Budu ráda když se s námi podělíte o zkušenosti a vzpomínky na vaše úplně první koupání 🙂 Jaké byly sestřičky? Nebo co vás pak nejvíc ovlivnilo při koupi koupací výbavičky?
Mne sestrička jedno kúpanie ukázala, všetko vysvetlila, ale dcérku okúpala úplne sama ona. Na druhý deň som si ju už mala okúpať sama. Tápala som, nevedela som poriadne zvoliť teplotu vody, ja zvládam veľmi horúcu, tak som radšej dala chladnejšiu, aby som ju náhodou nepopálila, plakala neskutočne. Doma som už kúpala s teplomerom a spätne som si uvedomila, že tú vodu v pôrodnici som jej dala fakt asi dosť chladnú. Ako dcérku dobre pri kúpaní chytiť mi ukázala až mamka, keď bola u nás. V pôrodnici používali taký nemotorný kruh pod hlavu. Takže naše prvé kúpanie nič moc, ale potom si to už začala užívať a vodu miluje doteraz 🙂
U první dcerky ukázka proběhla bleskovou rychlostí, takže si to skoro nevybavuji, co jsem se dozvěděla, jediné, co mi utkvělo v paměti je, nekoupejte každý den, stačí 2x - 3x za týden. U druhé dcery mi ani ukázka nebyla nabídnuta...přece jsem zkušená druhorodička ;)
Bylo to tak rychlé, že ani skoro nevím, že nějká ukázka byla :D A ještě ani ne u mojí dcery takže to první klasické koupání jsem zažila s dcerou až doma. Prvních pár měsíců koupání probrečela a teď jí už nemůžu dostat z vody :D
Na první koupání mladšího syna asi nikdy nezapomenu. Přišla starší rázná sestra, která syna strčila do vody, namydlila a šup šup utřít, obléknout....syn řval, jak tur a já měla chuť tu sestru kopnout. Taky mi kladla na srdce, že mám dítě koupat každý den, mycí gel je prý samozřejmostí a po koupeli prý ničím nenatírat...koukala jsem na ni, jak na exota 🙂 Za hodinu přišla jiná sestřička - mladá a moc milá, dala jsem se s ní do řeči a rozesmálo mě, že mi říkala, aby se dítě nekoupalo každý den, prý stačí koupat v čisté vodě a každopádně miminko natírat olejíčkem🙂)) Tak asi tak no🙂)) Oba syny jsem koupala od den, v čisté vodě a vždy je natírala dětským olejíčkem. Na třetí dítko už nenechám v porodnici asi nikoho sáhnout🙂))
Já z toho byla v šoku. Sestra napustila plný obří dřez horké vody a celé mimino tam ponořila, ale malý vypadal strašně spokojeně. Říkala, že se miminkám v hodně vody líbí, připomíná jim bříško. Tak jsme přijeli domů, já plnou vanu vody a moje mamka se málem vyvrátila. Byla jsme strašně nervozní, pár dní malý brečel, ale spíš to bylo ode mě, tím, že já se bála. Dneska koupání miluje a já se na něho taky těším 🙂 Nikdy jsem nepoužívali žádnou podložku ani lehátko, malý je pristě plavec 😀 😀
Prvni koupani probehlo tak, ze sestra "vylosovala" jedno mimco (byli jsme na pokoji tri maminy) vykoupala ukazala jak osestrit pupik, oblekla a bylo hotovo🙂 Prvni dcerku doma ze zacatku koupal spis manzel, protoze chtel, ale te se to moc nelibilo. Syna jsem si koupala od zacatku vetsinou ja, ale ten byl narozdil od dcery milovnik koupani. Dcerku jsem koupala ob den, myla jsem ji klasickym detskym mydlem a pote namazala. Synka jsem koupala kazdy den, protoze to mel fakt rad a vzdy si krasne v teple vode uvolnil brisko.
1.koupani byla velika udalost,nastalo par tydnu po narozeni,kdy syn konecne dosahl 1kg vahy a byl trochu stabilni .Koupal se ve vanicce pro panenky na hlave cepicku a CPAP (dychaci pristroj),rychle ho sestra omyla ve vode s par kapkami Johnsons koupele a pak peclive utrit a sup nazpet pripojit ke kysliku a do inkubatoru.Mela jsem strach..i radost zaroven ,protoze to byl znak ,ze se mu dari lip,jinak by koupen nedovolili... .Casem jsem zacala koupat i ja sama ,koupali jsme tak 11 tydne v nemocnici a malej si to uzival.Vyber kosmetiky a koupaci vybavicky to oblivnilo zasadne,kupovala jsem to ,co jsem mela vyzkousene z nemocnice ,pliny,vlhcene ubrousky ,krem na prdelku,koupel a taky vsechno ostatni.
No já si prvně vzpomenu, že to byly nervy... Teda u první dcerky... Měla jsem strach že jí neudržím, protože jsem měla co dělat sama se sebou... Byla to hrůza.
@pavlak5
@bartovka83
@misule55
@petratr
@lith
@petra_pf
@ladydasha
@fouskovi Ďakujem baby za milé a úsmevné príhody 🙂 Veľmi príjemne sa mi čítali 🙂 I keď som prišla na to, že som jediná "extra nešikovná" - zo všetkých 3 kúpaní v pôrodnici ma syn vždy ocikal (väčšinou to stihol už pri vyzliekaní) a preto keď sme išli kúpať predposledný deň pred odchodom domov, tak sa všetky sestričky utekali skryť, aby neschytali aj oni :D Odvtedy sa nám to dialo pravidelne a až vtedy som pocítila ten hlavný rozdiel medzi chlapcami a dievčatkami :D :D že ma v tom nenecháte samú a stalo sa to aj vám :D
@twoangels to ma mrzí :/ u dcérky som to mala podobne, mala som ťažší pôrod a ledva som udržala samú seba 🙂 ale malá to nejako pochopila a vždy držala ako priklincovaná :D teraz je z nej najväčší vodník v okolí a vo vode by bola nonstop :D
koupala sestra a ja se jen divaal a viděla v tom vědu bála jsem se každeho pohybu vody v uších očích a kdo ví kde ještě nakonec jsem to zvládla co mi jiného zbyvalo🙂
Moje úplně první koupání v porodnici s miminkem byl DĚS. Takže další koupání proběhlo až doma, v klidu a ve vaně s tekoucí vodou bez nepříjemné sestřičky za zády. Jinak kosmetiku jsem pak používala tu co v nemocnici, takže Johnson's.
Nepamatuju si to skoro vůbec, jen vím, že i druhé mimčo jsem nechala v porodnici koupat sestřičky, doma už jsem měla skoro 2 leté batole a s tím mrnětem jsem to moc neuměla.
Ale vím, že mladšího jsme začali koupat brzo s bráchou ve velké vaně. Víc jsem si s ním užívala společného koupání, a malý (skoro 4r) to miluje dodnes. Když jsme spolu večer sami doma, tak se jdem koupat spolu, on mě polévá, umývá záda,posíláme si rybky, parníky, tulíme se..je to zase moje miminko 😵
První koupání v porodnici nebylo. V té, kde jsem byla já, se miminka z hygienických důvodů nekoupají, ale sprchují. Což byl dost mazec - já jsem se skoro bála prcka i zvednout z postýlky, natož ho držet v jedné ruce pod sprchou, přičemž jsem ho druhou musela omývat, tělíčko bylo kluzké od vody... Takže, první skutečné koupání bylo doma a bylo jiné, než jsme si ho představovali - malý ho celé probrečel resp. prokřičel 🙂. Při výběru koupací výbavičky mě ovlivnil zdravý úsudek - používat toho co nejméně, a když už, tak co nejvíce přírodní složení. Takže jsem skončila i s kosmetikou pro mimčo u Weledy.
Ve Svedsku se miminka v nemocnici zasadne nekoupou a doktori radi s prvnim koupanim miminka pockat alespon tyden po narozeni. Ma to cosi docinen s vernixem caseosa - neco, s cim se deti rodi a co ochranuje jejich pokozku a pomaha jejich imunite a ochranuje je proti infekcim. Jde o takove to bile, mazlave, co vypada skoro jako maslo 😀 Ted jsem si o tom nedavno cetla a je to vedecky dokazane, ze to ochranuje proti infekcim a dokonce to i novorozencum pomaha regulovat telesnou teplotu prvni tyden po porodu!!! Takze radim vsem maminkam se vykaslat na zbytecne stresujici koupani v nemocnici a radsi miminku pripravit prekrasne prvni koupani doma, az se oba dva date dohromady po porodu ... vsak je to zaprah ne jenom pro maminku 😉
Obe deti jsme poprve koupali doma, kdyz jim byly cca 2 tydny a to jenom cistou vodou s detskym olejickem od Weledy - potom jsme na ne nemuseli ani nic patlat. Bylo to krasne, pohodove a pokazde se fotilo a natacelo videjko 🙂
@simi_linola Jé, děkuji za připomenutí 😊 Ano i u nás to bylo pravidlem, akorát pak už jsem na toho lumpa byla vždy připravená. Jinak většinou zvládl počůrat všechny paní doktorky, které si vyžádaly abych synka svlékla. Úplně jsem na to zapomněla 😊
Prvy krat my maleho kupala sestricka a ja som sa pozerala potom som uz kupala ja sice som sa zo zaciatku bala ale pltom to uz islo .pri zuzke to uz bolo bez ptoblemou zvladla som vsetko sama.pri kupe kozmetiky ma ovplinili rady kamosiek pri prvom a pri zuzke to ze mala citlivu pokozku vkuse bola vyhadzana a mala zapareniny aj pri latkoych plienkach.tak sme najskor skusali na telo excipial a na zadok sudocrem az neskor som natrafila na linolu a po nej mala pokoxku tela konecne krajsiu a bez suchych flakov.
@simi_linola tak tohle se nám stalo hned první den doma při přebalování, mokré bylo všechno. pak už jsem to tak nějak poznala, že se mu chce :D
Na prve kupkanie prvej bambulky nespominam rada - nebolo to nic prijemne a i touto cestou do Thomayerky posielam vsetkym zdravotnickam pozdravy a pevne verim, ze to co si dovolili uz na detoch nepachaju 😅 🙄 🙄 🙄
Bolo to smutne a unavne ako kompletne cely pobyt u nich.
A co sa tyka kupania druhej bambulky,..tak to Bola krasa Doma pri krbe vo vedierku, kyblicku....je zvlastne ze za cele 3dni nemal nik potrebu sa rovnako prezentovat v nemeckej porodnici ako v ceskej ano.
Nevím, jestli se koupání v porodnici dá nazývat koupáním.. Svlečené miminko položené na přebalováku sestřička namydlila mokrou žínkou, pak dala do "dřezu" s vodou a opláchla.. Utřela, namazala olejíčkem, a nechala mě malou ustrojit. Celým oddělením se ozýval při koupání šílený řev, moje malá ječela jak tur.. A naprosto to chápu. Komu by se líbilo na sucho namydlit.. Sice byla sestřička moc hodná a milá, ale tento způsob koupání se mi nelíbil.. Takže doma pěkně v pohodičce ve vaničce s vodou. Malá krásně spokojené a jediný její pláč při koupání byl v porodnici, od té doby nikdy při koupání neplakala..
Zdravím, obecně si myslím, že koupání v porodnici není nic extra pro miminko, ani pro maminku... u nás to bylo tak rychlé, že jsme nestačila koukat.. chápu, mají toho moc a chtějí dřív skončit... ale co mě naštvalo nejvíc, že každá sestřička to dělala jinak, než ta předchozí.. jedna byla naprosto v pohodě, ani moc nespěchala, a druhá zas frk frk, ať je hotovo... měla jsem za to, že je jeden postup, a ten se dodržuje, zřejmě jiná sestra - jiné koupání, ale doma byla pohodička a klídeček, a hlavně teplíčko a správná teplota vody.. přišlo mi, že v porodnici dávají dost studenou...
1 koupala sestra , u dcery měli podezdření na zlomenou kliční kost 😒
Poprvé koupala Michalku sestra a já se dívala jak na to, následně vykoupala i jejího spolubydlícího - kluka Matěje, takže jsme se spolubydlící měli ukázku koupání obou pohlaví. Jako prvorodička jsem se snažila vše bedlivě sledovat a potlačit bolest jizvy, která den po císaři ve stoje dost dávala najevo že tam je. Nevím zda se koupíní Míše líbilo či ne, byla z toho trochu vyjukaná. Další den když jsem koupala sama tak plakala asi jsem dala drobet studenější vodu (bála jsem se abych malou neopařila). Hezké to začalo být až doma, tam jsem nachystala naši krásnou fialovou vaničku s pohodlným lehátkem a napustila příjemně teplou vodu - tedy skoro tak horkou jako mám já (zjistila jsem totiž že jedině tak je Míša spokojená, že by tu horkou vodu cítila už tenkrát přes břicho 😀). Chvilku jsem Míšu ošplíchla aniž bych jí musela jednou rukou přidržovat, jako v tom škopku v porodnici. Obě ruce volné to je ideál. Ručníček jsem položila hned vedle vaničky a Míšu do něj zabalila a jemně jí otřela, pak na přebalovací podložce nastalo olejíčkovaní kůže, ošetření pupíčka lihem a pomalé oblíkání do čistého (tenkrát ještě denní oblečení a pyžamo nebylo moc odlišné, prostě vždy čisté bodýčko, spalo se beztak skoro celý den). Vešekré operace probíhaly na zemi, já tak byla v klidu že mi mokré nebo mastné a naolejčkované miminko nemůže vyklouznout, aby záda nedostávala záhul byla jsem utoho v podřepu. Už se těším až zase malou vaničku vytáhnu pro malého Míšina brášku, snad pro ní bude sourozencovo koupání zábavou a bude hezky pomáhat.
@mischamish to me zaujalo. A jak to vypada v praxi, kdyz jsou deti hodne mazlave tady tim a nema se to umyvat. Takze ditko oblekate i pres to? A ono to se pak nejak samo odlupuje nebo stira tim oblecenim?
@78marcela Nas toho syn toho tolik nemel. Neco se setrelo - hlavne treba krev - a zbytek nam sestricka ukazovala jak vmasirovat do pokozky miminka.
@78marcela Ted kdyz si vzpominam, tak ono se toho vetsina vsakla do kuze jako samo ... fakt si presne nevzpominam, ale mimi jsme koupali az tak po tydnu az dvou doma. Jinak jsme jenom utirali.
@mischamish tak to je zajimavy..jsem zvedava, co by na to rekli v porodnici u nas.
Tak my měli tak silene rychlou a hromadnou ukázku pro x maminek a nepříjemnou sestru, která nas to ucila, ze jsem koupala az doma. Ale jelikož jsem 3 dny lezela na JIP a pak na sestinedeli byl maly většinou na noc u sestřiček, tak pocitam, ze to vzaly asi za mne... Ale i doma jsem z toho mela desive sny, zasadne koupala jen s manželem a ne denne. Taky jsem později objevila koupaci kyblik a bylo to pro mne mnohem lepsi nez vanicka. Když ale zacal maly sedet, hodne se mi při koupani ulevilo. Takze co dokaze jedna neempaticka sestra z Podoli (na zaver hromadne ukázky se zeptala, zda ma někdo ke koupani dotazy. Jedna chudinka maminka nepochopila z tonu, ze otázky mit nesmime a zeptala se - a dostala takového sprdana, ze predpokladam, ze nas po tehle ukázce nekoupalo v porodnici vic...).
moji Adelku poprve koupala sestra, a byla jsem rada,protoze jako prvorodicka jsem se bala ze to nezvladnu,ale ta sestricka byla naprosto uzasna a vse mi vysvetlila. nikdy driv jsem ani miminko v rukach nemela a muzu teda rict,ze materske instinkty u me zafungovaly na stoprocent a druhy den jsem koupala sama a vsechno umela jako profesionalni mama a takhle to pak bylo se vsim ;)
Zdravím, pro mě jako provorodičku to bylo takové zvláští, ještě jsem měla strach ho pořádně uchopit ,ale byla tam jedna suprová sestřička na novorozeneckém,která mi vše ukázala a se vším pomohla i když malej ječel jako tur tak s její podporou jsme to zvládli a radujeme se z každého koupání.