Jaké pohádky a příběhy čtete svým dětem před spaním nejraději?

radka_pribinacek
Moderátor
30. říj 2017

Co čtete svým dětem před spaním? Já jsem teď Malvínce začala číst Autíčko Tydýt a zdá se, že se jí líbí. Občas si s ní čte i tatínek, je to jejich prima společná chvilka. 🙂 Někde jsem se ale dočetla, že výběr příběhu závisí na tom, jestli chcete své dítko především uklidnit a uspat, nebo jestli chcete jeho vkus do jisté míry formovat. Co si o tom myslíte?

ilona87
30. říj 2017

Čtu synovi od 4 měsíců, nyní mu jsou již 4 roky. 🙂 Vždy jsem četla nějaké pohádky.
Od 2-3 let si vybírá sám, kterou chce přečíst pohádku - většinou je to o mašinkách
např. O mašinkách - pohádky na kolejích, Pohádky o nezbedných mašinkách. A včera sáhl po knížce Houbový mužíček.

babunka1
30. říj 2017

Já bych četla hrozně ráda, sama jsem knihomol. Ale dceru to zatím moc nebaví. Jsou jí 2. Baví jí prohlížet obrázky, ale poslouchat pohádku ne.

radka_pribinacek
autorModerátor
30. říj 2017

@babunka1 Malvínka taky nevydrží pokaždé, je ještě malá. Stejně to většinou skončí tak, že si prohlížíme obrázky a vyprávíme si, co je na nich vidět - to je naše "čtení". 🙂

makynaeliska
30. říj 2017

Eliska miluje Clovicka a pak Dumba🙂Vojta toho to jeste nebere

hanaluna
30. říj 2017

Jsem milovnice knih, dcera (2roky) ráda knihy prohlíží a říká si co je na obrázku, ale čtenou pohádku zatím nevyslechne. Kniha ji vždy zláká k prohlížení. Ale když vyprávím z hlavy, tak poslouchá. Takže občas si musím nějakou tu pohádku osvěžit, abych ji dala z paměti. Teď u nás vede O kůzlátkách 😊

radka_pribinacek
autorModerátor
30. říj 2017

@ilona87 Houbového mužíčka neznám, na to se podívám, díky za tip! 🙂

radka_pribinacek
autorModerátor
30. říj 2017

@hanaluna taky si musím ty klasické pohádky připomenout, zjistila jsem, že jsem u spousty z nich zapomněla, jak vlastně jsou.. 😅

penelope87
30. říj 2017

@radka_pribinacek Syn bude mít 2 roky a miluje knížky. Čteme všechno; klasické pohádky, disneyovky, které po nás zůstaly na chalupě, Krtka, knížky z Baobabu, Paseky (strašně rád má Vlk a tma). Vydrží klidně dvě hodiny poslouchat. Pak si vezme knížku a chce číst sám. Pamatuje si, co u kterého obrázku je. Samozřejmě spíš dělá zvuky, atmosféru. Ale když umí nějaké slovo, které se tam říká, tak ho řekne.

radka_pribinacek
autorModerátor
30. říj 2017

@penelope87 to je šikula 😊 Knížky z Baobabu nebo Paseky jsou u nás taky moc oblíbené, na toho Vlka a tmu se podívám, díky za tip!

ililina
30. říj 2017

čtu holkám cca od 3 měsíců, ze začátku " čtení " myšleno jen jako popisování obrázků. Teď jim je 6 a 8, chodíme do knihovny, kde si samy knížky vyberou. ( Když byly malinké měly rády Krtka a jeho příběhy, příběhy se zvířátky, říkadla, pohádky v podobě malovaného čtení). Čteme každý den po vykoupání a po večerníčku.

bimmka
30. říj 2017

Naše děti s oblibou čtou na záchodě. Večer už vyprávíme po tmě pohádky na poslouchání. Čtení rozptylovalo natolik, že neusínaly. Momentálně frčí Bajaja a Červená Karkulka

radka_pribinacek
autorModerátor
30. říj 2017

@ililina taky jsem jako malá chodila s maminkou do knihovny. 🙂 Snad bude jednou Malvínku bavit čtení taky jako vaše dcerky!

minonnka
30. říj 2017

@babunka1 Syna to také jako malého nebavilo, teď čte moc rád, ale často nám pohádku narušuje mladší dcerka, která chce taky číst a listovat ve stejné knížce jako já 😀
Tak to před spaním řešíme knížkami s okénky, to baví všechny 🙂
Milujeme ty od Svojtky, jsou úžasné 🙂

smallinka
30. říj 2017

Zkoušela jsem číst pohádky z knížky...když jsem se marně snažila uspat po obědě....ale holky si spíše chtěly hrát s knížkou než poslouchat...tak říkám pohádky večer zpaměti....jsou to pohádky ve verších od Františka Hrubína, říkala nám je mamka, když jsme byly se ségrou malé a moc se mi to líbilo....je tam pohádka o Červené karkulce, o veliké řepě, o nezbedných kůzlátkách (tato je trochu strašící 🙂, o perníkové chaloupce a princezně co poztrácela korále.....holkám se taky líbí, a někdy chtějí zazpívat i ukolébavku. Naučila jsem se Mravenčí ukolébavku (zpívá ji svěrák), je fakt krásná i mě se líbí a holky už ji zkoušejí taky zpívat 😘🙂😴

marcela8
30. říj 2017

U nás čteme hodně. Hodně knížek máme doma, ale také si půjčujeme různé v knihovně. Nejraději máme knížky, kde je více pohádek najednou. 🙂

radka_pribinacek
autorModerátor
30. říj 2017

@minonnka souhlasím, Svojtka má parádní knížky 😍

radka_pribinacek
autorModerátor
30. říj 2017

@smallinka jé, tu knížku s pohádkami od Františka Hrubína bych snad ještě našla někde u rodičů, musím se po ní podívat, jako malá jsem ji měla taky moc ráda 😊

smallinka
30. říj 2017

Můžete mi dát odkaz nebo tip co jsou to ty pohádky od Svojtka🙂 děkuji 😉

soleilll
30. říj 2017

@radka_pribinacek Zezačátku jsme četli jen krátké pohádky, doslova na pár stránek s velkým množstvím hezkých obrázků nebo leporela (např. Krtek a zajíček, Mašinka). Po přečtení pohádky jsme ještě někdy popisovali, co je na obrázku, co tam kdo dělá apod. Bohužel dost dlouho trvalo období, kdy dítě vyžadovalo číst pořád to samé dokola - třeba 2 měsíce - to bylo opravdu o zdravej rozum. 🙂 Pak jsme se dostali třeba k Hajnému Robátkovi, Včelím medvídkům, Človíčkovi nebo Medovníčkovi. Teď syna před spaním uspokojí i encyklopedie o dinosaurech. 🙂
Naopak děs (hlavně pro rodiče, co čte) byly klasické pohádky B. Němcové nebo cokoli od Lady - ta staročeština a slovosled jsou prostě šílené! 🙂

minonnka
30. říj 2017

@smallinka Jsou to knizky od Svojtka a Co napriklad Barvy https://www.svojtka.cz/shop/kniha/3543-barvy-ot... (dole jsou dalsi okenkove). Jsou tam i vodea s ukazkou knihy

https://www.youtube.com/watch?v=f2KGRNQdjnE

.
Zrovna tuhle mame doma a dcerka umela vsechnhy barvy jeste pred 2 rokem 🙂 Deti ty okenkove porad bavi, urcite doporucuji nejakou zkusit poridit.
Moc pekna je i Jak rostou kyticky 🌷

medakote
30. říj 2017

Synovi je pět a čteme mu střídavě to, co si vybere sam, nebo co vyberu já ( to je trochu ovlivněno tím, co považují za vhodné a co se líbí mě. Začínali jsme ve klasicky versovanymi pohádkami od Hrubína( ve dvou letech už uměl některé recitovat zpaměti), dále pak různou klasiku vecernickovou a pak období různých oblíbenců- masinka Tomas, Sverakovy pohádky o Radovanovii....Ve čtyřech letech začal rad prohlížet různé encyklopedie a musíme mu číst popisky obrázků. A největší svátek je, když mu dovolim půjčit si moji vysokoškolskou anatomii- Čiháka, nejraději ma první díl o kostech...
Dnes jsou v plánu Pohádky pro zvidave děti, kapitola kam chodí kosmonauti na záchod...
Mladší syn na rozdíl od staršího o knížky zájem moc nejeví, maximalne lepolero o bagrech.

8slunicko6
30. říj 2017

Mojí holčičce je 7 měsíců ale čtu jí každý večer před spaním-sice tomu nerozumí ale když vidí, že beru do ruky knížku tak má radost... Četla jsem jí Birlibána, Tisíc a jedna pohádka, Malá čarodějnice a teď máme rozečtené Pohádky ze 4 studánek (Je tam víc příběhů-Cipísek, Maková panenka a Cipísek)...mám doma ještě plno jiných pohádek, takže určitě budeme číst dál... Už se těším třeba na Broučky, Heidy a klasické pohádky od B.Němcové nebo od Lady na Kmotru lišku...

odula
30. říj 2017

od malicka vypravena "Kakuka" (Karkulka) a dalsi pohadky,pak nejakou dlooouhou dobu Muminci od Tove
Jansson, ... pak Minimax, Deti z Bullerbynu, pak kocour Modroocko, Dasenka, pak Profesor Ulipispirus ... bylo toho fakt hodne. A pak Hobit (Asi 3x). Je super kdyz deti zacina bavit to co bavi rodice 😝. Takze ted cteme Pána prstenů 😀 a sejdeme se cela rodinka. Je to cim dal epictejsi .😉 A aby toho epickyho nebylo moc,obcas hodime nejakou tu encyklopedii 😉

anazuzzuzana
30. říj 2017

Synovi budou tri, od maka si "cteme" v ruznych okynkovych knizkach od Svojtky...zkousela jsem i klasicke pohadky, ale to se nechytlo. Pred asi dvema mesici jsem vytahla jeste svoji knizku Pribehy z parezove chaloupky, ale jeste jsme se nedostali pres prvni pribeh O hodinach s jednou rucickou, musim cist furt dokola a nedari se mi posunout k dalsim 😀

odula
30. říj 2017

Jinak k otazce - vkus imho urcite formovat od utleho veku,a cim je ditko starsi tim vic je dobre se zamerovat na kvalitu . Asi to nemusi byt hned Orten,ale kultivovana literatura pro deti urcite. I pro ty "male",ktere by to snad jeste neumely "ocenit". Ale ony umi 😉

jajinka25
30. říj 2017

Já četla vždy i synům ale kdyz se nejstarší naučil číst tak četl on a pak uz je to tolik nebavilo. 🙂 ted čtu zas dceři a ta si porad vybírá v knihovnicce jakou knihu a letí s ni do periny, ale zatim nevydrží poslouchat delší příběh ,nejradši je kdyz tam je ježek tím me jako picha ..,,nebo pavouk ...tím me straší a ma z toho hroznou srandu 🙂 ale často vybírá knihu Barbie (je ujeta na princezny) pak Chaloupka na vršku ...tam ji zas baví jen narozeni miminka a čerti .... A pak kdyz zhasnu chce vyprávět a babicce , o mamince o jarusce (o ni samé) ..., v každé knize ma neco co vyhledává a to porad dokola tu samou stranu 🙂 treba v knize kocour modroočko hleda stránku kde je kocour na rameni tomu panickovi a přede 🙂

kamino
30. říj 2017

Prcka začaly knížky a čtené slovo zajímat až kolem 3 roku a to Policejními pohádkami ( je asi od dvou let posedlý Policií ) a od té doby se chvála Bohu sortiment hodně rozšířil i na klasické pohádky, miluje Příběhy pro Kluky od Svojtky,Jak funguje lidské tělo, Večerníčkovou edici z Alberta.. knížek má opravdu hodně, ale vedou stejně Policejní a Záchranářské pohádky. Ještě se nestalo, aby usnul při pohádce, ale během 21 minut po přečtení usíná a největší trest je nečtení 🙂

tygrisek09
31. říj 2017

Nedáme dopustit na klasické české pohádky a knížky od Svojtky. U nás jsou teď top pohádky od Lady O chytré kmotře Lišce a příběh, jak telefonovala řezníkovi Špejlíkovi o šunku.

katned
31. říj 2017

Čteme a vyprávíme naším čertíkům snad od narození. Teď u nás hlavně bězi pohádky o mašinkách a Kubikula a Kuba Kubula.