Ahoj maminky,
poradíte mi? Musím pro malého vyřizovat pas, když uvažujeme o dovolené v Rakousku nebo Maďarsku? Nestačí nějaká ta dětská občanka? Pokud musí být pas, tak poprosím o formuláře a info, jak žádat.
Děkuju!
Občanka pro dítě Ti stačí pro všechny země EU, tzn. i do Rakouska nebo Maďarska. Pokud byste jeli jinam, musíš mít pro něho pas.
Pas stojí 100,-, OP 50,- (teda loni stálo), takže rozdíl minimální a s pasem nemusíš přemýšlet, kam můžeš jet, kam ne, papírování je u obou stejné.... dojdeš na úřad, oni ti dítě vyfotí, sami vyplní formuláře,ty jen zkontroluješ, podepíšeš, zaplatíš na pokladně a max. do měsíce je to hotové.
my jsme pořídily pas a máme na 5 let klid 😉
my pořídili OP. Po EU stačí, i do toho Chorvatska, jak tu někdo píše, ale pouze v případě cesty autem. Letecky do Chorvatska je nutný pas. Do Rakouska i Maďarska Vám stačí OP. Jak dětský pas i OP je ale nutné častěji měnit, kvůli fotce, a měnící se podobě dítěte. Člověk nikdy neví, ale kontrola by ho mohla zastavit a poslat zpět. Nás takhle loni kontrolovala hlídka na hranicích do Něm., i když už jsme v Schengenu.
Já pořídila pas, i jen tak - pro jistotu, kdybychom chtěli někam vyjet, třeba jen na den. A pas s sebou beru občas i na úřady, abych nemusela tahat rodný list 😉
Starsi ma pas a mladsimu jsem poridila obcanku stejne ji musim do pul roka vymenit jelikoz se jeho podoba jeste hodne zmeni.
pas nyní musí mít každé dítě kamkoliv... Manžel jel se synem do Německa a pas jsme mu museli vyřídit, i když je to EU... Nebo se dá pořídit něco jako "občanka", každopádně je potřeba, aby dítě mělo jakýkoliv doklad totožnosti - tak nám to zdůvodnili, když jsme to tehdy řešili...
@nuonuon v EU staci obcanka
(plus Island, Norsko, Lichtenštejnsko a Švýcarsko) a Chorvatsko, ktere do EU stejne pristupuje