Ahoj holky, mám doma malého 8m atopáčka (ekzem máme od 2m) a už nyní uvažuji, zda s ním už letos nejet k moři...v květnu mu bude rok. Normálně bych uvažovala pouze o dovolené v Čechách, ale nyní, kdy máme za sebou docela drastickou léčbu od kortikoidů, vitamínových mastí, steroidů apod. vážně uvažuju o moři ještě letos. Byli jste u moře s takhle malým dítětem? Je mi jasné, že přesun, podnebí a ostatní věci budou pro malého dost velká změna a nevím, zda by to zvládnul...budu ráda za vaše postřehy a zkušenosti...
@germaine My byli v září a malý měl rok a čtvrt. Zvládl to skvěle a neměli jsme žádný problém. Ale bohužel jsem četla, že význam dovolené u moře je pro atopiky minimální. Museli by tam být alespoň 14 dní. ☹ Ale i tak jsme jeli, krásně si to užili a malému to rozhodně neuškodilo. 😉
Nemůžu říct jak moc moře pomůže na ekzém u dítěte ale můj přítel je také ekzematik (zasažena jsou silně obě předloktí,dlaně, pod koleny, kolem očí...) a moře mu tedy hodně pomohlo i po týdnu. Byli jsme na začátku září týden v Chorvatsku a pomohlo mu to moc. Do minulého týdne byste na něm nepoznaly,že má ekzém. Teď se pomalinku začínají objevovat zarudlá místa na předloktí (a to opravdu velmi jemně).
Myslí si, že zásadní chyba je jezdit k moři tam,kde je písek. To nepomůže.Písek ve vodě víří a dráždí jejich kůži. Ekzematici potřebují opravdu čistou vodu, a tedy místa, kde jsou oblázky. A samozřejmě máchat se ve vodě co nejčastěji.
Nejsem žádný odborník na ekzém ale říkám jen naše vlastní poznatky. A myslím si, že pokud by týdenní pobyt pomohl dětem alespoň na ty 3 měsíce, tak to za to stojí.
Hodně štěstí v boji s ekzémem.
Náš malý měl ekzém neznámého původu v loketní jamce a kolem očička.Byli jsme 10 dní v Řecku( oblázková pláž) a ekzem zmizel během prvních třech dnů a doteď se neobjevil.
Solná jeskyně neměla žádný vliv.
@germaine Ahoj, ja bych taky jela. Jsem ekzematik (teda je mi vic jak jeden rok 🙂 ), a u more vidim zlepseni uz po par dnech. Asi je to fakt hodne individualni. My byli s dcerou u more, kdyz ji bylo 14 mesicu (ona teda zatim ekzem nema) a myslim, ze je to pro deti super i tak. Hodne se vydovadela.
Nikdo s žádnými zkušenostmi???