Dobrý den, je to přesně týden, co si dcera začala sedat. Sama se posadí x-krát za den. Vždy ale jen na chvilku. Můžeme ji už posadit na například dvouhodinovou cestu do klasické autosedačky? A na delší procházku do sportovního kočárku? Děkuji 🙂
Tak co vím, tak se říká, že do pokračovací sedačky až když dva měsíce stabilně sedí. A opravdu posměru se ještě vyhněte, dítě o nic nepřichází.
@mapla ne, dokud sama nesedí stabilně aspoň dva měsíce. Vsechno je stále pasivní sed.
Do jaké autosedačky?
Do pokračovací autosedačky až když stabilně alespoň 2 měsíce sedí. Min. do 15 měsíců má dítě jezdit v protisměru. Myslím, že už je snad uzákoněné nebo brzo bude. Je dobré co nejdéle vydržet u vajíčka. Každopádně protisměr je mnohem bezpečnější a dítě v něm může bez problému jezdit třeba do 4 let u některých sedaček i déle. V posměrné sedačce je riziko, že při nárazu si může dítě zlomit vaz, krk malého dítěte prostě neudrží hlavu. Je o tom hodně info i videa. Teď vybírám pro syna protisměrku, bude mu 15 měsíců a stále je vajíčku, máme vajíčko do 13kg.
@j.a.n.i tak bude nějaká směrnice a nebudou se moc vyrábět posměrné sedačky, které budou do 15 měsíců. Do 15 měsíců budou protisměrky. Takhle nějak jsem to slyšela, ale popravdě nevím to přesně, moc jsem se o to nezajímala. My budeme vozit v protisměru mnohem déle, tak jsem to neřešila, jen jsem tuhle informaci někde zaznamenala.
@mapla až dva měsíce stabilně sedí … na rehabkach me říkal ze mužů na chvilku do jídelní židlicky … do sportaku jsem dávala až lezla z korby 🤣jinak si myslím ze po delší době by se tam bortila… k autosedacce - určitě bude prckovi velká … a hlavně není kam spechat - vejce je nejbezpečnější varianta, dokud se do nej vleze (nesmí couhat hlava) nase jezdila ve vejci do roku a půl … Btw přijde me to i praktičtější dokud nechodí … vejce vezmes a jdeš nebo nacvaknes na kočár, muže v nem i dospat … není kam spechat … a teda ideálně protismerna a poradit se s někým kdo tomu rozumí …jestli mate napr škodovku může padat hlava v hodně i kvalitních autosedackach ..
@mapla a hlavně prosím nekupovat 0-36 … se v tom ztrati …
Já nevím, ale sama jsem držela děti dokud se vešli ve vajíčku. Je to jeden kus plastu, skořepina a nejlíp to chrání. Jasně, záleží co máte za vejce. Pokud kvalitní, vydrží v něm dítě i do 18m některé menší i déle. Každopádně do pokračovací jak je psáno, až co bude 2 měsíce sama stabilně sedět. V kočárku pokud se nebude hroutit bych možná se sebezapřením posadila, pokud se do korby nevejde. Ale i tady platí, že není třeba nikam spěchat. Dcera mi jezdila v korbě do 11 měsíců. Na břiše, nebo s kšírami v sedě na kolenou. Jestli už teď spěcháte z vejce, protože je nekvalitní, tak doporučuju pokračovací protisměrku baby shell vložkou - besafe stretch B například. Dražší, ale vydrží dlouho. Máme verzi bez B pro pětiletého a je skvělá.
A máte k tomu důvod? jako třeba že dítě hlubokou korbičku nesnáší a neustále v ní pláče? Protože pokud ne, je pro dítě, které si "občas samo sedne" mnohem pohodlnější ta hluboká korba s kšírama, kdy má vlastně volný pohyb a může si měnit polohy, jak chce. "SPorťák" rozhodně není nějaký vývojový milník, do kterého je třeba dítě dotáhnout co nejdřív a dokud dítě nevystupuje a nechodí, tak v něm nevidím výhodu ani pro rodiče.
S autosedačkou určitě počkejte. Tam fakt dítě sedí často několik hodin ve stejné pozici a ještě navíc s ním škubou síly v autě (a to i ve chvíli, kdy jedete bezpečně a plynule). Na sezení v autosedačce dítě opravdu dítě potřebuje být v té vertikální pozici zpevněné.
Moc všem děkuji za komentáře a rady 🙂
Do sporťáku můžeš, do autosedačky jen pokud je protisměrná.