Low cost cestování s dětmi do zahraničí. Co se vám osvědčilo?

baboone
7. črc 2024

Pojďte si, prosím, posdílet tipy, jak na low cost cestování 🙂. Co se vám osvědčilo, do čeho byste znovu nešly, jak šetříte, na čem naopak nešetřit... Děkuju!

reeeza
7. črc 2024

Ahoj, jak staré děti máš?

baboone
autor
7. črc 2024

@reeeza pojedou 12, 9, 6 a 4, ale všechny nejsou moje 🙂

martinka_33
7. črc 2024

Problem je mnozstvi deti, vetsina ubytovani je pro max 5 osob, ale asi se dá sehnat. Zálezi kam chces? Nas je 5 a u nas volime chatky v kempu (pokud nejedem rovnou pod stan) bez soc zarizeni, jako nejlevnejsi moznost. I u more jsou kempy a mobilni domky, taky mame vyzkoušeno. No a mimo leto si pres boking nebo airbnb pronajimame byt od soukr majitele nebo vybavený apartmán. Hodne ale fakt hodne usetris na jidle, kdyz budes vařit. At řiká kdo chce co chce, tak jakakoliv varianta polopenzi apod., o restauracich nemluve, vyjde pri tolika hladových krcích dráž.

patypresdevaty
7. črc 2024

@martinka_33 ne když se Ti podaří sehnat výhodný Last minute ;) v červnu jsme byli v Řecku s all in za 8 tis na osobu, tedy 32 celkem.
Za to bych stěží pořídila ubytování v kempu někde u moře + náklady na cestu + jídlo. Nehledě na jinou úroveň komfortu, neomezené drinky atd

drzticka81
7. črc 2024

Mame tri deti. Kdyz jsem byla na rodicaku, jezdivali jsme s dalsimi rodinami na nizkonakladove dovolene. Nasli jsme si faru, kde obytovavali. Nebylo to VIP ubytovani, ale na prespavani stacilo. Vzdy u toho byla i zahrada a krasne okoli. Ted uz se stejnou partou jezdivame do chat. Taky kempy - bud stany nebo chatky. Vzdy ale mame jidlo s sebou vlastni. Neco zavarene, neco zmrazene (prevazime v autochladnicce). Uvarime vzdy jen prilohu. Rano dame snidani, pak nachystam celodenni svacinu - ovoce, zeleninu, pecivo se sunkou, nejakou dobrotu. Vecer pak jime teple jidlo. Taky jezdime pres booking. Vzdy predem vybiram v okoli zajimave veci, ktere nas bavi: vzdy neco do prirody - jeskyne, hory apod., zriceniny (tam je levnejsi vstup), hrady - zamky (tam treba vyslap na vez, prohlidka deti jeste nebavila), muzeum, naucne stezky, zajimave expozice, odpoledne koncime nekde u vody - milujeme retro koupaky, ruzna jezera apod. Deti to stale bavi. Predem si zjistim i ceny-vyuzivame rodinne vstupne.
Ale je fakt, ze my zatim necestujeme do zahranici. Tedy minuly rok uz jo - dali jsme Krakow, Viden ZOO. Letos se chystame na road trip k Baltu.
Na dovcu si odkladam cely rok do obalky - na vstupy a zabavu.

martinka_33
7. črc 2024

@patypresdevaty ano tyhle super lastminute se jedine financne vic vyplati 👍
Muj styl to naopak vubec neni 😅

irmamala
7. črc 2024

@patypresdevaty a jak moc last minute to bylo?

martinka_33
7. črc 2024

@drzticka81 kdyz jedete autem tak to je uplna pohodicka, vezmes zavarene omacky a koupis jen prilohy. My jezdime vlakem nebo letame, takze jsme s jidlem odkazani na mistni supermarkety, ale dá se, špagety na mnoho zpusobů, hotovky co jen ohřeješ, zdravé to memi ale detem chutná. Loni jsme takhle dva týdny cestovali po itálii, letadlem do Říma a pak vlakem s mezizastávkama v ruznych mistech az do Benátek, odtud zase letadlem. Pro 2+2 nas to vyslo celkem na 46k a to jsme 5 noci byli na válení u moře v kempu v mobilnim domku s polopenzi.
Kdyz to porovnam s tom ze nextka meho ex vybere týden v Řecku hotel all in 5* pro 2+3 za 122k, tak to tomu debilovi (byvalemu) preju, my bychom za to meli dovolene 2 a delsi a zqbavnejsi (na valeni u hoteloveho bazenu me neuzije) 😂 Zase je ale pravda ze ten ex debil na to umi vydelat, muj muz ne 🙄 A deti maj aspon oboje, pricemz syn ma radeji hotel s tatinkem, dcera cestovani s maminkou.

adelisss
7. črc 2024

Mám zkušenosti s booking.com - apartmán s kuchyňkou. Taky šetříme na jídle. Do restaurace párkrát na nějakou místní specialitu. Jinak si uvaříme sami. Radši zaplatím za zábavu nebo vstupné na zajímavé místo/atrakci - než za jídlo. Někdy se vyplatí více hledat na netu, sbírat informace a vyhnout se těm nejvíc profláknutým oblastem - nejznámější destinace většinou mívají i vyšší ceny.

rnika
7. črc 2024

Já mám ráda airbnb ...tam se i pro větší skupinu dá najít ubytování za krásné ceny. Loni jsme byli u Baltu, letos pojedem znovu. Přidala se kamarádka s rodinou. Nás je 6, oni tři a např. Sehnali jsme pronájem domů ( u jezera a k moři 10min autem). Já vše zařizují a hledám aoni neřeší nic - takže jsme dohodnuti, že ceny jdou rovným dílem. A vyšlo nás to na 2000 za noc na rodinu. Jinak budeme bydlet na víc místech. Nás na týden ubytování vyjde na 11000. Jinak v tom Polsku není problem sehnat bydlení pro větší skupiny, přijde mi, že jsou na to víc zařízení než u nás. My rádi jezdíme autem. Vyjde nás to v našem počtu lépe než letenky. Většinou vařím sama a do restaurace jdeme třeba 2x týdne.

elesse
7. črc 2024

V tomto poctu bych nejela bez zajisteneho ubytovani. A nez booking, vetsinou vyjde podstatne levneji si to tam jen najit a koupim uz pak primo

berynka
7. črc 2024

Je nás pět a odmítám davat statisíce za dovolenou 😝.
Par let zpatky jsem zjistila,ze sehnat ubytování kdekoli ve Středomoří přes Booking za rozumnou cenu neni problém,co ale vsechno prodraží jsou v sezóně letenky (z Prahy) 😏.
Kdyz jsem sháněla na posledni chvili dovolenou přes cestovku,tak zůstávaly jen divne hotely,kde bychom ani nebydleli spolecne.Rodinné pokoje nejsou moc obvykle.A nabidka všech cestovek v ČR je -+ stejná.

Takze jsme byli autem po vlastni ose jednou Toskansko a jeden rok Lido di Jesolo.Pokaždé jsme neutratili vic než 50tis za tyden a to jsme se nijak neomezovali.
Ted mame zamluvene Chorvatsko velky apartmán 8dni,tam i zpět prespani v penzionu a za všechna ubytování platím 22tis.Jídlo budu řešit stejne jak doma,nekdy půjdeme na veceri.Takze náklady budou za naftu,dalnicni známky a pojištěni 🤓.

adelisss
7. črc 2024

@rnika To jo. Loni jsme dali v Polsku za apartmán 1000,- za noc (za 3 osoby), 10 minut pěšky od pláže. Ale to jsem rezervaci dělala už někdy v březnu. Ale majitelé měli i apartmány pro 5 osob. Byly tam ubytované polské rodiny - dcera si s nima hrála na zahradě. Poláci mívají častěji větší rodiny než v ČR - mi trochu přijde.

rnika
7. črc 2024

@adelisss To každopádně. Když to napíšu hnusne. Je to tou jejich potratovou politikou a zakazama ( s kterou nesouhlasím, aby si to tak někdo nevylozil).Jednoduše počítají s velkýma rodinama.

lauriak
7. črc 2024

Mna nebavia all incluvsive dovolenky takze jazdievame na vlastnu past a dovolim si povedat, ze by to mohlo byt aj low cost keby sme posterili na jedle (vacsinov jedavame minimalne 1x do dna v restike) + drinky na plazi ☺️ Tento rok ideme 2+2 Sicilia v sezone, letenky + ubytko = 32 000kč. Budeme si poziciavat auto na cely cas cca 7000kč. A potom + jedlo - na tom sa da solidne usetrit. My sa ale nechceme obmedzovat. Nejde mi o cenu ale o slobodu a moznost spoznat krajinu inym stylom ako z rezortu.

patypresdevaty
7. črc 2024

@irmamala par dní před
Ale mimosezona, no - začátek června

ninive211
7. črc 2024

@patypresdevaty Pro šestičlennou rodinu se LM hledají dost těžko (ono v hotelech se celkově pro 6 lidí shání dost blbě). I pro "klasickou" 2+2 je to spíš dost o štěstí narazit v sezóně na slušnou LM. Něco jiného je, když jedete jen jako dvojice anebo mimo sezonu (třeba v září) nebo když nemáte zvláštní požadavky jako třeba hotel kousek od pláže, skluzavky u bazénu či velmi dobře hodnocený hotel a vystačíte si s čímkoliv, hlavně když to bude "levný".

exbordelar
7. črc 2024

Pokud jste dobrodruzi, tak vzit auto a stan a jet kamkoliv po Evrope 🙂 Spavame vetsinou v lesich mimo kempy. Takze vlastne utratime jen za jidlo a benzin. A mistni pivo 😆 Nektere zeme (napr. Svedsko, Finsko) jsou tady tomu kempovani na divoko vylozene nakloneni, v lesich a u rek byvaji pristresky na spani i s kadibudkami 😀 V nekterych zemich to vubec neresi (napr. na Balkane) a v nekterych zemich si to clovek nelajzne ani nahodou - napr. v Rakousku. Tam to hlidaj a rozdavaji tucne pokuty. Tam jedine kemp. Ale Rakousko neni celkove nizkonakladove.
Nakupovat chodime do mistnich supermarketu a pak si z toho varime. Vetsinou nejakou smakuladu z jedne panve.
Spavame kazdy den na jinem miste, nekde se zdrzime i dve az tri noci. Takhle projedeme celou zemi.
Jeste pred tou brutalni inflaci jsme se vesli za ctyrclennou rodinu na tritydenni dovolene se vsim vsudy do 60 tis.
Loni pribyl jeden clen a celkove se strasne zdrazilo. To se naklady vysplhaly na 78 tis. Ale par dni z toho jsme byli i v Norsku, a to je tak brutalne drahe, ze se ti z tech cen chce brecet 😅 Napr. okurka hadovka v "akci" za 70 Kc na nase 🤣 takze minimalne 10-15 padlo za dva dny v Norsku 🤷‍♀️
Takze cestovat levne a pritom videt kus sveta se da, jen se clovek nesmi toho bat s ozelit teochu pohodli.
Jo a hygiena v rekach 😃

somalicats
7. črc 2024

@baboone Jezdíme většinou v sestavě 2 dospělí + 4 děti ( věk letos 3-10 let). Pokud jedu do destinace, kde to neznám, tak hledám ubytování přes booking. Pokud to tam znám, jdu po kontaktech tam, kde se mi to už osvědčilo. Většinou si pronajímáme apartmány, při tomhle počtu už se pokoje nevyplatí, protože bychom museli brát minimálně dva. Co se dopravy týče, buď autem, pokud je to v nějaké rozumné dojezdové vzdálenosti (jsem jediný řidič), takže beru vzdálenosti do cca 1000 km autem, víc už buď s přespáním po trase, nebo letecky. Pokud letecky, tak pak buď využíváme hromadnou dopravu, pokud je v té destinaci dostatečná, nebo pronájem auta (což při našem počtu už bývá občas problém, ale dá se). Co se jídla týče, tak většinou vařím rychlá jednoduchá jídla, s sebou vozím minimum - v Evropě většinou (až na výjimky) nakoupíš v supermarketech za stejné peníze, jako u nás, nebo levněji. Pokud chceš ještě víc low-cost, tak pod stan. Pro ta děcka je to super zážitek.

patypresdevaty
7. črc 2024

@ninive211 jeli jsme dvě rodiny, tedy 4+4 a sehnali jsme dva rodinne pokoje i takhle na LM, ale je pravda, že je to pak dost o štěstí.
Záleží, jestli člověk potřebuje opravdu velký rodinny pokoj, nebo by stačily případně mensi pokoje vedle sebe...

patypresdevaty
7. črc 2024

@martinka_33 před detma vypadaly naše dovolené úplně jinak - apartmany/studia, bez jídla, každý den jsme trávili někde jinde, chodili jsme na místní jídlo, sem tam jsme si něco rychlého uvařili...
S detma si chci ale odpočinout hlavně od takové té každodenní rutiny - nakupování, vaření, uklízení, přemýšleni nad tím, co vše je potřeba udělat
Takže do roka alespon jedna dovolená, kde mi nekdo uvari a mojí jedinou starosti je nandat si to na talir a rozmyslet se, jestli si k tomu dám pivo, víno nebo colu, je pro mě super 🙂
(Jezdíme kromě toho i aktivnější dovolené- třeba Rakousko apod, tam je to zase jiný- aktivní odpocinek)

ninive211
7. črc 2024

@patypresdevaty Však píšu, že je to o štěstí. Pokud chce člověk třeba konkrétní destinací (napr " chci jen Řecko -Rhodos, nic jiného"), je více limitován, než pokud je mu úplně jedno, jestli pojede do Tuniska, Turecka či k Baltu a má jen nastavený orientační rozpočet. Velkých rodinných pokojů je jinak celkově jako šafránu a do LM se téměř nedostávají. Mám na samozrejmě mysli sezónu, s dětmi prostě k moři nepojedu koncem září, že jo. Příští rok bych ráda Mallorcu nebo Řecko a na LM fakt spoléhat nebudu. Protože při 9 letních týdnech prázdnin si nemůžu dovolit letět k moři s dětma třeba už v půlce června. Nejsem ani učitel ani OSVČ a dovolené je omezené množství. Takže spíš nějaká super FM.

patypresdevaty
7. črc 2024

@ninive211 my letíme letos ještě o podzimní prázdniny, do Egypta. To beru děti ze školy jen 2 dny navíc...
Tam máme s kamarádkou dokonce rodinny pokoj pro 6, za super peníze.
Obě ty dovolené (červen + rijen) mě vyjdou v součtu levněji než průměrná letní dovolená
Naštěstí si mimosezonu můžu dovolit - ve škole s tím není problém a já jsem sice zamestnana, ale na zkrácený úvazek a jsem skoro pořád na HO. Takže je to sice trochu psycho, pracovat většinu léta s detma doma, ale kdyz jsou mezi tím alespoň občas u babi, tak se to dá🙂

martinka_33
7. črc 2024

@exbordelar tak to jsi uplne muj clovek 👍 V Norsku jsem byla c rice 2009, tenkrat twm ceny byly stejne jako u nas, akorat norska koruna byla 3 nase, takze vse 3x drazsi. Proste tam ta okurka stála 20 korun ale norských 😀

martinka_33
7. črc 2024

@patypresdevaty tohle se mi u nas libi, ze skoly nemaji problem s absenci z duvodu dovolene. V Nemecku je pry neco takoveho uplne nemyslitelne. Taky mam radeji cerven nebo září, uz jen protoze je vsude méně lidí.

drzticka81
7. črc 2024

@ninive211 mmch, ja jako ucitelka si dovolenou mimo sezonu vzit taky nemuzu, Ano mam 8 tydnu dovci, ale jen v hlavni sezone. Muzu si vzit neplacene volno, ale to si nemuzu dovolit.

ninive211
7. črc 2024

@drzticka81 To je vlastně pravda, no. Sice dovolené více, ale jen v sezóně. Prostě dokud má člověk děti školou povinné, tak pokud je nechce na celé prázdniny dát k babičce (pokud nějakou babičku má-my naštěstí ano, ale 2x2 týdny bude její dosavadní hlídací maximum a myslím, že se z toho bude nějakou dobu vzpamatovávat) nebo nechce platit x příměšťáků, tak dovolená v sezóně je jediná možnost. Mmch, kdo je závislý na těch příměšťacích nebo i pobytových táborech, tak to, co zdánlivě ušetří za dovolenou v červnu/v září, vrazí stejně (nebo i mnohem víc-při více dětech) do těch táborů.

brunetka11
7. črc 2024

@patypresdevaty Děláme to podobně, začali jsme jezdit na jaře a na podzim.
Na jaře je úžasné, že to je mimo sezónu, takže minimum turistů kolem a nepřestřelené ceny. Určitou nevýhodou jsou třeba v Rakousku zavřené restaurace. Na stranu druhou - ubytování máme přes Booking, takže není problém si uvařit.
Loni byly ve Španělsku i v říjnu třicítky, takže člověk si užil slunce dosyta.
Přitom náklady jsou poloviční i třetinové než jezdit v sezóně. Plus úspora na provizích cestovek.
V Holandsku se nám např. vyplatilo porovnat ceny ubytování podle regionu. Stačilo se ubytovat cca 1-1,5 hod od Amsterdamu a byli jsme na poloviční ceně.

ninive211
7. črc 2024

@brunetka11 Tak to máš jak v ČR-ubytko v oblíbeném Krumlově nebo přímo na Lipně napálené, ubytujete se 50 km dál od hlavní turistické destinace a ceny lze hned najít úplně někde jinde. To samé Krkonoše-Špindl, Pec...na JM Pálava...

enoli
7. črc 2024

@martinka_33 mě se pak jen vždycky líbí, když čtu a slyším, jak je hrozne, že je tolik prázdnin a skoly/družiny přes prázdniny nefungují. Přitom nikdo nemá problém vzít děti na dovolenou přes školní rok.