Dobrý den, potřebuji poradit. Syn (7 let) se narodil jako zdravé miminko. V půl roce se začal opožďovat ve vývoji, zjistili mu centrální hypotonii, cvičili jsme Vojtovku. Vše dohnal, něco umí hůře (měl odklad školní docházky), něco mu jde lépe… Od 3 let trpí zácpou. Bere Forlax, ale i přesto chodí na velkou ob 2-3 dny, chodíme na gastro a dle vyšetření je vše v pořádku. Horší je, že se vykaká jen do plínky, chodíme i na psychologii a prý to má psychické. Na záchod si sedne, zkusí zatlačit, ale nic. Jakmile mu dám plínku, tak během 2 minut se vykaká. Už nevím, co s ním dělat… Je období, kdy to nechávám být, že na to třeba časem přijde, nechci na něj tlačit… Ale sakra už je mu 7 let… Přemýšlím nad nějakou alternativní metodou (kynézka, biorezonance), ale nevím, protože tomu nerozumím. Nemáte nějakou radu nebo zkušenost? Děkuji.
@terka_85 syn 4,5 roku, narozen předčasně ve 33.týdnu, velké komplikace, ale postupně doháněl. Plen se zbavil během týdne ve 2,5 letech, ovšem během měsíce začal ukakávat do trenek, třeba i 10 x za den. Zkoušeli jsme po dobrém, po zlém, vrátit pleny. Co bych za to dala, kdyby se vykakal 1-2 x za den do pleny, ale pořádně. Velmi nás to jako celou rodinu omezovalo, spoustu aktivit jsme museli přestat dělat, když ven, tak s plenou. Na neurologii chodíme běžně, tam se ok, gastro ok, dle psycholožky také vše v pořádku, bylo jasné, že to je v hlavě. Já zkusila jít i přes psychosomatiku, nepomohlo nic, vůbec nic. Jsou to asi 3 týdny, kdy jsme byli na dovolené, byli jsme na pláži a já viděla, že to chce zase zadržovat, tak jsem ho hnala na záchod a on se vykakal a od té doby je 100%. Netuším, proč mu zrovna v hlavě přeplo v tu chvíli, dle pediatričky mu dozrál mozek. Všichni víme, že to byla psychická záležitost, spouštěč netušíme. Mohli jsme se stavět na hlavu, nic nepomohlo, jen se s tím smířit, vytrvat a modlit se. Vím, že to je velmi zoufalá situace.
@drakenn první sezení, byla jsem jen já, bez dítěte, bylo velmi "očišťující" ve smyslu, že jsem s někým cizím a nestranným probrala pocity z předčasného porodu, problémů atd, do té doby, i když jsem o tom mluvila s lidmi kolem mě, tak nikdy se mi neulevilo, jako tehdy. Syn začal mít problém se zadržováním necelý měsíc poté, co jsem zjistila, že jsem podruhé těhotná. I to mohlo být ono, nedokázala jsem pustit minulost a zároveň jsem cítila obavy z druhého těhotenství, jestli to nedopadne stejně. Od paní jsem odjížděla neskutečně vnitřně klidná a i manžel a moji rodiče to viděli. Pak jsem byla asi za měsíc, to už pro mě takový efekt nemělo. Efekt na syna to nemělo, na mě ano. Nicméně změna u syna je o více jak rok později. Za mě to bylo fajn sezení, víckrát jsem nešla, nějak jsem získala dojem, že v tomhle řešení nebude, ale nestavím se k tomu zády. Myslím si, že u syna opravdu pomohlo až dozrání v hlavičce.
Super zkušenost. Děkuji
Ta psychosomatika - zácpa znamená nechtít něco vydat, strach, aby se nevědomí obsah (z říše stínů) nedostal na světlo, stydět se za vlastní stinné stránky. atd. V psychosomatice pátrat tímhle směrem.
Zpracování, vymezit si vlastní hranice, ale naučit se uchovávat to, co potřebujeme, přiznat si vlastní neschopnost vypouštět, odhalit nevědomé obsahy. Viz Ruedriger Dahlke Nemoc jako symbol - Příručka pro výklad příznaků psychosomatických chorob a jejich řešení
Malé děti můžou na sebe přetahovat pocity rodičů, takže u malých dětí je potřeba se zaměřit i na rodiče, rodinné vztahy...
Já znám jednu paní, co dělá alternativu, mám s ní osobní zkušenost, vychází z kineziologie, ale šla trochu vlastní cestou, v rámci terapie řeší i minulé životy. (To jsem řešila já, ale u vás to asi nebude problém z minulého života. Já jsem ze sezení byla nadšená.) Popis její činnosti: Nabízím uvolňování a léčení traumat, stresů a fóbií, léčení úzkostných a panických stavů, depresí nebo řešení problematických rodinných vazeb, karmických zátěží, traumata duše somatizovaná v bolesti těla. https://www.firmy.cz/detail/12789085-renata-sul...
@terka_85 Jak bys psala o mém synovi. Taky měl normální vývoj do cca 5 měsíců, pak se začal opožďovat, zjistili mu hypotonii, cvičili jsme ale Bobatha. Zatím toho nedohnal moc, děsím se toho, jak to bude do budoucna. Kadí pouze do pleny, ale i tak má problém. Nikam jinam se prostě nevykadí, i kdybych se na hlavu stavěla. Taky netuším, co s tím. Nyní je mu 4,5 roku.