Zatvrdlý kefalhematom, máte zkušenost?

zsykorova
17. kvě 2016

Zdravím, máte některá maminka zkušenost se zatvrdlým kefalhematomem na hlavičce miminka po porodu? Malému je 8 týdnů. Furt nám tvrdili, jak se boulička časem vstřebá až na konec ztvrdla. Na neurochirurgii nám řekli, že po ztvrdnutí je jediná možnost chirurgické odstranění pod celkovou narkózou ☹ Je tu někdo, komu také kefalhematom ztvrdl a časem se ještě zmenšil, popř. zmizel úplně? Nějak si nedokážeme představit, že by takový drobeček měl absolvovat takový zákrok .. ☹

hhelik
17. kvě 2016

Ahojda, syn měl podobný problém. Má to mírně vidět do teď (7let) jak rostl tak to bylo míň vidět. Chodí na ostříhaný na ježka a kdo neví, že to bylo způobeno kefalhematomem tak by ho nic nenapadlo. A když byl malej měl to opradu šílené. Jako miminko skoro jak půl hlavičky. Čekala bych jak to bude mít za nějaký čas. Málo kdo má rovnou hlavu a jak vyrostou je to fakt mimimálně vidět.

giorgia123
10. čer 2016

Zdravim, chtela bych se zeptat zsykorova jak nakonec postupovali. Mame 4 tydenniho chlapecka a kefalhematom mu take ztvrdl, na neurochirurgii rekli, ze je mozna pouze operace-coz nam prijde silene! Hlavne nam take vsichni rikali, ze to samo zmizi-kdyby nas nekdo upozornil na moznost ztvrdnuti tak bychom to urcite resili punkci. Budu rada za jakekoliv informace! Dekuji

giorgia123
10. čer 2016

Zdravim, chtela bych se zeptat zsykorova jak nakonec postupovali. Mame 4 tydenniho chlapecka a kefalhematom mu take ztvrdl, na neurochirurgii rekli, ze je mozna pouze operace-coz nam prijde silene! Hlavne nam take vsichni rikali, ze to samo zmizi-kdyby nas nekdo upozornil na moznost ztvrdnuti tak bychom to urcite resili punkci. Budu rada za jakekoliv informace! Dekuji

zsykorova
autor
10. čer 2016

Také zdravím, předpokládám, že jste byli v Dětské nemocnici v Brně 🙂 My jsme nakonec operaci odmítli. Hledali jsme různě na netu, až jsme narazili na článek plzeňských lékařů http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2014/0... , kteří tento článek nechali vydat po tom, co se domákli o brněnských praktikách, tj. chirugické odstranění kefalhematomů. Autora článku jsme zkontaktovali a ten operaci pod celkovou narkózou razantně odmítá, on by své dítě na takový zákrok nikdy neposlal (narkóza u miminek pouze v případě ohrožení života). Navíc nám sdělil, že i když to ztvrdlo, tak se to i tak stále vstřebává, sice o dost pomaleji, ale vstřebává. Možná to nakonec fakt úplně nezmizí, ale nehodláme riskovat, že by se při zákroku stalo něco, co by už bylo nevratné. Do zprávy vám zasílám zkopírovaný e-mail od plzeňského lékaře. Konečné rozhodnutí je však jen na vás 🙂

seffinka
10. čer 2016

Nám také řekli na neurochirurgii,že je nutné operativní odstranění kefalhematomu(zbroušení).Naštěstí se naše dětská Dr tohohle zalekla a odeslala nás na neurologii na Obilňák.Tam udělali různá vyšetření a bylo nám řečeno,že není třeba operovat.A dcera má hlavu krásnou,viditelnýho nic.Takže jsem na ší Dr za tohle strašně moc vděčná(jí ta představa přišla taky šílená).

giorgia123
11. čer 2016

Dobry den, mam dotaz co je to Obilnak?kde to je a jake vysetreni vam delali? Jak velky mela dcera kefal?moc dekuju za odpoved, jsme z toho tak zaskoceny, ze stale hledame nove informace!

wenduliks
11. čer 2016

Syn ho mel tez,asi jako pul vajicka. Neco se vstrebalo,neco ztvrdlo a neco mu zustalo. Operaci jsme zamitli ihned po porodu. A ted to neni vubec poznat.

giorgia123
11. čer 2016

Dekuji za zpravu!

seffinka
11. čer 2016

@giorgia123 Je to porodnice v Brně na Obilním trhu(zkráceně Obilňák 🙂 ) Ve zprávě je napsáno " o délce 7 cm" Dceři dělali kompletní neurologické vyšetření + ultrazvuk mozku a nebyl zjištěn důvod pro chirurgické odstranění.Opravdu s tím jak jí rostla hlava tak se to "ztrácelo" a dnes pohmatem nemá vůbec nic.Na neurologii jsme chodili na kontroly do 1.roku,ale celkově to bylo cca 4-5 kontrol,už nevím přesně,přece jen už je to 7 let 🙂

giorgia123
11. čer 2016

@seffinka Dekuju za odpoved, doufame ze se nam to taky zmensi az se to treba uplne ztrati! Operaci opravdu nechceme!!!prijde mi, ze kazdy neurochirurg chce hned rezat, nam jeste bylo receno, ze pokud se neodstrani tak muze narusit kost pod kefalem, a ze jak roste hlava tak to roste s ni...coz nas dost vydesilo!

seffinka
11. čer 2016

@giorgia123 nám zase řekli,že nebude vypadat normálně,každý se jí bude smát a vlasy to nikdy nezamaskují a taky,že jí může změknout mozek...Co na to říct...u 3.týdenního miminka to bylo moooc příjemný poslouchat.Naše dětská mi řekla,že za svou praxi(ne krátkou) viděla tolik dětí s různě "šišatýma" hlavičkama a všichni mají naprosto normální tvar hlavy.Držím palce,ať se vstřebává co nejrychleji 🙂

giorgia123
11. čer 2016

@seffinka diky moc, budem doufat!!!

snehulienka99
29. dub 2017

@zsykorova mohla by som poprosiť aj ja ten mail, dakujem
synček má kefalhematóm tiež stvrdnutý, som zúfalá z toho :(..má 6 týždňov

zsykorova
autor
1. kvě 2017

Dobrý večer, e-mail jsem vám přeposlala do zprávy. Syn už má 13 měsíců a po hmatu ten kefalhematom stále má, ale je o dost menší, jak mu roste hlava. Pohledem by to už člověk ani nepoznal, že má na hlavě bouličku. Pravdou ale je, že máme vlasáče.. ale ani při koupání nejde boulička skoro vidět. Stále však doufáme, že časem zmizí úplně... ale už to nějak neřešíme a jsme rádi, že jsme na operaci nešli a zbytečně neriskovali.. Každopádně pokud kefalhematom ztvdrne, punkce už není možná. Dá se odstranit pouze chirurgicky. My, ale na základě e-mailu, co jsem vám přeposlala, operaci odmítli.

kikinous
7. zář 2017

@zsykorova Dobrý den! Mohla bych také poprosit o tu zprávu. Malý má 7 týdnů, kefalhematom 3cm, ztvrdlý. Doktor říkal, že počkáme 3 týdny a pak nejspíš rentgen. Že sono kvůli toho ztvrdnutí už nebude možné... A že je možné, že to bude na operaci... moc se mi to nelíbí a tak bych o tom ráda něco zjistila. Děkuji!

zsykorova
autor
9. zář 2017

@kikinous Dobrý den, poslala jsem vám to interní zprávou. Hezký den

jancaul
23. kvě 2018

@zsykorova dobrý den, mohla bych také poprosit, zda byste mi poslala email, o kterém tu píšete? Syn má 6 týdnů a kefalhematom mu ztvrdl. Příští týden jdeme na neurochirurgii, tak chci být připravena na všechny možnosti. Děkuji.

mamach
8. led 2019

@zsykorova dobrý den. Jak dopadl u vás teď po dvou letech ten Kefalhematom? Bohužel i u nás ztvrdl,nikdo nás neurgoval rychle na neurochirurgii a já tudíž netušila, že může tak rychle osifikovat. Jsem z toho stále nešťastná

kikinous
8. led 2019

Dobrý den! Vím, že dotaz nebyl na mě, ale můžu sdílet svou zkušenost. Pediatr chtěl rtg hlavy malého a pak na neurochiru, že to vysekají. Já s tím nesouhlasila a dopadlo to tak, že jsem byla nucena změnit pediatra. Nový řekl, že je vše v pořádku. S věkem se bude boulička zmenšovat, na zdravotní stav syna to prý nemá vliv. Syn má teď rok a půl a boulička skoro nejde vidět. Resp. já ji vidím pořád, ale jen díky tomu, že o tom vím. Nikdo v okolí nic "podivného" neregistruje a ani manžel už neví, na které straně to syn měl 🙂 A to má kluk fakt krátké vlasy. Svého rozhodnutí nelituji. Vystavovat půlroční dítě takovému riziku, jako je sekání do lebky pod narkózou kvůli možné budoucí kosmetické vadě mi příjde scestné.... Tak snad jsem vám trochu pomohla 🙂

zsykorova
autor
8. led 2019

@mamach Dobrý den, také rozhodnutí nejít na operaci určitě nelitujeme. Malému budou tři roky a není na pohled prakticky nic vidět. Cizí člověk si toho nevšimne vůbec a to bývá v létě i na ježka 😃. Jde cítit malé vyboulení jen na dotek. Věřím ale, že časem zmizne úplně.

mahuzem
19. srp 2019

Dobrý den, myslíte, že bych Vás mohla poprosit o ten majl z FN Plzeň, tedy pokud ho ještě dohledáte? Mám čerstvě třetího syna - s kefalhematomem. Pediatrička doporučuje punkci. Je to pro mě úplně nová info. Nejstarší syn měl kefalhematom také a větší a nikdo nám jeho odstranění nepředepisoval, že prý se časem vstřebá sám. Synovi bude 7 a hrbol téměř zmizel, zbylo jen mírné vyboulení, o kterém už vím jen já. Přesto bych ale chtěla znát názor pana doktora z Plzně a utvrdit se ve svém postoji, že nepunktovat a neřezat. Díky!!!!

mahuzem
19. srp 2019

@zsykorova Dobrý den, myslíte, že bych Vás mohla poprosit o ten majl z FN Plzeň, tedy pokud ho ještě dohledáte? Mám čerstvě třetího syna - s kefalhematomem. Pediatrička doporučuje punkci. Je to pro mě úplně nová info. Nejstarší syn měl kefalhematom také a větší a nikdo nám jeho odstranění nepředepisoval, že prý se časem vstřebá sám. Synovi bude 7 a hrbol téměř zmizel, zbylo jen mírné vyboulení, o kterém už vím jen já. Přesto bych ale chtěla znát názor pana doktora z Plzně a utvrdit se ve svém postoji, že nepunktovat a neřezat. Díky!!!!

vrabcak0007
19. srp 2019

I nám doporučovali zbroušení pod celkovou narkózou..malém byly asi 3 měsíce...pediatra ani tak ne, jako spíš na neurochirurgii v motole - holt jsou ty doktoři postižený svým zaměstnáním 😀 Dnes je synovi 5 a není nikde nic vidět a to je v létě total nakrátko..připojuju svojí diskusi k tomuto tématu..
https://www.modrykonik.cz/forum/detske-zdravotni-problemy/kriva-hlavicka-jak-se-vam-to-zda-dle-fotek/

mahuzem
19. srp 2019

@vrabcak0007 Děkuji za reakci. Prošla jsem si diskuzi - takže hlavička se nakonec srovnala i bez zásahu, bez helmičky?

vrabcak0007
19. srp 2019

@mahuzem ano, je možná při pohledu shora maličko asymetrická, ale jen neznatelně a vidíš to jen pokud o tom víš...

sinicka
19. srp 2019

Nechte to odstranit, dokud je to tekute. Trvá to asi 5 vteřin. My jsme na tom byli ve 2 týdnech malého. Ani neplakal. Kdyby to zvtrdlo a zapouzdrilo se to, nemusí se to uz vstrebat vůbec ( samozřejmě může, ale to nikdo na 100% nevi)
Nase pediatricka rikala, ze ted v poslednich letech se na zo razantně na školeních změnily nazory a ze se tam doporučuje odsat jehlickou co nejdříve.

jancaul
19. srp 2019

Tohle si musíte rozhodnout sama. Já jsem o punkci nevěděla a synovi kefalhematom zatvrdl. Ale po konzultaci s neurochirurgem bych k ní nepřistoupila. I ona má svá rizika (zanesení infekce a to zrovna u hlavy není nic dobrého). Dnes má syn 16m a nic nejde poznat, jen napohmat to poznám, že o tom vím....

zsykorova
autor
19. srp 2019

Pokud to neni zatvrdle, tak bych k punkci take pristoupila, tim nic nezkazite. Operaci bych vsak kvuli tomuto nepodstoupila. Adamek ma nyni 3,5 roku, kefalhematom mel od porodu, cca ve 3 mesicich mu ztvrdl. Nyni na pohled nic nepoznate, max trochu pohmatu. Mail urcite dohledam a poslu do zpravy.

mahuzem
20. srp 2019

@zsykorova Díky za reakce. Přiznám se, že se mi nechce ani do té punkce. Přeci jen hrozí infekce. Teď mám čerstvě zážitky z porodnice (FN Hradec Králové), kde se mi po flexile zanítil vpich takovým způsobem, že z toho mám v půlce ruky zánět žil i s trombama a musím si píchat injekce na ředění krve. Obden jsem byla na pohotovosti a týden vůbec nemohla hýbat rukou - což je s čerstvým novorozencem a dalšími dvěma dětmi teda prekérka. Nebýt mamky a sestry, tak to nezvládneme.

nitakka
10. říj 2019

@zsykorova dobrý den, syn má velký kefalhematom, doporučuji nam punkci. Mohla bych vas poprosit tez o ten email plzeňskych lékařů? Moc diky