Znaky autismu?

1mommmmmmmy1
21. led 2022

Autizmus

111jozefina111
Správa bola zmenená • Dnes o 14:51
Ahojte/Dobry den

Kedze sa velmi bojim autizmu, trosku intenzivnejsie sledujem svojho syna. Ma 9 mesiacov. Podla Vas, su nejake naznaky, ked mi nie stale pocuva na meno? 50:50, ale ked zapiskam, alebo poviem kukuk, tak sa pozrie hned a sa usmeje alebo sa smeje. Ja mam taky pocit, ze rozumie, ze ho volam, lebo niekedy na prvu supu sa pozrie, ale niekedy na piatu, a uz ked si zvysim hlas, tak sa pozrie konecne s usmevom, akoby dobre dore no, pocujem ta. Nedava este papa, ani tap tap. Nechce. Ale, co som si vsimla, ze je komunikativny a rozumie tomu, co chcem od neho. Napriklad. Ked sa pytam, kde je baba, a to bud na flasi, na plienke, v casopise, tak sa usmeje, niekedy sa aj rehoce, a ukaze rukou, teda da na obrazok ruku. Na stene mame fotky, pytam sa kde je psik, ukaze rukou, na druhej kde je mama s tatom, tiez ukaze, teda chce ju chytit. Ked mam v jednej ruke loptu, v druhej auto, opytam sa, kde je lopta, tak sa ho dotkne rukou, ked sa pytam na auto, tak na auto sa dotkne. V krabici mame knizky, a dotkne sa, ktoru chce citat, ked necitam, tak sa rozplace, akonahle ju otvorim, a zacnem citat, tak sa raduje. Ked sa opytam, kde je lampa, tak sa pozrie hore. Kde je ocko, pozrie sa. Zatial prstom neukazuje, ale na blizke veci sa dotkne rukou. Na moja moja ma velakrat obijme. Pusu mi tiez da sem tam, ked si ju vypytam. Ked chce ist na ruku, tak si ich zdvihne. Ked sa kupe, a pytam sa, kde je kacka, aj ked je tam viac hraciek, tak ju chyti do ruky. Boli sme na ihrisku, a sledoval deti. Alebo sme si cupli, a trhal travu, ale ako nahle okolo nas niekto sa prechadzal, tak ich sledoval ocami. Hrame sa na indianov, zacnem vykrikovat Aaaa, a dam na svoje usta ruky. Potom mu poviem, ze teraz ty. Zacne tiez vykrikovat, Aaaaa, a davam mu ja na usta ruky. Velmi casto sa tuli ku mne, odkedy stvrnozkuje, tak by vysel na mne. Velakrat tlaci hlavou moju hlavu, ako macka. 🙂 hovori mama, dada, vela blaboce, pisti. Cely den mu rozpravam, citam, spievam. Nenecham to na elektroniku. Mame hracku, ktoru treba stlacit, a zacne sa tocit, tak snazi sa ju sam zatlacit. Ked mu fukam bublifuk, tak sleduje bublinky, ale zvyknem pri tom ja vydavat zvuky ze, puk puk (ked bublinky vypuknu), tak sa diva mne do tvare a mozno pritom ani nedycha. Ked uz uvidi bublifuk, tak caka na tie zvuky, ktore idem vydavat a sa usmieva. Takze namiesto bublinek sa pozera na mna. Zvykli sme sa hrat nahanacku, pozrie sa na mna tak vtipne, ze pod pod chyt ma, tak idem za nim, potom sa zastavi, opat sa pozrie na mna dozadu, usmeje sa, a pokracuje v plazeni/stvornozkovani. Od 2 mesiaca mi spi celu noc, zobudi sa niekedy pre cumlik a spi dalej. Takto som sa ho snazila ucit. Koliky nemal, mali sme problemy s prdikmi. Papa vsetko mozne. Aj kusy, aj kasu. Vsetko.

S hrackami sa ako tak hraje, teraz ho zaujima, co maju na zadnej strane. Hracky bucha o seba iba, ked su na zemi, alebo hodi ich na zem. Ale co som si vsimla, odkedy sedi sam, tak furt mi otaca hracky a su dole nohami. :( A toci kolieskami.

Na hlasne zvuky ako vysavacka, atd, teda na biely sum este zaspi. Telka ju az tak nezaujima, iba na zaciatku, vacsinou je ale vypnuta. Mobil mu vobec nedavam.

Aky mate nazor? Vidite tu nejake crty? Ze nedava papa, tap tap, este neukazuje, nepocuva stale na meno... ☹️

Ocny kontakt ma. Aj z druheho konca izby sa pozrie a caka, kym sa nahno usmejem alebo ho oslovim...

Dakujem!

Prepacte, ze to take dlhe, ale, bojim sa strasne....

klokanka31
21. led 2022

@1mommmmmmmy1 Já myslím že má ještě dost času, test na autismus se dělá až v 18 měsících 🙂 nestresuj se a užívej si malého 🙂

atraps
21. led 2022

@klokanka31 presne, dolezity je ocny kontakt a usmev

lv
21. led 2022

Dotazu na chovani tveho 9 mesicniho syna uz jsi zalozila vice, odpovedi, ze syn je normální a odpovidajici veku desitky. Sama jsi psala, ze se za prehnanym pozorovanim skryva zrejme tvuj psychicky problem - rad, at jej resis u psychologa, odbornika, taky byla hromada. Aby sis mohla uzivat jeho dětství, aby i on byl v pohode (kdyz bude mit maminka mene stresu).

cilkat
21. led 2022

Je strašně maličký... a evidentně tebou živě komunikuje a užívá si pozornost. Myslím, že to, že igoruje některé "tabulkové" věci vůbec nevadí...
Ps: i to neotáčení se na jméno může být hra: on cítí, že prstě zkoušíš, zda se otočí... a tak s tebou tu hru hraje. Kdyby se otočil pokaždé, tak o ni přijde, ne? protože tebe by už přestala bavit...

klokanka31
21. led 2022

@1mommmmmmmy1 A chápu tě že se strašně bojíš, já jsem taky přecitlivělá jak jde o malou 🙄 ale máš ještě opravdu malé mimčo, on se do všeho dostane 🍀

petrakre90
21. led 2022

@1mommmmmmmy1 mám doma autistu... A.. zaprvé je to moc malé dítě na nějaké diagnózy a stejně by vám ho teď nikdo nevyšetřil,nejdříve ve 3-4letech. Milujte ho,naslouchejte,nezlobte se na něj,když bude zuřivější. Já šla se synem až v 5 letech k psychologovi 😊 máte čas.... Projevy můžou být,ale.je maly. Co dělá dnes zítra nemusí a cou dneska vadí,zítra bude mít rád. Je to třeba jen období,vyvyji se mozek a tak třeba jen přehnaně reaguje na určite podněty... Pokud je jinak zdravý,tak nikde chybu nehledejte ❤️

atraps
21. led 2022

@1mommmmmmmy1 mimochodom, nase dcera neznasala paci paci, nehra sa doteraz s s babikami... presne ako u teba, sledovala stale ludi.

luciksima
21. led 2022

Je malý,ale tedy podle mě šikovný....nechte tomu čas až bude starší u nás se řešila DG až ve 3 letech,ale dcera ta byla ďábel 😃 užívejte si malého a uvidíte🍀

me_druhe_ja
21. led 2022

Mám dvě děti: starší syn nemocný a mladsi zcela zdravá. Staršího díky diagnóze az nesmyslne pozoruju, zkoumám co dělá/nedělá, hledam všude něco špatně (jako ty). Mladsi nechávám žít vlastním životem. Vůbec neřeším, co dělá...kdy to dělá ...neporovnavam....U staršího šílenej stres, u mladší je to krásná pohoda, kde si to užívám. Jenže já mam u staršího důvod. Ty máš zcela zdravé normální dítě, které je vývojem ještě dopředu, a plácáš se "v hovnech" a stresujes sebe i dítě naprosto zbytečně. I kdyby byl autista, stejně se to začíná rýsovat někdy kolem 2 let. Nicméně zatím nevidím jediný náznak toho, že by mělo být něco špatně .

ee.liska
21. led 2022

Tvl už zase 🤦‍♀️ Tvé dítě je normální a ty si najdi psychologa …

azanka
21. led 2022

Každá máma se bojí o svoje dítě, ale to, co sáhodlouze popisuješ mi přijde spíš jako problém ve tvé hlavě. A měl by se řešit, nebo to miminko, který se raduje z každýho prdu, utlučeš svým očekáváním a strachem.

1mommmmmmmy1
autor
22. led 2022

@klokanka31
@atraps
@lv
@cilkat
@klokanka31
@petrakre90
@luciksima
@me_druhe_ja
@ee.liska
@azanka kocky, dakujem vam za odpovede, aj ked niektore nerozumiem, preco hned utocia, ked necitia to, co ja. Synceka mame z umeleho oplodnenia, dlho sme bojovali, aby tu bol s nami a proste sa bojim onho. Ano, aj ked niekedy prehnane, ako napriklad teraz. Chcem sa iba uistit, ci podla vas, skusenych mamiciek, sa zda, ze je vsetko v poriadku, kedze som uplna prvorpdicka a SAMA s muzom od rodiny. 500km.nema mi kto proste poradit. Kamosky tiez daleko.. Takze tak. Sorry, ak som niekoho urazila za nic.

marge_s
22. led 2022

@1mommmmmmmy1 ne a ne.

klokanka31
22. led 2022

@1mommmmmmmy1 poslala jsem ti SZ

1mommmmmmmy1
autor
22. led 2022
me_druhe_ja
22. led 2022

@1mommmmmmmy1 Ale už ti jednou holky psaly, že je to ok, a ty se ptáš znova. Navic fakt nevím, proč že vůbec napadlo, že by 9m dítě mohlo vykazovat známky autismus. Z čeho usuzujes... není mu ani rok. A první příznaky se začínají řešit NEJDŘÍV v 18m což je dvakrát tolik, než má teď.

lv
22. led 2022

@1mommmmmmmy1 mě neurážíš, jen poukazuju na to, že máš problém, bude líp tobě i okolí, synkovi, když budeš své uzkosti a potíže řešit

azanka
22. led 2022

@1mommmmmmmy1 nikdo se neuráží, jsou to vesměs dobře míněné rady co udělat pro svůj klid a i pro klid toho dítěte. Kdybys sledovala všechny tabulky, vždycky najdeš nějakou odchylku. Jsou to děti, ne raketový inženýrství. I kdyby nakrásně autista byl, i když podle mě je to na 99,9 procenta úplně normální dítě, stejně uděláš kulový. Netejrej se jeho sledováním a začni si čas s dítětem užívat.

petrakre90
22. led 2022

@1mommmmmmmy1 kdyby jsi potřebovala poradit,nějak víc to rozebrat. Taki klidně napiš soukromou zprávu

pampeliska1313
22. led 2022

Normální dítě. Jedna kamarádka mi ale řekla hezkou věc “děti mají vždycky to, co si myslíš, že maj” vylozte si to jak chcete, za mě - kdo hledá, najde vždycky.

pampeliska1313
22. led 2022

Jinak teda - mám silenej strach mít autistický dítě. Pomáhala jsem matce v ústavu jako mala a pamatuju si to doteď. Sama jsem se silene bála, hledala snad od začátku něco, co určitě není v pohodě a značí to problém. Mám to už v sobě snad fakt odmala, ještě než se malej narodil, měla jsem zase strach z downa, strašně jsem si vyčítala ze jsem nesla na plodovku, probrecela jsem cely dny i když jsem měla hezky výsledky, když nás pustili z porodnice, ptala jsem se tchyně, jestli opravdu není down. Silenost. Mám krásný, úžasný a nejlepší dítě, kterymu se vždycky nádherně rozzarej oci, když se usmeje. A došlo mi, ze i kdyby byl třeba autista, miluju ho stejně a chci aby byl stastnej a nechci aby stradal, nebo se mu něco stalo. Jen mi to musel syn ukázat… dost mě to uvědomění, ze je to vlastně jedno pomohlo, porad je to moje dítě a největší láska života.

marge_s
22. led 2022

@1mommmmmmmy1 ne, nic z toho co pises neni “priznakem” autismu

1mommmmmmmy1
autor
23. led 2022

@pampeliska1313 Presne som aj ja riesila downa pocas tehu. Ako blazon. Aj na nifty test isla. 🤦🏻‍♀️
Ja tiez verim tomu, ze je so syncekom vsetko v poriadku. Keby nieco existovalo na strach. Strasne nieco

pampeliska1313
23. led 2022

@1mommmmmmmy1 spíš přijít na to, proč se toho tak bojíte. Reálně, i kdyby, nic s tím neuděláte.

1mommmmmmmy1
autor
23. led 2022

@pampeliska1313 podla mna preto, lebo to musi byt tazky zivot. A to, ze s nim nikdy nebudete vediet komunikovat a rozpravat sa.

cilkat
23. led 2022

@1mommmmmmmy1 je fakt mnoho typů autismu. Mám jednoho autistu doma: normálně mluví, se mnou se bez potíží dohodne... Před cizími se stydí, ale které šestileté dítě se nestydí, že. Ve "svém" prostředí byste na něm nic nepoznala, ale holt třeba se stejně starým dítětem se ještě dohodnout neumí... Holt se věci, které jiní dělají sami od sebe, douci.
Ano, jsou autysti, kteří jsou na tom mnohem hůř... A tam hodně záleží, jak to přijme okolí. I dítě, které nemluví a nepoužívá jiný náhradní komunikační systém, může být v životě stasne, pokud mu okolí furt nedává najevo, že je špatné.

pampeliska1313
23. led 2022

@cilkat přesně. Měla sem v ŠD kluka, kterej byl v pohodě, “jen” moc ulpíval na pravidlech a bylo pro něj trochu těžší chápat komunikaci, třeba že někdo řekne vtip, pak měl to, že si hrál a většinou nepotřeboval ostatní. Ale byl to chytrej kluk co jen potřeboval postrčit v kolektivu.🙂