Výskyt neštovic v MŠ a blížící se dovolená. Řešil někdo něco podobného?

evca_w
20. čer 2022

Hezký večer,
zajímal by mě Váš náhled na situaci. Ve školce, kam chodí nejstarší syn, 5 let, se vyskytly neštovice. Jeden případ čerstvě i u syna ve třídě. Na začátku července (za 14 dní) máme v plánu odletět na dovolenou k moři na 10 dní. Pokud by syn neštovice chytnul, což nikdo neví, je asi celkem vysoká pravděpodobnost, že se mu vzhledem k dlouhé inkubační době rozjedou na dovolené. Nevím, zda k moři odletět či ne, pokud se neštovice do odletu neprojeví. Jestli to risknout a doufat nebo radši preventivně dovolenou zrušit.Máme ještě skoro dvouletá dvojčata, předpokládám, že ty by byly s neštovicema další na řadě, tudíž léto zkažené. Když teď syna ze školky stáhnu, je to ještě k něčemu? Jaká je pravděpodobnost nákazy, tušíte? Řešil jste někdo něco podobného? Děkuju..

bara88
20. čer 2022

@evca_w stáhla bych ho že školky a na dovolenou určitě jela

nazka
20. čer 2022

@evca_w u nás ve školce se vyskytly neštovice v zimě a dcera je nechytla. Pak znovu v létě a to už je měla. Takže jestli ten osypany človíček není přímo kamarád, se kterým si syn furt hraje, tak bych se toho tolik nebála.
Ale letadlo je na zvážení. Syn kamarádky se osypal v Egyptě a nechtěli ho pak pustit zpátky do letadla 🙈 každopádně určitě Stáhnout ze školky.

llenka1
20. čer 2022

@evca_w nemame rovnaku skolku? 🙂 dnes u nas oznam...,,opet vyskyt nestovic,, a rozmyslam presne rovnako, co s tym :/

hojda
20. čer 2022

@evca_w řešila švagrová, na dovolenou jeli s tím, že si předem zjistili, co by stalo, pokud by tam dítě neštovice dostalo. nepustili by je do letadla, takže dobré pojištění a případně počítat s tím,že tam budete muset zůstat (případně jen jeden rodič a nemocné dítě).

bbarshaa
20. čer 2022

Berte to tak, ze pokud je dítko nakažené i před projevem nemoci je již infekční. Takže pokud někam vyrazíte a je tam riziko, že neštovice chytil, ohrazujete tím ostatní děti, těhotné, nemocné apod…
Pokud se vysype během dovolené a mate třeba letět letadlem či jet busem, tak vás tam s neštovicemi ani nepustí 🤷🏻‍♀️.
Zdraví je jen jedno ať vašich děti, nebo těch lidí, které můžete vystavit nějaké nákaze.

anetka1701
20. čer 2022

Na dovolenou bych nejela - pokud teda nejedete po vlastni ose autem a nespite někde sami.

Přijde mi to strašně sobecké-v letadle může být starší člověk co je neměl, jiné děti, můžete pokazit dovolenou jiným lidem, nakazit je... Když se u nás ve školce objevilo že neštovice, deti jsem nikam nebrala a prostě jsme byli doma - navštěvovali jsme se jen s těmi, kdo je už měli... Zrušila jsem kvůli tomu v zimě i jednu akci... A to je nakonec nechytla... Teď je ve skolce cedule týden zpět znova, opět je nejmladší co je neměla doma, nejezdím nikam kde neštovice už nebyli a mít naplánovanou dovolenou, snažím se posunout - už jen proto abych pak někde nebyl zavřená s dítětem v zahraničí na pokoji a nikam nesměla...

evca_w
autor
20. čer 2022

Dekuji moc vsem za nazory🙏Dovolenou odlozime.Za nervy u kazdeho pupinku a pripadne ohrozeni jinych lidi nam to nestoji.Na Vanoce jsme meli Covid, tak doufejme,ze aspon v lete budeme mit stesti a odcestujeme pozdeji

nazka
20. čer 2022

@anetka1701 Joo, vy jste zodpovědní 👍 já nás taky uvrhla do "karantény". Okamžitě jsme přestali vídat těhotné a mého tátu, který je neměl. Takže pro mě je to velká úleva, že to máme za sebou 🙏

nazka
20. čer 2022

@evca_w to jsem taky chtěla napsat, nebo jet autem a bylo by to vyřešené 🙂 pokud je to třeba Chorvatsko

syslounek
21. čer 2022

U nás cedule neštovice zmizela někdy, v květnu, když byly děti nemocné. Týden byli ve školce, pak zas začly smrkat a byly doma, 14 dní aby se vykurýrovaly, protože jsme měli jet na dovolenou. Den před odjezdem koukám na syna, že má pupen a starší dcera mi oznámila, že ten poslední den ve školce se jim tam osypal spolužák. Syn se s dotyčným moc nebaví.

anetka1701
21. čer 2022

@nazka popravdě doufám, že je už taky konečně donese... Tchyně je taky neměla a je ji pres 70, takže jakmile některé z mých děti kolem neštovic jen prošlo, minimálně 3 týdny babičku ani neviděli... Jako, ne že by se mi to líbilo teď v létě 😅 ale ať už je máme z krku...

nazka
21. čer 2022

@anetka1701 já se snažila donutit tátu, aby se nechal očkovat. Ale ono to i tak můžeš chytnout, jen snad mít mírnější průběh. Každopádně já jsem moc ráda, že to holky měly a obě. Tak držím palce, ať to máte taky z krku 🙂

anetka1701
21. čer 2022

@nazka tchyně se prej ptala doktorky a je to hloupost... Což není, ale nevymluvis... Díky, uvidíme...

vikinkav
21. čer 2022

Co ho zkusit jeste rychle naockovat? Poptej se pediatricky, nemuseli byste rusit dovcu 🤷‍♀️

veronikav31
21. čer 2022

@vikinkav pokud má virus v sobě,tak očkování nepomůže.proti nestovicim se očkuje 2x v určitém časovém rozestupu(vím to,pro dceru jsem očkování měla u Dr.,dostala rýmu,tak jsem očkování odložila během 10 dnů dostala neštovice,syn od dcery za 12 dnů.takhle se vystřídala celá třída dcery,z 25 dětí neštovice nedostali pouze 2 děti,z toho jeden očkovaný,druhý nebyl ve školce vůbec

elesse
21. čer 2022

Naockovala bych a jela na dovolenou

elinka90
21. čer 2022

@evca_w resili jsme pred casem to same. Nakonec jsme neodleteli, protoze kdyby se dcera osypala na dovolene, tak by nas na cestu zpet nepustili do letadla. A to jsem nechtela resit.

bara88
21. čer 2022

@vikinkav očkovat když už má nemoc možná v sobě ?pěkná blbost. Jako by ses šla očkovat proti chřipce když máš chřipku

veronikav31
21. čer 2022

@elesse jedna dávka očkování nespasi,pokud má virus v sobě,je potřeba dvě dávky,aby očkování bylo účinné a na druhou dávku se chodí s časovým odstupem a to by bylo stejně až po dovolené, nehledě na to,že toto očkování běžně pediatři nemají u sebe (teda pokud někdo nevypadne), jinak se objednává

felixfelicis
21. čer 2022

@bara88 neni pravda, pri ockovani do 3 dnu od kontaktu je ochrana proti rozvinuti 90-100 %, do 5 dnu od kontaktu 67 % (Zdroj: na IG orl pro deti, ona tam vzdy uvadi sve zdroje, to jsem ted lina hledat). Takze za me super reseni tehle situace, pokud by zakladatelka zareagovala hned. Treba to bude resit i nekdo dalsi a bude se hodit to vedet.

veronikav31
21. čer 2022

@felixfelicis ale to je při druhé dávce ne při první,ne?u chřipky je účinnost po 14 dnech od druhé dávky (v případě dětí)

felixfelicis
21. čer 2022

@veronikav31 no z logiky veci bych predpokladala, ze ten kontakt predchazi prvni davce, jinak by asi nemelo smysl o tom vubec psat. Ja jsem to nijak bliz nezkoumala, nase deti uz vsechny nestovice mely. Muzes se ji zeptat, urcite odpovi (je to celkove uzitecny profil, i kdyz nepridava moc casto).

veronikav31
21. čer 2022

@felixfelicis díky,my to nepotřebujeme,než přišla očkovací látka,tak dcerka dostala rýmu a během 10 dnů i neštovice,syn je dostal za 12 dnů po dcerce.ockovani na chřipku mají oba dva od loňského podzimu,to mi vysvětlovala pediatrička,že 14 dnů po druhé dávce je nejúčinnější,letos jdou znovu a já jdu též

elesse
21. čer 2022

@veronikav31 nemas pravdu, jedna davka riziko vypuknuti podstatne snizuje

veronikav31
21. čer 2022

@elesse teď se bavíme o které vakcine?na neštovice nebo chřipku?

patypresdevaty
21. čer 2022

Kdo píše, že by mohla být cesta očkování, tak ano.
Je ale nutné ho provést během několika prvních dní po kontaktu. V takovém případě to skutečně s velkou pravděpodobností dokáže zabránit propuknuti nemoci.

veronikav31
21. čer 2022

@patypresdevaty kdo z doktorů má toto očkování u sebe v ordinaci?když se bude objednávat,tak než přijde,uběhne alespoň týden...

vikinkav
21. čer 2022

Proto jsem psala - zeptat se pediatry, zkusit ockovat a jet 😁 O ockovani se daji sehnat velmi snadno informace na webu nebo od doktorky. Resila jsem to s kamoskou, mela odletet a bohuzel jsme byly v kontaktu a syn se druhy den vysypal.

arevb
21. čer 2022

@evca_w těším něco podobného..syn před 16 dny pozitivní kontakt ve školce a dneska ráno se vzbudil osypany. Problém je, že dcera ještě neměla neštovice a 8.7. máme jet k moři 🤔😭. Na stejné místo jak loni, jde dcera měla celý týden střevní chřipku. Ať žije cestování s dětmi

veronikav31
21. čer 2022

@arevb tak to se obávám,že dcera má už virus v sobě, dítě je infekční 2-3 dny před výsevem a to se ještě neví,že je infekční.u nás syn se osypal 12 dnů po dceři,kamarádky syn chodí s naší dcerkou do třídy,osypal se 14.den po kontaktu,jeho bratr 14 dní po něm.u dcerky to třídu dost skolilo,kromě 2 dětí z 25 měli neštovice...všichni jsou předškoláci.