Ahoj maminky jdu s mojí dcerkou na neurogii,kvůli zaklánění hlavičky a prohýbání.Máte s tím někdo zkušenosti? Jaký vyšetření nás čeká?
Neurolog zkontroluje novorozenecké reflexy, polohové reflexy, šlachookosticové reflexy a když bude vše v pořádku, tak pravděpodobně doporučí cvičení. Toť vše.. držím pěsti 😉
Děkuji za odpovědi,bude jí 5 měsíců.Prohýbá se od narození a klubíčko přímo nesnášela.Jinak je prý strašně šikovná.Doufám že nám nějaký cvičení pomůže přetáčení na bok přes záklon mi nejde ukočírovat.když jí chci pomoct srovnat hlavičku a nožičky,prostě mi pořád vyvíjí tlak do záklonu.
@betelgeuzz A já jsem psala že se otacel přes prohnuti ? Ne.Otacel se v pořádku. Před tím nez se skutečně začal otáčet, tak se prohybal. Kolem druhého měsíce. Všichni tři kluci to dělali a vyvin naprosto ok.
@leni78 no psala jsi, že prohýbáním se připravuje na otočení a to teda správně není.
No tak ted jsem z toho jelen dr.mi říkala že je jak hadrová panenka a bude mít asi hypotonii což je teda pravý opak hypertonie. 😒
...my jezdili tenkrát na rehabilitace, protože malej nechtěl ve 3-4 měsících pást koníky, jakmile ho někdo dal na bříško řval jak urvanej ze řetězu 😀 ...tak jsme museli cvičit... pokaždé nějaké nové cvíčky, ale i tak, jakmile začal sedět a lézt, už jsme tam pak nejezdili - nepotřebovali jsme to, když pást koníky už nemusel.
Jinak si myslím, že oni se tím také dost jistí, aby bylo všechno v pořádku 😀
Není to nic hrozného 😉 Malej u toho také pořád řval, protože se mu nechtělo. Ale to mi přijde v těhlech prvních měsích normální, že se jim pořád něco nelíbí 😀
@handula83 Vůbec se toho cvičení neboj. My cvičíme od 7. týdne, hypertonie končetin a hypotonie svalů trupu. Pravda, to cvičení není moc příjemné, ale děláme ho často (tak 5-6x denně ze začátku, pak ubíráme frekvenci dle pokynů rehabky) a malá si už zvykla, spíš obrečí každý nový cvik. Ale pokroky dělá úžasné.
@handula83 se starší jsem cvičila vojtovku od narození 10 měsíců, u mladší to hrozilo v půl roce, ale nakonec jsme cvičily jen nějaké motivační. Nebudu kecat, že to není náročené, ale když člověk ví, že je to potřeba a že to opravdu pomáhá, tak to hned zvládne líp. Někdo i psal, že si ty cviky nechal udělat na sobě od rehabky, aby věděl, že to opravdu nebolí, jen je to trochu nepříjemné, a proto ty děti u toho pláčou. A kdyby jste vojtovku opravdu dostali (jako že ti to nepřeju), tak je tu diskuze a nejspíš i skupina o vojtovce a je to fajn na podporu 🙂
Všem moc děkuji,pořád lepší cvičit než to nechat být.
@handula83 Zvysene svalove napeti muze prechazet do hypotonie. Taky jsme cvicili, s to do 13 mesicu, ale mam chlapecka nedonosenyho a problemu mel vic. Je to narocne, ale zvladnout se to da a stoji to zato. Ja mam s pateri velke problemy a rikam si, kez by tenkrat se mnou mohli nasi cvicit.
Prohybani opravdu nevadí, dítě nacvicuje otáčení, to je celé.
Hlavně necvicit Vojtovku bez vážného důvodu. Je to zbytecne týrání.
@handula83 Hlavně si to pořádně zjistěte, opravdu zodpovědně, jestli má dítě problém. Fyzioterapeuti mají ve zvyku nasadit Vojtovku v podstatě všem, kdo překročí práh ordinace. Děti tím trpí a kolikrát stačí nechat dítěti přirozený pohyb, nenechavat v postýlce. Ty pokroky, které si maminky namlouvaji, nejsou díky Vojtovce, ale přišly by přirozeně. Samozřejmě jsou nemocné děti s opravdovou diagnozou, za které se musí snažit rodič a svaly jim aktivovat vojtovkou. Bohužel cvičí se i s úplně zdravymi dětmi. Dejte pozor a vše si zjistěte.
@leni78 Děkuji,já samozdřejme všude čtu a sleduji co a jak.Ona je jinak šikovná,podsouvá na bříšku nožičky pod sebe zkouší se opírat o natažené ruce.Ale v náruči je taková vláčná a to otáčení se záklonem je asi špatně a že ještě nepřitáhne hlavičku při zvedání z lehu se Mudr.také nelíbilo.Já jen doufám,že to nebude tak strašný a tu vojtovku nám snad nenasadí. ☹
A kolik je dcerce ? Prohybání je Imho normální, měly to všechny moje děti. Připravují se na otáčení ze zad na bříško.