Ahoj, jdu poprosit o pomoc. Dceři jsou nyní tři roky, před půl rokem se nám narodilo druhé dítě a dcera od té doby zadržuje stolici. Kaka tak jednou za čtyř dny. Ze začátku měla stolici tvrdou, takže ji kakání bolelo. Tak jsem to řešila s doktorkou, ta doporučila Lactulosu + klasika hodně pít, jíst ovoce, zeleninu, pohyb atd atd. Po Lactulose má už stolici měkkou, takže by ji podle mě kakání bolet už nemělo, ale stejně stále stolici zadržuje. Asi má v hlavičce vytvořený nějaky blok. Celé dny potom chodí a poplakava, že ji bolí brisko, že se jí chce kakat, ale jít na záchod prostě nechce, před narozením sourozence normálně chodila. Zkoušeli jsme ji slíbit nejakou odmenu atd atd, ale nic nepomáhá. Je mi jasné, že se jedná o nějakou reakci na sourozence, regres apod. Ale jak ji pomoct? Budu ráda za každou radu. Děkuji
@meronym Čípky jsem ještě nezkoušela, děkuji. Odměny u dcery právě nefungují bohužel.
Dobry den.. dcera měla stejný problém, ale šíleně se mi vzpírala u čípků a tak nám dr předepsala sirup LACTULOSE AL SIRUP (je i bez předpisu) a dávala jsem jí dle návodu spodní hranici dávkování denně asi týden a pak už to bylo v pohodě.. každopádně bych sirup raději konzultovala s dr aby o něm alespoň věděla
https://maminator.wordpress.com/2015/03/11/seri...
zkusila bych lactulosu, ta je pro tělo neškodná, jen váže vodu do stolice.
Ctete vubec dotaz? Vzdyt zakladatelka pise, ze lactulosu uz zkusily.
U nás pomohlo každé ráno po snídani sednout na WC a četli jsme tam knížky.Nekdy se vykakala a někdy ne.Ale pomalu se naučila ,že WC a kakání není nepřítel...mm
@zvladarova
@hojda
Tu už jsme zkoušeli, děkuji.
@zmrzlinka Děkuji, pohádky jsme také zkoušeli, zkoušeli jsme právě snad vše 🙄
Forlax jste zkouseli? Nas tenhle zazrak zachranil (dceri kakani a me diky tomu psychiku) 🙏
Pokud je to jen psychicke, tak bych z toho zkusila udelat zabavu. Nase dcera se tak nejak spis bala, co to z ni leze, takze jsme ji ukazovali, ze to dela i mama a tata, meli jsme radost, ze se nam povedlo krasne h... a tak. Muze to znit silene, ale ja bych zkusila toto, takove divadlo, a mozna prave spis u vas - sejmete tu pozornost z ni, ona u vas uvidi, jaka je zabava se vykakat, jakou z toho mate radost a ze se citite dobre. Bude to chtit taky, ale dospeje si k tomu sama, netlacte na ni
Resime stridave uz dva roky, asi od 4 let a je to peklo. Jak uz nekdo radil, je potreba vytvorit navyk, aby chodila kazdy den ve stejnou hodinu, mame knizky, porad vysvetlujeme. Lactulosa/duphalac, mlete lnene seminko.
V krizi je ucinejsi nez cipek easylax. Vim, ze je hodne deti, ktere jsou ochotne se vykakat jen do plenky a vubec bych to nevnimala jako krok zpet. To dite proste nemate jak donutit zatlacit, kdyz hlava nechce a je to strasne. Drzim pesti a klidne napiste sz, mam fakt bohate zkusenosti, ale je to jak na houpacce. Par mesicu v poradku, par mesicu trapeni. Kdo nezazil, nepochopi
@pinkyy Jo ten měla asi týden, aby se pořádně vyprázdnila a pak jsme přešli na tu laktulosu, ta se prý může užívat dlouhodobě. Děkuji
@janaaanna Jo to děláme taky, říkáme ji, že taky chodíme kakat a že to děláme moc rádi. Že to udělá žbluňk do záchoda a že ho pak bude moct umýt štětkou, ono ji to normálně hrozně baví, pardon za fekální debatu 🙈😁 Ale jak se jí začne chtít, tak se prostě zabejci a nepomůže vůbec nic. Netlačíme na ni, jednáme s ní v klidu.
@mdch91 Je pravda, že ten návyk nemá, na tom bysme měli zapracovat. Jenže nevím jak, já ji na ten záchod prostě nedostanu. Curat chodí na záchod v pohodě a ráda. Malá taky někdy vyžaduje plinku, tak jí ji dáme, ale stejně půl dne kňoura, než se konečně vykaka. Umím si představit, že jste si taky užili své, je to opravdu nešťastný. Je to i jeden z důvodu, proč ji zatím nedáme do školky, nevím, co by tam s ní dělali, když by jim tam cely den poplakavala, bylo by to pro ni ještě větší trápení a učitelky se nemůžou věnovat jen ji.
@mdch91 Jinak nám doktorka říkala, že to může být běh na dlouhou trať, že to trápí poměrně dost děti.
Prožíváme to samé.. Dítě dva a půl roku, řešíme tak střídavě rok.. Taktéž sourozenec, ale začalo to ještě před narozením, takže i nás bude jiný důvod. Nicméně věřím, že je to psychické. Psychosomaticke.. Bere dlouhodobě Laktulozu, poslední dny sw daří z toho udělat zábavu. Ze bobku zamáva a chce jít ven.. Bohužel u nás stále plínky a na záchod sednout vůbec, to spustí hysterii. Jde do koutku a do plínky se vykaka. Tak nějak pomohlo to úplně neřešit, řekla jsem ji hele mě to je už jedno, tak nekakej. Já to vzdávám. Zkusila jsem ti pomoct všelijak a už si nevím rady.. Je to pár dní a zatím každý den bobek... Ale ten návyk na určitou hodinu u nás si taky nedovedu představit... Ja budu řešit určitě z hlediska psychosomatiky zadržení emocí atd... Plus totální zákaz sladkého a čehokoliv s kakaem.
@darinka84 Moc děkuji za váš příspěvek. Můžu se zeptat, jak to budete řešit z hlediska psychosomatiky? Také bych to ráda řešila po té psychické stránce, ale nevím jak. Je na to nějaký odborník?
Ja mam kamarádku která je terapeut v této oblasti.. Chtělo by to někoho asi na doporučení ve vašem okolí.. Kdo se zabývá psychosomatikou. Ne úplně psycholog nebo psychiatr.. Zadat etikoterapie, bylinkari mohou mít kontakty nebo homeopate..
@darinka84 Moc děkuji, zkusím se porozhlednout.
Super, ja bych se snazila vic demonstrovat tu vasi radost a vase vysledky - ze muze stetkou a tak, je zase spis o odmenach a to ona se proste neprekona. Sla bych pres tu detskou "zavist", "ja taky" - aby chtela delat tu skvelou vec, co dela mama s tatou, kdyz je to tak bavi, tak to nemuze byt takova hruza. Vubec se nebavit o tom, aby ona sla, musi se rozhodnout sama (a aby pak mela moznost jit sama nekam do nocniku, na wc, klidne i do kouta, do pliny - hlavne at to udela). Az se toho prestane bat, tak uz doladite kam, to uz pujde samo. Zkusila bych tuto cestu, nepremlouvat, nemotivovat - muze mit pocit, ze je to neprijemne a prave proto ji za to neco slibujete. Naopak - vubec to delat nemusi - je to uplne skvela vec, ale kdyz nechce, tak nemusi a bude si to delat s tatou sami 😃 nevim, zda to 100% pomuze, ale zkusila bych to
Tak jsem dnes řesila situaci s jinou pediatrickou, než tou naší. Naše nám doporučila Forlax a cca po týdnu přejít na Laktulosu. Teď jiná pediatricka také doporučila Forlax, ale užívat delší dobu. Kakání po něm neboli a tím pádem by se měla přestat bát a zadržovat stolici. Laktulosa prý není moc účinná, což potvrzují. Takže zkusíme znovu ten Forlax, jen ji ho budu dávat déle a snad už se to konecne urovná 😌
@janaaanna Děkuji moc za podporu, určitě se budeme snažit.
Neco podobneho mel syn ve stejnem veku. Blok v hlave, zadrzoval kakani. Pomohly dve veci: 1. Glycerinove cipky, diky kterym se vzdy v podstate okamzite vyprazdil 2. System odmen: koupila jsem krasne nalepky (auticka), za kazde kakani si vybral nalepku a nalepil ji na papir pripevneny na zed v koupelne. Za 5 nalepek si mohl vybrat hracku v hrackarstvi. Zabralo to.