Věřím tomu, že každý z nás může svět okolo ovlivnit svým chováním, a tak se snažím chovat k přírodě co nejšetrněji i když to samozřejmě nejde pokaždé 😉 Přijde mi samozřejmé, že třídím odpad, když můžu, tak chodím pěšky nebo jedu vlakem, než bych se vozila autem, neplýtvám vodou a ani elektřinou, a také mě zajímá, kde a jak vzniklo jídlo, které kupuji. Co děláte pro přírodu vy? Nemusíte hned vysadit nový les stromů, počítá se každý malý krok 🙂
My v HiPP ekologii bereme opravdu vážně, a tak na našich loukách a polích nepoužíváme žádnou škodlivou chemii. Proti škůdcům bojujeme pouze přírodní cestou i když to často znamená víc lidské práce. Důležité pro nás také je, aby zvířata na našich farmách měla co nejlepší životní podmínky. Více o BIO kvalitě HiPP: http://goo.gl/fTrltc
Snažím se vyrobit si co nejvíce věcí doma, třídíme odpad, s mrňouskem látkujeme, protože odpad vyrobený tou spoustou jednorázových plen, to je docela síla :(
@yvonneullmann Máte velkou ekologickou jedničku! Je super, že si uvědomujete dopady na životní prostředí v tolika životních oblastech.
@ninusch Rozhodnutí pro látkové plenky je určitě správné. Já jsem používala látkové plenky a občas ekologické jednorázové, které byly snadno rozložitelné. Přišlo mi to lepší pro miminko i pro přírodu.
Bydlíme na vesnici - takže kompostujeme, třídíme odpad, děti se snažíme vést k tomu - chodí se mnou ta starší do sběrného dvora. Na druhou stranu samozřejmě využívám i možnosti která by dnešní doba nabízí - takže já se přiznám že používáme jen jednorázové pleny.
Hezké téma,
My třídíme odpad, takže nám zbyde asi menší pytlík smetí za týden 🙂
Používám 100% Látkové plenky a pereme je v mýdle.
Nepoužívám skoro žádné čističe, pokud to není nezbytné, což většinou není.
Všechno vařím doma, polotovary ani nepoužíváme, zelenina ze zahrádky, domácí mošt i vajíčka.
Čtu složení všech potravin, které kupuju.
Oblečení hodně dědíme a zase posíláme dál, aspoň si textilky v Asii trošku odpočinou 🙂 preferuji kvalitu před kvantitou a tak raději pořídíme pořádné boty a výměním je jednou za 5 let, než krám, co se rozpadne za půl roku a letí do smetí.
Nijak extra. Třídíme odpad, dáváme stare věci na charitu, snažíme se neplýtvat jidlem, prectene časopisy necháváme u cekarnach u doktora, aby se ještě uzily. 🙂
My třídíme. Obzvlášť jsem pyšná, že v paneláku zvládáme třídit i bio odpad. Jinak papír, plast, konzervy, textil, sklo, využíváme také sběrný dvůr a ve výsledku nám pak zbývá opravdu mini sáček odpadu za týden + plenky. U druhého miminka bychom mohli zkusit ty látkové. 🙂
Zásadní krok, který jsme mimo jiné s manželem učinili pro životní prostředí, je, že jsme se rozhodli pro život bez auta. A jde to i přesto, že máme dítě (a do nedávna jsme k tomu měli i velkého pejska ...) a rodinu roztahanou po celé republice.
Většinu zeleniny a ovoce si sami vypěstujeme, máme domácí vajíčka, veškeré maso, které sníme je z vlastního chovu, stejně tak nekupuji mléko a mléčné výrobky - vše si děláme doma. Zvířata krmíme obilím a senem z vlastních pozemků, které hnojíme jen hnojem nebo kompostem. Třídíme odpad, kompostujeme, topíme dřevem, snažíme se šetřit vodou a elektřinou. 🙂.
Jo a nákupy nosíme v hadrovych taskach, igelitového tašky zdarma ci za poplatek zásadně odmitam. 🙂
Hm... pěkně nám vymydlili hlavy..... tady je něco pro ty, co žijí "ekologicky"...
http://www.cowspiracy.com/facts/
Jako samozřejmost beru třídění odpadu, kupování od místních výrobců, pěstování na zahrádce, šetření vodou...
Používám ekologické přípravky na nádobí, do WC, na mytí kuchyně a podlahy, peru v mýdle nebo mýdlovém slizu. U prvního syna jsem používala látkové plíny, u mladšího se látkování nezdařilo, tak používáme ekologické jednorázovky. Oblečení mají moje děti převážně z biobavlny.
Hodně chodíme pěšky nebo jezdíme na kole a vedeme k tomu i děti. Bydlíme na malém městě a všechno obstarávám pěšky a s kočárem.
Nevedeme doma igelitky a pomalu odbouráváme i igelitové sáčky.
Kromě domácí zeleniny máme i domácí vejce a často i maso - vlastní chov.
Tridime odpad - papir, plasty, sklo, kovovy odpad, nebezbecny taky, odpad z kuchyne kompostujeme. Na zahradce pestujeme zeleninu, a tak v sezone varime zejmena z ni a v obchode koupim maximalne cibuli nebo celer,to zatim nepestujeme z kapacitnich duvodu 🙂 jinak nadbytek urody nakladame, susime nebo podarujeme rodine. Nekupujeme balenou vodu, jen obcas nejakou mineralku, postupne vymenujeme zarovky za ledky a spotrebice vybirame s co nejnizsi spotrebou. Obcas uvarime jidlo na dva dny a nakupy planujeme predem, jinak taky v prirode neodhodime ani miniaturni odpadek, kolikrat zasneme, co lidi na horach nechavaji.. ridime se tim, ze kdyz jdu do lesa, tak tam nenecham nic, co tam nepatri
Třídíme odpad. Bydlíme v paneláku, takže na jaře a v létě se snažím vozit bio odpad na kompost na zahradu. Třídíme i na chatě, kde je to stížené tím, že je tam jeden velký kontejner na všechno. Smetí natřídíme a odvezeme s sebou do města. Používáme přírodní kosmetiku a přírodní čistící prostředky na praní i na mytí nádobí (nejvíc využívám ocet). V období cyklu používám pratelné látkové vložky, nebo jednorázové rozložitelné bio vložky. Čtu etikety potravin, v létě jíme lesní ovoce a ovoce ze zahrady. Když vidím v lese povalovat se PET lahev, tak ji odnesu do koše. Celkově nesnáším odpadky v lese, takže když to jde, tak je vyhodím, kam patří. Vedeme k tomu i malého.
A něco co se netýká životního prostředí, spíš mě to potěší, že někomu udělám radost. V zimě občas uvařím teplou polévku bezdomovci, kterého potkávám.
Uvítala bych v našem městě obchod bez obalu a popelnice na kompost. Bylo by fajn, kdyby město dohlíželo a sankcionovalo ty, kteří netřídí, ačkoliv mají v blízkosti popelnice na tříděný odpad. Jde mi hlavně o instituce, které jsou pod městem, ty by to měly mít jako povinnost.
Tridim odpad a dost dusledne jsem vstipila dcefi, ze venku se papirky nevyhazuji. 🙂
Hodne setrime vodou, i kdyz mame studnicni.
Mozna jsem jen kapka vody v mori, ale nekupuji nic, co obsabuje palmovy olej!!
Třídíme odpad a naučili jsme to i babičky 🙂 Taky se snažíme neplýtvat vodou... Hnojíme přírodním hnojem od kraviček... 🙂
Třídíme odpad, snažíme se vybírat výrobky s recyklovatelným obalem, topíme v krbu, používáme látkové tašky 🙂
Třídíme vše,sklo,kov,papír,plast,textil+obuv.Skořápky od vajíček+plata sbírám pro příbuzné 🙂 .Pečivo také nevyhazuji,použiji ho na strouhanku.
Třídíme, snažíme se kupovat jídlo od lokálních pěstitelů/chovatelů... Snažíme se kupovat věci kvalitní, které něco vydrží. Děti se snažíme vést k úctě k přírodě a co nejmenší podpoře konzumního života...
Látkuju už druhé dítě, nepoužíváme vlhčené ubrousky. Mám pratelnou přebalovací podložku, vložky do podprsenky, používám menstruační kalíšek...Začala jsem pořádat semináře o látkových plenkách v Praze - díky nim začalo už asi 9 maminek používat látkové plenky (ikdyž předtím ani nevěděly že to lze dělat i moderně bez vyvařování..🙂 tak z toho mám taky radost...
Nakupujeme zasadne jenom bio-maso od reznika a bio-mleko, vajicka z volnych vybehu. Ono se zda, ze je to drahe, ale pokud clovek ji maso jenom 1-2x tydne misto kazdy den, tak za to da uplne stejne penez, jako v supermarketu, a navic je to maso daleko chutnejsi, zdravejsi, a alespon muzu s klidnejsim svedomim rict, ze vim, odkud to prasatko pochazi a ze melo celkem slusny zivot... Navic tim podporujeme male podnikatele. Ostatni jidla pres tyden delame bez masa, aspon to cloveka nuti se zamyslet, nevarit porad to same dokola. Snazime se kupovat sezonni zeleninu z Ceska, nekupovat bezmyslenkovite neco, co se dovezlo pres pul sveta..
Potom tridime taky odpad, jako psala vetsina z vas 🙂
Dale potom pouzivame latkove nakupni tasky, a koupili jsme si kazdej kovovou lahev na vodu, kterou nosime vsude s sebou a napoustime (nekupujeme vodu v plastovych flaskach).
Snazime se nakupovat po bazarech a v second handech (samozrejme pokud to jde.. nejsme v tomto zadni extremisti a nektere veci jako napr.pradlo, boty atd si clovek proste chce koupit nove..) ale nez koupim neco noveho tak se snazim zjistit, jestli to nejde koupit i nekde na bazarku..
I auto mame z bazaru (tam to samozrejme chce hodne vybirat a pozvat si nekoho, kdo se v tom vyzna, aby clovek ve finale neprodelal..).. ale je tolik ''ojetych'' aut v dobrym stavu, ktery proste nekdo dal do bazaru, aby si mohl koupit auto hezci a novejsi..
Zavedla jsem doma tříděný odpad a je to pro nás běžná záležitost. Také se snažím vše co jde dělat doma, od jídla po hračky. Někdy i sbíráme venku odpad, co po zemi nechala jiná "prasátka". Také jsem měla závan látkových plen, ale tomu jsem bohužel nepodlehla.
třídíme odpad - to je základ, používáme látkovky - neskutečná úspora na penězích a plavně šetříme přírodu, na nákup máme plastové přenosky do kterých v létě sbírame jablka - nejlepší věc na nákupy!! a už druhým rokem u nás v probíhá sběr bordelu v lesích po blbcích co ho toam nechávají😉
Třídíme odpad - to je snad už běžný zvyk. Šetříme vodou a energiemi. Oblečení přijímáme i posíláme dále🙂 Doma používáme látkové pleny a na chatě eko čistící prostředky. Na běžné nákupy chodíme s proutěným košíkem, takže nebereme žádné igelitky. No a taky využíváme skleničky od HiPP příkrmů🙂 Bohužel mají moderní pukací víčko, takže se do nich nedá zavařovat, ale k uchování uvařených příkrmů, koření, zbytků kašiček atd. do mražáku jsou super. Nejsem příznivcem plastů, takže jsem ráda, že jsou to opravdové skleničky a po vyvaření se tak můžou použít i pro uchování mateřského mléka.
@eemilka tak to klobouk dolu. My jsme si teda auto poridili az kvuli mimcu, ale tahame tolik veci, ze si to vlakem nedovedu predstavit… navic k moji mamce se dostat neni jen tak, o vikendech tsm toho moc nejezdi… Ale manzel pracuje v 8 km vzdalene vesnici a vetsinou si domluvi spolujizdu, nebo jede busem. Jinak samozrejme taky tridime odpad, latkuju teda jen asi z 50 %, ale aspon neco… pouzivam latkove prebalovaci podlozky i vlozky do podprsenky. Snazim se nakupovat ceske vyrobky.
Skoro se stydim, my tak akcni teda nejsme 😲 Odpad tridime a na nakupy nosim latkove tasky, ale kdyz zapomenu, klidne si tu igelitku koupim...
Třídíme odpad to je snad automatické,z malou střídáme pleny po týdnu jednou papírove pak látkové!Staré věci nevyhazujeme,šiji z nich tašky nebo plyšáky pro děti našich známých a kamarádů nebo co mě momentálně napadne 🙂 😀 na noc vypínáme vše z elektřiny.
Nesnáším igelitové tašky! Ale jsem na ně přímo alergická,takže mám nakoupené látkové a když jdu na nákup, tak ho dávám do nich a nebo do papírových beden, které jsou v obchodě. A teď když jsem čekala prcky byla pro mne jasná volba v látkových plenách, protože ty jednorázové mi přijdou pro přírodu strašně neekologiké s dlouhou dobou rozložení. Snažím se chodit hodně pěšky a nebo na kole. Nechápu lidi,co jsou schopni popojet autem i 20metrů!
Zdravím, my třídíme odpad a co se týká plínek, tak máme jednorázové, to je pravda... ale začala jsem mít hodně ráda látkové tašky, ty jsem si oblíbila... aspoň se nám nehromadí doma kupa igelitek 🙂
My jsme zacali zit ekologicky je to par let zpět....tridime odpad vse co se da zpracovat tak to zpracujeme..neplitvame zbytecne vodou...snazime se delat spoustu veci home made a zavarovat. Je to za a kvuli malemu ze delam veskere stavy medy atd doma ale na druhou stranu i kvuli tomu ze se nam nehromadi zbytecne obaly navic. Pro mleko jezdime se skleněnými láhvemi k soukromníkovi ve vedlejsi vesnici. Snazime se chodit co nejvice pesky a dokonce ja posledni dva roky se zucastnuji akci pro cistou vysocinu....