V dnešní době, kdy děti trápí různé potravinové alergie, ekzémy, atd. dětem pečlivě vybíráme, co do jídelníčku zařadit a co jim nedělá dobře. V lepším případě máme děti bez zdravotních obtíží, ale jde nám o to aby nejedly či nepily cosi nepřirozeně obarvené, nastavené či konzervanty prošpikované. Taky na vás okolí hledí jako na tyrana, když odmítnete dítěti dát nabízený bonbon? Jak čelíte podobným "útokům"?
Tak nevím, asi mám okolí normální, ale když chtějí lidé z okolí dát něco mým dětem, tak se nejprve zeptají mě, jestli můžou. Stejně tak se ptám já své ségry, když chci dovézt své neteři sladkost, co mám koupit. Považuju to za normální a nevnímám to jako tyranii 🙂.
No... Mým dětem nikdo nic nekupuje a nedává, ale dohadujeme se s chlapem, jestli je nebo není vhodný pro dvouletaka guláš s chillipaprickama 😀 A pak taky koriguju nákup hotovek pro něj, než vzít levnou srackoidni presnidavku, to radši koupím 100% jablko.
@somalicats Skvělé gratuluji, v mém okolí např. maminky mých kamarádek potají podstrkují vnoučatům s alergiemi rizikové potraviny.
@pigpeppa Mám pocit, že na nás číhají všude. V obchodě, kde nakupujeme - jé to je hezká holčička, pojď si vzít bonbon, v restauraci kam zajdeme na oběd - nedáš si něco dobrého? (samozřejmě nemají na mysli mrkev nebo jablko), v mateřské školce - je zvykem, že se na svátky a narozeniny nosí dětem bonbony (přinesla jsem oříšky a rozinky - ty mě vrátily 😨 😠 ).
@frantiska85 Někdy u nás babička či děda mají pocit, že to občas musí trochu zintenzivnit. Třeba: to je ale dobré mňam, mňam pitíčko, když je na něm namalovaná oblíbená figurka. Kouknu na složení a zjistím 10 % ovocné šťávy, barviva, voda, stabilizátor, regulátor chuti,.....bléééé. 😝 zlatá voda z kohoutku.
Tak mě přijde také zcela normální, že se dříve zeptám, než dítěti něco dám. Nejsem nějaký kontrolor éček, ale je pravda, že pro malého kupujeme potraviny, dětské kaše, přesnídávky, příkrmy, čaje v Německu. Bohužel ČR je v kvalitě potravin opravdu špatná.
@jitka_avene Hmm, tak v obchodě jsem ještě nikdy nepotkala nikoho, kdo by nám cpal bonbóny. Když dostala starší ve školce či škole bonbón, tak jsem se z toho teda nehroutila, jen jsem nikdy nechtěla, aby jí to někdo cpal po pytlících. Ad oříšky - zrovna na ně je těch alergiků poměrně dost už mezi dětmi, takže tam bych byla dost opatrná...
@profiss Mě taky a vždycky se ptám, o to víc mě překvapuje, že se v okolí setkávám s nepochopením. Co se týče potravin máš pravdu, taky radši zajedeme do Německa. Proto jsem ráda, že v oblasti kosmetiky, kterou používám pro mé děti, stačí dojít do lékárny a kvalita Avene je stejná všude na světě.
@somalicats Napsala jsem to nepřesně, do školky jsem jí dala dýňová semínka a rozinky. A máš pravdu alergie jsou kam se podíváš (a oříšky jsou rizikové). V mateřském centru kam chodíme, řeším dotazy maminek velmi často.
@jitka_avene Když mi zbydou jablka, nadělám z nich křížaly. Do misky v obýváku na stůl a je to lepší než hromada bonbónů 🙂
ano...důvod k rozepřím to je a bohužel častý. a to si myslím, že jsem to ani moc nehrotila a ve spoustě věcí dávno rezignovala. jde mi už jen o to, aby se dítě necpalo nesmysly místo nebo před pořádným jídlem a o to, aby když dostane pamlsek, tak dostalo jeden a ne celý pytlík a nebo co půl hodiny další a další, jak to mívají často prarodiče skoro u všech snad na denním pořádku 😅 i tak se mi nedaří a ano...jsem krkavčí matka zřejmě v očích mnoha lidí
@jitka_avene Nas maly jeste moc jidla nemuze, ale uz ted vim,ze budu s tchyni "bojovat". Kdyz piju vodu, porad mi nuti preslazene dzusy. Kdyz davam malemu vodu, mam mu udelat oslazeny caj. Kdyz mu doma delam presnidavku z jablek, mam mu ji osladit cukrem atd… A nedavno mi rekla,ze urcite budu ta "matka, co bude kluka trapit" a bude mu zakazovat sladke! Ano, sladke v mnozstvi kil urcite. Moje neter na sladkem vyrostla od 4let a tahne se to s ni do dnes. Je ji 14let a uz se z toho, podle mne, nikdy nedostane.
@somalicats souhlasím s tebou
@blahova_andrea popsala jsi to přesně, díky
@wenduliks a jéé je, no pěkně, děláš to správně, nenech se. 😉 Nevím, proč je pro babičky tak těžké respektovat autoritu mamin, taky přece chtěly vychovat své děti podle svého nejlepšího přesvědčení, teď máme mít tu příležitost my. 😎 . Když se ještě přidají zdravotní problémy související s určitými potravinami, či režimová opatření související se specifickou hygienou či ošetřováním kůže, je to pomalu na to nepujčovat děti babičkám a minimalizovat čas, který tráví s dětmi a svým nerespektováním mohou zhoršovat zdravotní stav.
@wenduliks a to počkej až ti prarodiče budou malého těmi "skvělými" věcmi cpát ☹ na něčem je obrázek, tak je to dětské, je to zdravé a nebo je to prostě hezké, to dítě to chtělo, tak jsem mu to koupil...to miluju 😠 já teda kvalitu potravin moc neřeším. sama se cpu kde čím a nejsem ani eko ani bio, ale všeho moc prostě škodí ☹
@wenduliks navíc se dá dítěti "dopřát" mlsu, ale raději upeču něco domácího, používám celozrnnou mouku, místo cukru med, místo droždí nebo kypřícího prášku vinný kámen, hodně ovoce a tak. Ve finále když se malé zeptám co si dá, chce mrkev nebo jablíčko, teď jsou u nás nejoblíbenější švestky. Kamarádka s dcerkou mají bezlepkovou a dokáže přesto upéct chutný zákusek, kožní suchost řeší Cold creamem a podráždění a začervenání termální vodou ve spreji.
@blahova_andrea taky zuřím, dětské obrázky na potraviny nepatří, pro mě je to většinou signál k tomu prohlídnout složení 😉 , třeba do bílého jogurtu domácí marmeládu a je to a ne jako kupovaný obarvený s želatinou a kde čím ještě.
@jitka_avene O tom bych mohla psát romány ☹ Nikdy bych si nemyslela, že se budu muset zpovídat ohledně VEŠKERÉHO nakládání s vlastním dítětem a pod jakým drobnohledem budu.. Závidím všem, kteří tohle nepoznali.
Malý naštěstí není alergik a já nejsem matka, která by nedávala skoro pětiletému dítěti žádnou sladkost, ale zase ho tím necpu.
Ovšem v paměti mám scénku, jak 4měsíční syn seděl tchánovi na klíně a tchán že mu dá lžičku medu. Zakázali jsme to - zdůvodnili...a co se nestalo? Až jsme "nedávali pozor", tak ho tchán tím medem nacpal...
Co na to říct...
Na mě hledí jako na blba, že dětem nedovoluju grilované maso, klobásy, párky , kofolu, apod, + chipsy, křupky a jiné hnusy, děti jsou i naučené, že si nesmí od druhého brát něco na zub dokud já nedovolím, hold jsem za blázna, mi je to ale ukradené, já jsem máma a já vím co je pro ně dobré. Z dětství si moc dobře pamatuju jak nás moje babi přesně tímhle vším ráda ládovala, já v pohodě, ale můj brácha z toho často zvracel, tak možná i kvůli tomu mám k těmhle pochoutkám odpor.
bojujeme denně.. hlavně s prababičkami, které prostě nikdy neřešily složení potravin a myslí si, že v čokoládičkách je spousta mléka, když to přece říkali v reklamě, že v bobnonech jsou vitamíny, apod.. moje babička byla naštvaná, že nemůže přivézt dceři bonbony a sušenky, a nechápala, že bude mít obrovskou radost z kila hroznového vína a melounu..
nebo hloupé dotazy jako: "a co teda svačí, když jí zakazujeme sladkosti?" co na to říct... 😀
Takže ano, jsme za tyrany, kteří dětem "nedopřejí" sladkosti
@ivular to chce pevné nervy, díky za upřímnost.
Maminka syna mého manžela má taky jasně daná pravidla, co malý nesmí, takže když je u nás na víkend/prázdniny, snažíme se to dodržovat, leč...😀 Občas to ujede, no. Já hlavně ze svého dětství vím, jak děcka, která měla doma co se týče jídla přísnější režim, na školních výletech skupovala kraviny ve velkém a cpala se horem dolem, kdežto já, která jsem měla liberální rodiče a přístup k čemukoli, na co mám chuť, jsem prostě tyhle chvíle neměla. Mám celý život skvělou váhu, jsem zdravá, stejně jako moje sestra. Umím zároveň ocenit domácí kuchyni, jedli jsme doma všechno, pěkně jako rodina u stolu, snídaně, obědy, večeře, svačinky do školy od maminky...spíš mi přijde důležité mít k jídlu přátelský přístup. Upravovat zdravé suroviny tak, aby chutnaly, nehroutit se z občasného dietního hříchu, ale učit, že všeho s mírou. Dávat najevo, že jídlo nám má dát radost ze života a energii, stejně jako třeba pohyb. Já vždycky manželovo synům říkám: "Já vám musím dát najevo lásku tím jídlem 🙂"
@elvira a co z toho mají?? pocit vítězství? nechápu, vždyť to jen zakládá na minimálně dusnou atmosféru ☹
@carmenz krásně napsané, díky. Jasně nezakazovat, ale dávat s rozumem a vždy s ohledem na věk. 😉
@jetynka zdraví tvých dětí ti je jistě odměnou 🙂, jsi rozumná a těch co na tě divně hledí je lepší si nevštímat 😉
@kacikaci jo jo je to boj a to ještě, když začneš vysvětlovat, že mléko zahleňuje a dělá se z něho dítěti vyrážka. Reakce? a z čeho získá váápník, když potřebuje růst a zase jsi za Heroda 😖 😀
Synovi dávám všechno. Žádné problémy s jídlem nemá. Jí všeho s mírou a dobrůtka občas neuškodí.