Vyrážka u kojence. Co by to mohlo být?

kacenice5
1. únor 2020

Dobrý den / ahoj, mé skoro 4měsíční dceři se na tělíčku objevila jakási vyrážka. Příští týden jdeme konečně na první očkování, takže se samozřejmě budu ptát pediatričky, napadlo mě ale, že by tu s tím někdo mohl mít zkušenost a tak prosím o radu, zda někdo nevíte co by to mohlo být...prve se jí objevila vyrážka na zádíčkách, jen jedno takové “kolečko”, původně jsem myslela, že tam má jen otlačené místečko, ale přetrvává nadále. Řekla bych, že původně bylo místo spíše možná sušší, nyní je to hladké ale lehoučce vystouplé, až takové vyleštěné (viz foto). Poté jí vyskočila vyrážka ještě na bříšku, ta ale není ohraničená, místo je hrubé a jedná se o miniaturní pupínky, které jsou spíše suché (viz foto). Možná spolu tyto vyrážky vůbec nesouvisí, upřímně kolečko na zádech mě děsí více. Dcerka je plně kojená a já někdy před 14 dny začala brát Celaskon, napadlo mě, zda by to nemohlo být tím. Každopádně bych si ale kopřivku z céčka představovala trochu jinak. Prosím, neví někdo o co by se mohlo jednat a jak se s tím případně vypořádat.?

olga_
1. únor 2020

@kacenice5 Zkus dotaz přesměrovat na tuto poradnu: https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/poradna...

Zvážila bych teda, jestli nepočkat s očkováním...

zuzita15
1. únor 2020

@kacenice5 muze to byt atopicky ekzem. Ockovani bych odlozila, muze ho dost podstatne zhorsit. Zasla bych na kozni, do te doby promazavala

kacenice5
autor
1. únor 2020

@olga_ určitě, uvidíme co pediatrička, i když z dalšího odkladu očkování nadšená nejsem.

olga_
1. únor 2020

@kacenice5 Tak záleží, jak to má tvoje pediatrička nastavené. Někteří pediatři by očkovali hlava nehlava. Ale ta vyrážka by se fakt mohla rozlézt a to byste si mohli zadělat na větší potíže, protože pak už budeš honit rozestupy mezi očkováním a na zhoršený ekzém by šla další dávka... Úplně to za to nestojí - stejně jako bych se nehrnula do očkování v době chřipkové epidemie...

kacenice5
autor
1. únor 2020

@zuzita15 může to být pouze dočasné? Nikdo z rodiny (mojí ani manžela) na žádné ekzémy nikdy netrpěl a tak je to to poslední na co jsem myslela.

kacenice5
autor
1. únor 2020

@olga_ Naše pediatrička je právě velmi opatrná. Dcera se narodila s cystičkou na vaječníku, která už sice mizí, i tak jsme ale neočkovali. Máme jít “konečně” příští týden a jak říkáte, celou tu dobu se vyloženě vyhýbáme kolektivům, kromě úplně té nejbližší rodiny, abychom ji uchránili i před rýmou a bylo možné očkovat. No teď přišlo tohle..

olga_
1. únor 2020

@kacenice5 Bude to chtít pořešit. "Samo" to nezmizí. Zkus určitě tu odbornou poradnu. Zatím bych očkovat nenechala.

rikatoka
1. únor 2020

Mi to pripada jako reakce na jidlo nebo na ten celaskon... Muj syn to mívá podobne, i kdyz teda ne takove hladké, jak popisujete tu skvrnu na zadech. Ma to suché ale jinak to vypadá dost podobně. Zkuste vysadit ten celaskon a uvidíte.

zuzita15
1. únor 2020

@kacenice5 ano, casto je to docasne, dcerce se objevil po 6m a zmizel po roce. Vypadalo to dost podobne. Ani ja ani manzel jsme ekzem taky nikdy nemeli.

brookmichaela
1. únor 2020

Nasi male takhle zacal ekzem. Po hexe se nezhorsil ale po prevenaru se to rapidne rozjelo. Hlavne ji to promastuj a uvidis co Ti rekne dr.

gingerbread
1. únor 2020

@kacenice5 Dobrý den,vypadá to jako to co měla teď moje rocni dcera...přesně jak říkáte suché fleky..k lekarce jdeme také až na očkování za 2 týdny,tak jsem zkusila Bioderma Atoderm preventive krém pro kuzi se sklonem k atopicke dermatitide a už po prvním namazani přes noc to téměř zmizelo...Tak můžete zkusit,pisou že je vhodný od narození...

jancabr
1. únor 2020

Muže se jednat i o drobnou kvasinkovou infekci v návaznosti na vyšší příjem bílkovin (pokud kojíš) nebo mírně oslabená imunita (doporučení je posílit střevní mikroflóru). Dceři se podobné flíčky objevily po prvním očkováni. Pomohla zinková mastička a úprava stravy. Očkování bych určitě odložila do 100% zdraví

zuzita15
2. únor 2020

@jancabr kvasinkova infekce je spis po sacharidech, ne? Z bilkoviny kvasinka nezije 🤔

olga_
2. únor 2020

@zuzita15 Ano, jde o sacharidy, ne bílkoviny.

jancabr
4. únor 2020

@zuzita15 @olga_ ano, máte pravdu. Omlouvám se. Zaměnila jsem si slova. U mě to totiž bylo větším příjmem mléčných výrobků, hlavně tvarohu, který má také vysoký obsah bílkovin a to též nebylo vhodné

terez_sticka
26. pro 2020

Ahoj Kacenice5, mohu se zeptat, jak to dopadlo? Co to bylo a jestli to zmizelo? 🙂 Úplně stejnou vyrážku/ekzém má teď naše 11 m holčička. :(

priefi
27. pro 2020

@kacenice5 oba synové mají abkm a u mladšího se projevovala takto. Začalo to okolo 4m

hanydve
24. čer 2021

@kacenice5 Můžu se zeptat, jak to dopadlo? Máme úplně to samé. Jsem z toho nešťastná. Máme zatím jeden flíček a pár pupínku, ale mám z toho hrůzu. Příští týden jdeme na očkování prevenarem 🙈 vysadit nějaké jídlo? Nasadila jsem si hylak forte, kojím a doufám. Zkoušela jste tu biodermu?

hanydve
24. čer 2021

@priefi to snad ne, toho jsem se nejvíc obávala. 🙈

priefi
24. čer 2021

@hanydve věřím, není to jednoduché se s tím smířit, ale časem Ti to ani nepřijde 😉 důležité je ověřit. Např. Žádanka na alergologii nebo gastro, aby udělali testy

peternemcek
14. zář 2021

Ahoj, jsem sice dospělý muž, ale přesně tyhle podobné fleky se mi objevili. Nemůžu přijít na to, čím to je. Nestávalo se Vám, že tyto fleky vám výrazněji zarudli po sprše? Nemáte někdo prosím víc info od lékaře (jsem objednaný ale termín je ještě daleko)? Moc děkuji předem!