Zahledění kojence není vždy epilepsie...Existuje zdravá varianta?

agnes_123
25. zář 2020

Máme 5 měsíční holčičku a občas se zakouká tzv. Do blba. 2x se nám taky během spánku spustil monitor dechu, ale vyhodnotili jsme to, že spíš byla mimo desku. Normálně jsme ji vzbudili.
Mám strach. Jakmile si toto zadám do qoogle, vyjede mi epilepsie. Jsou vaše děti v pořádku, a přitom jako kohenci taky občas koukaly do blba? Plané poplachy monitoru se taky dějí, nemusí to být spánková apnoe.

Jako by snad ani zdravá varianta nebyla?

lv
25. zář 2020

Ovsem, di blba čučíme cela rodina, epi nikdo nema

sami28
25. zář 2020

@agnes_123 tak záleží na tom, jestli kouká do blba a u toho te vnima (treba když ji mavnes pred oblicejem, jestli se otoci) a nebo vylozene kouka a nevnima vůbec nic, dotek, hlas, pohyb ..

agnes_123
autor
25. zář 2020

@sami28 nevnímá pár vteřin

agnes_123
autor
25. zář 2020

@sami28 jenže ono kdyby vnímala, tak to není zírání do blba, že...

janinasm
25. zář 2020

@agnes_123 ale je, kazdej občas zírá do blba a vnímá přitom.......

sami28
25. zář 2020

@agnes_123 tak každý někdy kouka do blba 😁 ale proberes se, když na tebe nekdo houkne nebo mavne před obličejem.. u maleho miminka je to tezke posoudit, to muze zirat na ledacos. Zkuste to vychytat, po jake dobe na vas reaguje a na co reaguje

agnes_123
autor
25. zář 2020

@sami28 a vase mimi to nikdy nedělalo?

agnes_123
autor
25. zář 2020

@janinasm a vase mimi to nikdy nedělalo?

sami28
25. zář 2020

@agnes_123 ja patrim mezi snazilky teprve 😁 ale tyhle epilepticky zachvaty / zahledění jsem měla v dětství taky.. a v praci jsem to uz tez viděla. Uvidite, pozorujte to a uvidite, treba je jen necim zaujata v ten moment 😊

lucias11
25. zář 2020

Dcera nevnímala,mávání rukou před obličejem nepomohlo. Monitor nám také pípal,jednou zachránil život. Byla jsem s ní asi v 8mesicich na EEG a malá je v pořádku. Spíš mě ignorovala. Byla i na ušním s podezřením že neslyší. Prostě totální ignor 😂

klokanka31
25. zář 2020

@janinasm No moji rodiče když zírají do blba, tak vůbec nevnímají, to je musím klidně dvakrát oslovit, nebo zvýšit hlas, aby vnímali. A epilepsii ani jiný problém nemají...

priefi
25. zář 2020

@agnes_123 pokud máš strach, kontaktuj pediatra.

lavita
26. zář 2020

Petit Mal by to být mohl. Jdi za pediatrem a ten ti dá doporučení na neurologii, udělají tam EEG. Určitě to nic nebude, ale pro klid jdi. Mám zkušenost se synem

agnes_123
autor
27. zář 2020

@lavita Prosím kolik bylo synovi, když petit mal měl? Udajne se vyskytuji až ve věku od 4 let. U kojence je to spíš vzácnost. Já vlastně chtěla slyšet, že i dětem se stává, že se prostě zamyslí... vlastně jsem dost vyděšená. Ale zeptám se Mudry. Ta mi poví a dá kdyžtak žádanku. Hlavně teda budu malou sledovat. Jen se zeptám jinak - ani těsně před usnutím takto děti nevytuhnou, že jen tupě zírají, nereagují?

lavita
28. zář 2020

@agnes_123 no co vím já, tak kolem těch 4let se začínají objevovat absence. Petit Mal může mít různé projevy,ne jen jako absence. Syn je měl od 8dni věku. A mohou se vyskytnout hned po porodu. Ale co já myslím, tak takhle malé děti mají spíš tonicke záchvat petit Mal, takový ten malinký třes,než zahledění. Napsala jsem na toto téma diplomku, poté co jsem se a tím setkala.

hvezdicka09
29. dub 2021

@agnes_123 ahoj, muzu se zeptat jak to dopadlo? Řeším ted totéž?, 2x se mi stalo u trimesicniho syna ze Koukal par vteřin před sebe a vůbec nevnimal 😞

janinasm
29. dub 2021

@agnes_123 náš pediatr říkal ze všechny děti občas koukají do blba a ať to neřeším pokud to není nějak extrémně často.

agnes_123
autor
30. dub 2021

@hvezdicka09 neuro i kardio a vše ok

hvezdicka09
30. dub 2021

@agnes_123 a muzu se ještě zeptat? Dělali vám eeg k vyloučeni epilepsie? A jak to zahledeni vypadalo? Nás malý obcas se uprene na něco divá, co ho zaujme, třeba z okna na světlo a to kouká a nereaguje, ale to je normální, to co se nám ted dvakrát stalo bylo jiné, proste díval se prázdným pohledem před sebe cca pět vteřin a nereagoval na dotek ani hlas, jak to nevnimani vypadalo u vás a stává se to ještě nebo už ne? Moc dekuji!!

agnes_123
autor
1. kvě 2021

@hvezdicka09 EEG dělali
Vypadalo to obdobně jako u vás, neurolog se ptal na zahledeni třeba 20 vteřin bez reakce na tlesknuti

1mommmmmmmy1
29. říj 2022

@agnes_123 ahoj, na ten zachvat treba cca 20 sekund? Takze ak sa zahladi je to normalne?