Ahoj holky, řešila jste prosím vás některá shnilé stoličky u dětí předškolního a raně školního věku? Já se za to moc stydím, ale delší dobu, než je doporučeno, jsem s dítětem nebyla u zubaře, a teď, když máme termín za pár dní, to na mě vykouklo.. nejdřív jsem myslela, že má jídlo mezi zuby a šťourala jsem to párátkem.. ale bude to zkažené.. úplně mě to dostalo, celou dobu nebylo nic vidět 😭 je mi jasné , že jsou na vytržení 😣 prosím, řekněte mi, že nejsme jediný... Je mi jí strašně líto.
Určitě nejste samy. Mne se podařilo detskyho sehnat taky pozdeji, treba v roce a půl. A nekašlala sem na to, ale vsude přijímali jen, kdyz půjdu ja (moje tehdejší zubařka byla silene dobrá ale taky šíleně draha a věděla jsem, ze kdyby neco, nebudu schopna to proste zaplatit, navic u ni jsem uz dva roky neco řešila a ty částky byly dost)… sehnala jsem sice dalsi soukromou, ale aspon děti na pojišťovnu a taky se mnou syn chodi na dentalku. Ma svoje kartáčky. Tam kde se uz nevejde (treba prave stoličky, ty jsou bez mezery) používáme “aspon” zubní nit, kde má mezery, má kartáčky. Tehdy mi zubařka rikala, ze prave bez mezizubnich kartáčku se jednoduše delaj mezizubni kazy, záněty dásní a kanálky 🙂) snazim se u syna aspon dvakrát denně vzít ten mezizubak. Taky pije primárně vodu (to zas říkala zubařka, ze z její zkušenosti jsou stavy atd fakt zlo a ze je z toho nejvíc kazu)..
V první řadě se uklidni! A pak,kolik je dceři a boli ji už ty zuby? Zubaře máte, což je super. Pokud neni kaz příliš hluboky,tak ji to vyvrta a ji to nebude ani bolet. Pokud zub už boli,tzn.kaz je hlubší,tak by si v ideálním případě nechala dat injekci (tady už záleží na věku,jestli by si to nechala pichnout) a vrtani by ji pak nebolelo,ale nesmela by se branit. V nejhorším případě by se zub vytrhl,ale to by si taky nenechala,to by ji musel dat někdo nějaký oblbovak, protože trhat male holce zub bez analgosedace, když by ji to musela vytrhnout i s korenem by bylo to nejhorší. A ani by k tomu nedošlo,jestli je ji 5-6 let,tak se bude bránit. Ale od zkazeneho zubu se ji muzou kazit další zuby,na to velký bacha!! Ty kazy se musí vyřešit co nejdříve. Jestli jdete za par dni k zubari,domluvte se na postupu a už ted ji objednej na dentalni hygienu,kde se hlavně ty naučíš pracovat s kartackem,mezizubnimi kartacky a tak. Ja chodim s 5,5 letyma klukama uz od jejich skoro 4 let a je to pro ne zabava. Mezi zubním kartackum říkáme "lochtatka",vi,ze to nebolí,ze ty zoubky jen polochtame. A nehrot se z toho,my museli jednoho ze synu v jeho 4 letech nechat dokonce uspat,aby se mu opravily obe dolni pětky stoličky, protože měl hluboky kaz. Museli jsme ho klasicky nechat uspat na klinice,aby mu ty petky nevytrhly, protože jsou prej hrozně důležité,aby se mu ty zuby úplně neposunuly a tak,konzultovala jsem to se 3 zubarama. Takže jsme ho nechali uspat,opravili to,zaplatili pres 20000Kc,ale jsme radi, že jsme to tak udělali, protože už ted mu rostou sestky a ty petky jsou důležité pro to,aby neměl úplně křivé zuby.
Syn bohužel kvůli silným lékům hned po narození nemá na zubech prakticky sklovinu. Takže v pěti letech má už 5 opravených zoubků, přestože se to snažíme hlídat a každý večer čistíme poctivě i mezizubním kartáčkem a nití. K zubaři už několik let chodíme preventivně každého čtvrt roku. Takže ne, nejste jediní ;). Holt to je potřeba hlídat.
Taky už jsme museli bohužel na vrtání. Dcera (6) měla mezizubní kaz nahoře mezi stoličkami. Myslím, že u nás byl problém, že si je sice čistila dobře (dvakrát denně, s mou opravou, občas i elektrickým kartáčkem), ale nepoužívali jsme tu mezizubní nit (ona má zuby těsně vedle sebe, nemá tam mezery jako jiné děti), plus ona pořád musí přes den něco zobat. Takže si vezme jablko, za hodinu si vezme něco dalšího, za hodinu další... Ani to nemusí být sladkosti, ale pořád vlastně na těch zubech něco je a není tam správné PH či co. Kaz se jí objevil mezi pravidelnými kontrolami. Vrtání zvládla v pohodě a to je jinak velmi velká citlivka.
My se se zuby hrozně trápíme. Kromě toho že má 1,2 srostlé, tak hodně zlobí 4 a 5, dělají se tam kazy mezi zuby a ošetření ne vždy zafunguje ideálně. Půl roku jsme se snažili udržet dolní pětku, kaz tam byl hluboký a ošetření nestačilo, musel se otevřít, vyplnit provizorně, pak to začalo zlobit, chvíli to vydrželo bez nervů, zub byl mrtvý, stejně se udělal po pár měsících klidu zánět.. jednu dobu jsme za 14 dní byli u zubařky a na pohotovosti 5x. Strašný stres. Nakonec se teď v září vytrhnul. Bohužel kdoví jak tam poroste šestka a nové zuby. Dělaly se rentgeny. Uvidíme. Ostatní dva kazy se chytly včas snad a zatím nezlobí ( čistíme, máme mezizubní nitě, chodíme k zubaři jak se má, poctivě, mně u Dr nic nedělali od ZŠ, starší děti měly horší mléčné zuby, od stálých už jim nedělají nic, jen kontroly a odstranění zubního kamene). To víš,že mě to taky mrzí. Synovi je sotva šest a za rok si se zuby užil jak já ne za celý život. Ale je statečný, neskutečně.
@squezy Souhlas s pětkama. Naše Dr to konzultovala taky s odborníky na děti, ale nakonec se to nepovedlo zachránit a musela jít ven. Co to udělá budeme řešit potom. Jen tento jeden kaz se takhle zvrtl. Skončilo to s antibiotiky. On je neuvěřitelně spolupracující a statečný, nic se nedělalo v narkóze, ale nějak se to prostě nepovedlo a začalo to zlobit. Zvládl i čištění kanálků a vyndání nervů.
Ahoj zakladatelko. V prvni řadě bych si nedavala nic za vinu! Chapu, jak se citis, protoze to neni tak dlouho, co jsem prozivala to stejne. Mame tri deti, vsem se věnujeme uplne stejne - tedy rozhodne co se návyků tyka. A zatímco prvni dva kluci vysli s mléčnými zuby bez ztraty kytičky, posledni sestilety prvnacek ma kaz kazdou chvili. A to opravdu dodržujeme ústní hygienu, chodime na prevence… holt nekdy to tak je. Tak drzim palce, at to u vasi zubarky dobre zvládnete 🙂
tak rychle do vymeny manzelek, konkurz mate vyhranej
@klarinka3004 Cítíš se líp po tom komentáři?
Kaz se může udělat i přes precizní čištění, nicméně správnou technikou se dá spoustě kazů předejít, pokud tam není jiný problém, třeba jak má lvl16, to je pak o dost komplikovanější to učistit.
Že je dobré nekašlat na prevenci u doktora víš, protože řešit menší kaz, je menší opruz než větší kaz. Za mě je důležité ten kaz na mléčných zubech zaléčit za včas, aby se nezkazily ty stálé zuby, co jsou pod mléčňáky. A prevence není o tom, že dvakrát do roka vezmu dítě k zubaři, ale čistíme ráno a večer, měkkým kartáčkem, správnou technikou, používáme mezizubáky a niť. (Jako za sebe jako dospělého říkám je to fuška udržet tohle tělo v chodu :D )
Trhat se to nutně nemusí, nech to na zubařce, jestli je to na vytrhnutí. Dneska se dá zachránit ledacos, i to, co se před lety zachránit nedalo.
A je rozdíl, jestli jsi nebyla na preventivce s dítětem 3 roky, nebo jednou vynechala.
Jedna známá byla na nervy z toho, že dítě má kaz. Tak jsem jí říkala, ber mléčňáky jako trénink, kde se naučíte čistit, důležité je, aby ty stálé zuby byly, co nejdéle bez kazu.
Dcera má 6 a má dva opravované zuby... V počátcích jsme to podcenili, nepoužívali pro ni mezizubní kartáčky no a teď se to projevilo... Co už no, vrátit to nelze, teď se mnohem víc snažíme. Dcery vrstevníci mají zuby i v mnohem horším stavu, rozhodně nejste jediní. Teď už jen dělat vše pro to, aby to bylo lepší, nic víc s tím nemůžeš dělat
Pozdě bycha honiti. Jako koukat dítěti na zuby jen když máte jít k zubaři, to je za mě úplně špatně. Ty zuby se těm dětem musí čistit.
Samozřejmě, že jediní nejste, je hromada lidí, kteří mléčné zuby až tak neřeší, tak jako ty, ale je to špatně, chce to těm dětem dát návyk a ty zuby jim čistit.
Nicméně nemusí se hned trhat, mléčné zuby se normlane i vrtají, záleží jak moc velké to je.
Doporučím začít na tu zubni hygienu dbát, používat mezizubní i sólo kartáčky a hodně se nám osvědčil GC thoot mousse.