Vojtova metoda u novorozence. Kdy jste cvičili?

lidija1234
21. lis 2021

Ahoj,jsou tady maminky co cvičí Vojtovku? Kdy jste s miminkem cvičili? Měli by jsme 3x denně ale mám problém odhadnout kdy. Je nám měsíc takže hodně spinkáme a většinou se budime s pláčem na jídlo. Než bych odcvicila a prebalila tak bude chudák vyrvany a hladový. Ale zase budit ho se mi taky moc nechce a pak stejnak pláče protože jsem ho vzbudila 🤷jinak máme nový cvik a úplně si nejsem jistá jestli to dělám dobře mám strach abych malému spíš neuškodila.
Jak jste to dělaly vy ? Popřípadě šel vám cvik dobře byly jste si jistí že to provádíte správně ?

daasqua
21. lis 2021

A co děláte za cvik a na co (co má mimčo "špatně")?

lisnice
21. lis 2021

Ahoj, to jste začali docela brzy, nám bylo doporučeno až ve 3 měsících, to už byl režim celkem ustálený - cvičili jsme tak hodinku po jídle (nebudila jsem)
Pokud si nejsi jistá,raději se poraď s terapeutkou ať ti cvil lépe vysvětlí.

mishulka26
21. lis 2021

@lidija1234 nechala jsem ho cca 30 minut po jídle aby mu trochu slehlo pak jsme cvičili a potom jak byl unavený z cvičení a brečení tak šel spát.

lidija1234
autor
21. lis 2021

@daasqua tenhle, že prý zvedá zadek takže mu pak nepůjdou past koníci,jinak to máme i skrz to že se narodil skoro i měsíc dřív kvůli hypoxii

lidija1234
autor
21. lis 2021

@lisnice my museli kvůli hypoxii cvičíme v podstatě 14 dnů od narození. Právě ještě jak je teď malý tak většinou hnedka po jídle spinká a občas se vzbudí když trápí prdíky. Jinak doktorka mě řekla že před jídlem že to časem vychytam 😃🤷ale me se ho nechce budit když spinká a pokaždé spí jinak dlouho někdy 3 hoďky někdy 4 hoďky jak kdy

lidija1234
autor
21. lis 2021

@mishulka26 mě po jídle ale vždy usne a když bych ho za půl hodiny vzbudila tak to bude řev 😃hlavně minule jsem ho dala na bříško skoro p dvou hodinách a ubliknul si a to jsem sním necvičila, ale měnila jsem teď mléko protože ho předtím dost bolelo bříško tak to mohlo být z toho.

mishulka26
21. lis 2021

@lidija1234 tak pokud spí po jídle a budí se zase jen před jídlem tak ale moc možností nemáte. Tak řev je určitě i při cvičení takže když to nepůjde jinak tak vzbudit a bude brečet o chvilku dýl

lidija1234
autor
21. lis 2021

@mishulka26 asi jsem se ještě nesmířila s tím že mu neubližují ale pomáhám 🤷mě to přijde hrozně drastické sním cvičit když chudák číča dudek jak o život a jde vidět že má hlad ale asi je to lepší než ho budit tak ho nechám vyspinkat a jak se začne probouzet tak sním zacvicim.

pampeliska1313
21. lis 2021

Taky se u nás cvičí vojtovka, jen mám starší dítě. Nicméně ten spanek taky není úplně ustálenej - tak cvicime před jidlem. To je skoro jistota ze bude vzhůru, hold to o ty tři minuty kdyžtak posunu a naji se malinko později. Protože po jídle spis usne a nechci ho pak budit, před jidlem občas taky brečí, ze má hlad (když se probere a rovnou chce jist) ale přijde mi to jako menší zlo.

daasqua
21. lis 2021

@lidija1234 Přijde mi to (laicky) docela brzo, cvičit na měsíčním mimču, které je ještě narozené dříve, Vojtovku. Všechna mimča ze začátku zvedají zadek a převažují se (ryjou čumákem do země), moje obě děti to dělaly taky. Potom pásly koníky bez potíží, začaly lézt a chodit velmi brzo. Měsíční mimčo se ještě musí tak nějak samo "srovnat", často se ta nedonošená stáčí jako v bříšku a leží na boku, často první měsíc je preference jedné strany. Pást děti umí klidně až ve 3 měsících, některé to prostě napřed nemají rády (jako moje dcera). Tenhle cvik dcera cvičila v 2,5m-3,5m, protože měla těžkou velkou hlavu a hubené tělíčko, takže pást pro ni bylo těžší a nebavilo jí to (já osobně jsem na cvičení celkem prděla a čekala jsem, až na to přijde sama...ve 3,5m obří pokrok, sama se začala otáčet, ráda pásla a podle fyzio vše úžasné, potom byla ve všem dost napřed... ale tím nechci zase říkat, že se cvičit vojtovka nemá, jen já k tomu měla v naší konkrétní situaci takovýhle postoj). Tenhle cvik mi tedy laicky přijde velmi brzo, že po nedonošeném mimču někdo chce.
Možná se potom zkus zeptat na fyzio, proč to chtějí takhle brzy. Preferenci jedné strany a predilekci pediatry většinou řeší až po 2m. Jinak mimča vždycky při cvičení řvou 😀 Je to pro ně nepohodlné, namáhají svaly.
Dcera taky hodně spala (i v 3m), takže jsem cvičila před jídlem po probuzení. Hodně si ublinkávala, málo přibírala (a pak že slabé MM neexistuje), takže jsem z ní nechtěla ještě mlíko vymačkávat cvičením.

pampeliska1313
21. lis 2021

@daasqua vojtovka se teď píše kvůli každýmu “prdu”. A to to nechci shazovat, u syna je vidět, že se zlepšil… ale taky mi to přijde hodně brzo v případě tazatelky.

lidija1234
autor
21. lis 2021

Leželi jsme s malým 14 dni na neonatologickem oddělení kde za námi byla rehabilitační a ta s tím zacela, po propusteni jsme zaceli chodit na fyzio a ta nám teď dala tenhle cvik. Tak já doufám že mu to nemůže ublížit takhle brzy když dvě doktorky to nařídily. My jsme měli hypoxii a celkově měl malý hodně špatný vstup do života, doktorka když dělala sono hlavičky tak řekla že se jí nelíbí že má zrnitou šedou kůru mozkovou a že proto cvičíme. Úplně nevím co si pod tím vším představit. 🤷
Tenhle cvik se mi upřímně moc nelíbí,malého musím dávat úplně na kraj prebalovaku a blbě se mi polohuje. Měla bych se nad něj naklonit ale mám vysoko prebalovak a nejde mi to a gauč je zas moc nízko. Ve čtvrtek tam jdu tak se schválně zeptám ale fyzio je taková dost od rány tak jsem zvědavá co mi řekne. Jinak ona právě řeší že když zvedá zadek tak mu pak nepůjdou past ty koníci že se nezapře rukama když bude zvedat zadek.
Nechci nic zanedbat ale musím říct že to cvičením sním se mi nelíbí.

lidija1234
autor
21. lis 2021

@pampeliska1313 to máš pravdu že je to asi menší zlo, mě spíš vadí to že ho musím celého svléknout do naha a tenhle cvik mě ještě vůbec nejde takže to trvá než ho napolohuji a než se mi vůbec podaří dát do té pozice a ještě ani nevím jestli to dělám dobře. S tím že mám hodně vysoký prebalovak tak ho tělem prostě neobejmu tak jak bych měla a gauč je zas nízko 🤷

daasqua
21. lis 2021

@lidija1234 Já si dceru dávala na stůl na takovou tu pěnovou cvičící desku (šla mi opřít o pult, takže mi neujížděla), tam jsem na dceru mohla lépe "nalehnout". A na svlékání jsem kašlala, byla v plínce nebo i krátkým bodýčku. Když jsem byly u fyzio, tak se jim tam z 6 návštěv 3x pokadila, z toho jednou tak, že to vyteklo všude okolo na zem a ona od toho byla úplně celá 😀
Těžko to takhle soudit jako laik, asi to nějaký důvod mít bude, třeba tam je ještě něco, co my jako laikové neposoudíme... Ale někdy bývá podle mé zkušenosti v okolí Vojtovka předepisována nadbytečně, doktorka chtěla i na syna (i když dokonce v 2m pásl rád), prý jestli nekouká moc doprava (ten týden se mu zrovna pravá strana víc zalíbila 😀), tak jsem to odmítla... a je časově stejně šikovný jako dcera (pásl dřív, ale lezl a stoupal si stejně). U dcery jsme měli poslední kontrolu v 11m (to měsíc chodila) a hlavní fyzio doktorka říkala, že nevidí v žádném jejím pohybu ani chybičku a že prý ona=doktorka je hooodně přísná na tohle.
Tak to zkuste nějak přežít 🙂 V tomto cviku jde o to, aby se mimčo naučilo používat správné svaly při zvedání hlavy, posílilo bříško a je to příprava pro plazení/lezení (nohy a ruce křížem, lézt bude tak 7-10m).

pampeliska1313
21. lis 2021

@lidija1234 tohle je naprd. My máme stolek i gauč nízko, rehabilitacni mi radila vzít takovou tu penovou podlozku, jak jsou třeba puzzle, poskladat klidně na sebe trochu a na to pak ještě plenu. Ze to bude trochu vys a aby nebyl úplně na měkkým. Jinak nemáte možnost nakontaktovat ještě rehabilitacni? Aby se podívala, jestli cvicite dobře? Někde jsem četla ze nejde o to aby to bylo úplně perfektní, ale aby to byl aspon přibližně tlak na ty určitý body. Já sama nevim jestli cvicim úplně přesně jak nám to ukazovala, ale říkala třeba ze při tomhle cviku musí kopat nohama a při jiným zase něco jinyho, takže to kontroluju aspon podle toho.

lidija1234
autor
21. lis 2021

@pampeliska1313 já jsem měla jinou přebalovací podložku ale ta na ten první cvik nesla tak jsem koupila jinou větší a změnila nám cvik 😃má boky trošku vyvýšené ale ne moc tak nevím jestli nevadí na tom cvičit jinak přenáším na gauč ale zase mě zakázala dávat podložku ale tu musím jinak nevím jak bych řešila kdyby se pocural tak to na gauči fakt nechci 😃a nechce se mi kupovat zase něco dalšího.

lidija1234
autor
21. lis 2021

Jsme byly na fizio dala nám nový cvik a malý za dva dny onemocněl tak jsme teď týden necvičili tak to nemám tak zažité ale ve čtvrtek jdu za ní tak uvidíme. Jinak k nachlazení nevím zda je normální když jsme tam přišli v 7 hodin ráno a ona otevřela okna dokořán a vyvěrala...pak mě řekla ať malého svleknu....jinak co se týče oblečení tak prý nahý být musí aby bylo vidět zda správně zabírají ty svaly co mají, že aji dospělý lidí při rehabilitacich jdou do spodního prádla 🤷

mishulka26
22. lis 2021

@lidija1234 s tím se musí člověk smířit, že u toho brečí, ono je to nebolí jen se jim nelíbí co se s nimi děje a nemají to jak jinak dát najevo. Na tom přebalováku stejně budete cvičit chvilku až povyroste nebo přibudou cviky tak už to tam stejně nepůjde. A nahý by být měl aby se mu to neklouzalo. Naše taky větráku, ale vždy vyvětrala než jsme přišli a když už jsme odcházeli a malý byl ustrojený tak začala větrat zase pro další mimčo.

mishulka26
22. lis 2021

@lidija1234 my nakonec cvičili na jídelním stole to by nešlo?

lidija1234
autor
22. lis 2021

@mishulka26 jsme nově nastěhování v bytě a stůl zatím nemáme ale o víkendu už pro něj jedu tak snad to půjde 🙏

lidija1234
autor
22. lis 2021

@mishulka26 my ještě trpime na prdíky takže se vždy hrozně kroutí a u toho Duda dudel jak o život takže polohovat ho je za trest 😃

mishulka26
22. lis 2021

@lidija1234 tak až koupíte stůl bude lepší cvičit tam a nám teda dudlík zakázali když cvičil tak nedudlal až po skončení cvičení

lidija1234
autor
22. lis 2021

@mishulka26 s dudlíkem necvicim ale když se mi probudí s palcem tak než ho prebalim a vysleknu a dám kapičky tak mu dát dudlík. jinak na cvičení dudlík beru

mishulka26
22. lis 2021

@lidija1234 ono se to časem srovná, ale cvičit s takhle malým mimčem je v pohodě když už je dítěti rok a víc to už je problém 😀