin letu. Dcera moc neposedí, samozřejmě se do letadla vybavíme jídlem, knížkama a tabletem (měla ho doteď jednou v autě na cestu z Itálie, jinak nepoužíváme), navíc ten rok je hodně znát, už se s ní leccos dá dělat, ale i tak. Jaké jsou vaše zkušenosti, dá se to? Nebo holt přijmout horší počasí v Řecku a být vděčná za kratší let... díky 🙂

rencinka87
25. zář 2023

@ivis_b my jsme leteli letos v breznu na jarnaky na Lanzarote z Frankfurt-Hahn - podle letovyho radu 4:45, uletel to za 4 a kousicek.
Mladsimu bylo 3,5 - nejdriv nadseni z letadla (leteli i se starsim oba poprve - prave kvuli tomu, ze jsem se driv bala, ze to nevydrzi a bude to katastrofa), pojizdeni na draze, vzlet, nez se to nejak vyrovnalo, chvilku koukali z okynka, pak jsme vytahli nejaky haribace a podobny hruzy, ktery normalne vubec neji, takze taky svatek 😁 Pak jsme cetli pohadky, hrali jsme karty, pak taky chodili (kdyz zrovna nejela letuska s vozikem) na navstevu za tatou (ten sedel asi o 13 rad pred nami, tak se taky trochu prosli 😁😁), taky byli aspon dvakrat curat, pak na chvilinku i usnul, akorat samozrejme tesne pred zacatkem pristavani, no a samotny pristavani, to je taky tak na 20 minut vetsinou aspon, tak zase koukali z okynka, tesili se, ze uz vidi more a zemi. Jo a nejvetsi zabava byly turbulence 🤦‍♀️😂 ja jsem se v duchu modlila, litani od 18 proste nejak moc nemusim, oni vyskali nadsenim 🤦‍♀️😁 Jinak tablet nevlastnime.
Takze urcite se to da.
V Recku jsme byli na Kosu na svatebni ceste 23.9.-2.10. a my meli stesti - bylo krasne, ne uz vedro, more teply, jeden den boure, jinak slunecno, ale odjizdeli jsme a totalne se zlomilo pocasi - max.18 melo byt cely tyden, foukalo, zatazeno, jeli jsme ve svetrech a litovali ten posledni turnus po nas.. Takze tezko rict, je to trochu uz vabank na konci zari.

patypresdevaty
25. zář 2023

@ivis_b tak ono dost záleží, kdy poletite.
Třeba do Egypta jsme letěli (a většinou se leta) po půlnoci, takže děti 4 a 6 v podstatě celou cestu tam prospal. Zpět se letí zase ráno, takže museli vstávat kvůli odjezdu z hotelu ve 3 a pak to opět v letadle dospávali (byť ne celou cestu).
Takže v kombinaci s pohádkou na mobilu, albi tužkou, jídlem atd to bylo úplně v pohodě🙂

tereza0111
25. zář 2023

To ti nikdo nerekne, kazde dite je jine, zalezi s kym poletite, v kolik hodin a jak si sednou vsechny okolnosti...
Da se, kdyz vyjde cas nebo tomu pomuzete organizaci aby dite alespon cas prospalo. Bavit celych 5 hodin takhle male dite je mordorj - knizky, tablet, omalovanky, jidlo, jidlo, krupky a modleni se aby uz letadlo pristavalo...

Zkus kouknout jeste na Kypr - je tam jeste hezky a je to preci jen bliz

Posledni tip je opravdu resit s kym letite. Je obrovsky rozdil, jestli sedis v malem letadle narvanem do posledni sedacky nebo v obrim dobre vybavenem letadle s televizkou na sedadle pred sebou a nejakym prostorem, dostatekm zachodku a idealne obcerstvenim v cene - nejde ani o to jidlo - to si vezmes, ale o to, ze je to aktivita... Dite kouka na letusku jak se postupne blizi, uz se postupne tesi co dostane - 15 minut utece jako nic. Pak to nejakou dobu rozbaluje a basti - dasi cas je pryc. Pak se sbiraji odpadky, cas v letadle bezi jinak. My jsme kvuli tomu menili desninaci prave z Kanaru kam nam vychazeli jenom Smartwings (ktere nesnasim, omlouvam se) na Dubai, kam jsme leteli s Emirates a ten let (pres 6 hod?) byl vic v pohodne nez mesic predtim do Recka, ale ve "spatnem" letadle...

mourovatakocka
25. zář 2023

@ivis_b Letos mladší dva a půl, jeden let děsný, řádil a nechápal sezení na místě, podruhé pod drobnohledem, nenechala jsem ho ani se rozepnout, pořád nějaké podněty a žádný cukr. Když jsme vylezli z letadla, byla jsem jak kdybych fárala v dole 🥵 Necelé tři hodiny letu, zpoždění na letišti. Příští rok jsem řekla Korfu kvůli době letu. Kanáry v zimě jsem zavrhla rovnou, právě kvůli délce letu... ale než sednes do letadla, tak to je loterie, může být naprosto v pohodě 🤷

lauriak
25. zář 2023

Ja som s detmi 2 a 5 rokov letela na Mauricius 2x6 hodin v lietadle, 2 hodiny prestup. A dali sme to v pohode. Tiez som mala vsetko mozne pre nich nabrane - jedlo, casopisy, knizky, tablet. Robili tam curbes ale ked uz sedis v lietadle tak ta nevysadia 🤣 a teda nebolo sme tam jediny s malymi detmi. Z Emiratov s nami leteli 2 rodiny s troma detmi, jedny dokonca iba s maminkou. Vsetko sa da zvladnut. S jednym dietatom by som kludne letela aj na mesiac 🤣

veronicka89
25. zář 2023

Jako ja nevim jake nas naroky na dite ale proste bych ti radila se odpoutat od neceho co dite musi ( v urcitou hodinu spat,jist...sedet apod...proste nechej to plynout a dobre vsak to je max 3h ..

veronicka89
25. zář 2023

Letela jsem s detma v jakemkoliv veku od 4 mesicu ...jezdim s nima 11 hodin vlakem.

A neresim proste...snazim se aby nerusili oststni ale jestli proste chvilku placou nebo vylijou piti nebo rozslapou krupku neresim...co jde uklidim a dobre
...

Proste jo budes unavena spinava ... 😀 vzdyt je to fuk ceka vas dovca

properjoey
25. zář 2023

Mě tu asi všichni zhejti, ale na jaře jsem letěla zTenerife v letadle plným malých dětí, bylo jich 20, fakt jsem to počítala. O radu před náma seděl Kubíček, teda neseděl, dělal miliardu věci a celych 5,5h řval, přísahám, že jsem nad Gibraltarem chtěla vyskočit z okýnka.i pro mě to byl fakt dlouhej let...představa, že toto musím absolvovat znovu, mě fakt děsí. Lety okolo 3h jsou fajn, ty delší musí být pro ty děcka psycho

rencinka87
25. zář 2023

@properjoey zalezi, jak jim ta cesta sedne, jakou maji povahu, jak snasi to letadlo samotny..
ale presne z techhle duvodu jsem se s detmi odvazila az letos a v dobrem obdivuju maminky jako
@veronicka89 , ktery umi “neresit”. Ja vim, ze bych psychicky nevydrzela, kdyby moje deti v kuse jecely, plakaly.. Pritom sama mam pro ostatni deti pochopeni, ale vim, ze zdaleka ne kazdy to proste dobre snasi, a je to muceni pro ty lidi, kteri tomu nemaji sanci utect. Takze pokud nejde o nezbytnou cestu (za rodinou treba), tak jsem pro litat az s detmi, u kterych vim, ze se s nimi da domluvit. Ale to uz je jiny tema, jen chapu @properjoey a ne kazdy te zhejti 😉

me_druhe_ja
25. zář 2023

Já lítám s dětma od jejich 8m. Od 15m mladsi a 2,5 roku staršího lítám sama. Jenom teda krátkou destinaci, 2h. Teď jsme se vraceli koncem srpna, starší 3 a 3/4 a mladší 2,5 roku. Ale zatím teda musím říct, že 2h jsou totální max. Vždy vysedam z letadla úplně vyčerpaná. Teď už je prostě nejlepší jim strčit tablet/telefon a konec. Knížky, malování, jídlo...je zabaví na pár minut. Asi kdybychom letěli dva dospěláci a jen jedno malé dítě, tak bych si troufla i dál. Ale se dvěma mrnatama sama fakt ne. 😀 a to teda ani jedno nerve. Jen se proste nudi a musím je zabavovat nonstop

veronicka89
25. zář 2023

@rencinka87 ja si myslim ze deti rvou casto kvuli rodicum ( protoze treba chce dite 100x otvirat roletu , sedet na zemi ,nebo koukat z ulicky apod / jen priklady)
Radsi necham dite sedet a hrat si na zemi ikdyz vim ze je to tam treba spinave ...nez aby pul hodky rvalo ...stejne tak s toletkou apod...jdou veci ktere proste vyjimecne dovolim .

Nevim proc by melo dite nejak dlouho v letadle rvat ( kor 2 lete ,miminko nereknu treba..)

drep
25. zář 2023

@veronicka89 já se teda s dcerou lítat nebojím a zatím všechny naše 4 hodinové lety (stejně jako přejezd tisíc kilometrů v tahu z vratislavy do kleipédy) byly v pohodě, ale umím si představit spoustu důvodů, proč dítě řve. Třeba je nevyspalý, přetažený, ale v tom hluku/ruchu/světle není schopné usnout. Bojí se. Bolí ho uši (letěla jsem s otitidou někdy v pětadvaceti a taky mi kápla slza). Já jsem taky zažila let; kdy 9 hodin v kuse plačící dítě sedělo vedle mě a taky jsem chtěla vyskočit do oceánu.

veronicka89
25. zář 2023

@drep pisu casto .... takze verim ze i takove pripady jsou. Ale casto dite rve ..pak je matka nervozni ...a pak uz je to zacarovany kruh...

properjoey
25. zář 2023

@rencinka87 díky za pochopení. Já z tohoto důvodu s dětmi letěla, až když byly větší. Ani teď, když je jim 8,9 tak bych s nima dýl než 3h neletěla...je to strašná nuda, i pro mě...

fyii
25. zář 2023

@ivis_b v pohode, kazdy let je jiny. Litam s detmi dost casto a vetsinou na dalku u nas to moc jinak nejde. Prvni let mel maly, kdyz mel 2 tydny, leteli jsme do USA. No krasnych 9 hodin z toho 8 hodin prospal v postylce. Pak jsme leteli asi v jeho pul roce na USA- Mauricius, to uz i koukal, a celkove, stacilo mliko a nejaky hracky cim se zabavil a slo to..vetsinu toho stejne prospal... nejhorsi let jsme naopak meli asi ve 2 letech Praha-Lefkada, to teda byl mega opruz pac jsme leteli v noci a on mel rozhozeny cely bioritmus, to teda byl celkem nevrly. Ale je pravda, ze on nikdy moc neplakal, spis mrcel. S malou litame taky od mala. Letos jsme dali Viden-Seychelly to je 6+6 hodin a to zvladli uplne krasne, mala oba lety prospala jen v Dubaji se domahala jidla, pac v letadle chrapala, a kluk ten prospal jen druhy let a rano se mu zdalo, ze to nebylo tak daleko.Ale to uz jim bylo 4 a 6 let. Jako pred nama sedeli nejaci Pakistanci, kluka asi 3-4 letyho nalivali colou a ten byl teda mega otravny, furt rval. Bud chtel colu nebo nejaky strilecky na telce jinak jecel. Nastav se ty na to, ze to bude v pohode, vem spoustu jidla, co jinak nedavate, nejaky krupky, bramburky , lizatka apod. at ma co zkoumat, nejakou knizku, hru, nebo i pastelky a blocek, my vozime i tablet.. a bude to v pohode..

fyii
25. zář 2023

@tereza0111 joo na letecky spolecnosti hodne zalezi. A Emirates je jedna z nejlepsich.. tam dokonce detem nosi nejake batuzky s pastelkama, deckou, omalovanky atd. takze si pak pul letu furt batuzek oteviraji a zaviraji, rovnaji to tam apod🙂 jo to pak let utece jak voda.. Pak taky to jidlo, presne jak pises, cekaji co dostanou apod. S low cost s detma fakt nemam odvahu a to litam casto.. to te plne chapu, proste spatny letadlo

nupta
25. zář 2023

@ivis_b Letěli jsme dvakrát, ve třech letech to bylo docela náročné - po dlouhé cestě na letiště a dlouhém čekání na letišti (i když vyběhaném čekání) bylo náročné udržet je v klidu. Ale i tak to zvládli dobře, až ke konci tříhodinového letu začali být dost unavení a nervózní- představte si, že vám tři hodiny plandají nohy. Pořád jsme měnili sedadla (měli jsme trojku). Děti byli v klidu, ale já totálně vyčerpaná. O rok později to bylo o poznání lepší, přestože jsme měli velké zpoždění a letěli v noci. V letadle bylo zhasnuto, nicméně děti nespali, naopak byli nabuzení, ale už byli větší, tak si chvíli hráli deskovou hru. Byla jsem unavená tím, že jsme přijeli v noci, ale ne tak příšerně, jako když byli o rok mladší.
Kanáry neznám, ale v severní africe by mohlo být u pobřeží teplo a přitom ne hic.

azanka
25. zář 2023

Letěla jsem létě se skoro čtyřletým a ty tři hoďky byly max. A i tak jsem toho měla plnej knedlik. Vyspal se v autobuse a na letišti a pak ho bylo všude plno. Jako udržela jsem ho, ale fakt to bylo tak akorát. Dál bych s nim neletěla.

ivis_b
autor
25. zář 2023

Díky za vaše zkušenosti, nakonec jsme zbaběle zvolili Rodos s letem 3h, dál si prostě netroufáme. Starší syn už je v pohodě, tomu je 7, ale s touhle cácorkou je to horší. Když nemá náladu, je to mazec, co dokáže za scény. A teda dost se divim, že jako benefit vidíte, když dítě jde do letadla ospalý, aby tam pak usnulo. To jsme právě udělali vloni a bylo to peklo, nemohla zachrápnout a byla brutálně přetažená. Navíc když konečně zabrala, tak zahlásili turbolence, já ji musela budit a pásat ji, což bylo peklo nadruhou. Jak to děláte, když jsou turbolence a dítě spí??

nupta
26. zář 2023

@ivis_b My jsme byli připásané, když jsme seděli - hlásil to pilot a syn tomu rozuměl, tak to bylo od jiné autority než od nás 😉. A děti vůbec neusnuli, i když byla půlnoc a lidi okolo nás spali... ☹ Neřeš to teď, třeba nic nenastane a dcerka tě mile překvapí.

martinka0209
28. zář 2023

@ivis_b my letěli když dětem bylo 1 rok a osm měsíců a 4 roky ,mladší dcera usnula na začátku 10 minut a pak dvě hodiny koukala,starší koukala taky dvě hodiny a poslední půl hodiny před přístavním usnuly a to jsem je normálně připoutala a spali dál a ta mladší seděla na mě ,takže připoutání v pohodě,ale pak jsme je museli tahat v náručí,naštěstí kočár byl hned u letadla,všude jsme vystupovali poslední i autobus čekal jenom na nás 😀,ale my to neřešili,prostě jsme měli dvě spící děti a letěli jsme 19:00 , starší dcera se na chvilku na letišti ( chvilku šla pěšky)vzbudila a v autobuse znovu usnula,mladší si celou cestu hrála s prázdným kelímkem a lžičkou na kafe ,starší se celou cestu dívala a tablet jsme nepoužili

terka_37
28. zář 2023

Mladší poprvé letěl, když mu byly necelé 3, to jsme letěli do Malagy cca 3 holky. Bylo to docela v pohodě. Byl Teda asi 5x na WC, z toho 2x kakat:D To nám zabralo docela dost casu:D Hodně jídla, výlety, pristavani, nějakou dobu jsem s nimi seděla já, pak zas manžel. Pak už se starším dost krabici, tak byl už opruzeniny je krotit, aby to neotravovalo ostatní. Ale dalo se, ve finále to docela uteklo a myslím, že jsme vyloženě nikoho neotravovali. Nazpátek jsme letěli asi až v půl 10, to tuším celkem hned vytuhli a spali až do Prahy. Letos v necelých 4 (starší 6) jsme letěli na Kanary. Ale.my měli přestup v Barceloně, kde jsme spali na letisti:D A cestou zpět přístup přes den, to jsme byli i chvíli v centru. Na zpáteční let jsme vstávání ve 3 ráno, tak nějak částečně i spali. Cesty dlouhé, ale dalo se, nemám na to nějaké strašně vzpomínky.

vevercicka
28. zář 2023

@ivis_b moje dítě zaručeně uspalo hučení letadla. Letěla ve 3 letech poprvé a byla nadšená, buď koukala z okénka, nebo cucala bonbóny a koukala na tabletu na pohadky. Po chvilce ale usnula a spala celou dobu 3 hodiny. To samé zpátky.

amenophus
28. zář 2023

Je pravda ze konkretne ve 3 letech jsme s dcerou podnikali jen kratke (2h) lety, ale kdyz byla mladsi (do 18m) a starsi (4 roky), letali jsme nekolikrat do Cech a zpatky, tzn. Vzdy cesta kolem 36 hodin s jednim az dvema prestupy (nejdelsi let vzdy 12-14 hodin). Ale byly s nama vzdycky deti vsech vekovych kategorii. Ve 3 letech uz vetsinou vydrzi koukat na pohadky, tak se to da. Chce to mit s sebou dost mnamek, nejaky knizky, nejakou aktivitu a pokud aerolinka neda tak tablet (na delsich.letech u lepsich spolecnosti jsou normalne na sedadle obrazovky s vyberem her, filmu atd., nizkorozpoctovky to nemaji a 5h let je tak na hrane zda to ma cenu, tak bych tablet pro sichr vzala).

veronikaveruverule
29. zář 2023

Letěli jsme letos s Ostravy do Egypta s tří letou dcerkou..je to milovnice techniky a letadel obzvlášť, takže do letadla šla hrozně nadšená,natesena..problem nastal ve chvíli kdy musela sedět sama připoutaná než letadlo nastoupalo výšku. Nedokázala pochopit, že nemůže sedět na mě a plakala, že se bojí..let tam privreli stevardi oči a nechali malou sedět na mě,ale při letu zpět do Ovy ne..byli striktní -radeji 20min pláče než u dítěte robitou hlavu-letuska mela hruzny zazitek a tak nepovolila..plakala Viky a ja s ní..verim, že to bude příští rok lepší..precejen už hlavička funguje jinak a snad pochopí, že je bezpečnost důležitá..

vitezove
29. zář 2023

@ivis_b 5 hodin je za me moc. Jsou i blizsi Kanary kolem 4 hodin... nebo hold Egypt. Tam je teplo skoro furt a rychlejsi cesta. Jinak mohu doporucit Kypr. Byli jsme letos s 3letackou. Cesta 3 hodiny. Cestu tam jsme jeli v noci, prospala asi 2h z tech 3. Zpet jsme jeli rano, takze byla vzhuru ale dala to dobre. Mela jsem s sebou hromadu her v mobilu, pohadek v mobilu, knihy, modelinu, pastelky a tak. Ale vic nez 3 uz by byly horsi. Tohle bylo opravdu max. Zari a rijen se da jet jeste bez problemu recko, spanelsko apod. Nasi byli minuly tyden ve Španělsku a byli nadseni jak byla tepla voda a krasne pocasi.

vitezove
29. zář 2023

@ivis_b ja jsem ji ten pas normalne natahla i kdyz spala.

ivis_b
autor
5. říj 2023

@vitezove Kanary jsou prave 5 hodin;) Dali jsme Recko, 3 hodiny tam byly v pohode, snad to bude v klidu i zpet.