Mezi věcmi, na které se každé Vánoce moc těším, jsou má milovaná vosí hnízda a vánočka s kakaem, kterou si dávám vždy k snídani na Boží hod. Vánoce nejsou sice o jídle, ale mlsání k nim prostě patří 😉 Pečeme cukroví a vánočky, připravujeme slavnostní menu, pomazánky a někdo i další dobroty. Na kterou z nich se těšíte vy? Podělte se s námi o svůj vánoční recept! A všechny budeme určitě moc rády i za fotku, pokud máte 🙂 Jedna z vás od nás dostane balíček z KiKu plný užitečných pomocníků do kuchyně, které využije třeba při přípravě svého oblíbeného receptu.
tuhle štolu peču místo vánočky, je krásně vláčná, nezbyde nikdy ani drobek🙂
Tvarohová štola vánoční
500 gr polohrubé mouky, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 2 vanilkové cukry, 150 g cukru moučka, 100 g mandlí, 1 prášek do pečiva, 125 g másla, 150 g kandovaného ovoce, 50 g rozinek, trochu rumu, cukr na posypání, máslo na potření
Rozinky namočíme do rumu. Mandle nasekáme na menší kousky. Mouku s kypřicím práškem prosejeme na vál. Do středu uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Přidáme ostatní suroviny – tvaroh, cukr, pokrájené máslo, mandle, vanilkový cukr, rozinky, kandované ovoce. Rukama vypracujeme tuhé těsto, které necháme půl hodiny rozležet. Potom z něho vytvarujeme štolu. Štolu pečeme v předehřáté troubě na 180 C asi 45 minut. Hotovou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
U nás vedou pernicky, tyhle jsou hned měkké a občas pecu i několikrát do Vánoc,letos máme ochutnavace,takže to bude možná i vícekrát než normalne🙂
400g hladké mouky
75g Hery
2 vejce
140g cukru
2lžíce medu
1lžička sody
Pernikove koření
Jinak na Štědrý den vařím bramboracku s houbami(manžel bez oběda nevydrží🙂) dělám chlebíčky s domácí vajickovou pomazankou a nesmí chybět salát s kaprem🙂 a zbytek svátků už se nechávám rozmazlovat od maminky, tchýně a babiček🙂
u nás baštíme linecké, nejlépe slepované marmeládou a tady je recept 300g hladké mouky, 150 g tuku, 100 g práškového cukru, 1 žloutek a 1 vejce
Skořicovky
Těsto:
-300g hladké mouky
-trochu soli
-150ml mléka
-15g droždí
-1žloutek
-1lž cukru
Ohřejeme mléko, nadrolíme droždí, přidáme trochu cukru a zasypeme moukou, tak, aby vznikl kvásek. Smícháme mouku, sůl, máslo,žloutek, cukr, přilijeme kvásek a zaděláme tak těsto, které necháme odpočinout alespoň hodinu.
Náplň:
-60g másla
-5lž cukru
-3lž skořice
Rozpustíme si máslo a vše smícháme.
Těsto rozválíme, potřeme náplní a srulujeme. Nakrájíme do trojúhelníků dáme na plech s pečícím papírem a nejkratší špičku zmáčkneme.
Pečeme cca 15-20min na 160stupňů
Zdroj: Někde z internetu stránku bohužel nevím, dělám je už hodně dlouho 🙂
Zdravím - u nás jedou koule...většinou každej rok stejný - kokos, ořech, čokoláda...
Základ kokosových je Salko, kokos, někdy dávám doprostřed lískový ořech, někdy ne...lze přidat i nastrouhanou bílou čokoládu na poslední obalení.
Základ ořech a čoko je nastrouhaná čokotatranka, pak se dělí na Granko a ořechy...obalit se dá prakticky v čemkoli - čokoláda, ořechy, Granko, normální kakao, nastrouhaná čokoláda, čokohovínka, barevná hovínka...
Hezký den 🙂,u nás jednoznačně vedou perníčky.Vždycky zmizí jako první ačkoliv jich dělám nejvíc 🙂.Hlavně moji čtyři synovcové a neteř je zbožňují 🙂!
Recept:
400g hladké mouky
140g moučkového cukru
1 prášek do perníku
2 lžíce medu
2 vejce
50g tuku (hery,másla)
Poleva:
1 bílek
20dkg cukru moučky
3 zrnka soli
1 lžíce citronové šťávy
můžeme přidat potravinářské barvivo aby byli perníčky veselejší 🙂
Fantastická marlenka, naše oblíbená ( recept z internetu)
Těsto: 250g másla, 3 velké lžíce medu, 3 vejce, 300g cukru, 400g hladké mouky, 1 lžíce sody, 100ml mléka Krém: 500ml mléka, 6 lžic dětské krupičky, 2 lžíce cukru, 200g másla, plechovka obyčejného Salka. K dozdobení: rum, 100g mletých ořechů
Postup prípravy
Nad parou rozpustíme máslo, med a cukr. Přimícháme mouku se sodou a nakonec mléko. Mícháme a chvíli ještě zahřívíme. Nakonec přidáme celá vejce a důkladně promícháme. Vznikne nám tekuté těsto. To rozdělíme na cca 6 částí. Jednotlivé části rozetřeme na plech s pečícím papírem. Snažte se udělat co nejtenčí těsto. Pláty těsta pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C cca 7 minut. Z vychladlých plátů těsta ořízneme okraje. Ty rozdrobíme, smícháme s mletými ořechy a odložíme stranou.
Krém: Z mléka, cukru a krupice uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše zašleháme máslo a nakonec přidáme Salko (obyčejné). Pak si vezmeme jeden plát těsta a pokapeme ho rumem. Potřeme krémem, přiklopíme dalším plátem, lehce přitlačíme a opět pokapeme rumem a potřeme krémem... končíme krémem. Na poslední vrstvu krému dáme hustě rozdrcené odkrojky s ořechy.
Zabalíme i s plechem do potravinářské fólie a necháme 2-3 dny uležet.
já se nejvíce těším na své dvojbarevné rohlíčky a pevně věřím, že při těch mých 30 kg, co budu péct, zbyde pár kousků i na mě 🙂
Recept přikládám 🙂
20 dkg hladké mouky
10 dkg tuku
1 žloutek
2,5 dkg kakaa
6 dkg cukru + 1 vanilkový cukr
Nepečené těsto:
30 dkg cukru
15 dkg másla
kousek bílku
9 dkg sušeného mléka
8 dkg opařených oloupaných mandlí
kapku mandlové příchutě
Slepuji kakaovým krémem, rohy pak namáčím v čokoládě 🙂
Je to opravdu velká mňamka 🙂
U nás vede všechno nepečené nebo krémové.. Manžel má hrozně rád vosí hnízda, různé kuličky, ale nejvíce asi miluje Nutelové špičky..
1 celé změklé máslo, podle chuti zhruba 1/2 skleničky nutely (podle toho, jak kdo má rád sladké), dvě lžíce moučkového cukru, pár kapek rumu, vyšlehat do pěny a nechat do druhého dne odpočinout v ledničce.
Dáme do zdobícího sáčku a na piškotek děláme takové malé indiánky. Dáme ztuhnout do ledničky a na závěr máčíme v čokoládě a můžeme ozdobit strouhanými oříšky nebo jakýmkoli barevným sypáním..
Vanilkové rohlíčky: 140 g hladké mouky, 110 g másla, 60 g moučkového cukru a 60 g mletých vlašských ořechů, na obalení moučkový cukr ochucený pravou vanilkou.
Nebo
Mandlové linecké: 140 g hladké mouky, 110 g másla, 70 g cukru krupice, 1 žloutek, 1lžička citronové kůry, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g mletých mandlí, slepujeme povidly.
Nemůžu se rozhodnout co mám radši 🙂
Manžel miluje linecké, ale s lineckým není vůbec žádná sranda. Loni tedy jsem vzala úžasný recept na perníčky od mojí maminky a postavila si tuhle chaloupku 🙂
Receptík je jednoduchý:
700 g hladké mouky
300 g cukru
2 vejce
15 g (tři lžičky) jedlé sody
1 lžička perníkového koření
200 g medu
Těsto je dlouho drolivé, ale nebát se toho a mačkat a mačkat dál a pak se kráásně spojí.
Až perníčky vytáhnu z trouby, potřu je ještě vyšlehaným vajíčkem - krásně se pak lesknou a pokud se mi těsto trošku vysuší, tak ten vrch hezky zahladí. Dobrou chuť 😉
já dělám rafaelo vanilkový cukr 40g, voda 150g, cukr krystal 350g se uvaří
1 máslo se rozpustí v horké směsi
sušené mléko 450g, kokos 200g, mandle vmíchat po vychladnutí
U nás je to teď celkem hektické.. každou chvíli čekáme narození druhého potomka a tak jde trochu pečení stranou... V lednici mám těsto na třené banánky, které nesmí chybět, pak budou moje mooooc oblíbené maličké kokosky, u kterých moc rád pomáhá syn a dělají se u nás i mimo vánoční období. Nebude chybět linecké slepované domácí rybízovou marmeládou pro manžela a vaflové cukroví od babičky, bohužel recept má jen ona. Pak tedy bude domácí vánočka, ale to až se vrátím z porodnice a už se na ní těším s kakaem.. to je můj "mor".
K Vánocům u nás patří i domácí uzené a domácí klobásky, ale vzhledem k našemu očekávání se letos akce "udírna" nekoná, celkem mě to mrzí, ale časově by to už nešlo... ale přidávám fotku z minulé velmi vydařené "akce".
recept na linecké banánky asi každý zná, má mnoho variant, loni jsem zkusila 4 různé recepty, u nás chutná nejvíc tato:
420 g hladká mouka
140 g moučkový cukr ( v moučkovém cukru mám celoročně vanilkové lusky a krásně voní)
280 g másla
2 ks žloudek
2 ks vanilkový cukr (pouze pokud nemáte ovněný moučkový cukr pravou vanilkou)
na slepení marmeláda a na ozdobu čokoládová poleva
pečeme zvolna do "zrůžovění", peču v mikrovlnce s horkým vzduchem na 160°C, ale každá trouba peče jinak...
My jsme zrovna včera pekli skvělé perníčky s tím nejúžasnějším pomocníčkem. Tady je recept:
120gr cukr moučka, 2 celá vejce, 100gr měkkého másla (hera), 2 lžíče tekut.medu, 2lžičky perník. koření, 1lžička sody,, 400gr. hl. mouky
Pozor: důležité je pořádně vyválet těsto, vykrojit a pečlivě položit na plech! 🙂 Jsou měkkoučké dobroučké 🙂)
my se nejvíc těšíme na pařížský salát na chlebíčkách🙂. Dělám ho totiž jen na Vánoce a Velikonoce.
Tady je recept:
1 menší plechovka hrášku
1 větší cibule
půl sklenice kyselých okurek
30 dkg šunky /šunkového salámu
veliká sklenice majonézy
1 malý jogurt nebo zakysaná smetana
1 lžíce hořčice
sůl, pepř
Vše nakrájíme na kousky, smícháme, podle potřeby ještě přidáme majonézu. Lepší je odleželý 2. den. Z tohoto množství ho je přes 1kg, ale u nás se spotřebuje rychle🙂.
Tak já se nejvíce těším na vaječný koňak a laskonky 🙂 Recept nemám, protože mi vždy přiveze maminka a ony jsou vůbec takové lepší, když je nemusím dělat já 😀
Ja jiz leta zkousim vyrobit vanocku jako od moji babicky. Bohuzel babicka delala vse od oka, tedy recept není nikde zapsany. Nektere recepty na vanocni cukrovi mela zapsane v sesitu receptu, ale vanocku bohužel ne (a je to zvlastni pocit, videt jeji rukopis, když uz tady babicka není. Zvlast na Vanoce mne to pokazde silne dojima). Kazdorocne vyzkousim zhruba 3 ruzne recepty,ale ještě nikdy jsem se netrefila. A obavam se, ze uz nikdy nebude zadna vanocka nebo cokoliv jiného jako od babicky. Mela proste svůj recept v hlave v láskyplných rukou.
Zdravíme, tak my máme nejraději takové ty klasiky, ale minulý rok jsem zkusila z internetu nové, a letos bude na našem vánočním stolečku také... přes rok toto cukroví občas také udělám, zde je recept na kokosový řez tří barev:
180 g moučkového cukru
250 g kokosové moučky,
1 slazené kondenzované mléko,
rum.
Kokosovou moučku smícháme s kondenzovaným mlékem, přidáme cukru, aby hmota byla tuhá a ochutíme rumem (asi 2 lžíce). Rozdělíme na 3 části. Jednu necháme bílou, druhou obarvíme 2 lžícemi kakaa, třetí červeným potravinářským barvivem. Každý díl zformujeme do válečku dlouhého asi 35 cm a rozválíme na šířku 5 cm. Pláty potřeme kondenzovaným mlékem, naskládáme na sebe a necháme v chladu ztuhnout.
Hned mekke pernicky. Recept odzkousen nekolikrat:
500g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 5 lžic medu, 100g másla, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 kávové lžičky koření do perníku, lžička sody a 1/4 prášku do perníku.
Nechat nejlépe přes noc uležet, po upečení potřít rozšlehaným žloutkem.
U nás samozřejmě jako v každé domácnosti nesmí chybět perníčky, linecké a vanilkové rohlíčky. Tyhle peču již v předstihu. Ale cukroví, které opravdu u nás symbolizuje příchod Vanoc, jsou Marcipánky. Jednoduché, nepečené cukroví, které děláme tak 2 dny před Štědrým dnem. Do přípravy zapojuji i manžela, jelikož na tom nejde nic zkazit. Snad jen uhlídat, aby to při pomáhání všechno nesnědl. 😉
Posílám foto z loňských Vánoc, kdy Marcipánky je to cukroví nejblíž k vám (ani perníčky, ani rohlíčky).
Ingredience
350 g cukru moučka
100 g sušeného mléka
100 g másla
Sníh z 1 bílku
Pár kapek mandlové tresti
Postup
Všechny ingredience zpracujeme dohromady a poté odkrajujeme kousky. Nejsnažší je z každého kousku vytvarovat kuličku, kterou vtlačíme do formičky vysypané moučkovým cukrem a vyklepneme.
Uchováváme v chladu.
Rodičovství nám s manželem změnilo život i v oblasti mlsání. Popravdě jsme měli velmi špatné stravovací návyky, a protože vychováváme především příkladem, museli jsme na sobě dost zapracovat. Ale neznamená to, že sebe nebo starší dcerku ochuzujeme o vánoční cukroví - jen je trošku netradiční.
Přidávám recept na Raw kuličky se semínky, ořechy a brusinkami - na fotografii ty obalené v kakau.
Ingredience na 28 kousků:
1. část přísad:
1/2 šálku mandlí
1/4 šálku slunečnicových semínek
3 lžíce jemně drcených vlašských ořechů
3 lžíce kokosových lupínků
1 polévková lžíce lněného semínka drceného
3 lžíce raw kakaa
1/3 lžičky skořice
2. část přísad:
1/3 šálku hrozinek sultánek
1/3 šálku sušených brusinek (bio)
1/4 šálku sušených meruněk (bio)
2 sušené datle (předem namočené)
kakao na obalení
1. část přísad dobře rozmixujeme v mixéru. 2. část přísad nyní přidáme a opět promixujeme, dokud není směs lepkavá. Ze směsi tvarujeme kuličky, které obalíme v kakau a dáme do lednice.
Recept jsem bohužel odeslala dřív než jsem přiložila fotku a dodatečně to již nelze, koho by zajímalo - bude na mém profilu 🙂
U nás každoročně nesmí chybět vánoční likér. Loni jsem dělala likér z ledových kaštanů a musím říct, že byl vážně výborný 🙂
1 salko
cca 350 ml rumu
3 balíčky ledových kaštanů
4 kostky hořké čokolády
350 ml smetany ke šlehání
Smetanu nalijeme do hrnce, zahřejeme a rozpustíme v ní čokoládu a kaštany, necháme vychladnout. Přidáme salko a rum a umícháme do hladka 🙂
KOKOSKY
5 bílků
25 dkg cukru krupice
20 dkg kokosu
1 lžíce hrubé mouky.
Sníh utřeme do tuha, přidáme cukr, kokos rozemeleme v el. mixéru, zamícháme do sněhu, lehce vmícháme lžíci hrubé mouky.
Nic nevaříme v páře, pouze naplníme do pytlíku a stříkáme na pečící papír. Sušíme v troubě při 70°C , poté přidáme cca na 100°C.
Kokosky musí být světlé.
Upečeme silnější linecké, nastříkáme kakaový krém, doprostřed marmeládu, posadíme kokosku a spodek máčíme v čokoládě.
Úspěchem kokosek je rozmixování kokosu, neboť jdou dobře stříkat a drží tvar. Na plech nestříkáme moc dopředu, aby „nesedly“
PUDINKOVE TYCINKY LEPENE:
1/2kg hl. mouky
250 mouckoveho cukru
259 tuku
125 masla
5 baliku vanil. pudinku
3 vajicka
Ze surovin vypracujeme testo a pak z nej strojkem delame tycinky, ktere peceme do ruzova. Hotove tycinky lepime k sobe marmeladou (my mame babiccinou rybizovou). Ze zacatku jsme namaceli konce do cokolady, ted uz poslednich par let kvuli nedostatku casu jen pokapeme cokoladovou polevou 🙂
Je to nase nejoblibenejsi cukrovi a mame ho radi cela rodina. Kazdy rok peceme minimalne tri davky a jelikoz jsem letos pres vanoce tehotna a jeste ulitavam na sladkem, tak budem muset asi jeste pripect navic 🙂
Manžel miluje cukroví ode mě, víc než od tchýně, což mě těší a proto ráda peču 😀
recept na rohlíčky:
na obalení cukr moučka s vanilkou
TĚSTO
80 g cukr moučka
2 ks žloutek
80 g vlašské ořechy
200 g máslo
280 g hladká mouka
Postup přípravy receptu
Máslo necháme změknout. Ořechy umeleme.
Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme ji s ořechy a žloutky. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici.
Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme při 180 °C dorůžova.
Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat. Klidně je můžeme dát do mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou.
každý člen rodiny miluje něco jiného, ale obecně u nás vítězí sněhové pečivo (tedy pusinky) ....recept, je sice primitivní, ale určitou zručnost je nutná, ne-li nezbytná a nezbytnou přísadou je i pořádná dávka štěstí aby drželi tvar a v troubě nezežloutly ...fotku bohužel nemám, ale ro recept se ráda podělím .....zvážíme vaječné bílky a jejich dvojnásobnou váhu přidáme cukru (ideálně krystal, čím hrubší je tím tužší sníh bude a pusinky budou lépe držet tvar) a šleháme ve vodní páře do ztuhnutí ...poté nastříkáme na plechs pečícím papírem a dáme sušit do trouby na co nejnižší teplotu (můžou se sušit i na vzduchu..tuto vychytávku mám od kolegyně z práce.. pokud člověk má dostatek plechů a prostoru, ideálně v místnosti s krbovými kamny kde se topí...využívám kombinace obou předsuším v troubě aby šli sundat a poté dosušuju v tenké vrstvě na pekáči u krbových kamen 😀 😀 😀 ...pozor jsou návykové :D..u nás vedou klasické bílé, ale lez přizdobit, sypáním, čokoládou nebo přimíchat lískové oříšky
tak já fotku ještě bohužel letošních střapatých pusinek nemám, ale receptík je velmi jednoduchý
Střapaté babiččiny pusinky:
3 bílky
21dkg cukru moučka
17dkg kokosu
špetka lásky
postup: sníh šleháme ve vodní lázni, postupně přidáváme cukr a na konci vmícháme kokos. Na plech pak po lžičce dáváme kopeček - žádný strojek, žádný zdobící sáček, dáme tak, jak se to nabralo na malou lžičku - pečeme do růžova - při pečení jak nabydou se vytvoří střapaté pusinky 😉 dobrou chuť