Všude se píše, že do 150cm a 36kg, ale názory na to jestli musí být splněny obě tyto podmínky se různí. Synovi je 10let, měří 140cm a váží 40kg. Osobně bych mu ho ještě nechala, ale teď jsem náhodou narazila na leták a tam v popisku u podsedáku píší, že je vhodný do 36kg. A mě teď leží v hlavě, pokud by došlo k nehodě, tak jestli je rizikovější to, že má podsedák, ale je na něj moc těžký. A nebo to, že by byl už bez podsedáku. Zajímá mě Váš názor, nebo jestli máte nějaký odkaz, hledala jsem, nenašla.
Kdyby k něčemu došlo, nestalo by se nic, podsedak nic nedrží, zajišťuje jen aby pás vedl kde má vést, jinak z pohledu bezpečnosti nula nula nic.
@ab3185 Dopravní předpisy hovoří jasně - dítě do 35 kg a současně do 150 cm MUSÍ mít sedačku/podsedák. Dítě, co váží víc NEBO měří víc už to mít NEMUSÍ. Tzn. například takové dítě můžeš naložit do auta a nemusíš přemýšlet, kde seženeš sedačku a podobně.
Ale dokud měří pod 150 cm a jde mu pás špatně přes krk, je mnohem bezpečnější mít ten podsedák. Dítě na místě přitom drží pásy přímo auta = při nehodě ho unesou.
I dospělý člověk menší než 150 cm musí mít podsedák, takže ten podsedák nemůže ničemu při nehodě vadit. Na druhou stranu, kdyby ho neměl, může si ublížit i při prudším brždění, natož nehodě.
https://www.rodicka.cz/podsedak-do-auta-od-kdy-...
@ab3185 Tohle řešil manžel na školení řidičů. Také máme 10leteho syna váží 40 kg a ma 145 cm . A tam mu skolitel řekl, že správně by měl podsedak být do 150 cm. Ze kila jsou orientační a důležité jsou centimetry. Správně pokud je i dospělý člověk menší než 150 cm tak by měl ten podsedak mít.
Holky, přidám se do diskuze…. Taky to řešíme teď s dětmi ty podsedaky…. Ale ještě do toho - co jízda v predu? Je to od nějakých let až? 🤔 jinak manželův syn má 11, kolem 50 kg už snad, a je vyšší jak já a já mám 159cm, takže asi splňuje limit ze muže bez… ale i vepredu v autě? 🤔
Děkuji 🙏🤗
@inah91 od té doby co jsou dětské sedačky, děti normálně mohou jezdit na předním sedadle pro spolujezdce. U protisměrných sedaček je nutný vypnutý airbag nebo ji tam nedávat. to je celé. Dříve to bylo tuším od 12 let, ale to ještě neexistovaly dětské sedačky a ani kolikrát pásy vzadu😉
Já sama měřím 153cm a když jsem před 25lety řídila své první auto používala jsem pod zadek polštář, protože mě jednak škrtil pás, ale hlavně jsem neviděla před auto. Teď si můžu vyzvednout sedačku co nejvýš, ale tenkrát to nešlo. Děkuji všem za komentáře, synovi podsedák samozřejmě nechám. Jen mě mýlilo, že výrobci uvádějí, že jsou jen do 36 kg.
@ab3185 je maly, bude mit pas pres krk.