Zapomenutý steh?

makovaapanenka
26. led 2023

Snažila jsem se najít podobnou diskuzi, jestli už existuje, omlouvám se. Před 2 týdny jsem byla s dcerou (6) na operaci pupeční kýly, před 3 dny jí tahali stehy a dnes jsem si při sprchování všimla něčeho, co mi připadá jako zapomenutý steh. Stehy tahali z jizvy pod pupíkem, ten "zapomenutý" je příčně přes pupík, jakoby shora dolů, na fotce vpravo. Samozřejmě budu volat na chirurgii, jen mě zajímá, jestli už jste se s tím někdo setkal. Děkuji.

slecnami
26. led 2023

Ahojky, z té fotky se mi to špatně poznává. Když na to stáhneš, tak cítíš to šití?? Zavolej na chirurgii, nebo jestli si troufneš, tak odezinfikovat, pinzetou přizvednout a šmiknout, nic na tom není. 🙂

makovaapanenka
autor
26. led 2023

@slecnami Jo, vypadá to jako šití. Stehy, co vytahovali, měly stejnou barvu, ale jak to pak potřeli tou zelenou dezinfekci, tak se mi to blbě rozlišuje. Dcera taky říkala, že když na to sáhne, nic necítí (= nemá pocit, že by to byl třeba strup nebo kůže). Zavolám na chirurgii, sama jí to tahat rozhodně nebudu, při mé šikovnosti a štěstí bych jí to určitě celé rozervala a infikovala 🙈

smudlinky
27. led 2023

To je steh, on nemusí být ani zapomenutý, stává se, že tělo některé stehy časem vyloučí. Mě vylezl vnitřní steh po 4 měsících od operace. Kůži jsme měla sesponkovanou, takže žádný zapomenutý to být nemohl. Normálně jsem ho šmikla a vytáhla, desinfikovala a ok.

monii007
27. led 2023

Ja byla nedávno na operaci se slepým střevem a jeden steh mi tam zapomněli. Byla na něm totiž krusta krve, která upadla a pod ní byl steh schovaný. Okamžitě jsem si jo šla nechat vytáhnout. Může to začít hnisat a to je pak nepříjemné 🙂

vladienka
27. led 2023

Zdravim, poradit neviem, ale chcem sa spytat ako operacia prebiehala. Caka nas to s cca 3 rocnou dcerou a som dooost vydesena. Ma kylu nad pupikem. Dakujem

makovaapanenka
autor
28. led 2023

Všem děkuji za reakce. Psala jsem dceřinu operatérovi (stehy vytahoval někdo jiný), podle něj je to strup. Takové stehy prý nedělají, jeden podkožní shora dolů prý jo, ale neměl by vypadat takhle. A samozřejmě pokud se mi to nezdá, mám přijít. Tak ještě pár dnů počkáme, než se úplně smyje ta dezinfekce, mezitím budeme promazávat, jestli je to strup, tak odpadne.

makovaapanenka
autor
28. led 2023

@vladienka My jsme byli na pupeční kýle, přímo v pupíku, tak to je asi trochu jiné. Taky nevím, jak velkou kýlu Tvoje dcera má, naše měla jen centimetrovou, volnou. A záleží, kde vám to budou dělat, každá nemocnice to může mít jinak. My byly v Krči, popíšu tedy, jak to probíhalo tam.

Den předem jsme přišly na administrativní příjem, vyplnila jsem zdravotní dotazník, doktor dceru znovu prohlédl, nakreslil jí na břicho šipky směrem k pupíku a sestra nám pak ukázala, kam máme druhý den přijít a jak to tam vypadá.Do půlnoci mohla dcera normálně jíst a pít, od půlnoci už nic.

Druhý den v 6 jsem jí podle pokynů dala vypít hrnek slazeného čaje, jinak žádné jiné pití ani jídlo. V 7 jsme nastoupily, převlíkla jsem dceru do pyžamka a uložila ji do postele. Do 6 let MÁŠ ZE ZÁKONA NÁROK BÝT ZDARMA U LŮŽKA DÍTĚTE. V 8 vizita, 15 minut před operací pak dali dceři premedikaci - něco vypít a tabletku, dceři nešla polknout, mohla ji rozkousat. Pak jsem dceru přenesla na pojízdné lehátko a odvezli ji. Podle informovaného souhlasu měla operace trvat 10-15 minut, dcera tam byla hodinu, což mě dost zneklidnilo, ale když ji přivezli, už zdaleka hlásili, že je vše v pořádku.

Přenesli dceru na postel. V ideálním případě měla narkózu dospávat ve vodorovné poloze bez polštáře 2,5 hodiny, ale protože tam s námi bylo i 10měsíční miminko, které plakalo, moc to nešlo. Po 2,5 hodinách dali dceři polštář a mohla začít po douškách pít nemocniční čaj. Doporučuji vzít si s sebou vodu. Ze začátku si vyhladovělé děti libovaly, jak je sladký, ale asi byl až moc, protože mě pak dcera sama požádala o vodu. Mezitím jí průběžně měřili tlak. V žíle měla zavedenou kanylu, kterou jí na její žádost dali něco proti bolesti. Když se dcera vyčurala, dostala misku piškotů, opět je měla jíst opatrně, postupně. Jakmile byla schopná chodit sama bez opory, nemotala se jí hlava ani nepadala, sestry řekly, že to oznámí doktorovi. V 16:30 byla odpolední vizita, pak dceři vyndali kanylu, další půlhodinu jsme čekaly na propouštěcí zprávu a mohly jsme domů. V pokynech, co jsme dostali před operací, bylo, že podmínkou propuštění je, aby dohlížející rodič zároveň neřídil, ale nikdo to nekontroloval.

Za 10 dnů jsme šly na stehy, do té doby lehká nenadýmavá strava a začínat s ní opatrně. Zdůrazňovali, abychom hlavně nedávali nic smaženého ani nadýmavou zeleninu. Klidový režim, krytí přes jizvu se nesmělo sundávat ani namočit, raději jsem ji těch 10 dnů jen otírala vlhčenými ubrousky. První 3 dny jsem jí dávala Panadol proti bolesti, bohatě stačil. Do 3 pracovních dnů po operaci jsme se měly hlásit u naší dětské, ta se divila i ušima proč, když nám přece dělala předoperační vyšetření a dcera neměla komplikace.

Po vytažení stehů může dcera do školky, jen se nesmí týden koupat (sprchovat jo) a měsíc bez sportu a zátěže (věšení na prolejzačkách, zvedání těžkých věcí apod ), jizvu můžeme promazávat.

Všechno proběhlo úplně hladce, dcera neměla žádné komplikace, tady tento "steh" je první zádrhel. Kdyby Tě ještě něco zajímalo, tak se ptej, jen opakuju, že toto byla přímo pupeční kýla a v Krči, jinde to může probíhat jinak.

vladienka
28. led 2023

@makovaapanenka Moc moc dakujem za taku detailnu odpoved ❤️ tvoja dcerka to teda zvladla krasne, ja sa obavam z dovodu veku, predsa len v 3 rokoch este tak nechape a nepocuva. Ale co uz, musime to zvladnut, uvidime co povedia na konzultacii ma chirurgii. Drzim palce pri rekonvalescencii 🙏🏻

makovaapanenka
autor
3. únor 2023

Tak kdyby to někoho náhodou zajímalo, nakonec to byl opravdu strup, včera odpadl 🙂 Ještě jednou děkuju všem za reakce.