Ahoj holky. 🙂 Hodily by se mi Vaše zkušenosti... Máme sedačku. Kupovali jsme levnější s látkovým potahem, s tím že už jsme počítali, že jí vyměníme až děti trochu odrostou a koupíme si nějakou hezkou, pořádnou. No a odhadla jsem to dobře - gauč snáší všechny pohromy. Znáte to, rozpatlané piškoty, rozlité pití, občas pastelky. Dávám přes něj sice deky, ale i tak se jim vždycky povede dostat se pod ně, takže je dost vidět, že to čalounění už zažilo hodně. Teď o víkendu jsem koupila suchou pěnu ve spreji. Posun tam vidět je - minimálně zmizely mapy od rozlité vody - a budu to s ním zkoušet znovu. Ale úplně ideální to rozhodně není. Nemáte tip, co by opravdu dobře fungovalo? 🙂 Případně nemáte zkušenost s použitím vysavače na mokré vysávání na gauč? Přemýšlela jsem, že bych ho zakoupila. Předem díky. 🙂
Jednou za rok, dva zaplatím profi čištění. Za těch pár stovek mi to stojí. Nic jiného než mokré čištění pořádaným vysavačem nemá smysl, všechno ostatní zadírá špínu jen hloubš. A buď si půjčíš ten vysavač sama, nebo si to necháš rovnou udělat. Rozdíl od domácích pokusů je diametrální.
@lieselmeminger taky jednou za rok volám pánovi, co mi to profi vyčistí..
Jé, moc díky za rady, nenapadlo mě, že tohle někdo dělá. Jak měli rodiče gauče vždy kožené a ta údržba tam byla jiná... 😃
Už jsem koukala, že tu v blízkosti máme také firmu a nestojí to moc, tak to také vyzkouším. 🙂
@lieselmeminger No, dělat by se to mělo, protože té špíny je v gauči opravdu dost. Byla jsem naprosto zděšena, když jsem nechala poprvé sedačku vyčistit a viděla tu černou vodu. 😀
@nikjean Já myslela, že mě nenapadlo, že na to jsou firmy, které přijedou a rovnou tu sedačku vyčistí. 😃
Já to jednou za čas čistila aktivní pěnou, ono ze začátku - když to moc opatlané není, tak to jde. Ale teď ji máme asi dva a půl roku a už to ani aktivní pěna na namíchání a ani ta ve spreji nedávala. 😃 Věděla jsem, že se dají půjčit ty stroje na čištění čalounění - na to jsem koukala, ale bohužel to tady půjčují pouze přes víkend a cenu počítají za každých načnutých 24 hodin, takže za ten víkend bych to měla za 1500 a to se mi do toho moc nechtělo dávat. Hlavně když je ještě 5000 záloha a já jsem takové tele, že bych to určitě rozbila. 😃 Ale když je tu firma, která mi dojede, vyčistí to a já s tím nebudu mít nervy, tak je to pro mě ideální. 😃
@lieselmeminger já je tu měla zrovna v pátek. Čistil sedačku (3+2), křeslo, 4 čalouněné židle v kuchyni a podlahový koberec v obýváku. Za hodinu a půl hotovo, tisícovka za vše. Jsem fakt spokojená. Ta sedačka vyjde asi na 600 max, to za to fakt stojí. A to jsme Praha, tady to je dražší.
@malenka3 To je fakt super, tak také vyzkouším a uvidím. 😃 Vidíte, líná huba - holé neštěstí. Kdybych se nezeptala, tak se tu s tím povečerech drhnu několikrát. 😃
@lieselmeminger jen počítej, že to nějakou dobu schne. Nejlíp vychytat slunečné počasí. To se mi nepovedlo, takže jsme tu větrali a šli radši ven. sedačka byla suchá za asi 8 hodin, koberec byl sice na nášlap ok, ale suchý byl až druhý den. Tak to jen vzít v úvahu, já to objednala teď, když je muž pryč a děti jsem zpacifikovala 😂
@malenka3 S tím počítám, s dcerou to nějak vymyslím a manžel má snad rozum. 😃 Ale že by byl ještě letos nějaký slunečný den, v to moc nevěřím. 😃 Mám doma odvlhčovač, tak by to mohlo taky trochu pomoct při tom schnutí. 🙂 Minimálně to to bude odsávat vlhkost ze vzduchu a v suchém prostředí to rychleji proschne. 🙂 Teď jsem i koukala, že ten přípravek co používají je i s nějakou impregnací. Špiní se to pak méně? 🙂 Vybrali jsme sedačku z látky, která mi přišla odolná (je dost pevná, říkala jsem si že to děti jen tak nezničí), jenže její nevýhodou je, že jakmile se na to něco vylije (stačí voda), tak vzniká mapa. Prostě je nepraktická, co si budeme povídat. 😃 Tak jestli to třeba i pomůže k tomu, aby tam ty mapy tolik nevznikaly?
@lieselmeminger to nevím, spíš si myslím, že ne, optej se. Mapy ti vzniknou všude, to je prostě mor, jak nemáš koženou nebo koženkovou. Moc bych v to nedoufala, ale třeba máš pravdu.
@malenka3 Tak to nevím, jestli to ještě chvíli nenechám a nepočkám až dceři dorostou poslední stoličky. 😃 Teď jak ji rostou tak má období, kdy nabere do pusy vodu a plive ji všude, takže je všechno mokrý. 🤦🏻♀️
@lieselmeminger 😂 naprosto chápu. Ale třeba u nás by to bylo furt něco. Na jaře budu odplenkovávat, stoličky nám taky nevyrostly, to zas strká ruce do pusy a mokrý s nima šmidlá všude. Takže jedu radši v duchu "jednou za rok se to vyplatí". Věř mi, že i větší tam bude dělat bordel 😂
@malenka3 To je taky pravda. 😃 Jezdí k nám na víkendy manželův syn a ten dokáže taky vymyslet dobrý čuňárny. Ale zatím v bordelařině vede dcera - a pak že holky jsou pořádnější. 😃 Je pravda, že tomu zašpinění se člověk prostě nevyhne, ať už je to od modelíny, jogurtu nebo od rozlitého pití. Rozhodně ne, když má děti (a čeká nás to ještě u vnoučat 😃). A stejně zase vymyslí co na to kydnout, aby náhodou někdo nepochyboval, že tady žijí děti. 😃 Nechám to vyčistit a když to bude po chvíli vypadat podobně jako předtím, tak se aspoň budu těšit na další vyčištění. 😃
@lieselmeminger Já teda nemám zkušenosti s žádnými přípravky, nicméně vždycky jednou za čas zavolám kamaráda, který se zabývá čištěním právě sedaček, koberců atd. pomocí vysavače na mokré čištění. Asi nejlepší a nejúčinnější. Vždycky je pak sedačka zase jako nová 🙂
Jinak vysavače na mokré čištění, pro domácí použití je asi nejlepší od značky Kärcher.