Jak si hrajete s dětmi? Stavíte podle návodu nebo vyndáte kostky a sledujete, co s nimi váš nejmenší provede? Podělte se s ostatními o vaše tipy a triky. 🙂
Poprvé jedeme vždy podle návodou a při dalších hrách už děti samy tvoří různé stavby podle vlastní fantazie.
Také to nechávám na dětech, většinou za námi přiběhne starší už s návrhem, co si chce postavit a my plníme jeho přání 😀
Nechávám to na jejich fantazii 🙂
Nechávám ať si stavi sama zatím to jsou u nás spíše věže; )
Podle návodu nastavíme, krabici i návody většinou hned zahodime😀 Někdy zkoušíme stavět z kostiček v jedné barvě nebo použít všechny kostičky, které máme🙂 Pokaždé nám z toho vyleze něco jiného😀
U nás syn (1,5) staví zásadně ohrady. Jednopatrové, kostku za kostkou. Do výše ho to netáhne. Zato panáčky táhne všude s sebou. Do vany, do kočárku, do misky s kaší. Čekám, kdy budu "pááááááá" lovit v záchodě.
Nechávám to fantazii syna. Někdy mi bere ruku, tak chce, abych stavěla za něj, tak to mu Pomůžu, jinak sedím vedle něj a koukam, co zas vymyslí a je to super. Je velice kreativní, dává na sebe věci, které ani nemůžou na sobě držet a přesto drží, trénuje tak trpělivost, ale hlavně u toho musí přemýšlet, jak určitou kostku, dílek, autíčko na sebe postavit, aby to drželo. Je uzasne ho pozorovat 🙂
Když mám čas, tak si stavím s dětmi, snažím se jim dávat nějaké podněty, co by z kostek mohly postavit. Pak sleduji, jak se snaží můj výtvor napodobit nebo k němu přidávají další a další kostičky. Nebo něco postavím dle návodu a děti si s tím potom hrají. Ale většinou si staví sami a pak mi chodí ukazovat, co se jim podařilo postavit, nebo volají o pomoc, že jim něco nejde 🙂 No a když už je samotné stavění nebaví, vezmou bagr a náklaďák a kostičky nakládají a vysypávají z hromady na hromadu 😀
Většinou si dcerka chce hrát s někým a tak stavíme podle aktuální situace, resp. podle toho, co se zrovna doma prožívá a řeší - v období cestování nádraží, v období nemoci nemocnice, po návštěvě zoo zoologickou apod. Někdy stavíme tak, že kostky rozdělíme podle barev a stavíme na každou desku jen z jedné barvy, jindy zase jen z určitého tvaru 🙂
Stavíme podle vlastní představivosti, kombinujeme různě auta, kostky, letadla, zvířátka .... Současně ale trénujeme se synem s vývojovou dysfázií i stavění z lego kostek podle mnou nakreslené předlohy. 🙂
Nechávám malou stavět podle fantazie, ostatně chce stavět sama (26m). A já se jen kochám tím, jak se krásně soustředí a snaží 🙂
My taky nejdříve stavíme podle návodu, vyzkoušíme, podíváme se i na videa a pak stavíme podle fantazie. Syn ji má neomezenou a má vždy svoji jasnou představu o tom, co staví. Když mu chci pomoct a přidat nějakou kostku, podívá se na mě, kostku odstraní se slovy: "Takhle ne!" A jede si dál podle sebe. Velký úspěch má, když mu z lega postavím nějaký kuchyňský spotřebič. Nejvíc ho nadchnul odšťavňovač. A líbily se mu také televizní noviny. Hlásila černoška s pilotem a děti se na ně dívaly z gauče. Já osobně ráda stavím situace, nad kterými se sama pobavím - např. nechám hasiče, aby se koupali s černoškou a fotí je u toho eskymák 😕.
Starší tomu menšímu staví z kostek od Lega s pomocí různých jiných kostek z jiných stavebnic a různých zvířátek či postaviček, třebas i z Kindervajíček - většinou různé garáže pro jeho milované traktory a autíčka. To je baví oba dva 🙂
Do hraní se mu nejvíc odráží co zažije nebo uvidí po cestách. takže vždy odráží jeho hra nějakou reálnou skutečnost. Posledně si hrál na maminku v práci na výstavě krav. Nebo na běžecké závody. Nejčastěji ale stejně stavíme zoo nebo ošetřujeme spolu zvířata. jeden staví ohrádky, druhý dává dovnitř. U malé slečny zatím nejvíc vedou hry typu kuk a není a je. Ale největší zábavou je pro ně stejně honit se po domě a lechtat se při tom.
My stavíme podle vlastní fantazie, až jsem pak kolikrát překvapená, co můžu postavit podle návodu 🙂. Jinak Duplo používám i při práci a je to výborná hračka a také stavíme dle fantazie nebo i konkrétního zadání (ne ale s návodem). Jen si ho musím půjčit doma tak, aby o tom nevěděli naše děti 🙂)))
Když máme krabici s návodem, tak vždy stavíme dle návodu. Pak máme volné kostky, kde se již kreativitě meze nekladou. Jen mám pocit, že volných kostek není nikdy dost.
Dle vlastni tvorivosti, mame dost kostek a dilu z nekolika krabic Dupla. Takze jednou je to hasicarna, pak garaze, nemocnice, hotel, restaurace, letiste, lod, letadlo.... Proste hlavne podle toho, cim zrovna ziji, v tom je to Duplo perfektni, ze i kdyz puvodne jsme koupili velkou nemocnici a dalsi sady, ted z toho je treba hrad, priste opravna autobusu. Vyhraji si s nim hodne, je potreba toho mit relativne hodne dilu, aby se dalo pekne tvorit😍.
Návody nepouzivame, stavíme podle vlastni fantazie🙂 je fakt, ze to ale pak nikdy nevypadá jako na krabici🙂🙂- naopak si obcas říkám, jestli by tohle vubec mohlo nekde jezdit🙂a jestli pak maly bude okoli přesvědčovat, ze to tak je normálně🙂
Tak na návody je u nás opravdu brzy. Stavíme pouze kostky na sebe, spojujeme je....neustálý trénink. Ale co má malej opravdu rád, tak je to, když ze všech malých kostiček postavíme obrovský komín. No a pak už to znáte, udělá bác a stavíme znovu a znovu a znovu 😀
Když syn ve dvou letech dostal první Lego Duplo, tak jsem kartičky s návodem schovala, protože jsem si myslela, že ho zajímat stejně nebudou, a chtěla jsem, aby rozvíjel fantazii. Teď po půl roce je objevil a sám začal skládat podle nich. Byla jsem velmi překvapená, jak byl přesný. Je super podporovat fantazii, ale nyní si myslím, že i skládání podle návodu má něco do sebe - podporuje rozvoj prostorového vnímání 🙂
Tak my stavime podle toho, co syn vymysli-fakt vymysli zajimave veci-onehda jsme staveli Bredu-nase obchdni centrum s podzemnimi garazemi a dvoupatrovym ochozem, obcas jsme delali krtinec pro maleho krtecka, davkovac na zvykacku-fakt byl funkcni (i s otvorem pro mince), ale nejcasteji stavi syn pismena a cisla-on je do toho uz od roku zazrany 🙂))) dcera si hraje s miminkem a sipkovou ruzenkou a ta stavi ruzne zajimave stavby.......i me samotnou duplo moooooc bavi 🙂)))
úplně poprvé musíme postavit dle návodu.. jinak lego duplo máme ve velkém boxu a je stále venku protože je to u nás top hračka.. v létě jsme brali i ven... vzali jsme piknikovou deku box s duplem a stavěli jsme si venku dle fantazie.. musím se přiznat že i já si stavěla 😀 bohužel fotku nemám protože přes deku nám přeběhl belgický ovčák který aktivně mou stavbu rozboural 😠 teda řeknu vám to bylo takové zklamání.. aspoň vím proč tak holky brečí když jim to ta nejmaldší rozboří 😀
My často stavíme podle návodu, protože Miky je puntíčkář a musí mít věci prostě přesně tak, jak mají být 🙂 Ale někdy se nechá strhnout mladší sestrou, která je v tomto ohledu úplně jiná a pak vznikají opravdu zajímavé projekty 🙂
Nekdy navod nekdy fantazie🙂alee radi vymyslime.
Mám syna s tak nádhernou fantazií, že se po návodech ani nedívám. On stejně nejradši vymýšlí sám a když mu člověk na tu jeho fantazii přistoupí, tak je moc šťastný. Takže občas máme z trouby v dceřině kuchyňce myčku traktorů a z kastrolu vlečku, z kostiček seno nebo siláž nebo posunovací garáž 🙂
Asi ja psaly holky výše, nejdříve podle návodu, pak už vždy různě. Jen domeček pořád stojí, jen k němu přibývá tu plot, tu kolem jede železnice (dřevěná), jind stojí v dinoparku, .... 🙂
Ale už dvě děti jsme na duplu naučili barvy - na velkou podložku jsme vytvořili "barevná hnízda" a děti tam přidávaly kostky podle barev.
Podle nálady - někdy stavíme podle k Legu přiložených obrázků a obrázků na krabici, někdy skládáme úplné nesmysly a někdy malý diktuje, co máme skládat 😀
Nechávám kluky samotné, co a s čím si chtějí hrát...a sama se nechám strhnout a s chutí se přidám ;)