Zánět čelistních dutin - 9leté dítě. Máte zkušenost, co dělat?

olyn
3. led 2023

Ahoj,
prosím o vaše zkusenosti. Synovi se vleče v podstatě od půlky listopadu viroza, která se zkomplikovala, proto na kašel a hustou rýmu (a zvýšené crp) dostal na Vánoce Augmentin. Zelená ryma je pryč, na poslech podstatě čistý nos, zůstal kašel. Atb syn dobere zítra.
Byli jsme vcera na Orl, objednani jsme byli kvuli vleklemu kasli dlouho. MUDr. dělala rtg, syn má zastrene čelistní dutiny. Prý máme hodně pít, atd, ať to všechno vysmrká. Z nosu ale prostě už ctyri dny nejde vůbec nic. Nosem už mu protekl ve Sterimarech pěkný baráček v Polabí, ale už to nemá efekt. Sinupret, inhalace Vincentky, všechno děláme.
Jak to z dutin dostat, co se dá po takové době ještě dělat, nevíte? Mame kortikoidni sprej Avamys, zase máme nasadit Sanorin…ale co ještě. Bojim se, že se to po dobrani atb zase zkomplikuje…

petramana
3. led 2023

@olyn konvicka?

olyn
autor
3. led 2023

@petramana konvička nám nefunguje, buď vůbec neproteče, nebo zateka do uší :/

petramana
3. led 2023

@olyn ja taky konvicce neprisla na chut, jen obcas ctu, ze kdyz uz se nevedelo rady, ze treba pomohla... me pri viroze zpusobila zalehnuti usi a to jsem pouzila konvicku tak jak by se mela pouzivat, cca 14 dni jsem byla nahluchla... nevim, acc treba?

ela90
3. led 2023

@olyn na zánět dutin mi zabral -nasodren. Nevím ale vůbec, zda je to i pro děti. Byla to síla, úplně mě z toho trnuly zuby, tekly slzy z očí. A za chvíli jsem seděla půl hodiny v předklonu a smrkala a smrkala…. Ale jak píšu, nevím od kolika je to let.

martt
3. led 2023

@olyn Na ORL vám neporadily Urbanovy koupele? Na ucpané dutiny mi to radily pokaždé. Namočit ruce až po lokty do co nejvíce teplé vody co vydrží a pak hned zabalit do deky nebo vlézt pod peřinu alespoň na pul hodiny. Opakovat tak 2/3× denně.

nazka
3. led 2023

@ela90 od 5let může.
Zeptám se, je příznak dutin i otok dásní? Bolest čelisti? Děkuji a omlouvám se za mimo téma dotaz

olyn
autor
4. led 2023

@martt Neporadili nam nic, zkusíme, diky

ela90
4. led 2023

@nazka podle mě to muže mít každý jinak. Mě děsně bolely i zuby. Než doktorka došla na to, že mám zánět dutin (neměla jsme potřebu smrkat), tak mi zubařka umrtvila 2 zdravé zuby 😵‍💫). Taky strašná bolest hlavy ve smyslu jakoze čelo. No nic příjemného… tož měla jsem to všude. Troje antibiotika po sobě.

sonaxoxo
4. led 2023

U nás kvůli tomu byli komplikace.A skončila jsem s klukem v Motole. Dávali vám tampóny do nosu a vysávali hleny? Po hospitalizaci,po ATb,kortikoidech doma stále pít, Avamys a stále smrkat,prostě furt..nám pomohlo,ale byli jsme po hospitalizaci.Bohužel se dělá i v těchto případech operace,když to nepomáhá..

olyn
autor
4. led 2023

@sonaxoxo zatím ne, jsme ve fazi, kdy cekame tyden po vysazeni antibiotik, aby se udělal výtěr a případně nasadila antibiotika cíleně...doma máme Avamys. Tampony do nosu nemame, jen si syn zasouva na vaticce nakapany Sanorin na 15 minut a pak zkoušíme konvičkou vyplavit hleny, ale proteka jen voda.
Syn nemá bolesti dutin ani teplotu, ale má zastrene celistni dutiny...nos čistý. Prostě to nejde ven. :/

Jak na tom byl Vaš syn, měl horecky, bolesti? Mne prijde, ze u nas je to spis chronicke. Mirne pokaslavani a nosovy hlas. A na rtg zastrene dutiny.

sonaxoxo
4. led 2023

@olyn musí jíst vitamíny,hlavně C,A, teď jsem si vzpomněla na zvlhčovač vzduchu že je dobrý, aroma lampa.tak to máte zánět vedlejších nosních dutin.Proto dali na zánět ATB. A ještě pomáhá spát s polštářem nahoře, vytéká to z nosu, to nám pomohlo.Vic bohužel neporadím,

olyn
autor
4. led 2023

@sonaxoxo a můžu se zeptat, jaké jste měli komplikace, ze jste skoncili v nemocnici? Mel Váš syn bolesti nebo horečky? Diky

sonaxoxo
4. led 2023

@olyn syn měl velké bolesti čelisti, čela a nateklé oko, jen vlastně z rýmy..horečky neměl, rtg nám nedělali. U nás to chronické není, nebyla v zimě čepice,lítal a už to bylo..mě ještě dr.rikala, že když začíná rýma, tak hned vyplachovat nos mořskou solí a dávat kapky do nosu klasic z lékárny, aby se právě předcházelo zánětům v nose..ale to bych raději konzultovala s dr.jestli je to vážně chronické.

sonaxoxo
4. led 2023

@olyn hospitalizace byla nutná protože rýma nešla ven s tím, že začal špatně na jedno oko rozeznávat barvy, když koukal jakoby zespoda a rýma s hnisem, prý je to na operaci.Oko totiž kvůli zánětu bylo celé nateklé, pak úplně zavřené.Zánět dutin s tím, že bylo nebezpeci, že to půjde na mozek.byl tam náznak.takze dělali CT,magnetic.rezonace,lumbalka, naštěstí vše v pořádku.no nebyla to sranda

olyn
autor
4. led 2023

@sonaxoxo Ježíš, chudinka malej, to jste si užili..jsem moc ráda, že to dobře dopadlo. Děkuju za zkušenosti.

sonaxoxo
4. led 2023

@olyn Jako samozřejmě každý případ je jiný a já nejsem dr.jen píšu zkušenost co jsme teď měli před Vánoci.U nás se to prostě zkomplikovalo hlavně tím, že ATB v nemocnici zabrala, kortikoidy taky a pak začli ubírat dávky a začlo se to zase zhoršovat..to bylo fakt náročné, proto testy na všechno, co je snad možný..a pak to jako zázrakem zabralo..děkuji a přeji vám hodně štěstí.🙏