Ahoj,
odlétáme s manželem a 9 m chlapečkem do Washingtonu, tam budeme 6 měsíců bydlet. Časový posun je -6hodin. Letíme přímým letem z Vídně (přes den)
Chtěla bych se zeptat maminek cestovatelem na dvě věci.
1. Jak zvládáte dlouhý let s hyperaktivní miminkem, které leze stoupá si? Usne jen v nositku přes den(normálně by raději nedošlo a řadilo). - můj nápad mimo hraček a knížek je deka. Jsme v první řadě máme víc místa na nohy a že si prohrajeme na zemi když nebudou turbulence. Máte další nápady?
2. Časový posun, jak jste to zvládaly? Máte nějaký nápady jak to zvládnout co nejrychleji?
3. Jídlo v letadle. Malý už je na UM a 3x denně na jídlo. Beru sebou hotové HiPP combiotik a kapsičky. Nevím jak bych to řešila s kojeneckou vodou a ohříváním. Jak jste jídlo řešily vy co nekojite?
Děkuji moc :srdce
Letela jsem s 9 mesicnim 2,5 hodiny, nizkonakladovkou, takze dost sileny. Malo mista, malej se kroutil, preskakoval z jednoho na druheho rodice, plakal. Pak jsem ho vzala do nositka a nosila v ulicce. Nastesti to slo. Vzala bych hodne mnamek a nejake skladne hracky. Nic co vydava zvuky 😄 A zkusit ho uspat, jakkoliv. Jako co budu povidat, byl to ocistec, dite chtelo lozit a nemel kde 😬
@eruwie89 upřímně, pokud to jde, příplatek za první třídu se s miminem vyplatí. Už jen čekání a odbavení přímo v salonku na letišti je fajn, nemusíš s dítětem přes x kontrol, od check in jdes do salonku, odtamtud je jedna pasovka bez čekání a je to i blíž ke gatum. V letadle máš víc soukromí i místa, letušky se chovají také jinak, rozlozis si sedačku, dite tam leze, stojí u okýnka, může usnout, pustis mu pohádku na televizi.. Letušky ohreji jidlo, donesou balíček letecké společnosti, bývají tam hračky, mnamky, časopis pro děti.. Dostaneš pro nej deku, polštářek.. Je to fakt pohodlnější, hádám, že let platí firma, tak si priplatte, fakt je to velká úleva a pomoc. Nebudeš tak vynervovana, budes mit víc pohodlí a pokud máte fakt skladné golfky, můžou Ti je vzít i na palubu a dát nahoru, jak se dávají příruční zavazadla a při vystupování nemusíš čekat, az Ti je donesou ze zavadloveho prostoru.
@merope děkuji za vyčerpávající odpověď. Já doufám, že nosítko bude naše spása. Koupili jsme malýmu letenku normálně by musel být 12 hod na klíně. Na to nemám, když vím jak je zivy. Takže jsme do toho šli už jen kvůli tomu aby byla nějaká odkládací plocha na hračky apod. Jinak, že spotřebuje místo. ..k tomu bych přidala, že tomu našemu šidlu je i být málo. Nejraději by prolezl být všem sousedům a všechny patra kdyby mohl. Doufám, že bude hodně unavený. Jedeme den předem do Vídně, aby to ráno nebyl takový stres a třeba těch novinek na něj bude tolik že bude jen spát. 🤣🙏kéž by!
@eruwie89 letam casto do roka si muzes pozadat o postylku, kterou ti pripravi pred letem. Jde, ale jen na vyhrazena mista. Deti vzdy dostaly batuzek s nejakyma hrackama,knizkou, pastelky, decku atd. takze si to prehrabovaly, jidlo si muzes zadat jako kojenecke- dostanes sklenicku... atd. Mleko ti klidne ohreji, jidla pro dite si muzes vzit kolik chces i piti, nikdo mi to nikdy neresil, max, ze jsem se z te lahvicky musela napit.. vem nejakou novou- neokoukanou hracku, knizku, treba pastelky, neco co bezne nedelate, to u nas zabira. Eventuelne si do mobilu stahni dve nejaky detsky pohadky,pisnicky... Letam do NY od narozeni a vzdy k nam s detma malyma byli moc fajn. Jeste s jednim je to pohoda, ale dve maly deti je masakr😉. Urcite cast cesty ze vsech zazitku a dojmu prospi neboj.
Jeste doplnim, ze na UM si muzes vzit normalne horkou vodu to termosky a do druhe lahve studenou a pripadne namichat. A nebudes pak zavisla na nejakem ohriavni vody letuskou, kdyz se ji to zrovna nehodi.
@eruwie89 já letěla s 9m dcerou do Chile, samotný let cca 13,5 hod. Já jsem kojila, takže co se týče mlíka, tak to bylo vyřešeno. Doporučuje se kojit při vzletu a přistavani kvůli tlaku. Pokud nekojis, tak něco kousat, atd.. A měla jsem pro ni autosedačku, která je homologovana do letadel. Co se týče časového posunu, ty děti to tak nějak automaticky posunou, horší u dospělých 😁 tak šťastný let. 🤗
@misamisenka
staci jim rict predem at voda neni varici a domichat balenou vodou,kterou jim tam urcite daji,netreba tahat s sebou termosku
Vybavila jsem si cestu vlakem s malým přesně když si začal stoupat - přímo na té cestě!! Jela jsem vlakem a místo soupravy s pohodlným dětským vagónem přijela jiná souprava, kde na kočárky byl v podstatě "nákladový půlvagón". Zachránilo mě asi to, že tam čirou náhodou byla i parta tatínků, co jeli z "pánské jízdy" s partou dětí a hned na začátku cesty krom toho, že mi pomohli s kočárem, tak mi nalili panáka 😀. Takže dítě poskakovalo v kočárku a já myslela, že přijdu o nervy. Sem-tam poskakovalo na mě. Já část cesty stála, část cesty jsem seděla na takovém tom "vyklápěcím sedátku". Jinam si moc sednout nešlo, nenarval se tam kočár. Ani si nevybavím, jaké jsme vlastně měli zpoždění, ale nějaké tuším taky bylo, každopádně jsem jela vlakem, co normálně jezdí nízkopodlažní a staví na každé mezi, takže spánek nehrozil, protože ho vzbudilo každé zastavení. Zpátky jsem jela s mamkou a ve dvou už to bylo mnohem lepší.
Základ byl si s malým opravdu celou dobu na střídačku povídat, nechat ho trošku obcházet kolem vás, dívat se po lidech kolem, knížky, pokud ho baví. Pozoruj, co dělá doma - ony ani doma zase tolik "prostoru" v tomto věku nepotřebují. Spíše podněty, co je zaujmou. A při 12 hodin letu bych počítala, že ti část cesty prospí i tak. Vezmi si případně nosítko, ať ti může usnout na břiše. Nejsem si jistá, jak to je přesně s leteckými předpisy - není nosítko na břiše povolené při turbulencích? Má vůbec vlastní místo na sezení?
Co se týče časového posunu, tak tam bych si prostě posunula ten čas už nějak dle možností předem - začít chodit spát kolem půlnoci až jedné hodiny (či i později). Ale já co takhle kde letěla s časovým posunem, tak jsem se zpravidla přizpůsobila velmi rychle a zásadní problém jsem neměla. Nicméně u sebe mám pocit, že můj základní "časový rytmus" není 24 hodinový - když spím opravdu zcela dle sebe, tak to pořád různě posouvám, tak možná proto mi ten posun nikdy nevadil.
Stran jídla v letadle se hlavně dobře podívej na podmínky letecké společnosti, co s ní letíte. Případně se i poptej, zda je nějaká možnost např. ohřát kojeneckou stravu na palubě. Na druhou stranu kapsičky jsou na cestování super (víš, že existují i masozeleninové kapsičky? Já je měla na cestování moc ráda právě proto, že to nebylo jen ovoce a malému i vcelku chutnaly. Ještě si někde počti, co dítěti při startu a přistání kvůli zalíhání uší. Vím, že se doporučuje kojení, ale to u tebe nejde - zda je flaštička s UM ekvivalentní a pomůže podobně.
Držím pěsti a jedno klíčové info, až si budeš třeba nadávat, zda jste neměli letět později - já od tohoto zážitku s 9 měsíčním pak nějaký čas odmítla cestovat vlaky sama, protože to začlo velmi záhy být torpédo (při této návštěvě mi začal lézt, stavět se a obcházet nábytek) a já řekla, že na tohle fakt nervy nemám. Delší cestování se zlepšilo až tak nějak kolem 2,5 roku věku, kdy případně i vydrží koukat na pohádky a to už je pak absolutní pohodička. Ale třeba má někdo lepší zkušenost, já si pořád pamatuji, jak jsem celou cestu vlakem stála a malý běhal nahoru-dolů po schodech v dětském kině v rychlíku (vypnutém, takže bez dětí) a já ho měla na kšírech a ty jsem držela, kdyby to cuklo. Jo, půl cesty běhal po vagónu tam a zpátky a obcházel všechny lidi, povídal si s nimi, lezl pod sedadla... torpédo 🙂. Dokud se jenom staví a pokud ještě neleze, tak to je zatím ještě dobrý čas na cestování 😀.
Jinak mi teda přišlo, že děti jsou vcelku "opečovávané" - krom kupy věcí, co si můžou vzít do letadla, nastupují většinou jako první a vůbec se k nim letušky chovají dost mile. Ale sama jsem s dítětem neletěla, než byla situace, kdy bych letěla, tak přišel covid a teď už mám příbuzné přestěhované zase zpátky v ČR, ale oni lítali dost pravidelně a z popisů si pamatuji, že opravdu to bylo dosti pohodové a nikdy nebyl žádný problém. A to lítali s nízkonákladovkami (po Evropě).