https://www.donio.cz/pomoc-pro-dominika
Prosim o sdilení nebo i malou pomoc, kdyby kazdy poslal i 10kc moc nam to pomuze.
@hankapiiisek mame samozrejmne ze mame, ale tyto pomucky jsou nekolikrat vyssi nez nas prispevek na peci. navic jsem se synem sama od jeho narození,na donio vse proveruji tudiz jsem i vse dokladala. z prispevku na peci hradim synovi terapie na ktere dojizdime ktere nejsou hrazeny z pojisteni. A jak uvadim u sbirky syn je na nutricni vyzive ktera me mesicne stoji kolem 10tis.,pak uz z prispevku na peci nic moc nezbyva.
Ahoj Karol, jak je na tom Domča s uvedením otce v RL? Má ho tam zapsaného? Pokud ano, můžeš podat návrh na určení výživného, otec je povinen se na výživě dítěte podílet. Když budeš mít v ruce pravomocný rozsudek a otec nebude platit, můžeš po 4 měsících neplacení požádat úřad práce o sociální dávku "náhradní výživné", kdy ti stát bude proplácet až 2 roky částku až 3000 Kč (záleží, jaké výživné je určeno). Podmínkou ale je, že běží exekuce na majetek neplatícího otce, do které pak ÚP přihlásí svou vlastní pohledávku. Tj. třetí měsíc neplacení bys musela podat návrh na nařízení exekuce na majetek otce pro dlužné výživné (s tím bych ti mohla pomoct).
Jelikož jsi pro Donio musela dokládat vaši současnou situaci, máš jistě všechny doklady ještě pohromadě. Na tvém místě bych se obrátila s žádostí o materiální pomoc na zakladatelky projektu Fandi mámám, které samoživitelkám pomáhají https://www.fandimamam.cz/co-nabizime. Já tam maminkám sem tam pomáhám a krom potravin a drogerie se vybraným maminkám hrdinkám přispívá i na pomůcky pro děti do školy, nábytek, atd. Ale ani maminky, co se nestanou hrdinkami projektu, nepřijdou zkrátka. Holky mají k projektu i fcb stránky a tam si maminky samoživitelky poptávají oblečení, boty, potraviny, drogerku, léky, atd. Tak třeba by i tohle byla cesta pro vás, jak si vytrhnout trn z paty, když máte do dalších příspěvků daleko a doma už není "ani kůrka chleba".
A nějakou kačku jistě věnovat můžeme...
@karolll88 Já to nemyslela zle. Vím jak je to těžké. Zkoušela si nějakou neziskovou?
@hankapiiisek zkousim sbirku na donio.
@karolll88 pokud si to na Doniu nechali, tak si to vyžádej zpět, ať si nechají jen kopie. Věřím, že požádat o pomoc i v projektu Fandi mámám je cesta, jak prckovi pomoci, i kdyby jen k úhradě té jeho speciální výživy. A pokud má otec vyměřené výživné a nehradí ho (když píšeš, že jste odkázaní jen na sociální dávky), tak ti mohu pomoci s návrhem na nařízení exekuce, se zahájenou exekucí pak můžeš žádat o to náhradní výživné.
@hankapiiisek Myslela jsem to tak že plno organizací co se věnuje pomoci.Mohu doporučit; https://autismport.cz/o-autistickem-spektru/pod...
APLA Jižní Čechy, z.ú.
608 519 000
posilala jsem scan originálu. Nechápu co by si měli nechávat. Oni tam overuji pravost sbírky totéž i účel sbírky. Já žádám o pomoc s úhradou na různé pomůcky pro syna. Čím je syn starší tím méně chce chodit ven,max že školy do školy a doma ab se dokázal zabavit je naprosto nemožné. Za čas jsem vypozorovat co ho uklidňuje. Jezdila jsem s ním do různých center,autisticke herny,dojizdim na ergoterapie a mají tam i snoezelen proto bych synovi chtěla pořídit senzoricke světelné pomůcky, syn je hodně pohybové zdatny a krom toho ze uz teď by byl nejraději jen doma přijde zima a jakmile napadne sníh bude to ještě náročnější. Domca nechodí po sněh, vyjde z domu a nalepenej na stěny domu jde po suchém miste bez sněhu,do auta ho musim přenést jinak si mi stoupne na mě boty a odmítá jít. Nutit ho má za následek křik,paniku apod. Je vysoce hypersenzitivni. Coz dříve problém nebyl,teď jako by to zesilovalo.
Kdysi rád chodil ke kašnam teď už druhý rok přiběhne ke kasne s nadsenim a jakmile slyší pleskat vodu,dá si ruce na uši a utíká pryč.
@hankapiiisek nevím o tom ze by autisport poskytoval finanční příspěvky na nákup těchto pomůcek.
@karolll88 Oni mohou pomoct je sehnat, ale já vás samozřejmě nenutím. Jen sem snažila pomoct. Nashledanou
@karolll88 pochopila jsem to tak, že doklady si nechali na Doniu, proto ti píšu, že si je máš vyžádat zpět, abys je mohla použít pro zapojení do dalšího projektu. Nikdo tady nezpochybňuje stav Domči ani tvou sbírku, jen ti tu s Hankou dáváme návrhy na další možnosti, které vám mohou ulehčit. Ale ve výsledku je to jen na tobě, zda využiješ všech cest či nikoliv. Když se rozhodneš využít mé nabídky na zpracování návrhu na nařízení exekuce na vymáhání dlužného výživného, které otec podle textu ve sbírce nehradí, abys mohla uplatnit nárok na náhradní výživné od úřadu práce, napiš mi SZ.
@hankapiiisek Ja tedy nevim ale clovek nikoho neprosi o tisicikoruny,-kazda kacka dobra. Ale jen mam dojem ze se snazite mi vnutit myslenku ze donio byla spatna volba a totez i to napsat to sem. Synovi je 8let,jsem s nim sama od jeho narození - nemyslim si ze bych se tu mela jeste snad nejak obhajovat,nejdriv utok na prispevek na peci, pak jako bych snad napsala ze otec kluka nehradi vyzivne - bohuzel jsemasi tedy spatne formulovala text sbirky na donio,ale jim sem vse dolozila. A jen takovy detail ty alimenty co mi od exchodi nepokryji ani z poloviny naklady na synovu mlecnou nutricni stravu, Tudiz na to nekladu az takovy duraz.
My vsechny matky deti s takovym postizenim a ke vsemu samozivitelky musime zit s tak velkou bolesti a kazdy den doufat v to, ze synuv zivot zkonci driv nez ten muj,jelikoz byt to naopak tak syn bude v ustavu pod silonymi sedativi a tam umre-coz je opravdu hrozna predstava,horsi nez to ze by odesel dríve nez ja. Nemyslim si ze s takovou bolesti se mame zapotrebí jeste komukoliv zpovidat a obhajovat se. Lide posilali nehoraznou sumu malemu Martinkovi,na lecbu ktera ani neni jista ze pomuze ato jen proto ze to bylo zmedializovane - je smutne ze se za tak velkou castku mohlo pomoc tisice detem a ty nemeli a nemaji takove stestí.
V podstate se ani nedivim ze mnoho lidi od zalozeni sbirek odradi jini lide se svymi nazory. Ja uz sem ztoho taky unavena ale nedelam to pro sebe ale pro syna a verte nebo ne zkousela jsem uz v minulosti jine nadace - nektere pomohli jine zadost zamitli pro velky pocet zadopstí atd atd....
@karolll88 Nezlobte se, ale my se Vám jen snažíme poradit a pomoci. Nejste jediná kdo má nemocné dítě a zrovna já mám osobní zkušenost jako rodič takového dítěte. Chtěla jsem Vám jen pomoci a @miryp taky. Co se týká výživného tak pokud jste v takové situaci tak žádejte o zvýšení. Sama vím kolik beru na těžce postižené dítě a jaké všecky dávky jsou možné. Ano vím že je to těžké, ale nekopu kolem sebe a byla sem ráda za pomoc když byla třeba. Co se týká sbírky pro Martinka tak cítím z závist? To snad ne. Jemu šlo o život a ano je to nejisté, ale srovnávat tyto dvě diagnózy se nedá.
@hankapiiisek ale ono to tak nevypada. Vypada to jako ze chcete zpochybnovat, “poucovat”, etc. Prectete si to po sobe, i ta informace se da napsat jinak (napr. “Kdyz odhlednu od sbirky, zkouseli jste jeste nejake dalsi moznosti…vim, ze by treba mohli pomoci tam a tam…”). Tohle je prece naprosto validni sbirka (neni to na hypotetickou operaci pro psa apod…par divnych jich tu bylo), proc do toho jeste stourat. Verte mi, ze tyhle “kecy” jsou to posledni, co chce clovek v takove situaci slyset. S nepochopenim okoli, banalizovanim bojujeme vsichni furt a furt, mne to fakt prislo lito, neni to fer.
A jo, jsem zaujata, protoze je to jako by psala o nasem synovi. My jsme na to dva, mame to snazsi, ale ten pocit, ze ho musim prezit je uuplne stejnx
@marge_s Do čeho šťourám prosím? Napsala sem že mohu doporučit nic víc.
@hankapiiisek precti si ten prvni prispevek, kdyz to napises takhke lakonicky….i kdyz jsi to myslela dobre …to proste muzes interpretovat: “co zebra, vzdyt ma PNP” nebo “jsou tu jine moznosti, co zas otravuji se sbirkou” apod Je to proste nevyhoda psaneho textu a citlive tema 🤷🏾♂️
@marge_s Víš ono nemá jen PNP. Naopak PNP se nepočítá do žádných dávek tzn že má i ostatní a já se to nemyslím zle. Jen prostě pokud něco chci tak dělám co mohu a určitě nikoho neodsuzuju za radu. Prostě je plno organizací a ano ne každá pomůže, ale musí se to zkoušet a ne hned kopat kolem sebe. Dala sem jí typ co může zkusit. Buď to zkusí nebo ne. To že zkusila Donio je v pořádku, ale není to jediná možnost. Nicméně to na mě působí stylem jen já mám problém a nikdo to nechápe - viz to o Martinkovi. To moc citlivé nebylo že.
@hankapiiisek spis to vypada, ze mi potvrzujes, ze si myslis, ze nedela dost 🤷🏾♂️ (te casti o PNP uz nerozumim vubec 🤔). Nic, je to jedno, jen jsem to chtela vysvetlit, proc jsem z toho mrzuta
@marge_s To někde píšu? Ona něco chce a já ji napsala kam se může obrátit.Promiň, ale není malé děcko ne. Když nechce ať to nedělá,nikdo ji neubližuje.
@hankapiiisek ale dyt prave, neni male decko, takze tyhle veci zcela jiste vi. Ale i tak, vy jste to nenapsaly ve stylu : “chci ti poradit”, ale ja za tim proste vidim tu Máňu u plotu “no Marus , ona si zalozila sbirku a pritom ma urcite PNP a bere davky davky”. Nekdy je proste dobry si to po sobe precist. Ale fakt, nechme toho, kazda zjevne cteme neco jineho 😄 slibuju ze uz jsem zticha 😀
@marge_s Asi máš tedy moc citlivé vnímání a promiň mi že se vyjadřuji podle tebe necitlivě. Když sem já byla v situaci kdy sem hledala pomoc tak mi plno lidí normálně řeklo jaké jsou možnosti a na to jakým tónem uf to sem neřešila natož abych byla nepříjemná popř říkala že je nefér že dítě které může umřít dostalo dík medializaci na léčbu která nemusí zabrat.
Ty máš také nemocné dítě?
Ach jo, já jen doufám, že tvá reakce je daná tvým vyčerpáním...
Myslím si, že můžu mluvit za sebe i za Hanku, že ani jedna z nás ti tady nevnucuje myšlenku, že Donio sbírka a její zveřejnění zde by byl špatný nápad a žádná z nás tady nepotřebuje číst tvé obhajoby, proč to děláš. Obě víme, proč to děláš a ani jedna z nás s tím nemá problém, nebo tedy minimálně já ne. Asi bych neslíbila posílat peníze, kdybych s tím problém měla. Celou dobu se ti pouze snažíme navrhnout další možnosti, jak tobě a Domčovi pomoct k dalším penězům či materiální pomoci. A za to se tedy omlouvat nebudu.
To s tím výživným vzniklo jen proto, že jsi ve sbírce tvrdila, že jste odkázaní pouze na sociální dávky. Tudíž jsem tě v dobré víře informovala, že ti umím pomoct získat náhradní výživné, když otec neplatí. Když tedy teď tvrdíš, že platí, tak se tě ta dávka logicky netýká.
Pak jsem ti napsala, že se můžeš obrátit i na projekt Fandi mámám, kde bys mohla získat další materiální pomoc. Neříkám tím "měla jsi místo Donia požádat tento projekt", ale říkám "využij toho, že máš doklady po kupě a přihlas se ještě do tohoto projektu". Nemohu za to, že nejsi patrně zvyklá na to, že ti někdo pomáhá a hned vše bereš jako útok. Předpokládám, že tu mluvím s dospělou ženou a nemusím s ní jednat jako s dítětem...
@hankapiiisek jiste, mam, jak jsem psala. Resp PAS neni nemoc, ze. 🙂
@marge_s a kde říkám že to není nemoc? CHjo holky vy ste podrážděné. Pá
@hankapiiisek ne ne, naopak, mnozi PAS za nemoc nepovazuji, spise se pouziva neurovyvojova porucha (i kdyz je uveden v mkn). Ale to je jedno
@marge_s
Njn každý to vnímá jinak. Není to jednoduché s takovými dětmi, ale můžeme být rádi ještě že to není nic vážnějšího.
@hankapiiisek uprimne, tezko najit neco “horsiho”. Pokud vnimate svet natolik, ze mu alespon trochu rozumite a smysly, ktere mate jste schopni pouzivat, tak se srovnate skoro s cimkoliv (nebo se prachobycejne zhroutite), s jakoukoliv tragedii. S nemoci, chybejici rukou, slepotou, ztratou blizkeho…ale zit den za dnem s timhle handicapem v tak tezke forme, bez moznosti jakkoliv komunikovat svoje pocity, obavy, nejistoty, je proste masakr. Neni to videt, neumira se na to, presto mi prijdou horsi uz jen veci jako tezke progresivni neurodegenerativni onemocneni apod.
@marge_s Ne každý autista to tak má. Plno dětí i lidí s tímto postižením žijou spokojený život. Stejně jako spousty onemocnění je naprosté šílenství a bezmoc a podle mě k tomu má autismus daleko až na vyjímky.
@karolll88 ahoj a vy nemáte příspěvek na péči ?