Ahoj devcata, obracim se na vas s prosbou o rady. Letime s manzelem v rijnu na dovolenou. Pucodne mela mala jet s nami, ale nakonec pojedem sami. Problem je ze stale kojim. Dceri je 9 mesicu, takze uz by to nemel byt takovy problem. Pres den normalne papka a mlecko ma jen pred spanim v noci a po probuzeni. A to je prave ten problem. Budi se mi v noci cca po 2 hodinach. MUDra rikala, ze to neni ani hladem, ale spis je to zvyk. Je to malej zavyslacek, chce proste jen prso a o mleko ji ani tak nejde. Mleko mam odsate a budou se starat rodice. Ale nechci je v tom nechat a nechci ani dceri pusobit najednou sok, ze bude bez prsa. Chtela bych ji postupne odnaucit. Mate nektera zkusenost jak na to? Jak deti reagovali na flasku s mlekem? Ja kdyz ji v noci dam cajik, tak sice zaspi, ale za pul hodky je hore zas a musim ji to prso dat. Bojim se aby z toho nebyly proplakane noci. Ja se budu valet u more a mala by tu plakala...nemam na to srdce, sem cita. Prosim pomozte.
Mám dvě holčičky a první se odstavila sama v 9 měsíci, ale cítila těhu hormon tak kvůli toho. kdyyž jsem byla nemocná koupila jsem si lahvičku od tomee tippee, užasně nahrazuje prso, je tvarovaná uplně stejně a taky to sání z ní je skoro stejné jako z prsa tak vyzkoušejte.. je sice drahší, ale stojí to za to... a s tím jestli se vám pak zase chytí... to je těžko říct, každé dítě je jiné, ale co jsem slyšela tak po týdnu.. to už je pro dítě dlouhá doba.. to musíte prostě risknout..
Rozhodla bych se mezi variantami vzít dítě ssebou (když už tam jedete vy, tak proč byste nemohli jet celá rodina..), nikam nejet a nebo s dostatečným předstihem přestat kojit a zcela odnaučit dítě od prsa. Nechat plánovaně babičce dítě, které se x-krát na noc budí a chce prso mi teda přijde minimálně pro babičku a to mimino fakt kruté.
Take si myslim,jak uz bylo receno,jedina moznost jak odnaucit je,prestat kojit. Me by to bylo teda hrozne lito,ale na to jste se neptala... 🙂
Pokud nechcete kojení ukončit a chcete to po týdnu znovu zkusit, tak určitě musíte odstříkávat, nebo ještě lépe, co nejvíce odsávat, aby se udržela laktace. A pak bude záležet na holčičce, zda bude stále prso chtít. Může to trvat déle, než se znovu rozkojíte, ale určitě týden pauzy neznamená jistý konec kojení 😉
A ten čaj pije z flašky? Pokud ano, je to dobrý začátek. Nebo jí to mléko dávat jak je zvyklá na ten čaj, klidně z hrnečku 🙂 Moje děti flašku nechtěly nikdy, pokud už pily (až po odstavení), tak z hrnku s pítkem nebo z petky s membránovým uzávěrem.
@angipe no já to měla podobně, ale když jsem věděla, že pojedeme na dovolenou jen s manželem, začala jsem malého odstavovat 3 měsíce předem (taky mu bylo 9m), protože další problém byl, že nechtěl flašku. Přijde mi, že to řešíš docela pozdě. Jinak u nás to dopadlo dobře, asi během 6-7 týdnů byl malý na flašce a ty dva týdny zvládl s babičkami úplně bez problému 🙂
@konidana Dekuju, konecne pozitivni ohlas 🙂 Odsavacku mam a s odsavanim pocitam. Jen se desim toho, ze se mi mezitim odstavi. A taky toho, ze to pro ni bude sok. Proto sem pisu, aby mi nektera z vas poradila jak zmirnit to nocni buzeni, nepije je chce prso. Urcite s tim jde neco udelat
@lenka5731
Babicka do toho jde dobrovolne a dokonce me samotnou do te dovolene tlaci. Rika, ze je zkusena a nejak si poradi. Mleko mit bude.
konidana mi radi spravne...ptala jsem se jak postupovat pri castem buzeni. Veci ohledne hlidaci babicky mam vyresene. I tak dekuji za prizpevek.
@zuzineckah
ahoj, jde o to, ze ja ji odstavit nechci. Mam mleko v zasobe, flasku ketra napodobuje prso a odsavacku s sebou na dovcu. Chci udrzet jak laktaci, tak prisati k prsu. Ale ptam se, jak na to aby se dcerka nebudila tak casto.
Mě se dcerka sama odstavila ve 4měsíci a to jsem jí stále kojila a o odstavení jsem se nepokoušela.
No typuji, že babička, když bude nejhůř da malé dudlíka..
A místo čaje v lahvičce dejte mlíčko v lahvičce. Mě dcera odmítala čaj v noci až do 18měsíce,ale mlíčko to jo 🙂
Nam od nocniho buzeni pomohla vydatna vecere 🙂 Mala od cca 9ti mesicu spi celou noc (tuk,tuk na drevo)
@angipe a co dcera? Osobne si nedovedu představit odjet na dovolenou od ditete zavisleho na prsu. Nezlob se. A měsíc? muže byt na vyreseni situace málo. Jinak to je samozrejme tvoje věc. Udržení laktace považuji za to nejmenší, pokud ti ovšem prsa budou na odsávačku po tak Dlouhé době výhradního kojení reagovat, např. kamarádce odsavani neslo. O odsávání ostatne najdeš spoustu témat.
Asi tedy odsavas uz ted, to jsem možná nepochopila. Ale to stejne neresi tu závislost.
A co myslíš, že tady dostaneš za zazráčné rady? Kojené děti se takhle prostě budí, je to většinou potřeba přitulit se k mamince a podudlat si. Možnost je jediná, prso nedat, ona se vyřve a časem si zvykne, že v noci se nekojí. A proplakané noci z toho budou a ten šok až budeš na dovolené nejspíš taky.
@angipe jenže to aby se ti nebudila s tím uděláš leda to, že ji v noci prostě odstavíš a prso ji nedáš. Jinak se ti budit bude, žádný fígl na to není. Některé děti se přestanou budit pár týdnů, měsíců po odstavení, některé se budí i když jsou odstavené rok. Je to o hloubce spánku, v té mělčí fázi se dítě může probudit, většinou takoví opravdu velcí pohodáři prospí v tomto věku už celou noc.
Já se omlouvám, že neodpovídám na otázku, ale jen představa dovolené s odsávačkou v ruce mě ani trochu neláká.. A o tom, že bych pořád myslela, jak doma "bojují" ani nepíšu... Vzít dítě s sebou mi připadá po všech stránkách jednodušší 🙂 😉
@angipe Já si myslím, že když při vzbuzení neucítí mámu=mlíko 😉 tak se třeba ani tolik budit nebude a babí to zvládne...z mé zkušenosti.. a z mé zkušenosti i to, že já jsem takto oba starší kluky odstavila-předala na hlídání babičce na víkend a když jsem si je vzala nazpět, tak už si na mlíčko vzpomněli jedině, když byla nějaká krize a protože jsem taky cíťa, tak jsem jim dala "podoudat" a ejhle, stále teklo-a to jsem samozřejmě neodstříkávala-počítala jsem s tím, že končíme 😉 Takže nebooj, jak ucítí mamku, je přeci jenom mladší, než byli moji kluci při odstavování, tak si zase prso vezme a třeba se i bude méně v noci budit...a ještě jedna "rada"...nám to tedy pomohlo u našeho nejmladšího-zkoušej msto přiložení, hned jak se při vzbuzení dožaduje prsa, vzít jen tak na sebe(ty stojmo), mimi hlavičku na tvém hrudníku-cítí mamku, ty se pohupuješ, eventuelně hladíš přes očíčka-nám to takto funguje od té doby, co jsem se rozhodla neuprsovat ke spánku 😀
@angipe Já souhlasím s
@lenka5731 sama mám velmi špatnou zkušennost s odstavování dcery, lahvičku ani jiné tekutiny prostě nevzala ode mne ani od nikoho jiného, opakově nám hrozila hospitalizace pro dehydrataci. Nechtěla ani moje MM jinak než z prsu. Co jsem k tomu nastudovala, tak se to v současné době dětem stává celkem často, jak jsou dlouho dobu zvyklé pouze na prso☹, tak se promešká ten správný okamžik, když začít dávat tekutiny i jinak. Čas ještě mate, takže bych nečakala a dala se do odstavování. Přiznám se, že já osobně bych si variantu dovolená u moře bez takto malého dítěte neužila. Takže bych buď byla doma a dovolenou o rok odložila, nebo jela s dítětem.
@angipe myslim, ze kdyz nebudes nablizku, tak se tolik budit nebude. Dle hlaseni babicek, maly spal cele dva tydny celou noc, takze jsem si delala uplne zbytecne starosti. Jak jsme se vratili tak zase strasil 2-3x... Nicmene, spatne jsem to pochopila,se omlouvam. Ale pokud se rozhodnes dat ji takovou pauzu od prsa, s kojenim bych to uz nehrotila.
@angipe Jejda, ty jsi drsná 😀. Proč ji nevezmete? To té malé fakt uděláš, když je zvyklá na mamku a na prso, že jí prostě zdrhneš? 😅 😔
Na to bych neměla, nehledě na to, že je to teda drsně bezohledné vůči babičkám.
U všech dětí jsme se od nich tak do 1,5r -2r. nehli. Ne, že bychom tvrdli jen doma, ale jeli jsme po ČR, po baby friendly hotelech, chodili jsme ven, ale tak, že babi přišla a za 3 hoďky odešla a já byla zase u miminka.
Zvaž to, tohle je masakr, to promiň...
V 9 měsících je typický věk, kdy začínají separační krize, úzkosti z odloučení od rodičů. Odstavení je to poslední, čeho bych se bála. Spíš se připravte na to, že vás, a zejména maminku, může po návratu dlouho odmítat, odstrkovat. Zradíte ji. Bude mít strach, proč jste odešli, bude se jí strašně stýskat, nepochopí to. Je to ještě miminko. Fakt nevím, že někomu za to to válení u moře stojí. :(
@lauranosi Taky to nechápu... chápu potřebu na chvíli vypadnout, chápu potřebu se odreagovat, ano chápu, věřte mi...🙂. Mám tuto potřebu často a mileráda mizím na dvě hodinky za kamarádkou, s manželem na večeři, atp 🙂. Ale odjet za každou cenu od tak malého, kojeného dítka, abych jednou nevynechala dovču u moře, je podle mého čistě osobního názoru, hrubě přes čáru. Nestačily by jednou jižní Čechy i s děťátkem? Napříště bych doporučila pořídit si pejska, ten člověka tam moc neomezí :-P.
Já jsem kvůli autonehodě přestala kojit ze dne na den. Poslední kojení bylo na urgentním přijmu v nemocnici. Pak jsem už měla léky na bolest. Dceři bylo 10 měsíců a také byla zvyklá, že dostane, když chce. Když to nešlo, tak prostě nedostala a žádný problém s tím nebyl. Fakt je, že u nás to nešlo jinak. No kvůli dovolené bych ji neodstavovala a odložila ji o rok.
@angipe a to ides k moru len tak, lebo zo zdravotnych dovodov? Nemozes tento rok vynechat dovolenku alebo prisposobit to decku? Neviem na aku specialnu dovolenku idete, predpokladam, ze exotika, ked tam nemoze ist dieta,ale to si mala ist pred tym ako ste si zalozili rodinu, alebo chod buduci rok,mas na to cely zivot a pokial sa jedna o klasiku, valanie sa na plazy v talianku, chorvatsku...to ti vazne za tieto komplikacie stoji?
aha, takže nechcete odstavit. Omlouvám se, pořádně jsem to nepročetla. V tom případě odsávat a doufat, že to pak zase půjde. Snad vám to všechno vyjde.
Manzeluv kolega jel v podobnem veku na 3 tydny a syn je po navratu nepoznaval (nekojeny). Spis bych teda resila, ze je dost pravdepodobny, ze se dcerka odstavi a jestli ty jsi s tim v srovnana, jestli si to pak nebudes vycitat.
Já nechapu, tolik lidí se snaží o dítě, tolik nešťastných maminek testují o 106 už před termínem MS ....v závěru se mimi narodí a po půl roce omrzi.....a sup hned ho strkat na hlídání a ještě odjet bez něho na dovcu. ..v dnešní době se dá jet v pohodě i s šesti měsíčním mimcem kamkoliv....i k mori.....vsichni chtějí být strašně rodina, ale jen pokud se to zrovna hodí...
A to není odsouzení apod, to jen že to prostě nechapu.....
My jsme ted na dovolene s rocnim mimcem a naprosta pohoda.Kojim.Kdyz si predstavim,ze bych se tu mordovala s odsavackou,tak je mi z toho uplne hnusne😄byt tebou,zvazim jeste to vzit dite sebou,podle me uz se ti po navratu neprisaje,je velka a uz se proste odnauci.Nehlede na to,jak ji asi bude bez vas.Ja osobne si teda neumim predstavit,ze bych dite nechala doma trapit se a sama si jela uzivat
A jeste jedna otazka...stalo se nekomu, ze by se dite v tomto veku po tydnu odstavilo? Chtela bych dal kojit a tohle je pro mne tez strasak. Dekuji vsem za rady.