Vyprazdňování 1,5ročního dítěte - potíže. Řešil někdo?

28. dub 2022

Hezký den, syn (1,5r) se vyprázdňuje maximálně dvakrát týdně, jídlu ani pití moc nedá, v noci se kojí. Řešila jste některá podobný problém? Když byl menší tak se vyprazdňoval několikrát týdně, cca od roku nastal zlom. Občas při vyprazdňování pláče, protože má tuhou stolici, ale málokdy, většinou je vše v pořádku. Naše doktorka to neřeší a pouze řekla, že má více pít, o co se samozřejmě snažíme ale bez úspěchu.

merope
28. dub 2022

Začla jsem dávat Harmonelo probiotika (mají trošku projímavý efekt) a srovnalo se - ale syn měl velké problémy jako trošku starší, takže už jsem mu je v klidu dala (jsou teoreticky od 3 let věku, já mu je dávala kolem 2 roků a 11 měsíců). Resp. teda než ty problémy vygradovaly tak, že jsem to už musela opravdu začít řešit - přijde mi, že se to tak nějak pořád jen zhoršovalo.

Ale teda buď je dát (prý je to v klidu) nebo se zkusit podívat, zda není něco podobného pro mladší nebo zda nepomůžou běžná probiotika.

Mlaďoch byl od půlky ledna skoro pořád nemocný a při nemoci byl v podstatě jen na mlíku a čokoládě, takže jsem už musela zasáhnout, protože bobky jak kámen, obří a neustále u toho brečel, samozřejmě to měl rozervaný do krve.

Ještě mě napadá:
- projímá - hruška, syrová!! mrkev (nastrouhat s jablkem), švestky
- staví - právě ta čokoláda, banány, vařená!! mrkev

Zpočátku to šlo rovnat tou mrkví s jablkem a vcelku to fungovalo, ale v nemoci pak už nepomohlo nic.

Držím pěsti, ať se to srovná.

zmrzlinka
28. dub 2022

Zkus glycerinovy čípek nebo Lactulosu.

petrasipkova1
28. dub 2022

Tak pokud ji málo, tak trvá než se to v břiše nashromáždí, syn měl také období kdy chodil jednou za 3 dny 🤷‍♀️ Teď je mu 4 roky a většinou max obden.

inssomnia
28. dub 2022

Ahoj, holka chodí obden až obdva. Málokdy ji to bolí, ale měli jsme takové období, že se pak bála a zadržovala ještě víc. Shodou okolností to byla doba, kdy se pomalu zbavovala plínek přes den a možná jsem něco blbě řekla a jí se na nočník nechtělo. Tak teď tlačí zásadně u televize (pomáhá jí to se uvolnit, nemám s tím problém) a když náhodou dva dny nejde, tak jak psala @merope - hruška, jahody, borůvky jsou u nás jistota. Zatím jsme nemuseli sáhnout po laxativu.

merope
28. dub 2022

@petrasipkova1 Tak on není problém s frekvencí, ale když to bolí, že se dítě bojí na ten záchod i jít, tak to je pak špatně.

petrasipkova1
28. dub 2022

@merope Tak jasně, ale zakladatelka píše že to je málokdy, coz jsem nebrala jako ten hlavní problém.

merope
29. dub 2022

@petrasipkova1 Tak ono je málokdy a málokdy - dítěti je 18 měsíců a chodí od roku věku 2x týdně - to je nějakých 50 stolic, kolik z toho je, že to matka vnímá jako "málokdy", ale řeší už s doktorkou? Jednou-dvakrát to asi nebude - a pokud to je třeba 12x za půl roku, tak to už je problém ve čtvrtině případů (1x za 14 dní). Což mi přijde až moc, zvláště pokud to má zhoršující se tendenci (problémy nastaly až od roka věku).

Takže minimálně vědět, co s tím (aspoň úpravou stravy - pokud to dítě vůbec bude ochotné sníst) - je dosti užitečné.

merope
2. kvě 2022

Čirou náhodou jsem dneska narazila na článek o stolici - https://pediatriesusmevem.blogspot.com/2022/05/...