Ahoj holky, nikdy jsme s manželem neletěli a moc rádi bychom si nějaký ten let zkusili. Jenže vůbec nevíme jak to chodí. Můžete mi to trošku přiblížit?
záleží, kam chcete letět a odkud. Praha a letiště přímořských destinací mají malá letiště, probíhá to tam plus mínus stejně odbavení zavazadel, pak se jde na security (kontrola) a pak se čeká u gatu (číslo odpovídá vašemu letu číslo/čas/místo), kde přistaví vaše letadlo.
Ruzyně má terminály pro oblast Schengenu a mezikontinentální lety.
Letenky se dají koupit od nízkonákladových společností nebo od "klasických" cena a služby se podle toho liší. Já pro Evropu hledala lety na Letuška.cz, ale pak jsem kupovala přímo od letecké společnosti. Pokud je vám jedno kdy a kam poletíte, tak cena může být velice nízká.
Letenku jsem si zatím nikdy sama nesháněla, vždy jí vyfasuji v cestovní kanceláři. Zrovna ve středu odlétám do teplých krajin. Na letišti bys měla být dvě hodiny před odletem. V odletové hale na velké tabuli si najdeš číslo svého letu /máš v dispozicích/ a destinaci, kam odlétáš a tam uvidíš, jestli se let nezpozdil, jestli letíš, tak jak bylo dáno a hlavně, číslo "okénka", z kterého se odbavuje. Je jich tam hromada. 🙂 Tam se přesuneš se zavazadlem, můžeš mít obvykle 15 kg na hlavu. Plus příruční zavazadlo a to teď nevím, kolik to může mít. Tam Ti zváží kufr, nalepí cedulku, kufr už dojede sám do nákladového prostoru a dodají letenku, kde bude vyznačeno z jakého terminálu odlétáš. Projdeš řadou kontrol, ukážeš pas, projdeš rámem a najdeš si ten terminál např. B6. Máš ještě čas, zpravidla si můžeš ještě projít obchůdky, posedět v restauraci, dojít na toalety, než se otevře tunel a vpustí Tě do letadla. Nebo dovezou autobusem k letadlu. Tam Tě přátelsky uvítají, nabídnou denní tisk a usadí. Všechno si dáš nahoru do úložného prostoru jako v autobuse, připoutáš se, ukážou Ti, jak si máš v případě maléru nasadit masku, nafouknout vestu.... A čekáš, představí se kapitán, posádka, vysvětlí kam letíte, jak dlouho a kudy. A nastane okamžik pro mě krizový, strašně se bojím. 😀 Letadlo se začne velmi hlasitě a stále rychleji pohybovat a najednou se odlepí a letí. Všichni jásají a dívají se, jak se domy zmenšují a já se dívám jen do uličky a modlím se, abych to přežila. Nahoře už je dobře, rozdává se jídlo, pití, pokud nejsou turbulence, ani to s člověkem nehází, může se odepnout, dojí na WC, číst si nebo sledovat na monitoru, kde se právě letadlo nachází, v jaké výšce a kolik je venku stupňů, zpravidla - 50. Stačí to tak? 😀
Souhlasím s tím co píše @babanci, odpovídá to, když poletíte třeba na klasickou dovolenou s CK. Pokyny dostanete a vše podstatné je na stránkách letiště a letecké společnosti. Cenově do letovisek to vychází od nás (paradoxně) s CK srovnatelně nebo vlastně levněji, než když k moři cestovat na vlastní pěst.
Pokud jsou letenky od nízkonákladové společnosti, tak tam se váha, počet zavazadel a jejich velikost může lišit!!!
Některá z maminek šikovně psala, co vzít do letadla za jídlo a hlavně pití pro dítě. Ty tekutiny jsou vopruz... nám prochází bez problémů jedna uzavřená půllitrová voda a pár pitíček s brčkem. Je dobré mít s sebou něco na kousání, žvýkání... někomu vadí vzlet i přistání.
Dnes na palubách českých letadel nedostanete vlastně nic, nebo se to dost draze platí, tak s tím je dobré počítat, stejně tak, když je přistání v noci, tak mít do zásoby něco v zavazadle.
Ještě jsem zapomněla, že když letadlo klesá, praská Ti v uších a taky to není žádný šlágr. Klesá dlouho a pak většinou drcne o zem a brzdí a brzdí. To se taky bojím, ale když zpomalí, lidi začnou tleskat a jsou rádi, že jsou na místě, případně na rodné hroudě. Létám opravdu stále, i když se pokaždé bojím, protože do míst, které mám ráda, se jinak nemohu dostat. Kdybych se mohla ale nějak teleportovat, určitě bych to uvítala.
@madoxka muzes mrknout i na wizzair.com nebo easyjet.com...zalezi kam chcete. Lepsi je objednavat s predstihem,vyjde to o dost levneji....pokud by jste leteli na vikend a staci vam prirucni zavazadlo - maly kufr do ruky,rozmery najdes na strankach spolecnosti,tak se da odbavit primo na www strankach spolecnosti - odklikas...a pak jen projdete kobtrolou....
Tak jednoduše si na netu koupíš letenky kam potřebuješ letět, vyplníš tam potřebné info a objednáváš. Hlavně si nedělej check in hned při koupi (zaplatíš za to peníze navíc... ). Check in uděláš až 24 hodin před odletem (to už to bude zadarmo). Check je rezervace sezení kdyby něco 🙂
No a na samotném letišti postupuješ dle následujícího:
http://www.gsmagazin.cz/postupovat-letisti-odba...
To je tak vše. Při zpáteční cestě je to to stejné 🙂
Tleskání jsem zažila akorát na dovolenkovém letu, kde byli Češi a Slováci. Na "běžných" letech jsem to fakt nezažila. A je to trapný...
@madoxka A nenašla jsem tu, že u kontroly na rentgenu nesmí být v zavazadlé žádné ostré předměty, tekutiny ve speciálním pytlíčku (pozor i jelení lůj nebo krém na ruce) a v omezeném množství. Na kontrole je vhodné vydělat z tašky elektroniku, peněženku, klíče, sundat pásek, hodinky a nejlépe i boty.
@babanci tleskají jen burani. Letame taky velmi často a když letíme a v letadle jsou češi a tleskají, každej na ně kouká jak na burany, je to pěknej trapas. Prosím, netleskat ;)
@shine2015 přesně tak, tleskají pouze češi burani ;)
@duckie no, co mi letame z vídně, tak 70% češi a slováci. Je to trapné tleskat. Přečtěte si nějaké příručky ;) mam kamarádky letušky a vždy se tomu smějí. Nedělá se to.
Sorry, kontrola na rámu, ne na rentgenu... 🙂
@aleenka1234 Tady bych si zkusila zase přečíst třeba nějakou příručku o pravopisu 😉
Možná z Vídně do Hurghady lítá 70% Čechů nebo Slováků, ale třeba do Miami nebo do Tokia už tolik slovanský národnosti fakt nepotkávám. A stejně všichni zatleskají 😀
S tim tleskají prostě záleží na lidech, určitě to neni specialita čechů a slováků. Já netleskam, ale celkem mě vzdycky vytaci ty reci o češích a buranech. Holt ma asi nekdo radost, ze je zase bezpečně na zemi.
Mimochodem: posledně pri cestě z norimberka do Prahy autobusem (!!!) lidi po.příjezdu do Prahy taky tleskali a byli to samí cizinci. To už jsem fakt zirala, protože jsem to nikdy nikde nezažila 😉
Manžel léta 2x do tydne a zrovna nedávno tleskali kravataci na běžném letu,když se napodruhé povedlo přistání 😉.
@madoxka Já lítám několikrát za rok, tak co chceš vědět?