Autosedačka. Poradíte, prosím?

8. zář 2024

Prosím můžete mi poradit? Mám v autě, s kterým moc nejezdím, sedačku Zopa carrera fix ( ma top tether a isofix).
Dítě 6 let. Jak pridelat do auta bez isofixu? Stačí položit na sedadlo a připoutat i s dítětem auto pásem? A co ten top tether? Nemuzu najít návod - a nechci aby se něco nedej boze pak stalo, dekuji za rady.

pe_tu_ss_ka
8. zář 2024

Podívat se do návodu. Ty které se mají poutat pomocí toptetheru, nesmí být poutané jinak. Ale taky bych se podívala na životnost sedačky. Mívají jí jenom 6 let.

autor
8. zář 2024

@pe_tu_ss_ka právě píšu že nemuzu návod najít, ani na netu 😣
Máme ji asi 5 let, a je do 36kg, takže když ma teď dcera 20 kg tak ji mám vyhodit? Já myslela, ze takové sedacky vydrzi na celou dobu, co ji bude potřebovat. Nemuzu tu životnost najít na sedačce, vím že na vajicku to bylo. 🤷‍♀️ ale díky.!

pe_tu_ss_ka
8. zář 2024

To je jen marketingový tah.. žádná nevydrží celou dobu užívání, zvlášť když je od 0-36kg.. kromě teda sedaček od klippan a besafe, ty mají jinou kontrakci a ty mají opravdu životnost asi 15 let.. hlavně co se týče třeba besafe, ta má vložky pro malé děti, že tam nelítají jak hadr já holi.. chce to pohledat budíky na sedačce, které jsou někde pod potahem.. jestli je stará 5 let, asi ten rok ještě vydrží.. jen chce zjistit, zda se smí používat petibodové pásy i nad 18kg.. novější sedačky mají omezení, a od ufcite váhy a výšky se musí pásat jen autopásem..

ileni
8. zář 2024

Já jsem teda teď návod na netu našla a trvalo to asi 5 vteřin...

janule0123
8. zář 2024

Autosedacku neznam, ale myslím, ze budeš muset koupit jinou… pokud je některá na izofixa toptether.. pocchybuju ze půjde instalovat jen přes pás… ano, u většiny životnost těch 6 let.. a vybrala bych příště jinou značku… 🙂

tereziezavily
8. zář 2024

Tahle autosedačka se musí poutat kombinací isofixu a top tetheru. To znamená, že ji nesmíš (!!!) poutat jiným způsobem, než přesně tímhle, jinak nefunguje. Podle fotek nemá ani výřezy na pásy, logicky. Musíš koupit jinou.

autor
8. zář 2024

@tereziezavily nemusíte mi to psat s třemi vykřičníky😃 ptam se tu úplně normálně aby se prave něco dceři nestalo. Ne že se tu zeptám a pak udelam opak co mi tu pořadí ostatní. Našla sem akorát tohle ⬇️

slunea
8. zář 2024

Opravdu auto nemá isofix? Hodně starých aut jej má, jen se tím nechlubí. Zkoušela jsi jej ve škvíře mezi sedadlem a opěradlem nahmatat? Pokud isofix nemá, budeš muset připoutat tak, jak jsi napsala. Ideální varianta to ale není, protože ty 9-36 sedačky jsou dost těžké a pokud ji nemáš jištěnou na isofixu, v případě nárazu se dítě pověsí do autopásu a zezadu ještě na něj bude tlačit sedačka. Hlavně z toho důvodu bych pořídila sedačku z kategorie 15-36. I u těch je lepší, když jsou jištěné isofixem, ale když to nejde, tak jsou alespoň lehčí. Další věc jsou už zmíněné výřezy na autopás. Naprostá většina sedaček, ve kterých se poutá autopásem, je má. Pomáhají zajistit správné vedení pásu - spodní po stehnech, aby mohl zachytit dítě za pánev, šikmý aby vedl středem ramene - ne moc blízko krku a taky ne na kraji, aby nesklouzl.

Top tether řešit nemusíš, ten se používá v kombinaci s isofixem, když je dítě poutané vnitřními pásy sedačky (většinou do 18kg).

slunea
8. zář 2024

@slunea viděla jsem nějaké špatné video, koukám, že ta tvoje výřezy má.