Dodržujete v rodině tradice?

lidka_hipp
5. říj 2015

Mít rodinu je super, i když někdy dost náročné 😉 Nevím, jak je to u vás, ale já jsem od dětství milovala chvíle, kdy jsme se mohli sejít celá velká rodina pohromadě a povídat si o všem možném. Vzpomínalo se u toho na různá milá setkání a důležité události v historii rodiny. Já jsem jako malá holka měla nastražené uši a poslouchala... Teď už jsem dávno dospělá a jsem to já, kdo své dceři ukazuje svět emoticon Máte i vy nějaký příběh, který se u vás předává po generace? Povídáte si o tom, jak žili vaši předci? Najde se u vás něco, co se dědí po prababičce? U nás to byly květinové hrníčky s malými fialkami 🙂

HiPP znamená také dlouho tradici, která nás zavazuje vyrábět pro děti jen to nejlepší. Jsme tu už víc než sto let, abychom nabízeli dětem skvělé dobroty, které jim pomáhají růst. Více o historii společnosti HiPP najdete na našem webu: http://goo.gl/llsfgg

asadek
5. říj 2015

u nás je to keramický talířek s medvídkem na první "dospělácké" jídla 😀 letos ho zdědí naše malá Alžbětka 🙂

tria002
5. říj 2015

U nas je to historka, ktera se vypravi, kdykoliv se sejde sirsi rodina a vzdycky se ji vsichni smeji..
Deda mel velorex. A jezdily s nim na dovolenou.
Tak vypravi, jak nekde v kempu z velorexu vytahly tri kufry a ctyri lidi. Ze vyraz okoli byl k nezaplaceni.
A pak jeste, kdyz teta jela na kole na houby. Vratila se druhy den, bez kola. Ale hub mela na tri roky.. Prinesla je v kosiku, v pytly z kosile a v mikine.
A do tretice. Kdyz, tehdy petilety, pritel pribehl domu, strasne brecel, ze ztratil Moniku.monika byla sestnactileta sestrenka, co ho mela hlidat a ztratila se tenkrat v kukuricnem poli.

lidka_hipp
autor
5. říj 2015

@asadek Takový talířek musí být opravdu poklad 🙂

@tria002 Velorex je univerzální vozítko, které se hodí skoro na všechno. Mimochodem, víte, že existuje expozice věnovaná velorexům? Je v městském muzeu v České Třebové, odkud pocházel vynálezce Mojmír Stránský.

yvonneullmann
5. říj 2015

Podle me by se tradice dodrzovat meli...aspon u nas tomu tak je a je to hezke...

lidka_hipp
autor
5. říj 2015

@yvonneullmann A jaké tradice u vás dodržujete? 🙂

yvonneullmann
5. říj 2015

@lidka_hipp u nas mame spoustu tradic...jedny z nejvetsich jsou tradice ze se pecou tradicni poutove kolace. Dodrzuje se pout jak se delala dřív takze hromady jidla pro navstevy rizky salaty no na co si vzpomenete. K tomu patri i tradicni prochazka k morovemu kříži atd...je to na dlouhe psaní. Ted aktualne jsme meli tradicni dlabani dyne...jak uz je u nas zvykem deda koupi dyni protoze chce seminka babicka vulydlabe a ja vyrezu oci...🙂 jak rikam u nas je takovych tradic co uz se deji nekolik let porad a porad ze bych mohla napsat knížku

billi
5. říj 2015

Mám ráda tradice. U nás v rodině je tradice společné jídlo, kdykoliv jsme spolu doma. Takže společné snídaně, obědy i večeře a klidně denně, pokud jsou doma prarodiče, tak obědváme dohromady. Dlouho jsem žila v domnění, že to je normální, ale v okolí zjišťuji, že jsme jedni z mála.
Další tradice je dort, který peče moje máma pro všechny k svátkům i narozeninám, je obyčejný, ale bez něj nejsou narozeniny 😉
Pak společné pečení cukroví, kdy se s mámou střídáme jednou u ní v kuchyni, pak u mě, zpíváme koledy a povídáme každý rok ty stejné historky, loni s námi prvně pekl syn. Dřív bylo to stejné s babičkou.

lidka_hipp
autor
5. říj 2015

@yvonneullmann Koukám, že jste celá studnice rodinných tradic 🙂 Pro nás je tak trochu tradice život se zvířátky. Od malička jsem byla zvyklá, že v naší rodině byl pes a kočka. Za ta léta se u nás vystřídalo už několik zvířecích společníků, ale dobrý pocit z toho, že se ujmeme nějakého nalezence z útulku nebo z ulice, u nás zůstává 🙂

@billi Bez dobrého dortu, který vznikl z lásky, nemohou být narozeniny 🙂 Sejít se celá rodina u jednoho stolu je moc dobrá tradice, která vašim dětem hodně dá do budoucna 🙂

adji
5. říj 2015

@lidka_hipp snažíme se dodržovat společné obědy, jinak tradice dodržujeme nejvíce na Vánoce. V tom se dost vyžívám já, takže i teď, když už nebydlím u rodičů, převzala jsem všecko a syn bude mít tradiční Vánoce 🙂 Pro mě nejhezčí tradicí je, že chodíme dávat zvířátkům do lesa jídlo. Co se týče předávání předmětu, zatím nikdo nic neposlal dál. Já jsem dostala od své babičky zlatý řetízek, od dědy minci s holubem, kterou vyhrál při závodech. Obojí předám synovi, až mu bude 18. Jsou to pro mě opravdu cenné věci, oba dva už bohužel nejsou mezi námi a svého prvorozeného pravnuka nezažili. Takhle bude mít ale aspoň důležitou památku.

yvonneullmann
5. říj 2015

@lidka_hipp tak to mate take hezke tradice...pravda je ze ja take mam spoustu zviratek...u babicek kotata kocky u rodicu doma od mala take kocka a 2psy. Ted nam bohuzel jeden zemrel :( doma s pritelem mame take 2pejsky...a zelvy a vse ... Rikaji mi takovy maly chovatel vseho. :D je to hezké mít doma zvířátka.. A jeste hezci je ze jsou jeste pirad lidi kteří nepotrebuji pejska draheho s papirama ale klidne se ujmou pejska z utulku který si pak toho cliveka váží....take takova jsem. Dokonce i tradicne na mikulase a vanoce posilame do kociciho utulku ve strizove vanocni a mikulasske nadilky..🙂

tria002
5. říj 2015

@lidka_hipp to reknu dedovi. Treba by tam s nami sjel. Rad na to vzpomina. A po smrti babicky vic,nez driv.

lidka_hipp
autor
5. říj 2015

@adji Když jsem byla malá, byl takovou krásnou tradicí plyšový kocour. Byl už tehdy ošklivý a značně "omazlený", ale vyrostla jsem s ním já, moji dva o dost let starší bratranci i moji dva mladší sourozenci. Když jsme u mých rodičů, tak si s ním hraje moje dcera Anička 🙂 Moji babičku moje dcera už bohužel taky nezažila, ale vím, že jí můžu hodně předat tím, když jí budu vyprávět o tom, co všechno jsem s ní zažila a jak krásně se o nás starala...

@yvonneullmann Sama jsem měla dětství se spoustou zvířat, a tak jsem se rozhodla totéž dopřát i své dceři 🙂 Původně nechtěná zvířátka jsou moc vděčná 🙂

@tria002 Tady najdete víc informací o muzeu a expozici: http://mmct.cz/stale-expozice.php

adji
5. říj 2015

@lidka_hipp no je vlastně pravda, že manželova babička má plyšovou kočičku, která sedí teď na kanapi, ale byla to nejoblíbenější hračka tchýně i švagrových 🙂 Syn jí zatím zvládl jen ocucat... Také se těším, až mu budu moct vyprávět o jeho prababi a pradědovi... Já to taky vždycky ráda poslouchala

yvonneullmann
5. říj 2015

@lidka_hipp to mate pravdu... Vase dcera musi byt take rada ze ma zviratka..nektere děti je bohuzel mit nesmí. At uz je to kvuli podminkam nebo financim a v neposledni rade alergiim...

lidka_hipp
autor
5. říj 2015

@adji Tato vyprávění nám dávají rodovou paměť a přesně to potřebujeme, abych tušili, odkud přicházíme a kam jdeme 🙂 Už končím s filosofováním 🙂

@yvonneullmann Uvědomuji si, že mít zvěřinec není samozřejmost. Takže k nám pravidelně chodí děti, které z různých důvodů vlastní zvířátka nemají, a tak se pomazlí aspoň s těmi našimi 🙂

iveta93
5. říj 2015

Nevím jestli bych to nazvala tradicí, ale vždy když se sjede širší okruh rodiny vypráví se ty vtipné historky ať už v naší nebo přítelově rodině. Jako malá jsem to hrozně ráda poslouchala a poslouchám i teď.

Pro mě je nejlepší historka asi ta když šel strejda venčit do lesa kříženku německého ovčáka ještě na pásmovém vodítku (bydlíme na horách u hranic s Německem). Pes ucítil srnku a vydal se na lov. Strejda odmítl vodítko pustit a táhl se za ní jako v komediích. Přeběhli přes pohraniční stráž co v pangejtu spala místo aby hlídala. Ty museli koukat. 🙂

Jinak teď zakladáme s přítelem rodinu tak se na to naše budování tradic těším - nejvíc asi prožíváme Vánoce- zdobení stromečků v lese zvířátkům, Vánoční trhy a pohádky na Štědrý den nesmí chybět už teď, ale časem určitě něco přibude. 🙂

a_vav
5. říj 2015

U nás se dědí ručně broušená skleněná mísa po mé prababičce doufám, že u nás také přežije a bude ji mít dcerka.

lidka_hipp
autor
5. říj 2015

@iveta93 Zakládání nové rodiny je vždy zajímavé období, kdy se prolínají tradice z obou původních rodin a tvoří se vlastní 🙂 Mám pravoslavného manžela a naše vlastní tradice je mít Vánoce dvakrát 🙂

@a_vav To musí být opravdový poklad.

zulitvi
5. říj 2015

Bohužel, u nás se nikdy nic takového nedělalo. Dokonce ani neznám žádné strejdy a tety. Babička holduje alkoholu, takže moje vzpomínky z dětství a prázdnin u ní jsou spíš jak noční můra. Teď je ale na mně, abych to pro našeho Baziliška zařídila jinak .. Tak jak bych si to přála i já. 🙂

ito
5. říj 2015

Tak u nás se dědí recepty. Na Vánoce, vždy když peču vanilkové rohlíčky, tak si vzpomenu na svoji prababičku, od které mám recept a která už tu bohužel není, ale jsem ráda, že právě i touto formou ty vzpomínky zůstávají. Těch receptů mám více od různých členů naší rodiny a doufám, že i já je jednou svým dětem předám. 🙂

lidka_hipp
autor
5. říj 2015

@zulitvi Mrzí mě, že máte na babičku takové vzpomínky 😒 Ale to, že sama víte, že pro své dítě chcete jinou budoucnost je určitě krok správným směrem 🙂

@ito Vánoční vanilkové rohlíčky jsou skvělá tradice 🙂

ladyhacek
5. říj 2015

Naší tradicí na Vánoce (podle mě) je vtipný dárek pro mojí maminku > začalo to nevině a neplánovaně. Vánoce miluji a i když nejsou o dárcích jsem ráda když je co rozbalit (a tím nemyslím jen dárky pro mě). A to víte chudý student tak jsme se sestrou mamce mimo jiné zabalily prázdnou krabici s nápisem možná příště > moc jí pobavila a tak nějak se to už vezlo a myslím, že bez tohoto dárku by to nebyli Vánoce - jen je stále těžší a těžší je vymýšlet.
Dali jsme jí puzzle-strouhanku. Pirátská poklad (truhlu se starými šperky a ta ukrývala skutečný dárek a to mobil, který pak začal vyzvánět, pytlík na odpadky s nápisem Gucci, nouzový balíček (kůrka od chleba, nějaké drobné....) Miluje kávu tak dostala kávovník (rostlinku a je malinká, ale dle popisku může dorůst až do 3m (bydlí v bytovce) a všemožné blbost na které si už nevzpomenu a o kterých si vyprávíme na rodinné sešlosti u babičky vždy po Vánocích.
Miluji svátky a vždy se těším na tváře při rozbalení dárku

verkaunka
6. říj 2015

Mam rada tradice,hlavne spolecne obedy alespon o vikendu,i kdyz to pokazde nevyjde.Ale nejvic miluju ty vanocni,prochazky,venec,koledy,a vse co k tomu patri...nemuzu se dockat prosince 😀ted mame tradicni uspavani s tatinkem-bez neho mala neusne.ulozit do postylky musi tatka.

partyzanka91
6. říj 2015

Manželova babička má takovou malou plyšovou myšku v peřince. Je to rodinný talisman pro nemocnici. Kdykoli někdo z rodiny musí do nemocnice bere si jí s sebou, aby mu přinesla štěstí a brzké uzdravení. Já jsem jí měla s sebou v porodnici. Možná i tenhle talismánek měl malou zásluhu na tom že se nám narodila krásná a zdravá holčička.

Vánoce slavíme smíšeně - od manžela jsem přebrali tradici stavět vánoční stromek už o Mikuláši (my ho stavěli až na Śtědrý den). U nás zase bylo zvykem chodit na vánoční procházku. Tak chodíváme i když ne na kyselku, ale vzhledem k bydlišti kamkoli je to zrovna pěkné. V Chýni jsme chodívali po té vesničce, tady v Praze na Jarově zase parčíkama mezi panelákama. I když se zasněženou kyselkou se to nedá srovnat, ale to už tak bývá že velkoměsta nejsou tak hezká jako malá horská městečka. Zato vánoční trhy co navštěvujeme už od začátku prosince mají své kouzlo. Ale vzhledem k cenám tam chodíme spíš pro to atmosféru.

Na Silvestra u nás bývalo zvykem, že se při večeři dávali pod talíř mince. I já dám každému pod něj třeba 20ti korunu. Narozdíl od Vánoc nemá Silvestr svou tradiční večeři, ale my jsme si jí určili. Každý rok jsme dělávali nakládané řízky s hranolkama a k tomu kokakolu. I tento zvyk jsem zachovala. Na nový rok děláme tradiční čočku k obědu.

twoangels
6. říj 2015

U nás je tradice, že se sejdeme s rodiči a prarodiči každė ráno v 9 hodin na kávu🙂 Zatím jsem na mateřské, tak se můžu účastnit i já a je to moc fajn 🙂

bodlinka7
9. říj 2015

Mame po babicce vykrajovatka na linecke cukrovi a maminka ma po sve prababicce doma sadu nadobi na caj a krasnou stribrnou lzicku, kterou jsme se segrou chteli vzdycky pouzivat 😀

markytka_1
10. říj 2015

Dodržujeme hlavně na vánoce - den před štědrým dnem se peče vánočka, aby byla na štědrý den k snídani a pak je půst až do večeře, ale bez vánočky ani ránu 😀 A pak už jsou již takové tradiční jako je mince a šupinka pod talířkem, navíc talíř pro hosty,...

lucianapolis
11. říj 2015

Malá je ještě moc malá, ale máme v plánu všechny tradice dodržovat. Takové ty "klasické vánoční", Mikuláš, pečení hnětýnek, velikonočních beránků apod...je to přece krásné! 🙂

kosta24
12. říj 2015

My jsme si udělaly tradici že každou neděli táta koupe TEREZKU a já se dívám🙂přes týden se dívá táta tak si neděli užívám i s té druhé stránky🙂

eliskan
13. říj 2015

Az bude S.vetsi určitě budeme delat vanocni zvyky, pict cukrovi. A rada bych opet zavedla tradici-schazet se casteji s sirsi rodinou.