Dobrý den. 20.1 se mi narodil chlapeček . Má téměř 4kg .již druhý 21.1 den mu byla zjištěna žloutenka a večer 22.1 šel na fototerapii. Tam byl až do včerejška 24.1 do rana. Od té doby 24 hodin u mě. Bohužel dnes ráno oběť hodnoty stouply (290) a opět musel na světýlko. Do zítra minimálně a pak opět 24 hodin čekat .
Chtěla jsem se zeptat , má někdo podobnou zkušenost ? Prý za to nejspíš může rozdíl krevních skupin já 0+ on A+ .
Co jsem se dočetla tak při této situaci se doporučuje um a nebo převažovat (přehřívat) mlíčko. Jenže to mi tady nikdo neumožní. Prostě musím kojit kojit kojit. On si vytáhne krásné sám 75_78ml což je úplně krásné 😊 ale teď nevím co dál. Jak mu já můžu pomoci?
Prosím o zkušenosti, řady, nápady a taky zkušenosti s tím jak probíhala žloutenka účast . Děkuji
@basko206 už jste si to napsala sama 😉 kojit kojit kojit, čím víc bude vylučovat, tím dřív se nadbytečného bilirubinu zbaví. Když ho máte u sebe, můžete ho dávat k oknu na denní světlo. Myslím, že víc udělat nemůžete. UM bych určitě nezaváděla, MM je dokonalý mok a věřím, že příroda si umí poradit 🙃 Hodně štěstí
Mimochodem my máme s manželem oba 0+, takže obě naše děti také a lehkou žloutenku měly obě 🤷🏻♀️
Mam jinou krevni skupinu nez deti, to zimni zloutenku melo, jestli kvuli tomu, tezko rict, ale taky krasne pilo mm, um jsme nedavali. Co vim, tak to prevarovani a um se dava jen v extremnich pripadech,kdy hodnoty neklesaji a dite neprospiva, o jednom takovem tu nedavno jedna maminka psala clanek. Ale nestresuj se tim, to je vyjimecna situace, a resili byste to az pozdeji.
@aneta_v bohužel právě kvůli skupinám někdy má maminka v klíčku něco co žloutenku u miminka podporuje. Malého u sebe dnes nemám je na fototerapii.
@malytlustyhroch taky bych um volila až jako úplně poslední možnost. Mám mlíka dost a chci kojit. A převařování by možná teď právě bylo nejlepší. Ale uvidíme. Ty krevní skupiny jsou zrádné . Někdy to miminku může vážně neprospíval
Nase mala mela zloutenku v porodnici take a to hned 2x za sebou. Kojila jsem, kdyz mi ji privezli z fototerapie, pak mi ji zase vzali. Bohuzel museli dokrmovat UM, protoze byla stale unavena a porad spala, nekdy se kojit ani nechtela. Ale hned, co nas pustili, jsem se rozkojila uplne, kojila krasnych 14 mesicu a mala je uplne zdrava.
Myslim, ze vice mu pomoct nemuzete, delate maximum. ☺️
@basko206 Tak snad to brzo bude dobrý... Já slyšela a i v porodnici říkali že žloutenka bývá horší když jeden z rodičů má krevní skupinu - a druhý +.
Kojit,kojit,kojit....převařovat mlíko je nesmysl.Nektere děti se vrací pod světlo i na třikrát.Chce to trpělivost.Držim palce 💙💙💙
Děkuji všem . Já vím že musím být trpělivá ale je to hrozná nejistota. Naštěstí to kojení nám jde pěkně a dneska začal pěkně i kakat což prvé měl jen 1x denně
U nás naběhla žloutenka 2 den měla Teda jen do hodnot 200 ale bylo to vesměs hematom na hlavičce plus krevní skupina já A- dcera A+ pomohlo jen kojit a kojit. Mám známou která takto bojovala s malým asi 3 měsíce kdy měl stále hodnoty kolem 250 a ta mléko Teda prevarovala ale taky jsem to slyšela prvne
@basko206 ted koukam, ze jsem se nejednoznacne vyjadrila, chtela jsem napsat: ze co vim, tak jak prevarovani, tak nahrada mm za um jsou vyhrazeny pouze extremnim pripadum, vetsinu deti to prejde bez prevarovani.
A jeste jak to tu ctu - uplne si pamatuju jak na houby to bylo par dni po porodu : dite u sester pod svetlem a ja s internetem - chodila jsem po pokoji jak lvice, ktery nekdo odnesl mlade a vubec jsem se nemohla uklidnit. A suverene je to muj nejhorsi zazitek z obou porodu, ale za chvili zas budete spolu
@malytlustyhroch no doufám . Je to těžký a člověk už neví kde má hledat. Najde 1000x že prostě kojit kojit a pak 1x že převařovat a zas přemýšlí . Je to šílený tady . Ještě s vědomím že doma je dcerka , která mě potřebuje taky . ❤️ Ale musíme to vydržet . Pozitivum : manžel se naučil vyprat prádlo 😁
@basko206 Nám se narodila dvojčátka a meli taky zloutenku, ale ne tolik, aby šli pid svetylko (tu hodnotu měli pod 190). Co jsem se někde dočetla, tak kojenym detem ty hodnoty klesají pomalu, ale klesaji a jestli pije tak krásně a neusne ti u toho, tak to nehrot a nedavej mu zadny dokrm. Tak si prostě pobydete v porodnici dele, to snad neva 🙂 Naši kluci ještě ve 3 mesicich měli nejakou tu hodnotu, ale uz nebyli tak žlutí 🙂
Tak včera byly hodnoty 290 dnes po 24h svícení a kojením po 3 hodinách 70ml mu to kleslo na 243. Což je málo a doporučené kojení a ještě opět den svícení .
Doufám že to mlíčko převařovat zabere 😊😊
@basko206
@vladienka me prislo, ze se vazne rozhoduji i podle toho jestli je slunecne pocasi nebo zatazeno, protoze i od toho zalezi jak budou hodnoty klesat. Rodila jsem v listopadu, zloutenku meli asi tri z deviti miminek na oddeleni, a sestricky porad vrhaly vycitave pohledy z okna na posmournou oblohu.
@malytlustyhroch ono do určité formy žloutenky sluníčko pomůže. Ale unas by nepomohlo a nebo o hodně málo. Hodnoty bez fototerapie rostly o 120 za 24h což bylo šílené moc. A právě za to můžou ty moje enzymy v mlicku co podporují růst bilirubinu. Teda alespoň to je právě aktuální teorie . Zítra se opět uvidí. A já se tu modlím aby vše bylo dobré
@malytlustyhroch Když je slabá žloutenka, taková co má většina novorozenců, tak opravdu pomůže sluníčko. Ale když je vysoká, tak nepomůže...
@basko206 mně to říkala naše dětská taky,že někdy může enzym (nebo tak něco) v mateřském mléku zpomalovat odbourávání bilirubinu, tak se pak doporučuje mlíčko ohřát asi na 80stupnů, nechat zchladnout a pak dát dítěti, tím se ten enzym odbourá. Syn byl dost žlutý ještě v 7 týdnech, tak mu brala krev raději, ale naštěstí hodnoty klesaly, takže tohle jsme podstupovat nemuseli. Upřímně, já bych to nedala, s kojením jsme bojovali, odsála jsem prd, takže bych dala UM. Pokud ty hodnoty nejsou tak hrozné, tak stačí hodně kojit a světlo.
Ahoj. Malému "vyjela" žloutenka až 3 den po porodu. Pak byl 24 hodin na fotu a naštěstí mu to kleslo natolik, že nás pustili domů. Co mi doktorka řekla,tak jedině kojit, kojit,kojit. Čím víc vypije,vyčůrá, tím líp se čistí. O tom, že by se kvůli tomu nasazovala UM jsem nikdy neslyšela. Řekla bych snad v případě, že si od tebe nevytahne, protože žloutenkovy děti jsou spavý a u krmení usínají. Tím pádem málo pijí. Já třeba dokrmovala. Protože si ze začátku vytáhl třeba jen 6 ml a to je nic. Tobě pije krásně. Je asi potřeba vydržet a nestresovat se. Oni ho pohlídají. 😉
A o krevních skupinách jsem taky v této souvislosti neslyšela. Ani jedno nemá stejnou krevní skupinu jako já. Žloutenku měl až ten třetí.
Drž se,brzo to bude za vámi.