Ahoj všem, prosím o radu, píšu anonymně, pár lidí mě tu zná a je to citlivé téma. Syn 3,5 roku má problém s vyprazdňováním. Chodí cca 2x za týden. Zdá se mi i dost nafouklý...stravou to podle mě není (má dost ovoce, zeleniny, jí ovesné vločky, dost pije, třeba i kefíry, ovocné šťávy..), pohybu má dost, nezastaví se, chodí na 1-2 procházky denně. S doktorem jsem to jednou řešila, ale poradil mi pouze víc tekutin, pokud nezabere, tak Laktulózu a pokud nezabere tak glycerinový čípek (ten u nás zabere vždy). Je to ještě normální? Mám to znovu řešit s doktorem? Pomohlo něco u vás? 🤔
@zmrzlinka Díky, to o Laktulóze jsem nevěděla. Asi to začnu řešit zase s pediatrem, mně to normální nepřijde 🤷🏻♀️
Můj syn s tím měl problém několik let, je mu 8 a v podstatě neustále mu připomínám, že má jít kakat. Vyhýbá se tomu. Většinou to zadržování souvisí s psychikou, s nějakým blbým zážitkem, buď to bolelo, nebo někdo řekl, že to smrdí... Jezdili jsem i do DFN na manuální vybavení stolice, pak zabrala motivace s mobilem. Ale stejně to pořád nejde spontánně. Problémy má od 2,5let. Lactulósa nám akorát zkazila zuby. Když už, tak nepravidelně z lékárny v takovým polštářku byla bílá tekutna a to pomohlo většinou a nebylo to sladké. Čípky nám vždy nepomohly. Někdy se udělá prostě zátka a ta se musí odškrabat, pomáhá taky teplá vana a pak jít kakat, teplý čaj k tomu. Tím zadržováním si roztáhne střevo, to vám řeknou na jak ho má široké a jak by mělo být, takže pak ta info do moku jde později.
Taky to můžete zkusit " nacvičit" prostě si ráno po snídani sednout na WC a " udělat" si na kakání čas nebo takovej rituál .
Pomáhá BioAktiv, nezkoušela jste? Zároveň je i na imunitu, kožní problémy..
Jestli chcete víc info, napište na Zuzka.ho@seznam.cz
Laktulozu ma smysl dávat jenom dlouhodobě.Jinak to nemá cenu.Jedine zkusit ještě Forlax,ale ten je nad předpis.Pediart Vás může ještě objednat do gastro poradny.