Může už do klasické autosedačky a sporťáku?

mapla
26. lis 2023

Dobrý den, je to přesně týden, co si dcera začala sedat. Sama se posadí x-krát za den. Vždy ale jen na chvilku. Můžeme ji už posadit na například dvouhodinovou cestu do klasické autosedačky? A na delší procházku do sportovního kočárku? Děkuji 🙂

adelka951
26. lis 2023

Do sporťáku můžeš, do autosedačky jen pokud je protisměrná.

uzivatelkapetra
26. lis 2023

Tak co vím, tak se říká, že do pokračovací sedačky až když dva měsíce stabilně sedí. A opravdu posměru se ještě vyhněte, dítě o nic nepřichází.

tulipdona
26. lis 2023

@mapla ne, dokud sama nesedí stabilně aspoň dva měsíce. Vsechno je stále pasivní sed.

Do jaké autosedačky?

https://www.instagram.com/reel/CrxeC3HMX5F/?igs...

https://www.instagram.com/p/Cg40UQIriYQ/?igshid...

guliii
26. lis 2023

Do pokračovací autosedačky až když stabilně alespoň 2 měsíce sedí. Min. do 15 měsíců má dítě jezdit v protisměru. Myslím, že už je snad uzákoněné nebo brzo bude. Je dobré co nejdéle vydržet u vajíčka. Každopádně protisměr je mnohem bezpečnější a dítě v něm může bez problému jezdit třeba do 4 let u některých sedaček i déle. V posměrné sedačce je riziko, že při nárazu si může dítě zlomit vaz, krk malého dítěte prostě neudrží hlavu. Je o tom hodně info i videa. Teď vybírám pro syna protisměrku, bude mu 15 měsíců a stále je vajíčku, máme vajíčko do 13kg.

j.a.n.i
26. lis 2023

@guliii Uzakonene to neni a dokud bude platit starší homologacni norma, tak nejspis ani nebude.

guliii
26. lis 2023

@j.a.n.i tak bude nějaká směrnice a nebudou se moc vyrábět posměrné sedačky, které budou do 15 měsíců. Do 15 měsíců budou protisměrky. Takhle nějak jsem to slyšela, ale popravdě nevím to přesně, moc jsem se o to nezajímala. My budeme vozit v protisměru mnohem déle, tak jsem to neřešila, jen jsem tuhle informaci někde zaznamenala.

janule0123
26. lis 2023

@mapla až dva měsíce stabilně sedí … na rehabkach me říkal ze mužů na chvilku do jídelní židlicky … do sportaku jsem dávala až lezla z korby 🤣jinak si myslím ze po delší době by se tam bortila… k autosedacce - určitě bude prckovi velká … a hlavně není kam spechat - vejce je nejbezpečnější varianta, dokud se do nej vleze (nesmí couhat hlava) nase jezdila ve vejci do roku a půl … Btw přijde me to i praktičtější dokud nechodí … vejce vezmes a jdeš nebo nacvaknes na kočár, muže v nem i dospat … není kam spechat … a teda ideálně protismerna a poradit se s někým kdo tomu rozumí …jestli mate napr škodovku může padat hlava v hodně i kvalitních autosedackach ..

janule0123
26. lis 2023

@mapla a hlavně prosím nekupovat 0-36 … se v tom ztrati …

pe_tu_ss_ka
26. lis 2023

Já nevím, ale sama jsem držela děti dokud se vešli ve vajíčku. Je to jeden kus plastu, skořepina a nejlíp to chrání. Jasně, záleží co máte za vejce. Pokud kvalitní, vydrží v něm dítě i do 18m některé menší i déle. Každopádně do pokračovací jak je psáno, až co bude 2 měsíce sama stabilně sedět. V kočárku pokud se nebude hroutit bych možná se sebezapřením posadila, pokud se do korby nevejde. Ale i tady platí, že není třeba nikam spěchat. Dcera mi jezdila v korbě do 11 měsíců. Na břiše, nebo s kšírami v sedě na kolenou. Jestli už teď spěcháte z vejce, protože je nekvalitní, tak doporučuju pokračovací protisměrku baby shell vložkou - besafe stretch B například. Dražší, ale vydrží dlouho. Máme verzi bez B pro pětiletého a je skvělá.

j.a.n.i
26. lis 2023

@guliii Ano, vyrabet jo, ale v tech starších se bude moct vozit po smeru i dříve.

cilkat
26. lis 2023

A máte k tomu důvod? jako třeba že dítě hlubokou korbičku nesnáší a neustále v ní pláče? Protože pokud ne, je pro dítě, které si "občas samo sedne" mnohem pohodlnější ta hluboká korba s kšírama, kdy má vlastně volný pohyb a může si měnit polohy, jak chce. "SPorťák" rozhodně není nějaký vývojový milník, do kterého je třeba dítě dotáhnout co nejdřív a dokud dítě nevystupuje a nechodí, tak v něm nevidím výhodu ani pro rodiče.
S autosedačkou určitě počkejte. Tam fakt dítě sedí často několik hodin ve stejné pozici a ještě navíc s ním škubou síly v autě (a to i ve chvíli, kdy jedete bezpečně a plynule). Na sezení v autosedačce dítě opravdu dítě potřebuje být v té vertikální pozici zpevněné.

mapla
autor
26. lis 2023

Moc všem děkuji za komentáře a rady 🙂