Ahoj maminky, v pondělí odjíždím s mým malým autíkem (4 roky) do Tater, kam se těším už od jeho narození. Trochu problémy budou - nemáme auto, takže přesuny autobus, vlak a malý ja autista. Ne nějaký těžký autík, ale je. Neumí mluvit, jen žvatlá, sem tam něco zopakuje, zpívá ostošest, je na plínách. Máte zkušenosti? Budu tam s ním sama, manžel s námi normáln žije, al kvůli absenci školky a nehlídání si musíme s mužem vybrat dovolenou každý zvlášť, což nás mrzí, ale jinou možnost nemáme, mám z toho trochu vítr ve vlasech, jinak malý má vláčky rád, cestuje celkem často, jen vždy autem, manžel řídí a já vzadu obstarávám dítko. Kdybych věděla, že to dopadne dobře.
@michaela666 ano, dětské kupé máme zajištěno, vždy vlakem tak jezdíme. Kdyby nastoupilo i další dítě, tak je nám to je jedno, malý je individualista, vyhraje si nejlíp sám se sebou.
Syn má autismus a jezdím s ním pravidelně. Jasně, jsou dny horší a jsou dny lepší, ale cestujeme, nemůžu ho držet doma zavřeného jen proto, že s určitými věcmi má problém. Určitě bude všechno ok, neboj. Ale obavy chápu...
Je to individuální. Znám autisty, kteří bez problémů cestují půl světa, pak jsou tací, pro které je problém čtvrthodina autem. Náš by to nedal - respektive za to psycho během cesty a za ten stav, ve kterém by se následně mohl ocitnout, by mi to nestálo. Na dovolenou jezdíme cca do dvou hodin vzdálenosti od domova a do podmínek o kterých víme, že je syn zvládne.
Ale to je náš "kousek" - vím, jak na co reaguje a krásné prostředí bych si neužila, pokud by on nebyl aspoň v relativní pohodě. Kamarádka se svým autíkem lítá v pohodě do Ameriky a malej s tím nemá problém.
@sfet Pro cestování vlakem / autobusem beru jako základ dost jídla a zábavy s sebou. Za týden se chystám na skoro 3 hodinovou cestu vlakem do Brna ( 1 přestup) s dvouleťačkou. Koupila jsem rovnou i místenku do dětského kupé ( zkus se podívat jestli vlak má) + mám nachystané dvě čísla oblíbeného časopisu, pastelky, Krtečka v mobilu když bude nejhůř. A hlavně doufám v nějaké další dítě, které nastoupí do stejného vlaku. 😃