Vytáčí nožičku dovnitř, je to dočasné?

mandre
2. lis 2014

Roční syn ještě nechodí. Nicméně obchází nábytek. Všimla jsem si, že u levé nožičky vtáčí celé chodidlo jakoby dovnitř, stojí částečně na hraně chodidla. Máte s tím někdo zkušenost, jestli je to dočasné, než začne chodit anebo bych to měla jít řešit, naše Dr. je nějaká laxní, když ještě nechodí samostatně....ani nestojí v prostoru. Mně přijde, že se ani nemůže udržet, když nestojí na celé ploše chodidla.

sasui01
2. lis 2014

Me syn delal skoro to stejne akorat vytacel nohu ven. Sestricka mi rekla ze tomu mam nechat volny prubeh ze zkousi co s nozickama dovede. Je pravda po tydnu necelych dvou prestal a sneska chodi uplne normalne a vubec to nedela. Otazka je jak dlouho to dela?

renca_hanych
3. lis 2014

@mandre když jsem byla s mladším synem na roční prohlídce, dr. když ho prohlížela, tak se mě ptala jak chodí, že se jí zdá jedna nožka jakoby vtočená dovnitř, řekla jsem jí že jsem si ničeho nevšimla, že když jde (chodí sám od 11ti měsíců) tak má obě chodidla pěkně rovně, nicméně jsem to měla sledovat a na 18ti měsíční prohlídce to bylo vše ok. Dr mě říkala že pokud by se to neupravilo nebo horšilo tak se posílá na dětskou ortopedii na vyšetření a předepíšou se rehabilitace na míru, pokud si toho všímáte natolik že to je jasně viditelné, řešila bych to, přeci jen, nohy je ponesou celý život, a lepší třeba ted si odbýt ted pár případných rehabilitací - než v pozdějším věku podstupovat radikálnějšího zásahy. Hodně štěstí 😉

mandala
3. lis 2014

Jestli to dělá od malinka, mělo se s ním už dávno cvičit. synovec taky vtáčel a dali mu na ort. nějaké spec. vložky do bot.

myskin
3. lis 2014

@mandre na nic nečekej a objednej syna k dobrému ortopedovi. Dneska už nemusíš mít doporučení od pediatra. Daleko lépe se napravují vady nožiček v nízkém věku, lepší jít brzy než pozdě. Může syna poslat na rehabilitaci, doporučit zdravotní botičky. Špatný vývoj nožiček není dobrý ani na páteř, takže bych to nepodceňovala. Třeba vám ortoped řekne že je vše v pořádku, ale nic nezanedbáš. Naše dcera taky výrazně vytáčela nožičku, začalo to být patrné když se začala stavět, naše dětská doktorka byla taky laxní, tak jsem šla k ortopedovi. Vadu nožičky měla, dávala jsem jí zdravotní botky na doma, na ven jsem kupovala kvalitní (Ecco, Superfit,..) a teď ve třech letech na prohlídce byl doktor nadšený jak se jí to spravilo.

myskin
3. lis 2014

Ještě jsem chtěla napsat, že nám ortoped udělal nejen prohlídku, ale poslal nás i na RTG.

mandre
autor
13. lis 2014

děkuji všem, jsem objednaná, tak uvidíme.

lvicek2000
13. lis 2014

@mandre Mám stejnou zkušenost jako @myskin pediatra to moc neřešila, prý to děti dělají...No chodíme rehabilitovat, denně doma cvičíme a budeme mít vložky do bot...Nemusí to být tvůj případ, ale je lepší to nezanedbat 😉

sal80
13. lis 2014

Určitě k ortopedovi. Babska rada zní...otoč mu botičky 🙂