Co čtete svým dětem před spaním? Já jsem teď Malvínce začala číst Autíčko Tydýt a zdá se, že se jí líbí. Občas si s ní čte i tatínek, je to jejich prima společná chvilka. 🙂 Někde jsem se ale dočetla, že výběr příběhu závisí na tom, jestli chcete své dítko především uklidnit a uspat, nebo jestli chcete jeho vkus do jisté míry formovat. Co si o tom myslíte?
Já bych četla hrozně ráda, sama jsem knihomol. Ale dceru to zatím moc nebaví. Jsou jí 2. Baví jí prohlížet obrázky, ale poslouchat pohádku ne.
@babunka1 Malvínka taky nevydrží pokaždé, je ještě malá. Stejně to většinou skončí tak, že si prohlížíme obrázky a vyprávíme si, co je na nich vidět - to je naše "čtení". 🙂
Eliska miluje Clovicka a pak Dumba🙂Vojta toho to jeste nebere
Jsem milovnice knih, dcera (2roky) ráda knihy prohlíží a říká si co je na obrázku, ale čtenou pohádku zatím nevyslechne. Kniha ji vždy zláká k prohlížení. Ale když vyprávím z hlavy, tak poslouchá. Takže občas si musím nějakou tu pohádku osvěžit, abych ji dala z paměti. Teď u nás vede O kůzlátkách 😊
@ilona87 Houbového mužíčka neznám, na to se podívám, díky za tip! 🙂
@hanaluna taky si musím ty klasické pohádky připomenout, zjistila jsem, že jsem u spousty z nich zapomněla, jak vlastně jsou.. 😅
@radka_pribinacek Syn bude mít 2 roky a miluje knížky. Čteme všechno; klasické pohádky, disneyovky, které po nás zůstaly na chalupě, Krtka, knížky z Baobabu, Paseky (strašně rád má Vlk a tma). Vydrží klidně dvě hodiny poslouchat. Pak si vezme knížku a chce číst sám. Pamatuje si, co u kterého obrázku je. Samozřejmě spíš dělá zvuky, atmosféru. Ale když umí nějaké slovo, které se tam říká, tak ho řekne.
@penelope87 to je šikula 😊 Knížky z Baobabu nebo Paseky jsou u nás taky moc oblíbené, na toho Vlka a tmu se podívám, díky za tip!
čtu holkám cca od 3 měsíců, ze začátku " čtení " myšleno jen jako popisování obrázků. Teď jim je 6 a 8, chodíme do knihovny, kde si samy knížky vyberou. ( Když byly malinké měly rády Krtka a jeho příběhy, příběhy se zvířátky, říkadla, pohádky v podobě malovaného čtení). Čteme každý den po vykoupání a po večerníčku.
Naše děti s oblibou čtou na záchodě. Večer už vyprávíme po tmě pohádky na poslouchání. Čtení rozptylovalo natolik, že neusínaly. Momentálně frčí Bajaja a Červená Karkulka
@ililina taky jsem jako malá chodila s maminkou do knihovny. 🙂 Snad bude jednou Malvínku bavit čtení taky jako vaše dcerky!
Zkoušela jsem číst pohádky z knížky...když jsem se marně snažila uspat po obědě....ale holky si spíše chtěly hrát s knížkou než poslouchat...tak říkám pohádky večer zpaměti....jsou to pohádky ve verších od Františka Hrubína, říkala nám je mamka, když jsme byly se ségrou malé a moc se mi to líbilo....je tam pohádka o Červené karkulce, o veliké řepě, o nezbedných kůzlátkách (tato je trochu strašící 🙂, o perníkové chaloupce a princezně co poztrácela korále.....holkám se taky líbí, a někdy chtějí zazpívat i ukolébavku. Naučila jsem se Mravenčí ukolébavku (zpívá ji svěrák), je fakt krásná i mě se líbí a holky už ji zkoušejí taky zpívat 😘🙂😴
U nás čteme hodně. Hodně knížek máme doma, ale také si půjčujeme různé v knihovně. Nejraději máme knížky, kde je více pohádek najednou. 🙂
@minonnka souhlasím, Svojtka má parádní knížky 😍
@smallinka jé, tu knížku s pohádkami od Františka Hrubína bych snad ještě našla někde u rodičů, musím se po ní podívat, jako malá jsem ji měla taky moc ráda 😊
Můžete mi dát odkaz nebo tip co jsou to ty pohádky od Svojtka🙂 děkuji 😉
@radka_pribinacek Zezačátku jsme četli jen krátké pohádky, doslova na pár stránek s velkým množstvím hezkých obrázků nebo leporela (např. Krtek a zajíček, Mašinka). Po přečtení pohádky jsme ještě někdy popisovali, co je na obrázku, co tam kdo dělá apod. Bohužel dost dlouho trvalo období, kdy dítě vyžadovalo číst pořád to samé dokola - třeba 2 měsíce - to bylo opravdu o zdravej rozum. 🙂 Pak jsme se dostali třeba k Hajnému Robátkovi, Včelím medvídkům, Človíčkovi nebo Medovníčkovi. Teď syna před spaním uspokojí i encyklopedie o dinosaurech. 🙂
Naopak děs (hlavně pro rodiče, co čte) byly klasické pohádky B. Němcové nebo cokoli od Lady - ta staročeština a slovosled jsou prostě šílené! 🙂
@smallinka Jsou to knizky od Svojtka a Co napriklad Barvy https://www.svojtka.cz/shop/kniha/3543-barvy-ot... (dole jsou dalsi okenkove). Jsou tam i vodea s ukazkou knihy
https://www.youtube.com/watch?v=f2KGRNQdjnE .
Zrovna tuhle mame doma a dcerka umela vsechnhy barvy jeste pred 2 rokem 🙂 Deti ty okenkove porad bavi, urcite doporucuji nejakou zkusit poridit.
Moc pekna je i Jak rostou kyticky 🌷
Synovi je pět a čteme mu střídavě to, co si vybere sam, nebo co vyberu já ( to je trochu ovlivněno tím, co považují za vhodné a co se líbí mě. Začínali jsme ve klasicky versovanymi pohádkami od Hrubína( ve dvou letech už uměl některé recitovat zpaměti), dále pak různou klasiku vecernickovou a pak období různých oblíbenců- masinka Tomas, Sverakovy pohádky o Radovanovii....Ve čtyřech letech začal rad prohlížet různé encyklopedie a musíme mu číst popisky obrázků. A největší svátek je, když mu dovolim půjčit si moji vysokoškolskou anatomii- Čiháka, nejraději ma první díl o kostech...
Dnes jsou v plánu Pohádky pro zvidave děti, kapitola kam chodí kosmonauti na záchod...
Mladší syn na rozdíl od staršího o knížky zájem moc nejeví, maximalne lepolero o bagrech.
Mojí holčičce je 7 měsíců ale čtu jí každý večer před spaním-sice tomu nerozumí ale když vidí, že beru do ruky knížku tak má radost... Četla jsem jí Birlibána, Tisíc a jedna pohádka, Malá čarodějnice a teď máme rozečtené Pohádky ze 4 studánek (Je tam víc příběhů-Cipísek, Maková panenka a Cipísek)...mám doma ještě plno jiných pohádek, takže určitě budeme číst dál... Už se těším třeba na Broučky, Heidy a klasické pohádky od B.Němcové nebo od Lady na Kmotru lišku...
od malicka vypravena "Kakuka" (Karkulka) a dalsi pohadky,pak nejakou dlooouhou dobu Muminci od Tove
Jansson, ... pak Minimax, Deti z Bullerbynu, pak kocour Modroocko, Dasenka, pak Profesor Ulipispirus ... bylo toho fakt hodne. A pak Hobit (Asi 3x). Je super kdyz deti zacina bavit to co bavi rodice 😝. Takze ted cteme Pána prstenů 😀 a sejdeme se cela rodinka. Je to cim dal epictejsi .😉 A aby toho epickyho nebylo moc,obcas hodime nejakou tu encyklopedii 😉
Synovi budou tri, od maka si "cteme" v ruznych okynkovych knizkach od Svojtky...zkousela jsem i klasicke pohadky, ale to se nechytlo. Pred asi dvema mesici jsem vytahla jeste svoji knizku Pribehy z parezove chaloupky, ale jeste jsme se nedostali pres prvni pribeh O hodinach s jednou rucickou, musim cist furt dokola a nedari se mi posunout k dalsim 😀
Jinak k otazce - vkus imho urcite formovat od utleho veku,a cim je ditko starsi tim vic je dobre se zamerovat na kvalitu . Asi to nemusi byt hned Orten,ale kultivovana literatura pro deti urcite. I pro ty "male",ktere by to snad jeste neumely "ocenit". Ale ony umi 😉
Já četla vždy i synům ale kdyz se nejstarší naučil číst tak četl on a pak uz je to tolik nebavilo. 🙂 ted čtu zas dceři a ta si porad vybírá v knihovnicce jakou knihu a letí s ni do periny, ale zatim nevydrží poslouchat delší příběh ,nejradši je kdyz tam je ježek tím me jako picha ..,,nebo pavouk ...tím me straší a ma z toho hroznou srandu 🙂 ale často vybírá knihu Barbie (je ujeta na princezny) pak Chaloupka na vršku ...tam ji zas baví jen narozeni miminka a čerti .... A pak kdyz zhasnu chce vyprávět a babicce , o mamince o jarusce (o ni samé) ..., v každé knize ma neco co vyhledává a to porad dokola tu samou stranu 🙂 treba v knize kocour modroočko hleda stránku kde je kocour na rameni tomu panickovi a přede 🙂
Prcka začaly knížky a čtené slovo zajímat až kolem 3 roku a to Policejními pohádkami ( je asi od dvou let posedlý Policií ) a od té doby se chvála Bohu sortiment hodně rozšířil i na klasické pohádky, miluje Příběhy pro Kluky od Svojtky,Jak funguje lidské tělo, Večerníčkovou edici z Alberta.. knížek má opravdu hodně, ale vedou stejně Policejní a Záchranářské pohádky. Ještě se nestalo, aby usnul při pohádce, ale během 21 minut po přečtení usíná a největší trest je nečtení 🙂
Nedáme dopustit na klasické české pohádky a knížky od Svojtky. U nás jsou teď top pohádky od Lady O chytré kmotře Lišce a příběh, jak telefonovala řezníkovi Špejlíkovi o šunku.
Čteme a vyprávíme naším čertíkům snad od narození. Teď u nás hlavně bězi pohádky o mašinkách a Kubikula a Kuba Kubula.
Čtu synovi od 4 měsíců, nyní mu jsou již 4 roky. 🙂 Vždy jsem četla nějaké pohádky.
Od 2-3 let si vybírá sám, kterou chce přečíst pohádku - většinou je to o mašinkách
např. O mašinkách - pohádky na kolejích, Pohádky o nezbedných mašinkách. A včera sáhl po knížce Houbový mužíček.