Ahoj.Potřebovala bych poradit,pokud s tim máte někdo zkušenosti.Mám skoro 3letou dceru,je sice nedonošenec,ale s tímto by to nemělo mít nic společného.Od malička je slabší na průdušky,měli jsme několikrát záněty průdušek,dvakrát zápal plic.Dostali jsme dejchák - na stálo Ecobek,při potížích Berodual.Většinou jsme bez problémů,chytá jí to jen na podzim a na jaře.Minulý týden se to zhoršilo,opět to měla na průduškách,doktorka nám dala silnější dejchák,místo Ecobeku máme Flixotide.Naštěstí jsme to zvládli bez antibiotik.Nyní je podle poslechu čistá,ale je dost zahleněná ( má to na horních cestách dýchacích ).
No ale máme problém,na který se chci zeptat - a to je kašel.Třeba dva dny skoro nezakašle - např.o víkendu byla úplně v pohodě,vůbec nekašlala,jen občas odkašlání,jak je zahleněná,v noci na pondělí dostala záchvaty kašle a celou noc prokašlala,včera snad nebyla minuta,aby nakašlala.Kolikrát si z toho i ublinkne.V noci na dnešek nezakašlala ani jednou a dnes za celé ráno zakašlala dvakrát.To se stalo už poněkolikáté,z ničehonic začne mít tyto záchvaty kašle a druhý den nic,za pár dnů zase,pak zase nic.Doktorka říká,že jí dráždí nějaký alergen a podle toho,jak se zrovna vyskytuje,tak ona na to reaguje.A že se teď nedá nic zjistit,že se jí na podzim udělají testy.Máte s tím prosím někdo zkušenosti?Nedá se jí nějak pomoci?Budu vděčná za každou radu,za každou zkušenost.Díky.
Ještě jsem se chtěla zeptat,jestli máte někdo zkušenosti s inhalátorem - jestli by se to tím dalo nějak ovlivnit.Díky
Ahoj - moc děkuju.Naše pediatrička je zároveň alergolog,takže to máme oboje v jednom.Na podzim jí dělala odběry a testy,zjistilo se,že není alergická na nic,jen má oslabenou imunitu cest dýchacích.Ale letos na jaře to probíhá opravdu jinak než předtím - to jsme si přetrpěli pár dní v nemocnici se zápalem plic a pak byl půl roku klid.Teď se to vleče a pořád se to vrací,takže na podzim jí budou dělat ty testy znovu.Je to hrůza.Díky moc a přeju,ať je i u vás jen dobře.
ahoj,
tak uvidite na podzim... :(
ja doufam, ze az nas syn povyroste, ze se to zlepsi - alespon prognoza je takova, ze alergie zustane, ale astmaticke projevy nebudou... , kazdopadne mala uz ma ekzem, takze asi pujde v jeho slepejich 😢
Ahoj.Včera jsem mluvila s naší doktorkou,na podzim opravdu udělá testy.Zatim mám dávat ráno 2,5ml sirupu na alergii Aerius a ráno a večer dávat dejchák a uvidíme.Pokud i u toho bude mít ty záchvaty kašle,tak dá silnější.Zatim musim zaťukat,že dobrý.
Já jsem také u starší dcery měla ekzémy,od malička.Doktorka mi na to psala ambiderman - taková bílá mast,tim jsem jí promašťovala a dobrý.Teď je jí šest,má trošku sušší kůži,ale nemažu ničim a je naprosto v pohodě.Strašili mě,že bude alergická na potraviny - ale nic se nepotvrdilo,je ok.Tak ti moc přeju,aby to tak bylo i u vás.
Já osobně nejsem alergická na nic,manžel je alergik - když jsme se před 12 lety seznámili,bydlel na baráku,měl takový to foukátko,občas ho to chytlo,zpustila se mu voda z nosu,z očí a dva dny byl naprosto nepoužitelnej.Od té doby,co bydlíme spolu v bytě,tak je v pohodě,už 8 let ho to nechytlo a nic na něj nepůsobí.Ono se to opravdu asi mění.
ahoj mila, jsem stará astmatička 😀 😀 😀 , tak aspon co by ti třeba pomohlo: jojo, je to tak, že ty záchvaty kašle se objevují při kontaktu s alergenem, zkus vypozorovat, jestli to nemá souvislost s místem- třeba jestli nejezdíte někam na víkend na stejné místo (chata,chalupa), a pak po návratu kašle. Nebo nějaké jídlo, prostě najít spouštěč. Mě kašel a pak záchvat vyvolaj věci, který samozřejmě u malé nepadají v úvahu, ale jen abys viděla, že je to takový nevyzpytatelný:červené víno, odlakovač,lak na vlasy..... Ten kašel je předchůdce záchvatů, - průdušky se snaží zbavit toho, co jim vadí....pomáhá hodně pití, ředí se hlen, hodně chladu, zkus zmrzlinu? Pak je super úlevová poloha - mě někdy zabránila záchvatu, prostě si klekne na 4, jakoby vyhrbit záda. kočičí hřbet. Nebo je fajn na chvíli turecký sed a hlavu mezi kolena, nahrbit. Tím vším se zlepší průchodnost dých.cest, uleví se od kašle. Tak zkus, je docela důležitý těm záchvatům jakoby předejít, nenechat to se rozjet, pak se to vrací častěji.
Držím place, at vás to netrápí, a za sebe - s astmatem se dá v pohodě žít,dneska jsou moderní přípravky na udržení i léky pro případ záchvatu, normálně sportuju a nemám žádný omezení. Jinak mě to opustilo ted v těhotenství, a od té doby - už dva a půl roku jsem bez záchvatů, do té doby jsem byla bez Berodualu nemožná🙂.
Berenika - děkuji moc,pozorně jsem přečetla a všechno si zapamatuju.My jsme zatim zkončili jenom u toho kašle ( já tomu říkám záchvaty,ale asi to tak není - prostě kašle ).Také jsem myslela na to,jestli se to oběvuje po nějaké opakované činnosti,ale zatim jsem na nic nepřišla.Píšu si každý den do kalendáře,jak kašle přes den i v noci a zkouším z toho něco vydedukovat,ale zatim nic.Před 14 dni jí to zase sedlo na průdušky a doktorka říkala,že pak může být delší dobu zahleněná.Je pravda,že jak teď vykašlávala,tak se z toho párkrát poblinkala a dvakrát se mi v noci počůrala - asi jak kašlala,tak to prostě pustila.
Díky za tvoje zkušenosti,když mi doktorka řekla,že se z toho může vyvinout astma,trochu mě to vyvedlo z míry ( ale jsme zvyklý,máme nedonošence,takže těch ošklivých diagnoz už jsme pár slyšely ),ale na druhou stranu si myslím,že v dnešní době už se s tim dá žít - za dodržení nějakých podmínek.Třeba mě dost překvapilo,když jsem se v telce dozvěděla,že např.Šebrle je astmatik.To bych nikdy neřekla.Nechci z ní mít vrcholovou sportovkyni,jen chci,aby vedla normální život. 🙂 😉
Také ti přeju,ať tě to už netrápí,ať se to už nevrací.No a kdyby - třeba to další těhotenství zase vyřeší. 😀 😉
mila 😉 , díky.
je to bohužel začarovaný kruh, existuje nějaký spouštěč, který vyprovokuje alergickou reakci, a na to se potom nabalují všelijaké záněty - nosohltan, průdušky, plíce...takže to vypadá, že je pořád prcek marod - něco z toho je alrgického původu, něco už je virové nebo bakteriální, ale je fakt, že děti se často z toho postupem času vykřešou a do života si nic nenesou, tak jen vydrž, a rozhodně bych podávala léky v ddoporučeném dávkování, protože jsou dnes už o moc šetrnější a pomůžou vám překonat třeba jen nějaké měsíce, než z toho malá vyroste.
jinak já jsem před těhu s astmatem intenzivně jezdila spinning, posilku, běhala jsem - 4 treninky týdně. jde to, dýchací cesty se tím trenují 😉 😉 , udržují ....musela jsem jen myslet na dávkování léků, měnit ho podle aktivityy, ale to jsem se naučila.
k tomu zahlenění - jsou na to rlzný názory, ale moc se neporučuje mléko, podporuje právě tvorbu hlenů. ideální je studená voda🙂)). tak to můžete třeba zkusit na nějakou dobu vysadit, ale chce to třeba tři týdny, za víkend nepoznáš nic....ale to je na tobě, jen možnost.
mě už těhu nehrozí, budu muset brát ty léky asi 😉 😉 😉 😉
Berenika - já vim,že mlíko zahleňuje,ale ikdyž malý budou za měsíc už tři roky,pořád ho 2x denně vyžaduje.Určitě to není alergen,protože kromě pár dní loni,kdy měla velké střevní potíže a nejedla,tak ještě nikdy neměla den bez mlíka a kašel se vrací vyloženě sezoně.Ale je fakt,že když je to zhoršený a je zahleněná,bylo by asi dobrý ho vynechat -ale nějak se mi jí to těžko vysvětluje. ☹ 😠
S tim těhotenstvím tě chápu - také mi stačí dvě. 😀 Byl to vtip. 😀
Jinak máš absolutně pravdu - alergie to nastartuje a pak se přidávají další problémy a je těžko poznat,co je ještě alergie a co už nemoc.A také je pravda,že čím je starší,tak se jí to sice projevud´je víc,ale také to líp snáší.Je s ní také dobrá komunikace ( od 2 let mluví plynule ve větách,takže se s ní dá normálně bavit - ne že by to pokaždé byla výhoda 😀 ,je pěkně drzá - vidí to u ségry a sama to i pochycuje už ve školce ),takže řekne,co jí je,co bolí a co ne.
Věřím tomu,že bude dobře.U nás i u vás. 🙂 😉 🙂
určitě, tak pevný nervy a at jste zdraví....
holky, u nas je to take tak, ze ja jsem astmatik - ale v prvnim tehotenstvi to preslo, a od te doby (tuk, tuk) je celkem klid... ani Ventolin nepouzivam... alergii ale mam - kocka + pes
manzel mel dychaci problemy jen jako predskolak, potom zacal hrat hokej a prestalo to u nej uplne, a neni ani alergik...
nicmene ty deti to maji po nas, chudinky 😲
jinak nam opravdu pomaha udrzovat v pokojicku teplotu kolem 20 stupnu (deti jsou zvykle) a vlhkost 40-50, koupili jsme vlhkomer... hodne vetrat... kdyz byl zachvat, spat v polosedu...
obcas chodime do solne jeskyne, ale ucinky potvrdit nemuzu - snad to pomaha, ale opravdu nevim, pro nas je to spis zabavna aktivita...
Ahoj holky - když to tak čtu,tak se docela těšim,až bude Kája těhotná,že jí to taky možná přejde. 😀 😀 ( na to,že jí jsou teprve tři,tak to si ještě doufám hooooodně dlouho počkám). 😀 😀
Koukám,že máme opravdu stejné zkušenosti.Musim zaťukat,Kája je dobrá,občas si odkašle.Dnes je ve školce,tak snad to bude dobrý.
Lada - máme stejné nápady - chodíme do solné jeskyně - také spíše pro zábavu,holky si tam hrajou,plazí se tam,určitě jim to neublíží a když to pomůže - o to líp.Koupili jsme zvlhčovač vzduchu,také moc netopíme - holky tu běhají v tričku,já teplé ponožky a mikinu,jsem hodně zimomřivá.Ještě uvažuju o tom inhalátoru,koukala jsem na net a zas tak drahý to není a kdyby jim to mělo pomoc - udělám cokoli.
Chtělo by to k moři,ale letos jede jen starší holka,berou jí tam moje rodiče,ale mají s sebou ještě neteř a tři děti už by na ně bylo moc.Snad ušetříme příští rok.No a v zimě bych jí chtěla vzít na hory.Ale to je diskutabilní - moje sestra bydlí v Jizerských horách a synovec to má taky. ☹ 😖
Ještě jsem se chtěla zeptat - doktorka nám navrhla lázně,máte s tím někdo zkušenosti?
v lázních byl švagrové syn, kvůli průduškám a astmatu, byly mu čerstvé tři roky, ještě nechodil do školky, a bylo to na něj moc, za 4 dny jeli domů. neuměl prostě spolupracovat, neposlouchal, ten režim tam nechápal, cizí lidi (i když byl s mamčou), prostě to bylo brzo. takže nevím, jak by to pomohlo, nicméně zkušenost - spíš pro spolupracující děti, starší, po čtvrtém roce?
moře určitě, ale chce to delší pobyt, což je ne vždy možné, nejméně dva týdny, aby to melo ten efekt, ale je jasnočka, že i deset dní je super, prospěje to. hory mají smysl kvůli té změněn prostředí - přijede do jiné nadmořské výšky a dých cesty musí jinak makat, proto to prospěje někomu, kdoy bydlí "dole", ale i obyvatel hor může být astmatik, je přizpůsobený horským podmínkám.
staršímu synovi dva týdny hor v zimě moc prospívaly, jezsili jsme lyžovat do itálie, přes 2000mnm, to bylo fajn.
solná jeskyně určitě neublíží, přesně jak píšeš, a kamarádka si to chválí....
já mám s těma lázněma problém spíše kuli starší dceři.Za prvé už mi jí s sebou nevezmou,je jí šest let,musela by zůstat doma.Navíc nám to vychází na podzim,to nastupuje do první třídy a vzhledem k tomu,že se dost špatně přizpůsobuje novému prostředí,potřebovala bych být určitě prvních pár měsíců s ní.No a poslední problém je ten,že ikdyž je zvyklá na babičky,tak abych odjela na 6 týdnů,to je moc.Když jí byli 3 roky,čekala jsem Karolínu,koncem května mě hospitalizovali pro hrozbu předčasného porodu a propustili mě 3.8.Byla jsem v nemocnici 10 týdnů a malá za mnou nemohla ( ležela jsem s malou na nedonošencích a tam děti nesmějí).Sice mě pouštěli na víkend domu,ale stejně to do dneška špatně nese,když musim pryč s Karolínou.
Jinak by problém si myslím nebyl,Kája spolupracuje celkem dobře,je zvyklá na doktory,sestry,má toho dost za sebou.Navíc chodí do školky,takže je i dost otrkaná.
Ty hory si myslim,že je dobrá věc,doufám,že se letos dostanem.
jo a od první třídy jezdil syn na pobyty od VZP Mořský koník, tři týdny v Řecku, dotovala to pojištovna, byl to takový ozdravný pobyt, moc si to užíval. Platil se jeden týden, dva platila vzp. Nevím přesně jak je to ted, ale každopádně jsem s ním byla sama a týdny u moře pro oba jsem fakt platit neměla z čeho,, takže tohle bylo super řešení.
na Morskeho konika jezdil synovec... do Cerne Hory myslim...
no, my se letos zadluzili a v zari mame letet k mori - ale mam z toho hruzu 😖 Snad to zvladneme... A za 14 dni jedeme ke strejdovi do Alp, to bude stat nastesti jen naftu... Musime se vynasnazit tem detem pomoct... dam pak vedet, melo-li to nejaky efekt
Holky díky za typ na toho Mořskýho koníka,určitě se na to zeptám.Akorát mi nějak nedošlo - to jezdí děti sami,nebo s maminkou?
Lada - my jsme také letos uvažovali o moři,ale jelikož platíme hypotéku,tak už se nám další zadlužování nechtělo.Za měsíc mi končí mateřská,od září se pokusim sehnat nějakou práci,tak snad potom něco ušetříme.Chtěla bych v zimě ty hory,vyrazit na jarní prázdniny a třeba si je trošku prodloužit a v létě snad to moře.Kéž by. 😀 😀 Ty Alpy vám závidim - pořádně si to užijte a ať to pomůže.Máš úravdu,musíme udělat všechno,co by jim mohlo pomoc,také se o to snažíme.Určitě dej vědět,jaký to mělo efekt.
ahoj, nas syn je astmatik , alergicky na vsechny typy roztocu... v podstate to u nas zacinalo podobne... skoncil ale i na Bulovce na dychacich pristrojich - tam mu udelali prvni testy, vysla z toho jasna alergie, potom jsme sli na druhe testy primo na alergologii, a vysly roztoci...
dostal lek Singulair ("bonbonek" denne pred spanim) a uz je pul roku bez jedineho zachvatu, bez kasle, bez vyrazky dokonce... za tu dobu jsme uz ani jednou nepouzili ani Ventolin, a Flixotide uz mit nemusi...
ale museli jsme koupit i lepsi vysavac, bariery na povleceni, specialni roztok na prani plysaku atd.
myslim, ze byste se meli na alergologii pro jistotu objednat, zeptat se primo tam, kdy je mozne udelat testy atd. - lepsi brat treba ten Singulair, nez porad foukat Flixotide, a riskovat antibiotika a zachvaty... drzim palce !!!