Ahoj,
chtěla bych se zeptat na názor. Přijde Vám normální, že si někdo založí sbírku pro psa na Doniu, protože potřebuje 50 tisíc na operaci? Jedná se o rodinu s nadprůměrnými výdělky, která finanční nouzí netrpí, spíše finanční negramotností. Členové rodiny mají dost drahých koníčku, ale našetřit si finanční rezervu nedokáží. Docela nechápu, že se někdo nestydí si sbírku založit a ještě více nechápu, že třeba tchýni na tom nepřijde nic divného. Ještě si pochvaluje, jak to ten dotyčný dobře vymyslel a lidé jsou hodní, nejsou jim lhostejné problémy ostatních....
Tak 50% sbírek na Doniu je za mě pochybných.Co osobně znám pár žadatelů tak nechápu.Na Doniu srdceryvný příběh a po večerech pařby a objednávání sushi.A je to škoda-pak se opravdu nedostává na žadatele kteří pomoc opravdu potřebují..Základní myšlenka Donia je fajn.Ale dnes se opravdu zneužívá všechno.
Proto máme psy pojištěné 🙂 takže ne, nepřijde mi to normální
Když si člověk pořizuje dítě, tak nepočítá s tím, že by mělo být nemocné. Proto je fajn, že jsou organizace, které se snaží těmto lidem pomoct. Když si pořídím psa, je to jakýsi nadstandard, koníček a musím počítat s případnými náklady na jeho zdravotní stav - obzvlášť když je víc než jasné, že budu muset jednou řešit jeho stáří a s tím související komplikace. Když to vezmu do absurdna, je to jak kdybych si pořídila drahé auto a neměla na servis a žádala o pomoc. Sbírky na zvířata chápu pokud jde o útulky a záchranné stanice, ale na domácí mazlíčky je to opravdu drzost.
Sbírka na psa mi přijde ok. Pokud rodina finančně strádá a peníze na operaci prostě nemůže dát dohromady. Každopádně na Donio se často objevují sbírky, které mě přinejmenším udivují.
já nechápu, že donio podobnou sbírku na svém portálu povolí..
Takto - myslím, že je každého rozhodnutí jak se svými penězi naloží, zda vyhodnotí že chce pomoci, nebo ne. Ano, do peněženek lidí co sbírky zakládají nevidíme, nevíme, jaké mají příjmy, ale to nevíš u žádné ze sbírek, at pro lidi, tak pro psy.. Já osobně také spolupracuji s jednou rodinou, která má na Doniu sbírku, vím, že vyloženě nouzí netrpí, ale vím, že náklady jsou obří a pokud se sbírka spojí ještě s osvětou, přijde mi to jako smysluplné. Kolikrát se na některé sbírky dívám se zdviženým obočím ale co, nechám to být - je to má svobodná vůle.
Nejsem proti sbírkám i na pejsky. Ale je blbý pokud to jsou lidi co by to klidně mohli zaplatit ze svého. Každopádně nikdo nikoho nenutí aby přispěl...
Na Doniu i na Patronovi dětí jsem párkrát měla i já sama sbírku na mého syna, poslední sbírku asi loni, náklady na péči o zdravotně postižené dítě jsou veliké, zvlášť když se to prostě sejde, že najednou musím zaplatit několik desítek tisíc, abych mohla synovi zaplatit rehabilitační pobyt, všechno táhneme z manželova platu a mých brigád. Nikdy nevidíš do toho, co se v té rodině děje, do peněženky jim nesvítíš. Budeme mít asistenčního signálního psa. Kdyby pes onemocněl, potřeboval by drahou operaci, která by ho mohla vrátit zpátky do "služby" a my bychom nemohli operaci ufinancovat, sbírku bychom vyhlásili. A jo, pejska budeme mít pojištěného.
@versatilka už jsem viděla na doniu i "horší" případy... Byla tam sbírka na kroužek pro 16letýho naprosto zdravýho puberťáka (nebo minimálně tam o zdravotních potížích člena rodiny čemuž by si to rodina nemohla dovolit, nepsali) který hraje fotbal, ale rozmyslel se, že chce zkusit i hokej a vybavení je drahý tak zaplaťte. To mě osobně přišlo trochu na hlavu. 16letý puberťák už má dost sil a možností si najít brigádu, aby si na to přispěl sám. Nebo tu někdo měl sbírku na doniu na vysoušeče, protože žijou v plesnivým baráku a chlap se vlastní vinou vybodoval a přišel o řidičák takže klesl s platem. Tam to mě taky přišlo na hlavu. Ale jinak ať si každý udělá sbírku na co chce, nikdo nikoho nenutí přispívat, jen prostě na Doniu jsou občas sbírky, který prostě diskreditujou celé Donio a tím i rodiny, co by opravdu potřebovali pomoc.
@lachipie jako jo, ať si kdo chce vybírá na co chce. Spíš mi přijde škoda, že se donio takhle poškozuje no.
@versatilka To máš pravdu. Poškozuje sebe a tím i rodiny, co tam mají taky sbírku a skutečně by potřebovali pomoc a každou korunu.
No je trochu hloupé, že to rodina pravděpodobně vysloveně "nepotřebuje", protože finance má, ale zase každého věc, kam pošle svoje peníze, ne? Sbírka na zvíře mi nepřijde nijak amorální, víc mimo by mi přišlo diktovat, co se smí a nesmí, a kam se smí a nesmí posílat vydělané peníze.
@lichozroutsudy souhlasím, za mě ještě kastrace koček z ulice
o proto mám psy pojištěné ... co se týče přispívání na zvířata, tak přispívám na 2 útulky, které mám osobně vyzkoušené a podporuji je, jak finančně tak materiálně
Nepřipadá mi divná žádná sbírka, vždyť je to na každém komu kolik přispěje, nekdo radeji posle peníze vojákům, jiný nemocnému pejskovi... Co me ale vadí, že sbírky zakládají i lidé, kteří peníze mají a jen zneužívají dobroty ostatních 😡 Hlavne z příbehu když dotyčné neznám, nepoznám jak to je...
@lachipie jednou jsem přispěla devatenáctileté slečně na rekvalifikační kurz. Jestli ho dokončila a využila pak praci v oboru nevím, ale šanci by meli dostat i mladí chudých rodin... Ono totiž často z tech brigád platí základní potřeby, na koníčky uz jim nezbývá. Aspon jsem teda mela na gymplu spolužáka, který ti tak mel... Dokud nechodil na brigády, dojídal obedy po ostatních a chodil pesky, pak uz si za peníze z brigády platil obedy a lítačku...
Nedala bych ani korunu. Pokud nemám peníze na to, se o psa postarat se vším všudy, tak si ho nepořizuji. Ráda nakoupím do potravinové sbírky, ráda koupím kamarádce pleny a Sunar, ale tohle fakt ne. Jestli na léčbu mají, tak nechápu, že je hanba nefackuje.
@superkousky Ale tak záleží kdo a co. Třeba když má nějaká stará babička nebo dědeček pejska jako jedinou svojí radost, tak tam bych neviděla problém přispět ne?
Všem moc děkuji za odpovědi. Vim, že mě nikdo nenutí přispívat, ale tento případ mě naštval, protože vím, jak to je. Jak jsem psala dotyčný má hodně koníčků a má doma motorky a sbírku zbraní, ale finanční rezervu prostě nemá. Než aby něco prodal, tak si založí sbírku. Hanba by mě fackovala, hlavně v práci bych se dost styděla.
Ja bych je v tom trochu vymachala :D Oni nevidi, kdo prispival, tak bych jim idealne v okruhu lidi, kteri vi, jak na tom jsou, rekla, ze jsem videla tu chartativni sbirku, kterou svolali, ze jsem nevedela, ze je to tak spatne a neco jim prispela :D
Já znám rodinu, co vybírala na speciální tablet a nejake pomůcky. Otec dítěte zdravý 30 cetilety chlap jak hora, který si liboval, kolik berou na postizene dítě dávek, že se mu nevyplatí pracovat. Dodneška ani jeden nepracuje. Klukovi bude 7. Chodí do normální školky s asistentem. Takže já sbírkám na doniu moc nevěřím. Žijí z ruky do huby a pořád mají jen nataženou ruku a čekají, kdo jim, co da
Aktualne mame sbirku na doniu. Bylo pro me velmi tezke ji vypsat, ale dohnaly nás vydaje na nemocneho syna. Synovi je osm a doted jsme vse tahli sami. Vypsat sbirku bylo pro me neskutecne. Radost z toho nemam. Stve me, ze to tentokrát nedame sami. Jinak asi nrmam pravo rikat, která sbirka ma ci nema na doniu byt. Ale popravde jsem narazila na sbirku z vedlejsi obce. Jde o velmi bohatou rodinu, maji obrovske mnozstvi koni, pozemku, a dalších zvirat, statni dotace, draha auta, domy... Ale vypsali sbirku na opravu zubu pro jednoho kone. Prekvapilo me to. Vybrali neuvěřitelnou castku, jednou tolik nez chteli. Holt stesti, dobre kontakty, pekne napsano....preju jim to. Ale ferove to neni. Jenze život proste neni spravedlivy.
Sama jsem se rozhodla,ze se budu snazit kazdy mesic na nejakou sbirku prispet alespon par korunami. Ale budu hodne vybirat a vim, ze to vzdy bude na cloveka, ne na zvire.
@aneta15 Tak z ruky do huby v podstatě žijeme my taky, některé měsíce určitě, někdy se provede ušetřit v závislosti na tom, zda můžu i já pracovat nebo ne, i když manžel pracuje a já jak se dá, ono výdaje na jakkoli handicapované dítě jsou prostě obrovské a jde to do desetitisíců. Ročně dáme za cvičení, léky, terapie, pobyty kolem 200 tisíc... Teda rozhodně si nelibuju v tom, že nemůžu pracovat na normální úvazek, ale musím a chci se o syna starat.
@superkousky já ti nevim, ale to je stejne dementní úvaha jako nepořizivat si díte kdyz na to nemam 🤔 Samozřejmě, ale pes je závazek na 15 let, díte na dvacet. A ty víš, co bude za 20.let? Ted si pořídíš pejska, v pohode ho se všim všudy, i s potenciální nemocí uživíš, za 15 let to tak ale být nemusí... Nebo ty víš co bude za takovou dobu? 🤔🤔🤔
@lachipie nas nejvic zzira doprava. Projedeme neskutečne penize po lekarich, terapiich a cvicenich. Vse mame od cca 12 po 100 km. Nekdy mam pocit, ze jsem porad v aute. Mam jen pul uvazek ( take 16 kilaku od skoly deti) jako AP. Doma pak pokracovani. Je to nekdy opravdu tezke. Oni lide moc nevi, ze 45 minut erga stoji 700, ze 20 minut EEG biofeedbacku stoji 500 a tak. Nebo , ze hipotetapie opravdu není zdarma , ale platime za kazde konske svezeni. Me ted na ergo, EEG b a hipo chodi i mladsi dcera. Takze to mam dvakrat. Do lazni ji musim vzit s sebou, 30 t navic. Usetrit pak neco bokem, u nas aktualne na auto, je fakt skoro scifi. Pro syna by bylo skvele mit roboticke neurorehabilitace,koukala jsem na ty v Praze, ale s pobytem dat 120 000? To fakt nejde. Nebo kolo. To pro syna prijde 45 000, resim to aktualne, pro dceru jen 5000? Rozdily jsou obrovske.
Ted se me ptala psycholozka,kam chodi deti na krouzky. Prislo mi, ze spadla z Marsu. Kdy, jak? 4 x tydne maji cviceni. Cenu uz asi ani fakt neresim.
@lachipie
@marketa11112 pro takové jako jste vy ty sbírky hlavne jsou ❤ A pokud jde o o nemocné deti, či rodice, tak ani nehledím zda uz nemají kde brát nebo si chtejí trochu ulehčit, protože péče musi být tak náročná, ze i kdyby byla sbírka na dovolenou pro rodinu s postiženým deťátkem, přispeju. Protože si to zaslouží.
@martinka_33 jsi hodna. Ale i tady se opravdu najdou lidé, kteri system zneuzivaji, nepracuji a nesnazi se sami. Bohuzel urady, ani nadace, to nejsou schopne rozlisit. Nebo mozna ani nechteji. Take me to stve, protoze jsou na tom nekteri opravdu spatne, a ti jsou na tom pak strasne biti. Uz jsem toho videla hodne, treba v laznich, to jsou hrozne osudy a neni jim pomoci.
To moje deti se maji oproti jinym krasne.
@marketa11112 jo mě se ptala paní na koních taky, kam chodí na kroužky. No nechodí, není kdy a není kam. A taky prostě v okamžiku, kdy se mám zamyslet nad tím, jestli za 5 tisíc zaplatím další hipo nebo výtvarku pro dítě s autismem tak si vyberu hipo.
@lachipie jj,mame to podobne. Terapie jsou na prvnim miste.
Me to vadi hodne. Drive jsem pomerne hodne prispivala a rada prispeju tam kde je to potreba a stat selhava. Ve chvili co je ale pulka prispevku pro me minimalne na zvednuti oboci, tak jdu nakonec uplne pryc .. Ano, je na kazdem jestli prispeje nebo ne, ale tihle paraziti okradaji ty, co to opravdu potrebuji
Dost me dostala sbirka co si ji pani hodila i sem - na rekonstrukci pro vlastni pokoj pro kazde dite... To mi prijde nehorazne. Stejne jako pripady poridim si x zvirat a pak na to nemam (viz ti kone vyse)
Jedina zvireci sbirka, ktera by z meho pohledu mela smysl, by byla sbirka na asistencniho pejska/terapeuticke zvire. Jinak povazuji sbirky na zvirata za drzost nejvyssiho kalibru.