Zahlenění při zvětšené mandli. Jak se ho zbavit?

aselluska
27. lis 2024

Minulý měsíc jsem tu měla diskuzi o nočním neutišitelným kašli. Už se to tak nějak zlepšilo, ale stále kašle, jen už ne tolik. Kašel se opět vrátil a je produktivní. Diagnóza zvětšená nosní mandle stále trvá. Můžete mi prosím, vy co máte děti se zvětšenou nosní mandlí říct, jak takový kašel zní? Doktorka mi stále tvrdí, že to má z mandle. Že jak si lehne, dražší ho to a bude kašlat pořád. Ale kašel není po ulehnutí. Prakticky už v noci nekašle vůbec. Slyším hodně jak se hleny trhají a ještě mi řekne, že vykašle ošklivý, takže vykašle hezky. Už nevím co na to dát. Pokaždé jsem marťan, ať vlezu do lékárny, nebo k Dr. Pokaždé mi řeknou, že to je špatně, proč nedám to a to. Jenže už jsme měli asi všechno. Žádný stopkašel, jitrocel, stoptusin atd, to vše už jsme měli a nic. Osobně si myslím, že je třeba problém někde jinde a že by bylo fajn udělat třeba výtěr? Kašle už 7 týdnů. Doktorka poslechne, řekne že dělala crp předtím a nic na něm neshledavá. Myslíte, když bych zajela na pohotovost, že by tam výtěr udělali? Nebo rentgen nebo něco?! Musela bych tam jít s tím, že nevěřím své doktorce, a to už tady po tom všem mávání rukama asi ani ne. Ale nechci aby řekli, že zneužívám pohotovost, když není stav akutní a počká do ošetření PL. Která ale nefunguje. Teď mám kamarádku, jejíž dítě má zápal plic a taky jí Dr říkala, že nic neslyší, že jsou plíce čisté. Takže nemůže do školky, protože má hrozný chrchel, ale zároveň na něm nic neshledavá

cilkat
27. lis 2024

@aselluska A co si tedy od praktické vyžádat/vydupat žádanku na plicní nebo na ORL? Budou odbornější, než na pohotovosti.
(Jinak neporadím. Sama kašlu už přes měsíc a syn sice nekašle, ale chrápe jak starej dědek... ale skončili jsme právě s kontaktem na ORL, že asi nosní mandle není ok a že na to má kouknout někdo, kdo to umí.)

pampeliska1313
27. lis 2024

Zkuste ORL, udělají výtěry a tak (aspoň u nás to tak je) a když se to nelepšilo, daly léky (respektive se mu to horšilo) jinak ja ted v začátcích jakykoholi kašle dávám ten cibulovej surup s medem, citronem a pomerančem. Je to prekvapive i dobry docela:D a dlouho se mu ten vyloženě rymovej kašel nerozjel.
Na ORL můžete i jako samoplátce, js do ted platila jednorázové jen pět stovek jako registraci, pak přes pojišťovnu, tak třeba na něco takovýho taky narazíte bez zadanky.)

aselluska
autor
27. lis 2024

@cilkat no ano, nosní mandle, proto se ptám, jak ten kašel teda vypadá, protože jsem tam šla s nočním dávicím kašlem a teď je zase vlhký, tak jaký ten kašel teda s tou mandlí je. Měli jsme to všichni tak předpokládám, že nemáme všichni najednou zvětšenou mandli

aselluska
autor
27. lis 2024

@pampeliska1313 u nás je ordinace na čekání i bez žádanky, ale tam nadávají, že nechtějí doktoři nic dělat, že se to dělá jako základ u dětský a proč s tím chodíme tam. Mají napsáno i má dveřích, že v době zvýšené pandemie kašlu atd chodit k praktickému, že oni to nestíhají. Jdeme v pátek na kontrolu, tak uvidím, co mi řekne, ale ten přístup dětský už mě fakt vytáčí. To není poprvé, co měla udělat základní vyšetření a poslala nás jinam, kde nás poslali zpátky, proč to neudělala ona.

zmrzlinka
27. lis 2024

Zajdi na ORL a nemáte v okolí respirační poradnu?Ale tam asi potřebujete žádanku od pediatra.Jinak bych chtěla výtěry a nabery a asi i RTG plic.

pampeliska1313
27. lis 2024

@aselluska Ježíši. Ja teda musim zaťukat - vzdycky stěry, laboratoř, výsledky, bez kecání. Medikace, řeknou mi co tam ma a proč a cim to léčit a tak. Ale jako objednani, trva casto treba tyden nez se dostaneme (ale furt to jde) a ten rocni poplatek. Ale bez žádanky aspon.

michaela666
27. lis 2024

Opravdu zajdi na ORL, protože pokud má zvětšenou mandli, tak ji zkusí medikací zmenšit a třeba to zabere. U nás bohužel beze změny, takže čekáme na operaci. Narovinu mi pediatra i na ORL řekli, že do operace bude víc doma jak ve školce, kašlat a smrkat bude neustále protože už to má chronické. Ve školce stačil říct závěr lékaře s tím, že není nakažlivá a s mírným kašlem a rýmou jí tam nechají. Jinak bych do práce nechodila vůbec.

miryp
27. lis 2024

Syn měl to nejhorší stádium zvětšení nosní mandle, měl ji okem viditelnou v krku a kašel neměl. Dcera ji měla zvětšenou méně a kašel také neměla. K čemu kašel ale syn měl, bylo astma alergického původu (je potravinový multialergik). Já bych na nic nečekala a objednala prcka na plicní. Žádanku od pediatra k tomu nepotřebuješ, žádný zákon ti to neukládá.

aselluska
autor
27. lis 2024

@miryp to je to co řeším. Spousta dětí jí má zvětšenou a nemá k tomu nic jiného, prostě je jen zvětšená. Myslím si, že kašel je jiného původu, když ho má i sourozenec úplně stejný, stejně dlouho. Jakmile si přečetla výsledky u ORL, řekla že bude mít kašel pořád. Mít jinou možnost, tak už jsem jinde ...

miryp
27. lis 2024

S některými je to prostě marné, potkali jsme takových se synem vícero. Vzala bych to fakt přes plicní a pak ještě případně imunologie.

normalnimatka
27. lis 2024

@aselluska a na černej kašel bylo dítě testovaný?
teď řáděj různý hnusy... třeba mykoplazma, který se i projevuje podobně. kolem sebe tohle, co popisuješ, vidim fakt víckrát.

podle mě se z mandle nekašle... spíš jakoby zahlenění jako takový, ale to není zahlenění v krku, to je spíš jako "plný dutiny"...
každopádně, moožná bych ti poradila co na mandle. když ůjdeš na orl, samozřejmě ti řeknou, že se to musí vyoperovat, protože s tím nic jinýho neuměj (akorát tě proženou zbytečně nějakejma kortikosteroidama - NIKDO mi zatím neřek, že by to pomohlo, a že už jsem o tom mluvila a psala jsem si s fakt hodně lidma...)což je zbytečnej hnus, kterej stejně příčinu neřeší. takže já bych se tam zas tak nutně nehnala.
spíš bych se snažila vydupat nějaký další vyšetření...streptokoky příp. jiný parazity, jako chlamydie a tak, černej kašel a mykoplazma. když budeš mít diagnózu, tak už se něčeho chytneš, co dál. a v případě, že by to byl čk, tak se prostě jen uklidníš, že holt ta regenerace dých. soustavy trvá dlouoh, a že už s tím stejně nic nenaděláš kromě toho počkat, až to přejde. teď už by to ale bylo poznat leda z krve, no.. což je zas blbý píchat do dítěte.

normalnimatka
27. lis 2024

a změnila bych pediatra... tohle je jako "vyšetření" úplně na pendrek, to si můžeš udělat sama, žejo.

prejeta_zaba
27. lis 2024

@normalnimatka prosimte pomohlo ti něco na mykoplasmata, nebo nemáš s tím nějakou zkušenost?

normalnimatka
27. lis 2024

@prejeta_zaba pokud vim, řeší se též antibiotikama.

jipe
27. lis 2024

Děti od mandle pokašlávaly, tekla jim zadní rýma do krku a dráždilo je to, ale to bylo slyšet, že to je od krku, jak kdyby tam měli vlas nebo je dráždil drobek. To co popisuješ ty, to bych chtěla rentgen plic a možná výtěr z krku.

jipe
27. lis 2024

A zkusila bych bronchipret

prejeta_zaba
27. lis 2024

@normalnimatka No a když nezabírají? Ale asi jsi to neřešila u sebe, jen jsi to zmínila jako možnost, ze? Špatně jsem si to přečetla.

aselluska
autor
28. lis 2024

@jipe ano i sinupret a vše podobné co jde

aselluska
autor
28. lis 2024

@normalnimatka určitě! Když budu vědět že to je už v pohodě a jen se potřebuje zregenerovat. O to mi jde. A ano test na covid se prej taky dělá doma. Sice to nikdo z okolí nikdo tak nemá, ale trvala si na svým. Takže je moje chyba, že jsem ho neudělala i když je tam byla už v začátku, aby ho poslechla a mohla ho klidně udělat. Tady je problém sehnat někoho jiného. Už jsem měnila. Hledám ale je to na větší dojezd, což je ní asi už i jedno v tomhle případě

normalnimatka
28. lis 2024

@prejeta_zaba u sebe ne, ale vim, že to má hodně lidí teď... kdoví, co na nás "sprchujou"...
když atb nezaberou, nezbejvá, než nasadit siliný anti-všecko byliny.. hlavně tinktury, příp. byliny sušený v kapsli. je toho naštěstí fůra...zkusiula bych hledat přímo ty mykoplazma, kdybych si byla jistá, že řešim právě tuhle breberu.
ty jsi to měla a atb nezabraly? vlastně vim z okolí o jednom případu, kdy to způsobilo zápal plic, a byť nasazený atb, nestačilo to, i když se to olepšilo trochu. nasazený druhý atb, a to už stačilo.

@aselluska test na covid je akorát byznys, já nechápu, že tomu ještě dneska někdo věří.... je to naopak i nebezpečný, protože covid to většinou není, i když test ukazuje, jak chce. ty to přestaneš řešit, řekneš si, že ho máš, a přitom máš něco, co by třeba chtělo včasnej záchyt a léčbu...
na dojezd se vykašli, taky jezdíme skoro hodinu cesty autem, ale rozhodně lepší, než mít někoho blízko, kdo je úplně na pendrek. na druhou stranu, jezdíš tam pak jen s vážnějšíma věcma, a ne s každou rýmičkou🙂
dýchací soustava se regeneruje pomalu, když je tam nějakej větší průšvih. ale chápu, že to ti moc nepomůže, že potřebujete fungovat. můžu tě akorát utěšit, že dlouhodobej kašel je teď fakt všude, a to ještě nemáte asi tu nejhorší variantu. zkus gůglit účinný byliny na regeneraci dýchacího systému, a třeba ti to něco vyplivne. asi to chce prostě čas. + podpora imunity samozřejmost.

prejeta_zaba
Autor odpověď smazal
Zobraz