Žloutenka 5denní miminko. Má někdo podobnou zkušenost?

basko206
25. led 2021

Dobrý den. 20.1 se mi narodil chlapeček . Má téměř 4kg .již druhý 21.1 den mu byla zjištěna žloutenka a večer 22.1 šel na fototerapii. Tam byl až do včerejška 24.1 do rana. Od té doby 24 hodin u mě. Bohužel dnes ráno oběť hodnoty stouply (290) a opět musel na světýlko. Do zítra minimálně a pak opět 24 hodin čekat .
Chtěla jsem se zeptat , má někdo podobnou zkušenost ? Prý za to nejspíš může rozdíl krevních skupin já 0+ on A+ .
Co jsem se dočetla tak při této situaci se doporučuje um a nebo převažovat (přehřívat) mlíčko. Jenže to mi tady nikdo neumožní. Prostě musím kojit kojit kojit. On si vytáhne krásné sám 75_78ml což je úplně krásné 😊 ale teď nevím co dál. Jak mu já můžu pomoci?
Prosím o zkušenosti, řady, nápady a taky zkušenosti s tím jak probíhala žloutenka účast . Děkuji

hanyzka11
25. led 2021

Ahoj. Malému "vyjela" žloutenka až 3 den po porodu. Pak byl 24 hodin na fotu a naštěstí mu to kleslo natolik, že nás pustili domů. Co mi doktorka řekla,tak jedině kojit, kojit,kojit. Čím víc vypije,vyčůrá, tím líp se čistí. O tom, že by se kvůli tomu nasazovala UM jsem nikdy neslyšela. Řekla bych snad v případě, že si od tebe nevytahne, protože žloutenkovy děti jsou spavý a u krmení usínají. Tím pádem málo pijí. Já třeba dokrmovala. Protože si ze začátku vytáhl třeba jen 6 ml a to je nic. Tobě pije krásně. Je asi potřeba vydržet a nestresovat se. Oni ho pohlídají. 😉
A o krevních skupinách jsem taky v této souvislosti neslyšela. Ani jedno nemá stejnou krevní skupinu jako já. Žloutenku měl až ten třetí.
Drž se,brzo to bude za vámi.

aneta_v
25. led 2021

@basko206 už jste si to napsala sama 😉 kojit kojit kojit, čím víc bude vylučovat, tím dřív se nadbytečného bilirubinu zbaví. Když ho máte u sebe, můžete ho dávat k oknu na denní světlo. Myslím, že víc udělat nemůžete. UM bych určitě nezaváděla, MM je dokonalý mok a věřím, že příroda si umí poradit 🙃 Hodně štěstí

aneta_v
25. led 2021

Mimochodem my máme s manželem oba 0+, takže obě naše děti také a lehkou žloutenku měly obě 🤷🏻‍♀️

malytlustyhroch
25. led 2021

Mam jinou krevni skupinu nez deti, to zimni zloutenku melo, jestli kvuli tomu, tezko rict, ale taky krasne pilo mm, um jsme nedavali. Co vim, tak to prevarovani a um se dava jen v extremnich pripadech,kdy hodnoty neklesaji a dite neprospiva, o jednom takovem tu nedavno jedna maminka psala clanek. Ale nestresuj se tim, to je vyjimecna situace, a resili byste to az pozdeji.

basko206
autor
25. led 2021

@aneta_v bohužel právě kvůli skupinám někdy má maminka v klíčku něco co žloutenku u miminka podporuje. Malého u sebe dnes nemám je na fototerapii.
@malytlustyhroch taky bych um volila až jako úplně poslední možnost. Mám mlíka dost a chci kojit. A převařování by možná teď právě bylo nejlepší. Ale uvidíme. Ty krevní skupiny jsou zrádné . Někdy to miminku může vážně neprospíval

makovice88
25. led 2021

Nase mala mela zloutenku v porodnici take a to hned 2x za sebou. Kojila jsem, kdyz mi ji privezli z fototerapie, pak mi ji zase vzali. Bohuzel museli dokrmovat UM, protoze byla stale unavena a porad spala, nekdy se kojit ani nechtela. Ale hned, co nas pustili, jsem se rozkojila uplne, kojila krasnych 14 mesicu a mala je uplne zdrava.
Myslim, ze vice mu pomoct nemuzete, delate maximum. ☺️

vladienka
25. led 2021

@basko206 malej vybehla zltacka 3 den rano na 300, sla na 24 hodin pod svetlo. Dalsi den nas pustali domov s 257, doma bola cely cas naha pri okne a normalne som hodne kojila. Moja dcera mala tak vysoku zltacku kvoli modrine v celej tvari z porodu

vladienka
25. led 2021

@basko206 a teda oranzova bola este tak dva mesiace, oci aj dyl

basko206
autor
25. led 2021

@vladienka nás pustí jedině když 24hodin bez fototerapie mu to nestoupne . Včera mi to stouplo takže dnes opět foto a zítra podle výsledků čekat 24hodin a pak opět testy a uvidí se zdá domů nebo opět fototerapie.

klokanka31
25. led 2021

@basko206 Tak snad to brzo bude dobrý... Já slyšela a i v porodnici říkali že žloutenka bývá horší když jeden z rodičů má krevní skupinu - a druhý +.

zmrzlinka
25. led 2021

Kojit,kojit,kojit....převařovat mlíko je nesmysl.Nektere děti se vrací pod světlo i na třikrát.Chce to trpělivost.Držim palce 💙💙💙

basko206
autor
25. led 2021

Děkuji všem . Já vím že musím být trpělivá ale je to hrozná nejistota. Naštěstí to kojení nám jde pěkně a dneska začal pěkně i kakat což prvé měl jen 1x denně

katkabella
25. led 2021

U nás naběhla žloutenka 2 den měla Teda jen do hodnot 200 ale bylo to vesměs hematom na hlavičce plus krevní skupina já A- dcera A+ pomohlo jen kojit a kojit. Mám známou která takto bojovala s malým asi 3 měsíce kdy měl stále hodnoty kolem 250 a ta mléko Teda prevarovala ale taky jsem to slyšela prvne

malytlustyhroch
25. led 2021

@basko206 ted koukam, ze jsem se nejednoznacne vyjadrila, chtela jsem napsat: ze co vim, tak jak prevarovani, tak nahrada mm za um jsou vyhrazeny pouze extremnim pripadum, vetsinu deti to prejde bez prevarovani.

A jeste jak to tu ctu - uplne si pamatuju jak na houby to bylo par dni po porodu : dite u sester pod svetlem a ja s internetem - chodila jsem po pokoji jak lvice, ktery nekdo odnesl mlade a vubec jsem se nemohla uklidnit. A suverene je to muj nejhorsi zazitek z obou porodu, ale za chvili zas budete spolu

basko206
autor
25. led 2021

@malytlustyhroch no doufám . Je to těžký a člověk už neví kde má hledat. Najde 1000x že prostě kojit kojit a pak 1x že převařovat a zas přemýšlí . Je to šílený tady . Ještě s vědomím že doma je dcerka , která mě potřebuje taky . ❤️ Ale musíme to vydržet . Pozitivum : manžel se naučil vyprat prádlo 😁

squezy
25. led 2021

@basko206 Nám se narodila dvojčátka a meli taky zloutenku, ale ne tolik, aby šli pid svetylko (tu hodnotu měli pod 190). Co jsem se někde dočetla, tak kojenym detem ty hodnoty klesají pomalu, ale klesaji a jestli pije tak krásně a neusne ti u toho, tak to nehrot a nedavej mu zadny dokrm. Tak si prostě pobydete v porodnici dele, to snad neva 🙂 Naši kluci ještě ve 3 mesicich měli nejakou tu hodnotu, ale uz nebyli tak žlutí 🙂

basko206
autor
26. led 2021

Tak včera byly hodnoty 290 dnes po 24h svícení a kojením po 3 hodinách 70ml mu to kleslo na 243. Což je málo a doporučené kojení a ještě opět den svícení .
Doufám že to mlíčko převařovat zabere 😊😊

vladienka
26. led 2021

@basko206 nam to kleslo podobne a pustili nas domov 🤷🏻‍♀️ Zalezi na dr

basko206
autor
26. led 2021

@vladienka vážně ? No ono asi o záleží jak je miminko staré a že unas se to bez světla předtím zvýšilo o 120 . Tak se bojí aby kdyby nás pustili to nešlo opět nahoru.

malytlustyhroch
26. led 2021

@basko206
@vladienka me prislo, ze se vazne rozhoduji i podle toho jestli je slunecne pocasi nebo zatazeno, protoze i od toho zalezi jak budou hodnoty klesat. Rodila jsem v listopadu, zloutenku meli asi tri z deviti miminek na oddeleni, a sestricky porad vrhaly vycitave pohledy z okna na posmournou oblohu.

basko206
autor
26. led 2021

@malytlustyhroch ono do určité formy žloutenky sluníčko pomůže. Ale unas by nepomohlo a nebo o hodně málo. Hodnoty bez fototerapie rostly o 120 za 24h což bylo šílené moc. A právě za to můžou ty moje enzymy v mlicku co podporují růst bilirubinu. Teda alespoň to je právě aktuální teorie . Zítra se opět uvidí. A já se tu modlím aby vše bylo dobré

klokanka31
26. led 2021

@malytlustyhroch Když je slabá žloutenka, taková co má většina novorozenců, tak opravdu pomůže sluníčko. Ale když je vysoká, tak nepomůže...

jipe
26. led 2021

@basko206 mně to říkala naše dětská taky,že někdy může enzym (nebo tak něco) v mateřském mléku zpomalovat odbourávání bilirubinu, tak se pak doporučuje mlíčko ohřát asi na 80stupnů, nechat zchladnout a pak dát dítěti, tím se ten enzym odbourá. Syn byl dost žlutý ještě v 7 týdnech, tak mu brala krev raději, ale naštěstí hodnoty klesaly, takže tohle jsme podstupovat nemuseli. Upřímně, já bych to nedala, s kojením jsme bojovali, odsála jsem prd, takže bych dala UM. Pokud ty hodnoty nejsou tak hrozné, tak stačí hodně kojit a světlo.

fouskovi
26. led 2021

@basko206 s prvním synem jsem se kvůli žloutence musela vrátit do nemocnice strašně zhubl a u druhého jsem byla radši dyl v porodnici ale hodně pomohlo denní světlo

basko206
autor
26. led 2021

@jipe no já naštěstí s kojením nebojuju a odsávání taky ne . On vypije tak kolem 70ml někdy o něco víc. A odsaji 120ml 😁. Tak nechci aby jsme do budoucna přišli o mlíčko. A ono prý to ohřívání pomůže klidně za 2 dny a pak už je to dobře a může se normálně kojit

basko206
autor
26. led 2021

@fouskovi no nás budou hlídat asi pořádně a stále kontroly. .. a bohuzel sluníčko unas nemá smysl když fototerapie sice zabírá ale šílené pomalu.

fouskovi
26. led 2021

@basko206 Náš boj s novorozeneckou žloutenkou, bohužel ne s tou běžnouod Anetka to si přečtěte to dost zajímavé

fouskovi
26. led 2021

@basko206 od Anetka9

basko206
autor
26. led 2021

@fouskovi už jsem to přečetla 😊 děkuji za info

fouskovi
26. led 2021

@basko206
Snad vám pomůže tento článek