Co vše zařídit pro cestu do Rakouska s 2ročním dítětem?

misisule
1. pro 2014

Ahojte, prosím poraďte, jestli máte zkušenosti s cestováním do Rakouska s malým dítětem (2roky). Jaké doklady je nutné pro něj zařídit a jak je to s pojištěním? Kde to příp. vyřídím a jak dlouho to trvá? Naskytla se nám možnost dost narychlo a nemám moc času vše hledat na netu, shánět atd.

barborka09
1. pro 2014

@misisule Potřebuješ pro malého platný doklad - do Rakouska stačí dětská občanka. Nebo mu můžeš hned nechat udělat pas. U obojího to trvá cca měsíc. Můžeš požádat o rychlopas - ten je dražší, trvá to cca 14 dní, ale má tuším i kratší platnost. Vyřídíš to na úřadě v místě bydliště. Co se pojištění týče, tak jestli myslíš připojištění léčebných výloh při cestě do zahraničí, tak já si to většinou vyřizovala přímo na mé zdravotní pojišťovně.

marton
1. pro 2014

No já nevím.My jezdíme s dětmi několik let do Rakouska,teď jsme se zrovna vrátili a dětem žádné doklady nevozíme.Mají pasy,protože s nimi i létáme,ale vy asi jedete autem.Pokud letíte,tak jasně musí mít OP nebo pas.Pojištění na jakékol nejbližší pobočce pojišťovny/VZP,Česká poj.,Allianz.../.Pěkný pobyt 🙂 .

jpetraa
1. pro 2014

@marton to je jedno jestli letí nebo jedou, pas nebo OP musí mít tak jako tak..

mishkin
2. pro 2014

Presne tak @jpetraa Doklady ditete si od nich mohou celnici vyzadat kdekoli na uzemi Rakouska a jaka by byla pokuta, pripadne dalsi komplikace s nezakonnym jednanim, to si ani nechci predstavit.
@misisule Byt vami, tak to neriskuji. Muzete mit stesti, ale... Nase dcera ma pas uz od 3 mesicu a jezdi na nej stale 🙂 a to ji jsou 2 roky.