Ahoj, po nemoci kterou prodělal Filipek v listopadu, má Filipek problém s kakání. Když má přijít na věc, začne chodit po špičkách a zadržuje to. Už jsem odbourala i nočník, aby kakal aslespoň do plínky jelikož jsem měla pocit,že to může být tím. Kaká zhruba co 3dny. Jí hodně ovoce a zeleniny, hodně pije, sní všechno. Dávám mu i probiotika a léky na zápcu, ale stejně žádný učinek. Zaráží mě že plynu z něj odchází. Kdyby měl přeci klasickou zácpu zadrží všechno ne? Co s tím?
nám třeba pomohly probiotika v kapslích v kombinaci s delším pobytem v teplé vaně,to pak skoro "nestíhal" 😉
taky tim prochazime, prechod na nocnik v pohode, ale proste to zadrzuje, pak chodi ze ji boli "prdelka" ale vykakat se nechce........
tak proste kompoty, ovoce , svestkova stava, probiotika a probioticky zakys kazdy den......a hlavne hodne tekutin, lustenin, celozrnne pecivo.....zadny rohliky, cokolada, banany......... proste trosku zmena jidelnicku.... uz to trva par mesicu, ale pry se to casem srovna, byli jsme i u Dr., ale dal ji akorat recepty s jidly, ktera varit, a tak.........a je fakt ze se to zlepsuje, fakt je to asi i psychicky.........hodne pomohlo i vysvetlovani ze ji zadecek nebude bolet, kdyz pujde bobek ven, a obrovska pochvala i mala odmena, kdyz se podarilo do nocniku, hodne deti tim trpi...je to beh nadlouho.........
Já bych to rozhodně řešila včas, abyste se nedostali do takového stádia jako to bylo u nás doma (pro více info si můžeš prohledat diskuze o zácpě tady na MK, kde jsem to podrobně popisovala).
Řešením je změna v jídelníčku (hodně ovoce, kompoty, šťávy, zelenina, semínka, oříšky,..), hodně tekutin, raději polívky než suchá jídla, rozvařené ovesné vločky, celozrnné palačinky s povidly a smetanou, přesnídávky, atd. atd. Vynechat kakao a vše, co ho obsahuje, černý čaj, borůvky. Dávat lactulózu - jestli ji už berete, tak se nediv, že dítě prdí, ona hodně nadýmá, protože ve střevech kvasí a díky tomu jde obsah rychleji ven. Další hodně zásadní stránkou je pohyb - nevím, jestli ve 2 letech ještě jezdíte v kočáře, ale chtělo by to hlavně chodit, doma různě cvičit a blbnout a u toho trošku rozpohybovat střeva.
Držím palce, ať se to brzy zlepší. 😉
My máme stejný problém. Malá to zadržuje třeba i týden. Už na ní poznáme, že se jí chce kakat, ale zadržuje to. Přitom jí hodně ovoce i zeleniny. Doufám, že se to časem upraví. Zkusíme tu lactulosu.
Ahoj co můžu doporučit na zácpu tak Aloe Vera drink.Cena je tak asi 750kč.Dávkování podle váhy.Obsahuje i vitamín C a na podporu imunity.
Za nás doporučuji Lactulosu - malá trpěla od miminka na tuhou až tvrdou stolici a tak se jako větší začala bát a kakala vždy s hrozným pláčem - prostě trpitelka - takže až lactulosa nám pomohla - natáhla vodu, stolici změkčila a malá se přestala bát, teď už má téměř 3 roky a poradí si i bez lactulosy. Jako velký bonus jsem vnímala, že je lactulosa nenávyková a nemá žádné jiné účinky - prostě zcela bezpečná.
Resila jsem u dvoulete. Lactuloza, v akutnim pripade cipek. Ale bylo to psychicke. Nejvic pomohlo chvalit a za bobek kamkoli (plena, kalhoty, podlaha..) jsem ji dala velkej zele bonbon. Jinak nedostava. Rikala jsem ji, ze ji ho muzu dat jen kdyz se vykaka, protoze bobek udela misto v brisku a jinak by se ji do briska bonbon nevesel a bolelo by ji. Taky jsem ji u kakani ze zacatku musela objimat a utesovat, protoze se ho hodne bala. Skandovaly jsme bobku ven a pak ho sly spolu splachnout a mavaly a rikaly diky bobku, ze jsi sel ven a udelal misto pro bonbonek 😬
Ja vim, trosku nevychovne, ale jsem rada, ze to zabralo. Ted ma vzdycky z bobku radost a velikej bonbon nahradil jeden mini gumovy medvidek a tak si myslim, ze z hlediska spravne stravy to az takove peklo neni.
Drzim palce, je to hrozne obdobi 💗
My jsme mívali zácpu při přechodu z plenek na nočník,bylo to spíš psychického rázu,malá to zadržovala i týden.Cpala jsem do ní kompoty,probiotika apod. a nic nepomohlo.Stalo se to dvakrát a pak se to spravilo.Asi bych počkala,dala bych tomu ještě nějaký čas,jestli se to také samo upraví....