Asi to znáte všichni, chcete vyrazit na procházku nebo na výlet a řešíte, kde se najíst. Někde už jsou na dětské návštěvníky zvyklí a sami jim nabídnout omalovánky a pastelky. Jinde se na děti dívají jako na hodně nezvané hosty. Jaké máte zkušenosti s restauracemi? Kde jste se dobře najedli a chovali se k vám hezky, když jste přišli s dětmi?
Hledáte "baby-friendly" místa v Česku? Přemýšlíte, kam vyrazit s dětmi? V našem BabyClubu jsme vytvořili aplikaci pro všechny maminky S mámou na cestách. Najdete tu tipy na dětem přívětivá místa, zajímavé výlety i informace o místech, kterým je lepší se vyhnout. Každý měsíc navíc losujeme jednu maminku z těch, které se zapojí do naší aplikace, a odměníme ji velkým balíkem HiPP dobrot. Přihlásit se můžete tady: http://babyclub.hipp.cz/registrace
Se synem jsme byli nedávno v restauraci Respublika. Jídlo bylo dobré, ale příště jdeme sami. Bylo to se synem peklo. Nechtěl sedět ani jíst. Servírka byla moc hodná, snášela mu čisté tácky, papíry, tužky, čokoládu...ale nezabralo nic.
Do restaurací chodíme a zatím jsem se s negativním přístupem nesetkala 🙂 Dětskou židličku už mají skoro všude a když je k tomu ještě dětský koutek, i s tím naším čertíkem to krásně zvládneme a v klidu se najíme 🙂
Co mi však v restauracích chybí je vyhovující nabídka dětských jídel. Většinou je to jen o hranolkách s kečupem.
Taky se musím připojit, nikde jsme se za celé 4,5 roku nesetkali s negativním přístupem. Vžycky ochotně podali židličku, ohřáli příkrm, ani nás nikde nepeskovali za synovu hlučnost. Teď už si dává jídlo, bez problémů udělají poloviční porci, když nemají dětská jídla. 😉
Nás toto teprve čeká, ted v létě, tak děkuji za tip 🙂
Také máme dobrou zkušenost, většinou personál restaurací má větší trpělivost, než my, rodiče 😀 😀 😀
Upřednostňujeme baby friendly zařízení 😉
Do restaurací chodíme s prckem už od jeho narození... někde to bylo super, někde horší, ale všeobecně máme spíše pozitivní zkušenosti. Když byl syn malý, většinou nebyl problém ho někde v ústraní nakojit, ale většinou to v restauraci prospal v kočárku, složitější to bylo s přebalováním, protože přebalovací pulty v restaracíh bývají spíše výjimečně. Teď když už je větší, bereme synovi vždy srdíčka od Hippu, v restauracích mívají dětské židličky, příkrmy nám vždy ochotně ohřejí, takže spokojenost. A pokud má restaurace i dětský koutek nebo alespoň omalovánky, syn je naprosto spokojený a my se můžeme i docela v klidu najíst 🙂
hm, všude se berou ohleda na děti..a co ostatní návštěvníci, jsou k nim rodiny s dětmi taky "friendly"? jako nematce mi dost vadilo, když jsem šla do "lepší" restaurace popovídat si s kamarádkou, užít si gurmánský zážitek a u vedlejšího stolu vřeštící díte nevědělo, kterou hračku dřív, jestli běhat na záchod nebo jen tak a nebylo to batole, které by se ještě neumělo chovat.
třeba letní zahrádky s hřišti jsou príma místa pro děti a ostatní s tím počítají, že je venku živo.
jinak personál většinou profesionální, židličky jsem viděla všude, nabídky vyloženě dětských jídel ale dost nedostačující a ty dětské koutky..asi jak kde, nekde bych je ani nepožadovala, podle typu podniku.
Já nikde nenašla ve svém okolí restauraci nakloněnou k dětem 😒
@jbzirafa musím se k vám přidat. Ikdyž já bezdětná nejsem, tak sama nesnesu hlučné děti v restaurace 😢
Neříkám, že je to každý případ a všude, ale za tři roky, co máme děti jsem se ještě nesetkala se špatným přístupem ze strany restaurace, ale ze strany jiných rodičů. Někteří považují dětské koutky v restauraci za místo, kam dítě odloží a hodinu, co jí a povídají si, si dětí ani nevšimnou a děcka lítají, ječí, otravují ostatní hosty... když jde kdokoliv do restaurace, byť třeba na polední menu, tak si ho může sníst v klidu. Proto jsem děti od peřinek učila, že v restauraci se sedí u jednoho stolu spolu s námi a papá a u jídla se nehlučí. Nemáme tedy problém s nimi jít na jídlo kamkoliv a nemusíme se předem bát, že nám udělají ostudu. Navíc si myslím, že je to i lepší kvůli jejich bezpečnosti, protože jak vidím, ty děti, co lítají personálu pod rukama, která nese horkou polévku..., tak mám vždy strach, kdy se co stane.
Neodsuzujte mne, prosím, neříkám, že má matka s dětmi sedět doma na zadku, ale když někam chci vyrazit, tak podle toho mám své děti vést výchovou 🙂
@elielizabeth
Naprosto ve vsem souhlasim. Mame tri deti a kdyz jdeme do restaurace, vedi, ze tam jdeme na jidlo a ne si hrat. 🙂 A tak to funguje.
@elielizabeth Souhlasím. Samozřejmě kdykoli s dětmi někam jdu, snažím se brát ohledy na ostatní. Už se mi stalo, že mi miminko začalo v restauraci neutěšitelně plakat, ani kojení nepomohlo, tak jsem si prostě nechala jídlo zabalit s sebou a šlo se domů. Staršího pustím do dětského koutku, ale stále ho kontroluji, nesmí křičet nebo se motat lidem pod nohy.
nedávno jsem volala na rezervaci a podotkla, že budeme mít kočárek s malým miminkem, tak ať nám dají nějaký stůl, kde nebudeme zavazet v cestě 🙂 vyhovili nám a ještě ke stolu připravili dětskou jídelní židličku, no malý ještě nesedí 😀 ale ochotní byli, to ano 🙂
@elielizabeth doufám, že se mi povede vychovat děti ve stolování stejně, jako vám ty vaše. prozatím jsme neměli mnoho důvodů navštívit restauraci s miminkem, a když ano, proběhlo to dobře, snad to tak bude pokračovat.
Dokud jsme měli úplně malé dítě, tak jsme se po restauracích nepohybovali, později spíš po okolí, kde jsme měli vytipované slušné podniky, kde jsou na děti aspoň trochu připravení.
Upřímně - nedivím se, že některé podniky chápou děti jako nezvané... Když totiž vidím některé rodiče, tak bych jim vstup do restaurace úplně zakázala.
Rodiče sedí u stolu, vykládají si a děcka se pohybují po celé restauraci, lozí pod stoly, sednou si do uličky, kde obsluha má nosit jídlo - vylít jim horkou polévku na miláčka, tak by se divili. 😠
Navíc neuvěřitelný řev - chápu, že děcka nebudou úplně potichu, ale respektu k ostatním se dá v určitém věku naučit.
A třešínkou bylo, když si v jiné restauraci rodiče po dobrém obědě zapálili, když děti ještě dojídaly.
No, obecně si myslím, kde je snaha se domluvit a slušnost, tak to většinou klapne. 😉
@jbzirafa určitě se povede 🙂 Dětem vše vštěpíme my rodiče a spoustu toho pochytí samy. Já dcerku neučila děkovat, prosit, zdravit... a hned, co se naučila mluvit, tak sama od sebe říkala diky, posím, dobi den... 😀
Chce to pevné nervy a opakovat, opakovat a opakovat 🙂 Se synem to mám ale horší, ten je lump po tatínkovi, takže někdy uvažuju, kde bych sehnala rychle velkou dávku antidepresiv, než ho všechno naučím, vysvětlím... 😀
já jsem tatínka také ještě nenaučila zamest po sobě ze stolu drobky a zasunout židlii🙂 malej je zatim celá já ta uvidíme. základy slušnéhoo chování jsou vzory v rodině, také si to myslím. školka to potom těžko převychová.
děti se chovají jako jejich rodiče, my chodíme do restaurace od mimina hodně často a vždyky slušně pozdravíme, nikdy nejsme hrubí na obsluhu i když by si to někdy zasloužila, bereme ohledy na ostatní, neřechtáme se jak pominutí, nekrkáme, neprdíme...a světe div se, dítě je taky v pohodě 🙂, jinak si myslím, že všeobecně jsou děti v restauracích vitané
@lenkaatom Díky za super zkušenost, takhle by to mělo vypadat! 🙂
@frantiska85 A je syn zvyklý na to, že jíte "venku" nebo to byla jeho premiéra? U nás zabíral pravidelný trénink 🙂
@jaja01k Nabídka dětských jídel bývá dost mizerná ☹ Nevím proč si v restauracích myslí, že všechny děti jí jen řízek a hranolky ☹
@zvirka Taky jsem Aničce vybírala "dospělá" jídla, když si nemohly vybrat mezi dětskými. Teď je to tak, že chce dospělou porci masa bez přílohy 😀
@lenjii Myslím, že fajn, když se dopředu dozvíte, jak hodně mají v místech, kam se chystáte, rádi děti 🙂 A proto jsme vytvořili tuto aplikaci.
@catherineb Souhlas, děti patří do restaurací už narození, aby si zvykly, jak to zde chodí 🙂
@jbzirafa Problém není v dětech, ale v rodičích 😉 Pracovala jsem během rodičovské dovolené a běžně absolvovala pracovní schůzky v kavárnách a restauracích s dcerou. Ona věděla, že je to místo, kde se chováme "slušně" a nebrala návštěvu restaurace jako něco výjimečného. Prostě to pro ni bylo místo, kde jíme spořádaně u stolu. Brala jsem jí s sebou hračky, omalovánky a knížky a zároveň volila podniky, kde se budeme cítit dobře, takže nekuřácké a s dětským koutkem.
@elielizabeth Moc ráda jezdím do Dánska, kde mám přátele a tam jsou děti doslova úplně všude. Narazíte na ně v obchodech, muzeích, galeriích, na úřadech nebo v restauracích. Malí Dánové jsou ale zvyklí pohybovat se ve veřejném prostoru a tak nehrozí, že když se dostanou mimo hřiště, budou se chovat jako utržení ze řetězu 🙂 Myslím, že něco podobného by prospělo i nám. Dlouhá léta se u nás matky s dětmi schovávaly jen na pískovištích a teď přichází doba uvolnění, se kterou si často nevíme rady a výsledek není vždy ideální 😉
@joannah13 To je milé 🙂 I s kočárkem jste zákazníci, ne? 😎
@elvira Souhlas, problém nejsou ani tak děti, jako spíš rodiče 😉
@elu Jste super vzor 🙂
Uprimne nemam problem s detmi v restauracich ale musi se umet chovat a nekoukam na to jen z pohledu hosta ktery prisel na jidlo ale i z pohledu obsluhy.....samodrejmne budu k rodicum mila a jako obsluha profesionalni a nereknu jim at si laskave to dite sklidni ale ani pro obsluhu neni prijemny kdyz musi klickovat s plnyma rukama mezi detma ktery litaji tam kde nemaji....proto si myslim ze ano proc nejit z ditetem do restaurace ale to dite se musi umet chovat....a jeste jedna vec pokud po odchodu maminky z ditetem najdu stul ve stavu kde jsou rozdelany vsechny paratka vysipana sul a pepr vsude a vsechny tacky rozamane a pohazene vsude pomyslim si neco i o te mamince a jak to u nich asi vypada a z pristi navstevy rozhodne nadsena nebudu
Musím říct, že tohle docela často řešíme na dovolených... Vybíráme nejraději restaurace, kde je dětský koutek, popř. hřiště, aby si to i dědi užili a nechali nás aspoň na střídačku najíst 🙂
Nemám problém s dětmi v restauracích, pokud se nejedná o luxusnejsi restaurací, kde za jídlo vydáme více peněz, nevadí mi ani hluk do určité míry. Snesu, když dítě není zticha, směje se, povídá, zaplace. Vadí mi, když jeci, vresti. lítá, hází vecmi, a nejvíc mi vadí, když je to rodičům fuk.
Přidám extrém - zažila jsem matku, co v restauraci položila dítě na stůl a za hlasitych komentářů ho začala před zraky ostatních prebalovat. Bylo to poprvé a naposled, co jsem obsluze řekla, že pokud nezakroci, tak nezaplatim. Dopadlo to tak, že jsem odešla od rozjedeneho jídla, se mnou i mnoho dalších hostů.
@karolinahd Upřímně si myslím, že obsluha by měla udržovat jistou úroveň restaurace. Tak, jako vyvedou opilce, měli by vyvést i nevychovanou rodinku s dětmi. Není v tom rozdíl, myslím, že by obsluha měla brwt ohled i na ostatní hosty, co se přišli najíst.
Když obsluha neudrzuje v restauraci pořádek, už tam znova nejdu.
@lidka_hipp samozřejmě, že rodiče. děti se chovají podle vzoru a podle toho, jak je jim dovoleno (jaká jsou nastavena pravidla)
@kacca11 to je prave presne ono nevychovane dite stavi obsluhu do spatne pozice at tak ci tak....kdyz pujde a rekne neco matce ditete kvuli ostatnim hostum bude za spatnou protoze si dovoli rict neco proti diteti....a kdyz nic nerekne opet bude za spatnou u ostatnich hostu protoze si neumi sjednat poradek v restauraci.....a musim rict ze jako obsluha budu daleko radeji resit ozralu nez neposlusny dite......kdyz vyhodim ozralu nikdo nerekne pul slova kdyz rodinu z ditetem opet budu spatna
@karolinahd Podle me si vsichni zaslouzi stejny pristup, jen podle toho, jak se chovaji. Chapu, ze vyhodit rodinu s ditetem pryc je neprijemne, ale snad i ostatni plazici hoste maji narok na slusne chovani ze strany obsluhy, nejen treba ta rodina, co ma pocit, ze jim to diky diteti vsechno patri. Jak eikam, pokud se obsluha nepostara o klid ostatnich hostu, odchazim.
Do restaurací s dětmi nechodíme, nenabízejí u nás žádné vhodné menu.
Myslím, že vodit děti do restaurace nemá smysl.
1. tam pro ně není nikdy vhodné jídlo (ještě jsem neviděla opravdu dětské jídlo)..v restauracích si myslí, že snažený řízek a pod. jsou dětská jídla .dmc..
2. protože si myslím, že restaurace není prostředí, kde by děti mohli vybíjet svou energii - není to hřiště, park
3. at si rodice myslí, co chteji - deti témer vzdy pistí, nahlas se smeji, krici - nic proti tomu, ale rusí tím ostatni hosty a proto myslim, ze je to od rodicu deti sobecke vuci odstatnim
Cekam vlnu kritiky, ale tak to proste vidim ja.
Musím napsat my docela často jezdíme s dětma na výlet a zatím jsem se nesetkala s negativní reakcí někde v restauraci spíš naopak všude již je to přizpůsobeno i pro děti. 🙂 Minulý rok jsme byli na dovolené na Jižní Moravě, kde jsme podnikali každý den velký výlet tzn. vyjeli jsme ráno a vraceli se na večer a všude jsem se setkala s milým jednáním, dokonce v Lednici v restauraci starší syn dostal omalovánky a pastelky, 🙂 mladšímu synovi, když jsem jim dala příkrm a prosila o ohřátí tak mi ho donesli krásně ohřátý na talířku v misce a pořád se ptali jestli něco nepotřebujeme takže za mě všude obrovská chvála opravdu jsem se nesetkala zatím nikde s negativní reakcí. 🙂