Zlomená ručička. Máte zkušenost?

atekram42
15. lis 2022

Ahoj, máte prosím někdo zkušenost se zlomeninou ruky u ročního dítěte? Malé je rok a čtvrt a bohužel má zlomenou ručičku. Má sádru do pravého úhlu, zavěšenou v šátku. Ještě nechodí, takže leze i s tou sádrou. Má to na tři týdny. A já mám dvě otázky. Zajímá mě, jak velký to mívá vliv na motorický vývoj dítěte, přeci jen se teď pohybuje dost jednostranně. Chodili jste pak na rehabilitace? Případně jak dlouho? A druhá otázka, která mě v tuto chvíli trápí asi víc. Malá má tu sádru delší než prstíky, takže má ručku zakončenou tou tvrdou hranou. A já mám strach, aby se tím nepraštila třeba do hlavičky a neublížila si. Obzvlášť když jde spát a má sundaný ten šátek. Navíc je někdy docela vzteklá a často v záchvatu divoce mává ručičkama. Řešili jste to někdo? Dá se ta sádra třeba na konci obvázat něčím měkkým? Případně jestli máte konkrétní tip, jak přesně to udělat? Moc děkuji.

kristyn86
15. lis 2022

Se zlomenou rukou zkusenost nemam. Dcera mela zlomenou nohu ve 2 letech. Neber to spatne,ale to lezeni se sadrou mate povolene od doktora? Aby si s tim nehnula nebo sadra nerupla. Rucicka by mela byt v klidu. Nase Eliska totiz nrsmela chodit,ale ani lezt. Jinak myslim,ze si tou sadrou neublizi,to bych se nebala. Ze by si dala mega ranu..Jo a dcera pak mela rehabky. Nechtela chodit,jen lezla a jeste divnym stylem.

bejuna29
16. lis 2022

můj synovec měl zlomenou nohu tak v roce asi, právě začínali kluci lézt (dvojčata), se sádrou se snažil dělat všechno, co brácha, oproti bráchovi si později stoupl a později začal chodit, ale jen proto, že brácha to dělal v době, kdy on se sádrou tak úplně nemohl. dohnal vše velmi rychle, měsíc po sundání jako by nikdy zlomenou nohu neměl...

felixfelicis
16. lis 2022

@kristyn86 synovec mel zlomenou nohu v cca roce a normalne lezl

kristyn86
16. lis 2022

@felixfelicis Treba zalezi na druhu a rozsahu zlomeniny. Nam prave vyslovne rekli,ze na to nesmi slapat,ani lezt. Mela tedy sadru az k trislum,tak by to mozna ani technicky neslo. Mela byt proste noha v klidu. Ja bych se i bala,ze se sadra poskodi nebo pohne a zlomenina se spatne zhoji. Proto jsem autorce psala,jestli to maji povolene od lekare.

atekram42
autor
16. lis 2022

@kristyn86 Lezení nám nikdo nezakázal, když jsem se ptala na nějaký režim nebo jak to máme dělat, když jen leze, tak mi k tomu byli schopni říct jen něco ve smyslu, že doma uvidíme, jak to půjde... Předpokládám, že kdyby lézt nesměla, tak by na to upozornili.

Jinak díky za příspěvky, ale zajímala by mě spíš fakt ta ruka, bude to určitě jiné, než noha 🙂 Mimochodem okraj sádry na noc jsme vyřešili vycpanou ponožkou a docela to funguje.

kristyn86
16. lis 2022

@atekram42 Jj,to by vas asi upozornili. Jen jsem to psala pro jistotu,protoze nektere doktory nenapadne,ze rocni dite leze. To s tou sadrou na noc jste vyresili dobre 👍 A jestli se ti po sundani nebude neco zdat,tak si o rehabky rekni.

ajja87
16. lis 2022

Synovec měl ruku, taky nejak kolem roku,ještě taky lezl, nemel sice do práveho uhlu, jen po předloktí, ale normálně s tím lezl atd. Rekla bych ze na vyvoj motoriky to žádnou vadu nemělo a na rehabilitace nechodili.